Лекции.Орг


Поиск:




Поняття: PR, реклама, пропаганда




 

Останнім часом PR стає самостійним видом діяльності, завойовуючи авторитет і займаючи найважливіші позиції не тільки в області політики і бізнесу, але і в соціально-культурній сфері. Зв'язків з громадськістю приділялася увага ще в Стародавньому Римі, де вони легітимізували в девізі «глас народу - глас Божий». А ось термін «public relations" вперше був запропонований на початку XX ст. президентом США Томасом Джефферсоном (творцем Декларації незалежності).

За останні десятиліття прозвучало безліч різних тлумачень цього поняття.

У цілому ж «паблік рілейшнз» - це заходи, спрямовані:

• на поліпшення контактів між людьми або установами;

створення «громадського особи» установи;

розширення сфери впливу установи засобами пропаганди, реклами, спеціальних акцій і т. п.;

виявлення та ліквідацію чуток.

При цьому слід розуміти, що «паблік рілейшнз» не є:

• рекламою;

• пропагандою;

• звичайною роботою з пресою.

 

PR і реклама. Дуже часто поняття реклами та PR вживають як синоніми. З одного боку, дійсно, і те, і інше є механізмом передачі споживачеві інформації про себе в формі комунікації або просування. З іншого - існують відмінності, що дозволяють встановити чітку межу між сферами вживання даних понять.

Реклама - це будь-яка оплачена замовником, неперсонифицированная комунікація, форма неособистого представлення товарів і послуг за допомогою засобів масової інформації, застосовувана з метою впливу на аудиторію. Багато установ використовують рекламу для того, щоб привернути до себе потенційного або утримувати постійного споживача шляхом удосконалення товарів і послуг.

Реклама буває:

• комерційної - коли застосовується з метою отримання прибутку (під цю категорію підпадає велика частина реклами, що зустрічається в засобах масової інформації);

• некомерційної - коли використовується установами, не ставлять своєю метою одержання прибутку, але намагаються привернути увагу більшої кількості людей.

Істотною відмінністю PR від реклами є ступінь контролю. Розміщуючи інформацію у випуску новин, піарник покладається на милість представника ЗМІ, а ініціатор рекламного процесу диктує свої умови, оскільки він за це платить.

 

PR і пропаганда. Тепер розглянемо, чи є PR пропагандистським впливом, реалізованим в умовах сучасної ринкової економіки. Представляється, що подібна кваліфікація в корені хибна. Мета пропаганди - спонукання до дії на основі формування певних переконань. PR не ставить за мету когось переконувати або переконувати. Навпаки, тут кожен залишається при своїй думці, головне - домогтися правильного розуміння намірів і можливостей установи.

PR не спонукає навіть до співпраці - воно може стати можливим на основі вільного рішення, усвідомлення спільності інтересів, для чого потрібно створити умови і передумови. Створення грунту для сприятливого співробітництва - одна з основних цілей PR, недарма подібну діяльність на професійному жаргоні іноді називають «підгортанням».

Іншими словами, стратегічним напрямом PR є формування довіри, на основі якого повинно виникнути позитивне ставлення до заснування як соціальному інституту.

 

Паблісіті. Це образ установи, затверджений в суспільній свідомості, коли достатньо лише згадати назву, щоб пам'ять підказала якийсь постулат, міцно з ним пов'язаний. Наприклад, довгий час паблісіті Великого театру було уявлення про те, що «наш балет - найкращий у світі».

Паблісіті - це позитивна популярність діяльності установи, його керівництва та персоналу, формована з використанням ЗМІ. Вона створюється цілеспрямованою інформаційною роботою, орієнтованої на певні групи громадськості, і базується на сумлінній праці кожного співробітника установи.

Підводячи проміжний підсумок нашим міркуванням, відзначимо, що

PR в діяльності установи - це специфічний менеджмент, спрямований на створення сприятливого і доброзичливою соціального середовища ділової та творчої активності.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 429 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

942 - | 986 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.