Лекции.Орг


Поиск:




Рух грунтової води в ненасиченому водою грунті




Розрахунок насосних станцій незатопляємих територій польдерних осушувальних систем.

Розрахунок повного напору насоса польдернох НС.;; ;

Рух води в річках і каналах. Закони руху води. Закони руху води аналогічні руху тіла по похилій,що відповідають ІІ Закону Ньютона P=m*a. Рух води у водотоках має свої особливоті.Під час руху води відбувається тертя між водою та стінками водотоку,а також між молекулами самої води.Рух води залежить від ухила самої води при цьому на водотоці ухил може бути зворотнім.Під час руху води в водотоці розрізняють наступні гідравлічні параметри: площа водотоку;змочений периметр;гідравлічний радіус;швидкість руху води;об’єм води.Швидкість руху води залежить від шорсткості,чим більша шорсткість тим швидкість більша.Тому для зменшення швидкості води необхідно збільшувати шорсткість русла.

Рух грунтової води в насиченому водою грунті. Рух води в грунті підпорядкований законом Дарсі.Швидкість руху води в грунті прямо пропорційна коефіцієнту фільтрації і градієнту тиску грунтової води V=Kg∙I, i=∆h/L. Розрызняють дві стадії руху води у грунті. –всмоктування води в грунті це коли під час надходження води всі вільні пори заповнюються водою.Під дією гравітаційних сил і градієнту тиску,проходить переміщення води в грунті,яке підпорядковане законом Дарсі. K=W/F∙t. lgKt=lgKo-lgt∙tgα tgα-характер всмоктування води в грунт. Kt=ko∙t -закономірності всмоктування води в грунт.-притік води до дрени при грунтовому живленні. g=ω∙V, g=y1Kф dy/dx. ∫dx=∫Kф/g y dy; ∫x=Kф/g y1²∙y2²/2; g= Kф∙h1²-ho²/2S-витрата води,яка надходить до дрени.

Рух грунтової води в ненасиченому водою грунті.

Систематичний дренаж вертикального типу. Застосування, конструкція, розташування в плані. Систематичний дренаж використовують для осушення всієї території, яка підтоплюється. B випадку ж коли живлення водоносного горизонту великої потужності за рахунок напірних підземних вод і необхідності значного пониження рівня підземних вод доцільно застосовувати систематичний-дренаж вертикального типу. Якщо замість горизонтальних дрен встановити вертикальні свердловини, то отримаємо систематичний дренаж вертикального типу. Складається з осушних і збірних дренажних каналів і колектора, через який вода викидається у водоприймач. Дренажні магістралі робляться закритими за рідкісним виключенням.

Систематичний дренаж горизонтального типу. Застосування, конструкція, розташування в плані. Систематичний дренаж використовують для осушення всієї території, яка підтоплюється. Систематичний дренаж горизонтального типу рекомендується застосовувати в разі переважання у водному живленні осушуваної території атмосферних вод при відносно неглибокому заляганні підземних вод і невеликої потужності водоносного1-РГВ до пониження, 2-РГВ після влаштування дренажу, 3-дрени осушення, 4-оглядовий колодязь, 5-дренажний колектор.

Склад проекту по регулюванню річки водоприймача. Основна задача при регулюванні русла водоприймача- це створення такого русла, яке б відповідало вимогам яким відповідає водоприймач.Роботи по регулюванню проекту виконуються в наступній послідовності:1.По матеріалу топографічних і гідрологічних вишукувань встановлюють відповідні ділянки водоприймача де повинні виконуватись регулювання. 2.Виходячи з водно-фізичних, фізико- механічних властивостей грунту назначають способи регулювання русла.3.Виконують гідрологічні розрахунки відповідно до яких визначають розрахункові витрати води.Розрахунковими витратами води є:-витрата весняної повені,- витрата талої води,-витрата високолітня,-побутова(межена) витратаПо даним витратам визначають горизонти води у водотоці, встановлюють необхідну величину пониження рівня води. Відповідно даної величини визначають витрату води, яка повинна бути відведена за межі ділянки, де відбувається зниження горизонту по обвідному або розгрузочному каналу.Відповідно даної витрати роблять розрахунок параметрів поперечного перерізу обвідного або розгрузочного каналу.Враховуючи, що гідравлічний радіус водотоку має наближене значення до середньої глибини у водотоці R визначають оптимальний похил, при оптимальный швидкості руху води в ньому.; = 0,6-1,0 м1.проектують трасу річки водоприймача на плані і виділяють ділянки, де похил повинен бути наближенис до розрахункового.2.Будують повздовжній профіль, де наносять розрахункові горизонти води і визначають їх вплив на роботу бокових каналів.3.Виконують побудову поперечних перерізів4.Проектують ГТС на водоприймачі.

Способи боротьби з підтопленням та затопленням територій. -технічні засоби за допомогою яких зменшують або ліквідують негативну дію води під час підтоплення чи затоплення;-посадка дерев для збільшування шорсткості на території;

Схема осушувальної системи при меліорації заплав. Призначення елементів ОС. До схеми ОС входять: 1-заплавна територія, 2-дамба обвалування, 3-відкрита ОС.Дана осушувальна мережа призначена для самопливного відведення води при перерозподілі вологи по грунтовому профілю. В залежності від того коли формується максимальний стік дані системи розрізняють: •зимово-літні польдери, •літньо-осінні. Насосне обладнання польдерної системи: 2 агрегата. Максимальна подача води до 10 м. Крім того на даній ОС проектують дороги, ГТС, вздовж відкритих каналів-дороги.

Характер використання меліорованих земель та задачі їх осушення. 1.На перезволожених землях повинно забезпечуватись оптимальна вологість грунту на с/г угіддях під час вирощування культур.2.На будівельних майданчиках повинна забезпечуватись оптимальна вологість, яка забезпечує несучу здатність грунту та вологість, яка знижує або зменшує негативну дію по перезволоженню підземних приміщень.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 500 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

778 - | 789 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.