Лекции.Орг


Поиск:




Визначення нормативного значення КПО в робочій зоні розробника проекту та заходів його забезпечення




Природне освітлення має хорошу дифузійність,стимулює фізіологічні процеси, позитивно впливає на органи зору та обмін речовин організмі людини, оскільки в ньому наявне ультрафіолетове випромінювання. Природне освітлення є основним i має бути у всіх приміщеннях, де перебувають люди, що працюють з ПК. Природне освітлення поділяють на бокове (одностороннє або двостороннє), верхнє та комбіноване (верхне та бокове) (рис. 2).


Рисунок 2. Види природного освітлення: а - одностороннє бокове; б - двостороннє бокове; в,г - верхнє; д - верхнє i бокове (комбіноване). Е – освітленість, лк; l - ширина виробничого приміщення, м; Г - 0,8 м - горизонтальна поверхня нормування освітленості та її висота над підлогою, м; Еб, Ев, Еср - освітленість, відповідно, бокова, верхня, середня, лк.

У paзi природного освітлення освітленість робочих місць (зон) змінюється залежно від часу доби, періоду року, метеорологічних умов (хмарно, сніг, туман) i географічного розташування місцевості. Оскільки природне освітлення непостійне, то кількісне оцінювання його проводять не за значенням освітленості, а за відносним показником - коефіцієнтом природної освітленості (КПО). Коефіцієнт природної освітленості - це відношення природної освітленості, яка створюється в деякій точці заданої площини всередині приміщення сонячним світлом (безпосередньо або після відбиття) (Евн), до одночасного значення зовнішньої горизонтальної освітленості, яку створює світло повністю відкритого небосхилу (Езов):

КПО = е = (Евн / Езов)*100%

Нормоване значення КПО визначають ДБН В.2.5-28-2006 залежно від характеристики зорової роботи, найменшого розміру об’єкта розрізнення, мм, розряду зорової роботи та системи освітлення.

За одностороннього бокового освітлення виробничих приміщень нормують мінімальне значення КПО в точці, розміщеній на перетині вертикальної площини характерного розрізу приміщення i умовної робочої поверхні на відстані 1 м від стіни або лінії максимального заглиблення зони, найбільш віддаленої від світлових прорізів (рис. 2.19, а).

За двостороннього бокового освітлення приміщень нормоване значення КПО має бути забезпечено в розрахунковій точці в центрі приміщення на перетині вертикальної площини характерного розрізу та робочої поверхні (рис. 2.19, б).

У разі верхнього або комбінованого освітлення приміщень нормують середнє значення КПО в точках, розміщених на перетині вертикальної пло­щини характерного розрізу приміщення й умовної робочої поверхні. Першу й останню точки приймають на відстані 1 м від поверхні стін (перегородок) (рис. 2.19, в, г).

есер=[1 / (N-1)](e1/2+ e2+ e3+ …+ ei/2),

де e],e2,e3,...,ei - значення КПО в 1; 2; 3 та i-й контрольній точці; N — кількість контрольних точок у площині характерного розрізу приміщення.

Допускають розподілення приміщень на зони з боковим освітленням (зо­ни, що примикають до зовнішніх стін iз вікнами) та зони із верхнім освітлен­ням. Нормування та розрахунок природного освітлення в кожній зоні проводять незалежно одне від одного.

Нормоване значення КПО, eN, для будинків, які розташовані в різних районах України, визначають за формулою:

eN = ен *mN,

де ен - нормоване значення КПО, яке визначають залежно від характеристики зорових робіт; mN - коефіцієнт світлового клімату; N- номер групи забезпеченості природним світлом.

Отримане значення eN слід округлювати до десятих.

Робоча зона забезпечена комбінованим освітленням. В темний час доби передбачається загальне і/або місцеве рівномірне штучне, а в світлий – бокове одностороннє природне освітлення два віконних прорізи [СНиП 11-4-79].

Для розміру об'єкту розрізнення 0,3 – 0,5 мм (III розряд зорової роботи) світлового фону і середнього контрасту об'єкту розрізнення з фоном (підрозряд "г") нормоване значення коефіцієнта КПО енIII = 2%. Мінімальна освітленість Еmin=300 лк, підтримується за рахунок кількості та потужності електроламп.

Для визначення нормованого значення КПО при природному освітленні для умов міста Київа (IV-й світловий пояс) використовується формула:

eнIV = eнIII*m*c = 2*0,9*1 = 1,8

де eнIII – нормований розмір КПО для третього поясу світлового клімату;eнIII = 2%; с – коефіцієнт сонячного клімату, с = 1 (всі вікна виходять на схід); m – коефіцієнт світлового клімату, m = 0,9.(для IV-го світлового поясу).





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1325 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

835 - | 669 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.