Лекции.Орг


Поиск:




Аудиторський висновок та його види




Суть та характеристика аудиту

Аудит в Укр. рег. ЗУ «Про аудиторську діяльність в Укр» від 22.04.93р.
Аудит -це перевірка публічної бухгалтерської звітності обліку первинних документів та іншої інформації, щодо фін.-господ. д-сті суб’єктів господарювання, з метою визначення достовірності їх звітності, обліку його повноти та відповідності чинного законодавства та встановленим нормативам.

Суб’єкт – фіз. та юрид. особи, що надають ауд.послуги

Предмет – це незал.дослідження і вся оцінка фін-госп. діял суб’єкта господ. та визначення достовірності і її правової відповідності.

Об’єкт -дослідження конкретних форм прояву предмету аудиту(перевірка ОЗ,грош.коштів..)

Мета аудиту - це висловлення аудитором висновку проте, чи відповідає фінансова звіт. та облікова інформ. інструкціям, які регламентують порядок її підготовки.

Користувачі: власники та керівники; інвестори, кридетори,постачал.; держ.органи і суди

Основне завд. ауд. - збирання достовірної вихідної інформації про фін-госп. діял. суб’єкта господ. і формування на цій основі висновків про його реальний фін. стан.

Функціональні завдання:-коригування; -оперативний контроль; -стратегічні завдання

2.Складові аудиторського ризику і його оцінка

Аудиторський ризик – небезпека того, що аудитор зробить неправильний висновок, щодо фін.звітності після виконання ним аудиторських процедур.

АР складається з трьох компонентів:

1.Властивий (ВлР) –це будь-який ризик пов'язаний з п-кой діяльністю, що перебуває під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів (вибірка, зміна законодавства).
2.Ризик контролю (РК) – оцінка ефективності системи внутр.контролю клієнта з точки зору її здатності попереджати і виявляти помикли.

3. Ризик не виявлення (Рнв) – ризик який аудитор готовий взяти на себе, що не виявлення суттєвих помилок у фін.звіт. за допомогою аудитор. процедур.

АР = ВлР+РК+Рнв (переводити % у нат.числа 40%: 100=0,4)

Допустимий АР – це міра готовності аудитора визнати, що у фін.звітн. після аудит.перевірки можуть міститися суттєві помилки (Допоустимий АР в межах від 1-5%)

 

Аудиторський висновок та його види

Аудит. висновок – це документ, який склад. за результатами аудит. перевірки, зміст і структура якого буде залежати від виду наданих аудит. послуг.

Форма і зміст аудит.висн. регламентовані МСА 700 «Аудиторські висновки перевірки бух.річної звітності» і МСА 800 «Аудит.виснов. при виконанні завдань з аудиту спеціального призначення».

Висновки поділяються на:

1. Висновки перевірки фін.звітн. (Безумовно-позитивний, Умовно-поз. Негативний. Відмова від надання висновку)

2. Висновки спец. призначення (-За результатами тематичного аудиту; -Ауд. висновок про фін.звіт. підготовлену за МСФЗ; -Про окремі частини фін.звітн.; -Про дотримання договірних відносин; -Про узагал. фін.звітність)

 

4. Порядок проведення внутрішнього аудиту

Організація внутрішнього аудиту – це побудова аудиторського процесу з метою дотримання достовірної інформ. про об’єкт перевірки.

1.Етап. Планування та визначення аудиторського підходу. (Мета, план перевірки, визначення аудиторських підходів. Оцінка ризику)

2.Етап. Тестування засобів контролю (Перевіряється техніка на точність, реактиви, засоби обміру)

3.Етап. Перевірка госп. операцій по суті (перевірка здійснення операцій з документ. точки зору.Перевірка правильності кінцевих сальдо в балансі)

4.Етап. Завершення аудиту(Узагальнення проведених даних;групування встановлених недоліків;відображення результатів перевірки у підсумкових документах).

5. Методичні прийоми внутрішнього аудиту

Метод – сукупність прийомів, за допомогою яких оцінюється стан об’єктів аудиту, визначається підхід, шлях пізнання та встановлюється істина.

1.Методичні прийоми організації (суцільна, вибіркова, аналітична,комбінована)
2.Методичні прийоми проведення аудит.перевірки:

- Фактична перевірка (інвентаризаці – прийом контролю,фактичної наявності та стану підконтрольних об’єктів, здійснений з метою забезпечення збереження цінностей і їх раціонального використання) Найважливіший методичний прийом внутрішнього аудиту.

-Документальна-перевірка документів і записів, яка може бути:

1.Формальна-перевірка реквізитної частини

2.Арифметична-правильність розрахунків

3.Нормативно-правова(законність)
4.Опитування (письмове чи усне пояснення від клієнта або працівників)

5.Спеціальна (з залученням спеціалістів інших галузей)

6.Зустірчна перевірка (між підрозділами; 3-ми особами)

6. Відмінні риси зовн. та внутр.. аудиту

Ознаки Внутрішній аудит Зовнішній аудит
Суб’єкт та характер діяльності Служба внутрішнього аудиту (штатний працівник. Діяльність оцінювання в межах під-тва. Аудитор.фірма. Незалежний аудитор (сертифікований). Це незалежна п-ка д-сть.
Мета Оцінка ефективності Б.О. та внутр.контролю якості виконання обов’язків працівниками. Надати замовникові інформацію проте чи складена фін.звіт. в усіх суттєвих аспектах
Правове регулювання -//- Накази керівника п-тва. Положення про СВА. Посодові інструкція внутр.ауд. Господарський та Цивільний кодекс ЗУ «про ауд. д-ть в Укр» Кодекс професійної етики аудиторів.
Підпорядкованість Керівнику п-тва Бути незалежним та виглядати незалежним від будь-якої зацікавленості.
Відповідальність Перед керівництвом п-тва (Адмінстративна в межах п-тва за виконання службових обовязкі) Перед замовником за якість виконаної роботи;Кримінальна;Адміністративна; Цивільна
Методи аудиту Методи проведення аудиту ідентичні що для зовн. і ВА. Розбіжності на рівні деталей.
Підсумкові документи Аудит. висновок: Аудит.звіт. Акти перевірки та пропозиції, щодо усунення встановлених зауважень.службова довідка,рекомендації Аудиторський звіт та висновок
Звітування Перед керівником п-тва АПУ за фстановленими формами звітності

 

7. Поняття аудиторської діяльності. Субєкти аудиторської діяльності.

Аудиторська діяльність - підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання
інших аудиторських послуг.

Аудит в Укр. рег. ЗУ «Про аудиторську діяльність в Укр» від 22.04.93р.
Аудит -це перевірка публічної бухгалтерської звітності обліку первинних документів та іншої інформації, щодо фін.-господ. д-сті суб’єктів господарювання, з метою визначення достовірності їх звітності, обліку його повноти та відповідності чинного законодавства та встановленим нормативам.

Суб’єкт – фіз. та юрид. особи, що надають ауд.послуги (незалежний аудитор та аудиторська фірма).

Аудитори (аудиторські фірми) можуть надавати інші аудиторські послуги, пов'язані з їх професійною діяльністю, зокрема, по веденню та відновленню бухгалтерського обліку, у формі консультацій з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності, експертизи і оцінки стану фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення господарської діяльності суб'єктів господарювання. 8. Назвати та охарактеризувати етапи перевірки фін.звітності. Після вивчення установчих та інших документів аудитор переходить до вивчення звітності пт-тва:
1.Формальна перевірка2.Аналітична – оцінка показників звітності за допомогою вивчення вірогідних залежностей між ними (розрахунок коефіцієнтів, питомої ваги, відносних та абсол. відхилинь)3.Перевірка по суті – передбачає перевірку реальності всіх даних які наведені у звітності на початок і кінець звітного періоду по кожній статті звітності. 9.Формальна та аналітична перевірка звітності ^ ^ ^ 10.Організація служби внутрішнього аудиту на підприємстві

Організація внутрішнього аудиту – це побудова аудиторського процесу з метою дотримання достовірної інформ. про об’єкт перевірки.

Створення СВА передбачає виконання таких організаційних заходів:1.Видання наказу(розпорядження) керівника п-тва про створення СВА2.Розробка та затвердження Положення з організації на п-тві СВА3.Розробка та затвердження посадових інструкцій внутрішнього аудитора4.Створення планів та робочих документів СВА5.Збір та створення власної інф.бази «банку даних» (норми, првила, карти, стандарти перевірки)6.Підбір та призначення конкретної особи або осіб для Якщо на п-тві не має СВА то ці ф-ії виконує головний бухгалтер. До складу СВА окрім аудиторів входять також програмісти,технологи в-тва в галузі, лаборанти.Чисельність та оплата праці працівників СВА передбачається у штатному розписі п-тва. 11.Консультаційні послуги аудиту Послуги аудиторської фірми- це будь-які послуги, які аудитори відповідно до чинного законодавства можуть надавати клієнтам окрім проведення аудиту.Під процесом консультування мають на увазі форму надання допомоги щодо змісту, процесу і структури завдання, за якої консультант сам не відповідає за виконання завдань, але допомагає тим, хто їх виконує. Крім того, консультування можна розглядати як особливу професійну діяльність, яка здійснюється на підставі контракту між клієнтом і аудиторською фірмою За принципом сумісності аудиторські послуги поділяються на: 1.Не сумісні з проведенням аудиту: -ведення б.о.;-відновлення б.о.;-складання та захист бухг-кої та под.-ої зві-ті в податкових органах. 2. Сумісні з проведенням у господарюючого суб’єкта аудиту: -організація б.о. (облікова політика)-контроль,нарахування і сплата податків та платежів-експертне обслуговування (1С)-підбір і тестування облікового персоналу-проведення семінарів (найпоширеніша послуга)-курси підвищення кваліфікації-видання методичних посібників з б.о., оподаткування, аналізу, аудиту.-представлення інтересів клієнта за дорученням перед 3-ми особами- консультуванн я з питань фінсового, податкового та іншого господ.законодавства.-автоматизація б.о. 12. Аудиторський звіт. Зміст аудиторського звіту. Аудит. звіт- лаконічний опис виявлених порушень, помилок, відхилень, оцінка стану б.о.,достовірності звітності, гос-ких операцій. Головний документ, що містить думку аудитора про об’єкт дослідження та іншу інформацію, яку аудитор повинен надати клієнтові.Звіт складається у довільній формі, він призначений для замовника і оприлюдненню не підлягає. Звіт складається з трьох частин: 1. Загальна (вступна) частина (основні реквізити документа, інформація про ауд. фірму (чи незал. аудитора) та замовника аудиту).2. Аналітична частина складається з опису перевіреної фінансової інформації та опису аудиту.3. Заключна (підсумкова) частина являє собою висновок аудитора про достовірність перевірених фінансових звітів. По суті — це думка аудитора про перевірену фінансову звітність.Також до аудиторського звіту додаються всі робочі документи аудитора та аудиторські докази. 13.Принципи аудиту 1.Професійної етики: - чесність- незалежність- компетентність (професіоналізм)- старанність- підзвітність (клієнту)- обґрунтованість- комунікативність- доброзичливість- конфіденційність 2.Методологічні принципи - планування аудиту- доцільність вибору методики і техніки аудиту- визначення критеріїв суттєвості та достовірності- дотримання оцінки ризиків та вибіркової перевірки даних- аналіз інформації та формування висновків- відповідальність за складання висновків- повне інформування клієнта - контроль якості роботи аудитора




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 684 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

823 - | 698 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.