Лекции.Орг


Поиск:




Тема 22. Правові відносини. Юридичні факти




· Поняття і ознаки правовідносин. Склад правовідносин та його елементи. Юридичний і фактичний зміст правовідносин. Суб'єкти правовідносин (права). Види суб'єктів правовідносин. Фізичні і юридичні особи, посадові особи. Правосуб'єктність, правоздатність, дієздатність, трансдієздатність, деліктоздатність. Суб'єктивні права і обов'язки учасників правовідносин. Поняття і види об'єктів правовідносин. Матеріальні блага, духовні блага, результати діяльності суб'єктів, природні об'єкти і явища, дії суб'єктів права. Види правовідносин і критерії їх класифікації.

· Поняття і класифікація юридичних фактів. Правоутворюючі, правозмінюючі, правоприпнняючі юридичні факти. Події і дії. Індивідуальні юридичні акти. Прості і складні юридичні факти. Фактичний склад. Різниця між юридичними фактами і юридичними вчинками. Правові презумпції та їх види. Юридичні преюдиції і фікції.

 

Тема 23. РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА. ЗАСТОСУВАННЯ ПРАВА

· Поняття, форми і методи реалізації норм права. Залежність змісту юридичних механізмів реалізації права від особливостей правової системи країни. Реалізація норм права у правовідносинах і поза ними. Процес (стадії) реалізації. Форми реалізації права. Дотримання, виконання, використання норм права та їх особливості. Поняття застосування норм права як особливої форми їх реалізації. Суб'єкти застосування норм права. Сутність і значення застосування норм права. Стадії застосування права. Акти застосування норм права, їх відмінності від нормативно-правових актів. Вимоги до правильного застосування норм права.

· Прогалини у праві і шляхи їх усунення та подолання. Аналогія закону і аналогія права, їх особливості та можливості використання. Колізії у законодавстві і шляхи їх усунення та подолання.

 

Тема 24. ТЛУМАЧЕННЯ НОРМ ПРАВА

· Поняття, необхідність та цілі тлумачення норм права. Елементи тлумачення: уяснення і роз'яснення. Види та способи (прийоми) тлумачення норм права. Граматичне (мовне), логічне, систематичне, історичне, спеціально-юридичне, телеологічне (цільове), функціональне тлумачення. Тлумачення за обсягом (буквальне, розпосюджувальне, обмежувальне). Тлумачення норм права за суб'єктами. Офіційне: нормативне, казуальне. Нормативне: аутентичне, легальне. Казуальне: судове, адміністративне. Неофіційне тлумачення та його види.

· Акти тлумачення законодавства: поняття, види, місце в правовій системі.

 

 

Тема 25. ПРАВОВА СВІДОМІСТЬ І ПРАВОВА КУЛЬТУРА ТА ШЛЯХИ ЇХ ФОРМУВАННЯ

· Поняття і структура правосвідомості. Раціональні і емоціональні елементи. Інформаційний, оціночний, вольовий рівні правосвідомості. Види правосвідомості. Правова ідеологія і правова психологія. Буденна, професійна, наукова (теоретична) правосвідомість. Індивідуальна, групова, масова, суспільна правосвідомість. Джерела формування правосвідомості. Соціальна практика і її роль у формуванні правосвідомості. Функції правосвідомості: пізнавальна, оціночна, регулятивна. Взаємодія права і правосвідомості.

· Поняття правової культури. Фактори, що впливають на рівень розвитку правової культури. Основні елементи правової культури: право, правосвідомість, правові відносини, правова поведінка, законність і правопорядок, правотворча діяльність, правова наука. Рівні і показники правової культури. Види правової культури. Індивідуальна, групова, суспільна правова культура. Правовий нігілізм: поняття, джерела та форми. Шляхи подолання правового нігілізму в Україні.

· Правове виховання - найефективніший засіб формування правосвідомості і правової культури. Поняття і система правового виховання. Цілі, методи, форми і принципи правового виховання. Правова освіта.

 

Тема 26. ПОВЕДІНКА ЛЮДЕЙ У ПРАВОВІЙ СФЕРІ

· Поведінка людей і право. Поняття і ознаки правової поведінки. Соціальна значимість і правова регламентація правової поведінки. Види правової поведінки. Правомірна поведінка: поняття, ознаки, види. Зловживання правом. Дії і бездіяльність. Правопорушення. Ознаки правопорушення. Види правопорушень. Склад правопорушення. Об'єктивна і суб'єктивна сторона і зв'язок між ними, суб'єкт і об'єкт правопорушення. Поняття і форми вини. Причини правопорушень.

 

 

Тема 27. ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

· Поняття, ознаки і мета юридичної відповідальності. Функції юридичної відповідальності: штрафна (каральна), превентивна (попереджувальна), виховна, правопоновлювальна (компенсаційна), організуюча (регулятивна). Місце юридичної відповідальності в системі соціальної відповідальності. Принципи юридичної відповідальності: законність, справедливість, невідворотність покарання, доцільність, індивідуальність покарання, відповідальність за вину, недопустимість подвоєння відповідальності.

· Види юридичної відповідальності. Перспективна (позитивна) та ретроспективна (негативна) юридична відповідальність. Різновиди ретроспективної відповідальності: кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна, матеріальна, конституційна відповідальність.

· Підстави юридичної відповідальності. Презумпція невинуватості.

· Обставини, що виключають юридичну відповідальність. Підстави звільнення від юридичної відповідальності.

 

 

Тема 28. ЗАКОННІСТЬ, ПРАВОПОРЯДОК І ДИСЦИПЛІНА

· Поняття і зміст законності. Вимоги законності. Верховенство права, верховенство закону, рівність всіх перед законом, додержання (виконання) правових актів всіма суб'єктами права, забезпечення реалізації невід'ємних прав і свобод, належне правильне і ефективне застосування права, послідовна боротьба з правопорушеннями, недопущення свавілля в діяльності посадових осіб. Основні принципи законності. Єдність, всезагальність, доцільність, справедливість законності. Нормативно-правова основа законності. Гарантії законності. Економічні, політичні, соціальні, ідеологічні, правові гарантії. Законність як конституційний принцип організації і діяльності державних органів.

· Громадський порядок і правопорядок: поняття, елементи, зміст і співвідношення. Принципи правопорядку. Визначеність, системність, організованість, державна гарантованість, усталеність, єдність правопорядку.

· Поняття дисципліни та її види. Державна дисципліна.

· Шляхи зміцнення законності, правопорядку, громадського порядку і державної дисципліни в Україні.

 

 

Тема 29. ЮРИДИЧНА ПРАКТИКА. ЮРИДИЧНИЙ ПРОЦЕС І ЮРИДИЧНІ ПРОЦЕДУРИ

· Поняття і суть юридичної практики. Підходи у розумінні сутності юридичної практики.

Основні ознаки юридичної практики. Структура юридичної практики: суб’єкти, об’єкти, дії, засоби і способи. Типологія юридичної практики: правотворча, правозастосовна, розпорядча, інтерпретаційна. Призначення і функції юридичної практики. Стадії юридичної практики. Взаємодія юридичної науки, теорії держави і права та юридичної практики.

· Поняття та зміст юридичного процесу, його місце у правовому регулюванні. Основні характеристики юридичного процесу. Єдність норм матеріального і процесуального права в юридичному процесі. Стадії юридичного процесу. Види юридичного процесу: установчий, правотворчий, судовий, контрольний. Система процесуального права.

· Співвідношення процесу і процедури. Правові процедури і демократична правова держава. Значення правових процедур для вдосконалення законодавства та забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

 

Тема 30. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА

· Співвідношення інтересів суспільства, держави й особистості. Права людини як критерій цивілізованості держави і суспільства. Зміст і співвідношення понять "людина", "особа", "громадянин".

· Поняття й елементи правового статусу людини і громадянина. Види правовоих статусів.

· Поняття і сутність суб'єктивних прав. Склад повноважень, що походять із суб'єктивного права: право поводити себе певним чином, право вимагати певної поведінки від інших субєктів, (право вимоги), право звертатись за захистом свого права до компетентних субєктів (право на домагання). Співвідношення суб'єктивного та об'єктивного права. Види суб'єктивних прав: критерії їх класифікації та основний зміст. Права людини і суб’єктивне право. Природний і позитивний аспекти суб'єктивних прав, прав людини і громадянина. Реалізація суб'єктивного права і правовідношення. Соціальна і особистісна цінність суб'єктивного права.

· Поняття і зміст юридичних обов'язків.

· Поняття, зміст і види гарантій суб'єктивних прав і юридичних обов'язків особи.

· Поняття, ознаки законних інтересів.

 

Тема 31. ОСНОВНІ СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ ПРАВА

· Причини багатоманіття сучасних концепцій права.

· Загальна характеристика сучасних концепцій сутності та соціального призначення права. Юридичний позитивізм, нормативізм, психологічна школа права, соціологічна юриспруденція, теорії природного права.

· Проблеми використання сучасних концепцій права в процесі формування та розвитку системи права України.

 

Змістовий теоретичний модуль





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 304 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

740 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.