Лекции.Орг


Поиск:




Індивідуальні завдання для студентів заочної форми навчання




 

Завдання 1

  1. Поняття витрат.
  2. Класифікація витрат і її практичне значення.

3. Зміна структури витрат під впливом технічних, організаційних, економічних факторів.

4. За звітний період обсяг виробництва цеху збільшився на 20 %, а сукупні витрати зросли з 400 000 грн до 460 000 грн. Розподілити загальні витрати звітного періодуназмінні та постійні на основі їх динаміки. Обчислити планові витрати, якщо обсяг виробництва в плановому періоді зросте на 10 %.

 

Завдання 2

  1. Функції і побудова системи управління витратами.

2. Важливість обгрунтування рівня витрат і контролю їх формування за центрами відповідальності.

3. Функціональний аспект системи управління витратами: нормування, планування, облік, аналіз витрат, стимулювання їх зниження.

  1. Змінні витрати на один виріб становлять 700 грн, постійні витрати за рік — 300 000 грн. Річний обсяг виготовлення і продажу виробу — 1000 шт. Визначити ціну виробу, за якої підприємство одержить 200 000 грн річного прибутку. Обчислити, на скільки треба збільшити обсяг виробництва, щоб одержати такий прибуток, знизивши визначену ціну на 10 %.

 

Завдання 3

1. Організаційна система управління витратами на підприємствах.

  1. Формування планових і фактичних витрат.

3. Управлінський і фінансовий (фіскальний) аспекти формування витрат.

4. З переходом до ринкових умов функціонування економіки, які характеризуються значною динамічністю і нестабільністю економічного середовища, керівництво металургійного комбінату зіткнулося з проблемою змін в управлінні економікою підприємства, зокрема в управлінні витратами. Оцінюючи ефективність наявної на підприємстві СУВ, фахівці підприємства дійшли висновку, що вона в нових умовах не забезпечує оптимальне управління витратами.

Одну з основних причин цього вони вбачають у тому, що механізм управління за відхиленнями, покладений в основу СУВ, має певні обмеження. Управління за відхиленнями характеризується тим, що інформація про розбіжності в роботі об’єкта управління формується тоді, коли поведінка системи вже відхилилася від заданої. Певна інерційність поведінки економічних систем не дає змоги негайно усунути небажані відхилення, що посилює їх негативні наслідки.

Більше того, не завжди можна ліквідувати небажані відхилення після того, як вони відбулися. Фахівці підприємства запропонували вдосконалити СУВ, доповнивши управління за відхиленнями механізмом управління за збуреннями, яке передбачає компенсацію можливих відхилень.Зрозуміло, що реалізація такої пропозиції потребує відповідних змін у СУВ підприємства.

1. З’ясувати, які функціональні підсистеми СУВ потребують змін; характер цих змін.

2. Докладніше визначити характер змін для якоїсь окремої функціональної підсистеми (планування, облік, аналіз), дати пропозиції щодо практичної реалізації їх.

3. Визначити найсуттєвіші проблеми за реалізації вказаної моделі управління.

 

Завдання 4

1. Зміст і порядок розробки плану витрат, його нормативна база.

2. Порядок обліку витрат і його вдосконалення згідно з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку.

3. Особливості формування витрат у коротко- і довгостроковому періодах.

4. Підрозділ підприємства виготовляє вироби А і Б. Прямі змінні витрати на ці вироби (матеріали, зарплата) становлять відповідно 60 і 80 грн. Планові річні загальновиробничі витрати підрозділу — 2 000 000 грн, у тому числі змінні — 800 000 грн, постійні — 1 200 000 грн. Завантаження парку технологічного устаткування річною виробничою програмою — 400 000 машино-годин.

Обчислити загальновиробничі витрати на вироби А і Б, якщо їх машиномісткість — відповідно 5 і 8 машино-годин.

Визначити виробничу собівартість зазначених виробів.

 

Завдання 5

1. Особливості впливу на величину прибутку змінних і постійних витрат.

2. Ієрархічна структура місць витрат на підприємстві.

3. Центри відповідальності за витрати /центри витрат/ і центри прибутку.

  1. Підприємство виготовляє один вид продукції А (однопродуктове виробництво). За місяць виготовлено 1000 виробів, з них продано 900 шт., решта виробів, тобто 100 шт., залишились на складі готової продукції. Запасів готової продукції на складі на початок місяця не було. Ціна продажу одного виробу — 100 грн, виробнича собівартість — 60 грн. Адміністративні витрати й витрати на збут за місяць становлять відповідно 10 000 грн і 12 000 грн. Обчислити валовий та операційний прибуток підприємства за місяць у разі калькулювання за виробничими витратами. Визначити операційний прибуток у тому разі, коли на собівартість товарної продукції відносяться всі витрати, окрім витрат на збут. Якщо операційний прибуток у цих випадках різний, з’ясувати причини відхилення.

 

Завдання 6

1. Мета диференціації витрат за місцями їх формування і центрами відповідальності.

2. Вимоги до організації місць витрат.

3. Функціональний і територіальний критерії організації місць витрат.

  1. Однопродуктове підприємство виготовляє виріб А і продає його за ціною 250 грн/шт. Змінні витрати на один виріб становлять 150 грн. Постійні витрати за рік — 200 000 грн.

Обчислити мінімальний річний обсяг виготовлення і продажу виробу А, який забезпечує беззбитковість виробництва.

 

Завдання 7

1. Склад витрат в місцях їх формування різного ієрархічного рівня.

2. Прямі та непрямі, регульовані та нерегульовані витрати підрозділів.

3. Методика складання кошторисів підрозділів різного функціонального призначення.

  1. Змінні витрати однопродуктового підприємства на виріб Б становлять 80 грн. Річні витрати на оренду виробничого приміщення — 50 000 грн; витрати на управління, виробничо-господарське обслуговування — 65 000 грн; амортизація власного устаткування — 25 000 грн. Ціна виробу — 140 грн. Визначити мінімальний річний обсяг виготовлення і продажу виробу Б, який забезпечує готівкову беззбитковість.

 

Завдання 8

1. Ціни на продукцію і послуги внутрішньокоопераційних підрозділів, їх різновиди та умови застосування.

2. Гнучкі кошториси підрозділів.

3. Особливості діяльності допоміжних і обслуговуючих підрозділів, складна система їх зв’язків у формі надання взаємних послуг.

  1. Передбачається виробництво виробу А, зазначеного в попередній задачі, збільшити в наступному місяці з 1000 до 1300 шт. У зв’язку з цим витрати на збут зростуть на 2000 грн. Загальновиробничі витрати в звітному місяці становлять 15 000 грн, у тому числі змінні — 8000 грн, постійні — 7000 грн. Тобто на один виріб припадає 15 грн загальновиробничих витрат і 45 грн прямих змінних витрат. Обчислити, як вплине на виробничу собівартість виробів збільшення їх виробництва. Визначити плановий операційний прибуток в наступному місяці та його зміну порівняно з попереднім періодом, якщо буде продано всі вироби, тобто 1400 шт.

 

Завдання 9

1. Проблема розподілу витрат допоміжних і обслуговуючих підрозділів між підрозділами основного виробництва.

  1. Роль і методи калькулювання.

3. Калькуляційні одиниці /носії витрат/ на підприємстві.

  1. Завод виготовляє з однієї сировини два продукти (А і Б). Виробничі витрати за місяць становлять 18 200 грн. Продукти А і Б реалізуються без додаткової подальшої обробки. Обсяг виробництва продукту А за місяць — 1000 л (ціна — 15 грн/л), продукту Б — 500 л (ціна — 22 грн/л). Адміністративні витрати і витрати на збут — 5000 грн. Обчислити виробничу собівартість одиниці продукції А і Б, розподіливши витрати пропорційно обсягу виробництва в ринкових цінах.

Визначити собівартість залишків готової продукції за умови, що на початок місяця на складі продукції не було, а за місяць передбачається продати продукту А — 800 л, продукту Б — 450 л. Обчислити валовий та операційний прибуток за місяць.

 

Завдання 10

1. Проектно-кошторисні, планові, нормативні, фактичні калькуляції, їх призначення і зв’язок.

2. Залежність точності калькулювання від частки прямих витрат у загальній їх сумі.

3. Калькулювання на основі прямих і повних витрат.

4. За звітний період обсяг виробництва збільшився на 20 %, а сукупні виробничі витрати зросли на 15 %. Визначити частку постійних витрат у їх загальній сумі за звітний період. Обчислити, на скільки зростуть сукупні витрати у плановому періоді, якщо обсяг виробництва зросте на 18 %. Визначити частку постійних витрат у плановому періоді.

 

Критерії оцінювання індивідуального завдання

Оцінка "9-10 балів"   Студент має систематичні та глибокі знання учбового матеріалу, безпомилково виконує практичні завдання, які передбачені у завданні, засвоїв основну й ознайомився з додатковою літературою, викладає матеріал у логічній послідовності, робить узагальнення й висновки, наводить практичні приклади у контексті тематичного теоретичного матеріалу
Оцінка "6-8 бали"   Студент повністю засвоїв учбовий матеріал, знає основну літературу, вміє виконувати практичні завдання, викладає матеріал у логічній послідовності, робить певні узагальнення й висновки, але не наводить практичних прикладів у контексті тематичного теоретичного матеріалу або допускає незначні помилки у формулюванні термінів, категорій
Оцінка "3-5 балів"   Студент засвоїв матеріал не у повному обсязі, дає не повну відповідь на поставлені теоретичні питання, допускається грубих помилок при розв‘язанні практичного завдання
Оцінка "0-2 бали"   Студент не засвоїв учбовий матеріал, дає неправильні відповіді на поставлені теоретичні питання, не вміє або неправильно виконує розрахунки при розв‘язанні практичних завдань

 

Кожне завдання індивідуальної роботи студента-заочника оцінюється по системі 10,8,6,0. В підсумку студент може набрати максимально 40 балів. Набрані за відповідною шкалою бали (їх сумма) ділиться на 40 балів, і отриманий коефіцієнт перемножується на 10 балів оціночних (за картою самостійної роботи).

 

ЗРАЗОК ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО БІЛЕТА

Для студентів очної форми навчання

 

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 518 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

866 - | 779 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.