Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз внутрішнього і зовнішнього середовища




Середовище організації — це сукупність певних обставин і факторів як усередині організації, так і навколо неї, що впливають на прийняття рішень. Організація перебуває під постійним тиском окремих ланок зовнішнього та внутрішнього середовища.

Організація становить взаємодію таких основних елементів, як цілі, структури, завдання, технології, люди, а також оточення політичне, економічне, культурне, ринкове, до якого вона повинна пристосуватися.

Будь-яка організація перебуває у середовищі та функціонує, якщо середовище дає таку можливість.

Внутрішнє середовище організації є джерелом її життєвої сили і включає потенціал, що дає змогу організації існувати і виживати в певному проміжку часу, але воно може бути і джерелом проблем, навіть банкрутства організації в разі незабезпечення функціонально необхідних потреб.

Зовнішнє середовище організації — це сукупність елементів, які не входять до складу організації, але справляють на неї певний вплив.

Зовнішнє середовище є джерелом забезпечення організації ресурсами, необхідними для підтримання її внутрішнього потенціалу на необхідному рівні для досягнення цілей.

Для визначення майбутньої поведінки організації її керівництву потрібно мати уявлення як про внутрішнє, так і про зовнішнє середовище, їх потенціал і тенденції розвитку, а також знати місце своєї організації в середовищі.

Розрізняють зовнішнє середовище прямого і непрямого (опосередкованого) впливу.

Зовнішнє середовище прямого впливу — це середовище, яке включає елементи, що безпосередньо впливають на операції організації та зазнають прямого впливу операцій організації: споживачі, конкуренти, постачальники, закони, державні установи та ін.

Споживачі — це фізичні або юридичні особи, які використовують продукцію організації для особистих потреб або потреб своєї організації.

Конкуренти — це виробники подібної продукції на ринку.

Постачальники — фірми або окремі особи, які постачають машини, устаткування та інші матеріальні ресурси для задоволення технологічних або особистих потреб організації чи окремої особи.

Закони і державні установи — це правові та нормативні акти вищого органу законодавчої та виконавчої влади або їх спеціальні органи, які здійснюють нагляд за дотриманням державних вимог підприємствами, установами, організаціями, а також громадянами.

Серед названих факторів зовнішнього середовища найважливішим є державне регулювання, тому що без втручання держави, без державного регулювання підприємство ніколи не зможе зробити виробництво економічно безпечним, гарантувати реалізацію соціально-економічних прав людини, вирівняти структурні та регіональні диспропорції тощо. Роль держави сьогодні в умовах ринку недосконалої конкуренції значно посилюється і стає об'єктивною потребою.

Держава виконує свої економічні функції, застосовуючи різноманітні форми і засоби впливу на економіку. Серед основних форм державного регулювання ринкової економіки виокремлюють форми правового, економічного та адміністративного регулювання. Правові регулятори захищають систему ринкового підприємництва, визначають права й обов'язки підприємств та інших суб'єктів ринкової економічної системи. До форм економічного регулювання належать фінансова, грошово-кредитна, цінова, структурна та соціальна форми регулювання.

Сучасна ринкова економіка багато в чому є саморегульованою системою, тому найдоцільнішими є економічні методи державного впливу, але це не означає, що в ринковій економіці не мають права на існування адміністративні методи регулювання економікою.

Економічне регулювання пов'язане з впливом держави на економічні потреби та інтереси ринкових суб'єктів, тобто полягає в застосуванні економічних регуляторів, а адміністративне регулювання здійснюється вольовими, командними методами, застосовуючи неекономічні методи впливу, тобто державний контроль над монопольними ринками (антимонопольне регулювання), державний контроль над небажаними ефектами системи вільного підприємництва (встановлення відповідних правил і норм ринкової поведінки, забезпечення екологічної безпеки і раціонального використання природних ресурсів), забезпечення мінімально допустимого рівня добробуту і соціального захисту населення, захист національного ринку, реалізація цільових програм економічного, соціального і науково-технічного розвитку тощо.

Державне регулювання національної економіки здійснюється через різні форми економічної політики. Економічна політика — це цілеспрямована система заходів держави у сферах національного виробництва, розподілу, обміну і споживання благ. Держава може обрати будь-які форми і методи впливу на економіку, тому економічна політика держави має різні напрями. Виокремлюють фіскальну, монетарну, структурну, соціальну і зовнішньоекономічну політику.

Науковою основою державної економічної політики є економічна теорія, що формулює цілі економічної політики, найважливіші серед яких такі: економічне зростання, повна зайнятість, економічна ефективність, економічна свобода в ринкових межах, справедливий розподіл доходів, соціальний захист, збільшення вільного часу громадян як основи гармонійного розвитку особи, оптимальний торговий і платіжний баланс країни.

Усі перераховані цілі загальновідомі та загальновизнані й визначають напрями економічної політики ринкових країн. Щодо економічної політики в Україні, то вона має певні особливості, оскільки її цілі спрямовані на зміну економічної системи — перехід від командно-адміністративної до ринкової економіки.

Таблиця 1.1.

Матриця SWOT - аналізу по ПрАТ “МЗМВ” Оскар”

  Можливості: 1.Збільшення кількості споживачів. 3.Розширення ринкового потенціалу. Загрози: 1.Зміцнення позиції наявних в галузі конкурентів. 2.Високі темпи технологічних змін в галузі. 3.Недоліки системи оподаткування.
Сильні сторони: 1.Високо якісна продукція. 2.Висока конкурентноспр-оможність продукції. 3.Широкий асортимент товарного ряду. 1.2. Пошуку нових шляхів задоволення потреб. 1.3.Можливість освоєння нових видів і способів виробництва. 2.1 Укладення договорів про співпрацю з метою охоплення території Європи. 2.2Знижки для постійних споживачів. 2.3Підвищення новаторського рівня підприємства. 3.1 Підвищення конкуре-нтоспроможності товарів,іміджу підприємства.   1.1.Забезпечення стабільної якості продуктів сприятиме збереженню досягнутих позицій. 1.2.Поєднати швидку зміну виробничих технологій з впровадженням їх у виробництво. 1.3. Тенденції не визначені. 2.1. Освоєння нових ринків з метою уникнення переслідування з боку конкурентів. 2.2.Зниження конкуренто-спроможності товариства. 3.1.Широкий асортимент продукції нашого підприємства забезпечує стабільну позицію на ринку.  
Слабкі сторони 1.Плинність кадрів 2.Збільшення витрат на модернізацію.   1.1. Виникає потреба в перекваліфікації кадрів 2.1.Збільшення витрат може призвести до обмеження розширення географії надання послуг. 2.2.Розширення інноваційного потенціалу призводить до збільшення витрат на модернізацію.   1.1.Можливість звільнення працівників через винесення інформації за межі підприємства. 1.2. Невідповідність кваліфікації працівників до технологічних змін в галузі. 1.3. Високі відсотки відрахувань в соціальні фонди зменшують рівень доходності працівників 2.1. Конкуренти можуть захопити лідерство на ринку. 3.1. Зниження лідерства за витратами.  

Джерело: сформовано автором за даними підприємства

Здійснивши аналіз внутрішнього середовища ПрАТ “МЗМВ” Оскар” було визначено сильні та слабкі сторони таких факторів як: частка ринку, якість продукції, стан системи збуту, якість реклами, наявність торгових марок, асортимент продукції, виробничі потужності, доступність джерел сировини, витрати на виробництво, рентабельність капіталу, організація виробництва, обсяг інвестицій у виробництво, оборотність оборотних активів, платоспроможність підприємства, мотивація працівників, плинність кадрів, управлінський персонал, кадрова політика.

 

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПрАТ МЗМВ «ОСКАР»





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 714 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

819 - | 780 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.