.


:




:

































 

 

 

 


Jaké je její světové rozšíření?




Obecná charakteristika. Do které hospodářské skupiny plodin patří?

Ozimá pšenice je naší nejvýznamnější a nejrozšířenější obilninou. Je také jednou z nejstarších obilnin, která se rozšířila do většiny světa. Hlavně z oblasti přední Asie.

Do které náleží botanické čeledi?

Obilniny patří do čeledi lipnicovité, řádu lipnicokvěté. Jsou to jednoleté i víceleté byliny se svazčitým kořenovým systémem. Stonek nazývaný stéblo je složen z dlouhých dutých článků a, kde dochází k prodlužování, tedy růstu celé rostliny. Většina druhů vytváří několik odnoží. Pochva listů vyrůstající z kolének přechází v listovou čepel s rovnoběžnou žilnatinou. Na rozhraní pochvy a čepele vyrůstá jazýček a čepel je zakončena oušky. Tvar jazýčku a oušek může být rozlišovacím znakem některých obilnin (pšenice, ječmen, žito, oves).

Jaký je její geografický původ?

Geografický původ volně rostoucí pšenice můžeme určit asi na 16 000 př. n. l. v oblasti Izraele. Již v této době docházelo ke křížení s trávou a tak vznikla Triticum monococcum. Přidáním další trávy vznikla pšenice podobná té dnešní. Se záměrně pěstovanou pšenicí se setkáváme až v Sýrii mezi 8 000 až 7 500 lety př. n. l. Takové rostlině pak říkáme tzv. kulturní rostlina. Místem původu tedy můžeme označit oblast Balkánu a Asie, jelikož se začínala postupně rozšiřovat mezi prvními zemědělci v okolí místa počátku.Začátek pěstování pšenice je spojován s počátky vzniku zemědělství. To začalo vznikat v oblasti tzv. Úrodného půlměsíce na Blízkém východě. Postupným rozšiřováním zemědělství se rozmohlo i pěstování pšenice. Z Balkánského poloostrova se začala šířit do Evropy. Zde se ale pěstovala plodina již jako kulturní rostlina, nikdy v podobě plané rostliny.

Jaké je její světové rozšíření?

Top Ten Pšenice výrobců - 2008 (mil. metrických tun)
Lidová republika Číny  
Indie  
Spojené státy  
Rusko  
Francie  
Kanada  
Německo  
Ukrajina  
Austrálie  
Pákistán  
Celkem:  




:


: 2016-07-29; !; : 376 |


:

:

, .
==> ...

1586 - | 1358 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.013 .