Лекции.Орг


Поиск:




Семінарське заняття № 7. Основи конституційно-правового статусу людини і громадянина. Громадянство України




7.1. Поняття і сутність конституційно-правового статусу людини та громадянина

7.2. Структура та принципи конституційно-правового статусу людини та громадянина

7.3. Поняття і зміст громадянства України. Принципи громадянства України

7.4. Набуття громадянства України: підстави та умови

7.5. Способи припинення громадянства України

7.6. Система та повноваження органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства України

Питання для самоконтролю:

7.1. 1. Охарактеризуйте правову природу конституційно-правового статусу людини. 2. Як конституційно-правовий статус людини співвідноситься із правовим та суспільним статусом людини? 3. Охарактеризуйте співвідношення понять людина, громадянин, особа 4. У чому полягає дуалізм конституційно-правового статусу людини і громадянина? 5. Яке правове походження дуалізму конституційно-правового статусу людини і громадянина? 6. Чому конституційний статус особи називають основоположним?
7.2. 1. Назвіть структурні елементи конституційно-правового статусу людини 2. Охарактеризуйте зміст принципів конституційно-правового статусу людини і громадянина: 3. свободи людини(ст.21 Конституції України) 4. рівності людей у їх гідності та правах (ст.21 Конституції України) 5. невідчужуваності прав і свобод людини (ст.21 Конституції України) 6. непорушності прав людини (ст.21 Конституції України) 7. невичерпності прав людини і громадянина (ч.1 ст.22 Конституції України) 8. гарантованості конституційних прав та свобод (ч.2 ст.21 Конституції України) 9. недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод (ч.3 ст.21 Конституції України) 10. рівноправності та рівності громадян перед законом (ст.24 Конституції України).
7.3. 1. Чому громадянство є предметом конституційно-правового регулювання? 2. Яким нормативно-правовим актом було вперше встановлено громадянство України? 3. Громадянство має бути політико-правовим чи правовим зв'язком особи з державою? Обґрунтуйте власну позицію 4. Назвіть конституційні принципи громадянства України 5. Чому в Україні існує єдине громадянство? 6. Чи може особа мати подвійне громадянство. Проаналізуйте п. 2 ст. 9 Закону України «Про громадянство України»
7.4. 1. Назвіть види підстав набуття громадянства України 2. У чому полягає зміст філіації? 3. Що таке натуралізація? 4. У чому полягає зміст набуття громадянства України за народженням? 5. Як реалізуються принципи права ґрунту та права крові у законодавстві України? 6. Хто має право на набутті громадянства України за територіальним походженням? 7. Назвіть умови прийняття до громадянства України 8. Хто не може бути прийнятий до громадянства України? 9. З якого моменту особа вважається громадянином України у випадку натуралізації? 10. У чому полягає зміст інституту поновлення громадянства України? 11. Хто має право набути громадянство України у спрощеному порядку?
7.5. 1. Назвіть підстави припинення громадянства України 2. У чому полягають особливості виходу з громадянства України? 3. Кому не може бути дозволено вихід з громадянства України? 4. У чому полягають особливості втрати громадянства України? 5. Що вважається добровільним набуттям громадянства іншої держави?
7.6. 1. Назвіть органи державної влади, що займаються питаннями громадянства 2. Назвіть повноваження Президента України у сфері громадянства 3. Назвіть повноваження Верховної Ради України у сфері громадянства 4. Назвіть повноваження Комісії при Президентові України з питань громадянства 5. Які органи виконавчої влади мають повноваження у сфері громадянства України 6. В які органи за межами України можна звернутися з питань громадянства?

Практичні завдання:

Завдання № 1

На території одного з сіл Львівської області знайдена чорношкіра новонароджена дитина. Місце народження дитини, її батьки, зокрема їх громадянство невідомі. Яким чином вирішуватиметься питання її громадянства?

Завдання № 2

Після нелегального перетину кордону, на територію України потрапила сім’я з двох осіб без громадянства. Вже на території України у них народилася дитина. Чи буде надано такій дитині громадянство України?

 

Завдання № 3

Громадянин Білорусії подав зобов'язання припинити іноземне громадянство та заяву про набуття громадянства України, пославшись при цьому на те, що він, під час Другої Світової Війни, народився на території Рейхскомісаріату Україна. Чи будуть наведені обставини підставами для реєстрації такої особи громадянином України за територіальним походженням? При підготовці відповіді візьміть до уваги конституційно-правовий статус УРСР.

Творчо-аналітичне завдання:

Запропонуйте варіанти реформування українського законодавства, що регулює питання набуття та припинення громадянства України або обґрунтуйте відсутність такої необхідності.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 800 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1097 - | 861 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.