Лекции.Орг


Поиск:




Гарантії прав педагогічних працівників на збереження здоров'я та прецездатності




Права та обов’язки педагогічних працівників по забезпеченню збереження здоров'я та працездатності.

 

З метою забезпечення сприятливих для здоров'я умов праці, високого рівня працездатності, профілактики травматизму і професійних захворювань, отруєнь та відвернення іншої можливої шкоди для здоров'я на підприємствах, в установах і організаціях різних форм власності повинні встановлюватися єдині санітарно-гігієнічні вимоги до організації виробничих процесів, пов'язаних з діяльністю людей. Всі державні стандарти, технічні умови і промислові зразки обов'язково погоджуються з органами охорони здоров'я в порядку, встановленому законодавством. Власники і керівники підприємств, установ та організацій зобов'язані забезпечити в їх діяльності виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та інших вимог щодо охорони здоров'я, передбачених законодавством, не допускати шкідливого впливу на здоров'я людей (ст. 28 Основ законодавства України про охорону здоров'я).

Кожний громадянин України має право на охорону здоров'я, що передбачає:

а) життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та соціальне обслуговування і забезпечення, який є необхідним для підтримання здоров'я людини;

б) безпечне для життя і здоров'я навколишнє природне середовище; в) санітарно-епідемічне благополуччя території і населеного пункту, де він проживає; г) безпечні і здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку; д) кваліфіковану медичну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я; е) достовірну та своєчасну інформацію про стан свого здоров'я і здоров'я населення, включаючи існуючі і можливі фактори ризику та їх ступінь; та ін..

Педагогічні працівники зобов'язані піклуватись про своє здоров'я та здоров'я дітей; проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення;

Для сохранения и поддержки здоровья педагога необходимо применять:

- лечебно-оздоровительные упражнения: - упражнения для позвоночника упражнения для осанки упражнения для шейного отдела позвоночника - следить за своим физическим здоровьем: - полноценное питание - достаточный сон - соблюдение правил личной гигиены - режим труда и отдыха - занятия спортом - соблюдать психоэмоциональное равновесие: - позитивное мышление – оптимізм - управление эмоциями - доброжелательное отношение к людям - любовь к себе

Назрела необходимость дополнительной законодательной поддержки прав работников педагогического труда на своевременную профилактику профессиональных заболеваний.

 

10.2. Умови та тривалість робочого дня педагогічних працівників.

 

Законодавством встановлено, що тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших) передбачено скорочену тривалість робочого часу.

У п. 1 ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» зазначено: «Педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності — час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки:

• класне керівництво — 20-25 відсотків;

• перевірка зошитів — 10-20 відсотків;

• завідування:

— майстернями — 15-20 відсотків;

— навчальними кабінетами — 10-15 відсотків;

— навчально-дослідними ділянками — 10-15 відсотків...».

Отже, тижневе педагогічне навантаження вчителя визначає розмір ставки заробітної плати, а також час, який він має витрачати на здійснення навчально-виховного процесу, тобто кількість проведених протягом тижня уроків. При цьому не нормується підготовча, виховна, методична, організаційно-педагогічна та інша робота, від якої значною мірою залежить формування особистості учня і на яку припадає чималий обсяг робочого часу педагога.

Перерозподіляти навантаження протягом року можливо у разі зміни кількості годин з окремих предметів, передбаченої робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю.

Тривалість робочого дня та робочої години.

Тривалість робочого дня вчителя визначається його педагогічним навантаженням і розкладом занять.

Під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, вчителі залучаються до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їхнього навантаження протягом навчального року. Тобто, якщо до початку канікул педагогічне навантаження вчителя становило 18 годин на тиждень, то на цей період він може залучатися до зазначених видів роботи саме в таких межах.

Тривалість робочого часу вчителя визначається в астрономічних годинах (60 хв.). Перерви між уроками є йога робочим часом. Тривалість уроків і перерв встановлюється згідно з Положенням про навчальний заклад. Час тривалості уроку визначається в академічних годинах (45 хв.). Проте в 1-х класах, де навчаються шестирічні діти, він становить 35 хв., а у 2-4-х — 40 хв.

Скорочення тривалості уроку не є підставою ані для зменшення норми часу, передбаченого на вивчення предмета, ані для зменшення норми часу для оплати. Збільшення кількості уроків через зменшення їх тривалості не означає більшого навчального навантаження вчителя, встановленого під час тарифікації.

Оскільки проведення навчальних занять є основною формою роботи вчителя, категорично забороняється відволікати його від виконання професійних обов’язків. Залучення педагогічних працівників до робіт, не передбачених трудовою угодою, можливе тільки за їх згодою.

Наради, семінари, навчання педагогічних працівників, у тому числі й керівників навчальних закладів, мають проводитися у вільний від навчальної діяльності час не частіше одного разу на місяць.

Планування роботи вчителя

Єдиним документом у плануванні роботи навчального закладу є річний або семестровий план.З метою економії робочого часу вчителя Міністерство освіти і науки України встановило, що календарне планування навчального матеріалу вихователі, вчителі, майстри виробничого навчання, викладачі мають право здійснювати безпосередньо у тексті робочих навчальних програм. Що ж стосується розробки та проведення навчальних занять, то це є компетенцією педагога, який і визначає їх структуру і форму.Планування роботи класних керівників, кураторів, вихователів, бібліотекарів, керівників методичних об'єднань, гуртків, спортивних секцій тощо здійснюється один раз на семестр.

Керівник навчального закладу може залучати вчителів до чергування в ньому. Графік чергувань та їх тривалість погоджуються з педагогічним колективом та профспілковим комітетом, що мають засвідчувати протоколи засідань профкому і педради.Слід пам’ятати, що законодавством забороняється залучати до чергування у вихідні та святкові дні вагітних жінок та матерів, котрі мають дітей-інвалідів чи дітей віком від 3 до 14 років. Зазначені категорії педагогів можуть робити це лише з власної волі.

Підвищення кваліфікації

За педагогічними працівниками, які направляються на курси підвищення кваліфікації, зберігається середня заробітна плата місцем роботи, а за тими з них, хто працює у кількох навчальних закладах, — за кожним місцем роботи.

Іногороднім педагогічним працівникам відшкодовується вартість проїзду до місця навчання і назад, а за час перебування в дорозі і за час навчання сплачуються добові. На час навчання такі працівники забезпечуються місцем проживання.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 797 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1002 - | 821 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.