Лекции.Орг


Поиск:




Баланс (форма № 1) відображує стан засобів підприємства в грошовому вираженні на певну дату у двох розрізах — за складом (актив) та за джерелами формування (пасив)




Специфіка фінансово-господарської діяльності та структура активів підприємства зумовлюють структуру його фінансових ресурсів (пасивів). Метою складання Балансу є надання користувачам достовірної інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Актив Балансу складається з трьох розділів: необоротні активи, оборотні активи та витрати майбутніх періодів. До розділу І "Необоротні активи" входять статті "Нематеріальні активи" та "Основні засоби", в яких окремо наводяться первісна або переоцінена їх вартість, накопичена амортизація та залишкова вартість. До підсумку Балансу включається залишкова вартість основних засобів і нематеріальних активів, яку визначають як різницю між первісною вартістю та сумою зносу на дату Балансу.

У статті "Дебіторська заборгованість з нарахованих доходів" показують суму нарахованих дивідендів, процентів, роялті тощо, що підлягають надходженню.

За статтею "Грошові кошти та їх еквіваленти" відображають кошти в касі, на поточних та інших рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти грошових коштів — короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

Пасив Балансу складається з п'яти розділів: власний капітал, забезпечення наступних витрат і платежів, довгострокові зобов'язання, поточні зобов'язання та доходи майбутніх періодів.

До складу доходів майбутніх періодів включають доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів.

При визначенні обсягу виручки від реалізації продукції враховувались вимоги П(С)БО 15 „Дохід” [7].

Звіт про фінансові результати (форма № 2) відображає результати фінансово-господарської діяльності підприємства за визначений період (квартал або рік). Звіт розкриває структуру доходів та витрат підприємства за звітний період, визначає загальну суму операційного прибутку, доходи (витрати) за іншими видами діяльності, а також величину чистого прибутку (збитку), отриманого підприємством протягом звітного періоду. Як правило, у Звіті знаходять відображення також основні елементи операційних витрат та показники прибутковості акцій, якщо підприємство створено у формі акціонерного товариства.

Серед основних статей звіту про фінансові результати — Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)", який визначають рахуванням з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) податку на додану вартість, акцизного збору, знижок та інших вирахувань.

За статтею "Інші операційні доходи" відображають суми інших доходів від операційної діяльності крім доходу від реалізації продукції, зокрема дохід від операційної оренди активів, дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій), відшкодування раніше списаних активів тощо.

За статтею "Дохід від участі в капіталі" передбачено відображення доходу (збитку), отриманого від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

У статті "Інші фінансові доходи" наводять дивіденди, проценти та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом участі в капіталі).

Стаття "Інші доходи" призначена для відображення доходу від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів та інших доходів, які виникають у процесі фінансово-господарської діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства.

У статті "Надзвичайні доходи (витрати)" показують невідшкодовані збитки від надзвичайних подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо) та прибутки або збитки від інших подій і операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

 

 

5 ПОРЯДОК ЗАПОВНЕННЯ І ПОДАННЯ ПОДАТКОВОЇ ЗВІТНОСТІ

Нарахування і сплата будь-якого виду податку чи збору (обов’язкового платежу) припускають здійснення належним чином обліку і розрахунку, результати яких відображаються у від­повідній формі податкової звітності.

Податкову звітність подають до податкових органів за під­сумками звітного періоду у встановлений законодавством строк. Терміни здійснення податкової звітності встановлю­ються по кожному податку окремо. Першим днем подання податкової звітності вважають день, що йде за днем закінчен­ня звітного податкового періоду. Якщо останній день подан­ня податкової звітності є вихідним або святковим, то днем по­дання звітності вважається наступний за вихідним або свят­ковим операційний (банківський) день. Граничні терміни подання податкової звітності можуть бути продовжені за пра­вилами і на підставах, передбачених податковим законодав­ством.

На ТОВ «ВІКНОТРЕЙД» ведуться 2 форми податкової звітності:

1) Податкова декларація з податку на прибуток (Додаток К)

2) Податкова декларація з податку на додану вартість (Додаток Л)

На практиці найчастіше податкова звітність полягає у по­данні податкової декларації. Згідно з п. 1.11 ст. 1 Закону Ук­раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами»[4], податковою декларацією є документ, який подає платник по­датків до контролюючого органу у строки, встановлені зако­нодавством, на підставі якого здійснюється нарахування і сплата податку чи збору (обов'язкового платежу).

На підприємстві Податкова декларація подається за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному року — протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Декларація з податку на прибуток підприємства та додатки до неї подаються платником незалежно від того, чи виникло у звітному періоді в платника податкове зобов'язання чи ні. У декларації зазначаються усі передбачені в ній показники. Якщо будь-який рядок декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється, крім випадків, прямо визначених у декларації.

Дані, наведені в декларації, повинні підтверджуватись первинними документами обліку та відповідати податковому обліку (звітності). Доходи визначаються на підставі первинних документів, що підтверджують отримання платником податку доходів, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, встановлених розділом II цього Податкового Кодексу України. Дохід від операційної діяльності визнається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше ніж сума компенсації, отримана в будь-якій формі, в тому числі при зменшенні зобов'язань, та включає дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг, у тому числі винагороди комісіонера (повіреного, агента тощо); особливості визначення доходів від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг для окремих категорій платників податків або доходів від окремих операцій встановлюються положеннями цього розділу. Достовірність даних підтверджується підписами керівника і
головного бухгалтера та засвідчується печаткою підприємства. Оригінал декларації з відповідними додатками подається
платником до податкового органу за місцезнаходженням платника на
одному двосторонньому аркуші форматом А-4 з відповідними додатками
на односторонніх аркушах форматом А-4. Подання копій декларації та
додатків не дозволяється. Декларація та додатки до неї не
підлягають обов'язковому скріпленню між собою (прошнуровуванню).

Обов'язок подання декларації щодо податку на до­дану вартість закріплено у п. 7.7.2 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість»[3] від 3 квітня 1997 р. Форма і поря­док заповнення цього документу затверджені наказом ДПАУ від 30 травня 1997 р. Декларація з ПДВ складається з вступної частини і чотирьох розділів, причому платник заповнює тільки вступну частину і перші три розділи, а четвертий розділ заповнює податковий інспектор лише в ори­гіналі податкової декларації, який залишається в податковому органі. При поданні декларації з ПДВ до податкового органу платник також зобов'язаний надати всі необхідні додатки (до­відки) до неї, наприклад, розрахунок експортного відшкодуван­ня, розрахунок коригування сум ПДВ тощо.

Згідно Наказу Міністерства фінансів України 25.11.2011 № 1492 «Про порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»[12] декларація подається платником у визначений у пункті 5 розділу II цього Порядку строк до підрозділу органу державної податкової служби, яким здійснюється приймання податкової звітності, за формою, встановленою на дату подання. До декларації вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку. На підприємстві Декларація з податку на додану вартість подається кожний місяць.

 

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

Проходячи практику на ТОВ «ВІКНОТРЙД» мені вдалося збагатити свої теоретичні знання з бухгалтерського обліку доходів і закріпити їх на практиці. Спостерігаючи за тим, як здійснюється діяльність підприємства, як ведеться бухгалтерський облік не на теорії, а в практиці я мала змогу багато чому навчитися та побачити реальний стан звичайного підприємства.

Проводячи свої дослідження у рамках програми встановленої практикою надавалася можливість ознайомитися майже з усією первинною документацією, яка стосується питань поставлених у програмі, тобто обліку доходів.

Зробивши дослідження та виконавши деякі розрахунки було помічено, що суттєвих відмінностей у веденні обліку на базовому підприємстві від загальноприйнятих методологічних норм немає. Навпаки слід відмітити високу професійність бухгалтера, який вправно виконує свої обов’язки та належним чином забезпечує обліковий процес.

Отже проаналізувавши основні показники діяльності ТОВ «ВІКНОТРЕЙД» можна зробити загальний висновок: як і більшість підприємств в нашій державі воно має деякі проблеми. Не дивлячись на досить високу конкуренцію з боку інших роздрібних торгових підприємств та значний податковий тиск, податки сплачуються регулярно та вчасно виплачується заробітна плата персоналу, не відбувається скорочень. Здається в даній економічній ситуації в нашій країні це є позитивним показником діяльності. Слід звичайно віддати належне керівництву підприємства, яке у тяжкий час має можливість тримати підприємство на плаву і в даний момент організовує його постійну діяльність.

Стосовно пропозицій, то їх важко надавати, в основному вони стосуються поліпшення і реконструкцію приміщення, модернізацію торговельного обладнання і торгових місць, тобто тих питань, які потребують вкладення значних об’ємів коштів, які на сьогодні достатньо важко знайти. В цілому діяльність підприємства можна характеризувати з позитивного боку, оскільки воно не порушує законодавство, є вправним платником податків, і забезпечує місцеве населення робочими місцям.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 p., №996-XІV // Відомості Верховної Ради (ВВР). –1999. –№40. – ст.365.

2. Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” N 335/94-вр від 28.12.94. В редакції Закону N 440-ІV від 16.01.2003

3. Закон України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 р

4. Закону Ук­раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами»

5. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. №291, зі змінами і доповненнями.

6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 Загальні вимоги до фінансової звітності, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87, зі змінами і доповненнями.

7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 Дохід Затверджено Наказом Міністерства фінансів України N 290 від 29.11.1999

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 Баланс, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. №87, зі змінами і доповненнями.

9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 Звіт про фінансові результати Затверджено Наказом Міністерства фінансів України N 87 від 31.03.99

10. Бухгалтерський управлінський облік. Навчальний посібник для студентів. / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевська, Н.В.Герасимчук. – Житомир: ЖІТІ, 2000.

11. Бухгалтерський управлінський облік: Збірник задач і вправ / Бутинець Ф.Ф. - Житомир, 2001. - 256 с.

12. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник. /За ред. Ф.Ф. Бутинця. – 5-те вид., доп. і перероб. - Житомир: ВАТ. „Рута”, 2003. - 726 с.

13. Наказ Міністерства фінансів України 25.11.2011 № 1492 «Про порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»

14. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – К.:Лібра, 2003. -704 с.

15. Голов С.Ф., Костюченко В.М. Бухгалтерський облік за міжнародними стандартами. – К.: Екаунтінг, 2000.- 384 с.

16. www.rada.gov.ua

17. www.ligazakon.net

18. www.infolib.ua

19. www.vuzlib.com.ua

 

 

Д О Д А Т К И

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 453 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

998 - | 820 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.