Лекции.Орг


Поиск:




Мета та завдання бакалаврської роботи




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ Т. Г. ШЕВЧЕНКА

ФІЛОЛОГІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ

О. В. Кривуляк, Т. Л. Хомич

 

Методичні рекомендації щодо написання кваліфікаційної роботи

З української філології

 

 

для студентів напряму

6.020203 Філологія*. Українська мова та література

освітньо-кваліфікаційного рівня

“БАКАЛАВР”

 

 

Чернігів–2012

УДК

ББК

 

 

Рецензенти:

 

Ковалів Ю. І. – доктор філологічних наук, професор кафедри новітньої української літератури Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

 

 

Янкова Н. І. – кандидат філологічних наук, доцент кафедри новітньої української літератури Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

О. В. Кривуляк, Т. Л. Хомич

Методичні рекомендації щодо написання кваліфікаційної роботи з української філології: Навчальний посібник для студентів напряму 6.020203 Філологія*. Українська мова та література освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”– Чернігів: Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка, 2012. – 44 с.

 

Запропонований посібник укладений відповідно до чинних програм для філологічних факультетів вищих навчальних закладів. Методичні рекомендації призначені для студентів напряму 6.020203 Філологія*. Українська мова та література освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”. У посібнику викладено загальні положення та практичні рекомендації щодо виконання бакалаврського дослідження.

Для студентів філологічних факультетів педагогічних університетів.

 

Рекомендовано до друку вченою радою філологічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, протокол № від 2012 р.

 

© Чернігівський національний педагогічний

університет імені Т. Г. Шевченка, 2012

© О. В. Кривуляк, Т. Л. Хомич

Передмова

Шановні студенти четвертого курсу філологічного факультету! Ви починаєте виконання бакалаврської роботи, яка має стати самостійним завершеним науковим дослідженням.

Виконання наукового дослідження – це цікава, але разом з тим складна розумова праця, яка вимагає від вас комплексу теоретичних знань, а також умінь планувати та проводити дослідження, знаходити, користуватись, узагальнювати відповідну наукову, навчальну, довід­кову літературу тощо.

Як показує досвід, для раціонального виконання та успішного завершення наукового дослідження студентам, насамперед, бракує знань та вмінь з методики наукового дослідження. Тому рекомендуємо вам розпочати виконання бакалаврської роботи з детального опрацювання цих методичних рекомендацій, які допоможуть знайти відповіді на такі питання:

 

ü Як правильно обрати тему дослідження?

ü Як прикріпитися до кафедри для написання бакалаврської роботи?

ü Як скласти план дослідження?

ü Як дослідити теоретичний стан проблеми?

ü Як організувати та провести дослідження?

ü Як правильно оформити бакалаврську роботу?

ü Як підготуватися до її захисту?

ü Від чого залежить оцінювання результату виконаної роботи?

 

Мета та завдання бакалаврської роботи

Курс навчання за програмою підготовки кадрів освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” може завершуватися такою формою атестації студента, як захист кваліфікаційної роботи, що є альтернативою певному державному іспиту. Виконання й захист бакалаврської роботи допускається лише з однієї дисципліни, з яких згідно з навчальним планом складають державні екзамени.

Бакалаврська робота – це кваліфікаційний документ, на підставі якого визначають рівень кваліфікації та здатність до професійної діяльності. Вона є самостійним дослідженням теоретико-прикладного характеру однієї з наукових проблем, що є дискусійною, вивченою недостатньою мірою.

Маючи на меті з’ясування рівня сформованості навичок філологічного дослідження, а також розвиток умінь науково-дослідницької роботи, бакалаврське дослідження передбачає виконання низки завдань, серед яких:

- систематизація, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань із базової фахової навчальної дисципліни та застосування їх під час вирішення конкретних наукових і практичних завдань у філологічній галузі знань;

- розвиток навичок самостійної пошукової роботи й оволодіння методикою дослідження та експерименту, повʼязаних з темою бакалаврської роботи;

- розширення теоретичних знань студентів із досліджуваної проблематики, систематизація й аналіз сучасних наукових підходів до розв’язання теоретичних і практичних завдань;

- розвиток умінь студентів застосовувати одержані знання під час вирішенні конкретних наукових завдань;

- удосконалення навичок самостійної роботи студентів з науковою літературою, словниками та джерелами ілюстративного матеріалу;

- формування готовності й здатності студентів до самоосвіти й саморозвитку, самостійної дослідницької роботи в майбутній професійній діяльності;

- виховання коректного ставлення до інтелектуальної власності, продуктів розумової діяльності особи.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-04-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 349 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

787 - | 793 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.