Лекции.Орг


Поиск:




Тема 33. Адміністративне судочинство




Питання для обговорення

1. Система адміністративних судів.

2. Юрисдикція адміністративних судів.

3. Предмети та територіальна підсудність адміністративних справ.

4. Принципи адміністративного судочинства.

5. Учасники адміністративного судочинства.

6. Порядок адміністративного розгляду справ.

7. Особливості перегляду судових рішень в адміністративному судочинстві.

Завдання

182. До Запорізького окружного адміністративного суду 4 квітня 2011 р. надійшов адміністративний позов Соколова до держави України в особі Фонду Державного майна України про визнання не дійсним рішення щодо результаті в аукціонів, визнання недійсною інформації про заявника як власника акцій підприємства, що внесена до реєстрів акціонерів, і відшкодування матеріальної та моральної шкоди в розмірі 1 000 000 грн.

Суд відмовив у відкритті провадження у справі за адміністративним позовом, посилаючись на те, що в даному випадку існує спір, безпосередньо пов’язаний з реалізацією позивачем права володіння, користуванням та можливістю розпоряджатись своєю власністю, що, в свою чергу, виключає вирішення спору в порядку адміністративного судочинства.

Проаналізуйте дії суду. У порядку якого виду судочинства має вирішуватися дана справа? Визначте підстави та наслідки відмови у відкритті провадження у справі.

183. 29 березня 2011 р. Перунова подала до суду адміністративний позов до Вилоцької селищної ради № 548 від 14 грудня 2010 р., яким порушено право позивачки на житло. У позовній заяві зазначено, що позивачка тривалий час проживала в квартирі, яка була надана їй під час роботи на Вилоцькій взуттєвій фабриці. Як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, у позові зазначено Виноградівську райдержадміністрацію та греко-каталицьку громаду смт Вилок.

6 квітня 2011 р. суд встановивши, що позовну подано без додержання вимог, встановлених ст. 106 КАС, постановив ухвалу про залишення позовної заяви без руху, оскільки ні позов, ні долучені до нього матеріали не підтверджують право позивачки на проживання в зазначеній квартирі. Крім того, позивачкою не долучено до матеріалів справи рішення Вилоць-кої селищної ради № 548 від 14 грудня 2010 р. Для усунення недоліків позивачці було надано час до 15 квітня 2011 р.

Надайте оцінку діям суду. Яким вимогам має відповідати позовна заява? Які наслідки недотримання цих вимог передбачені КАС? Чи є підстави для участі у цій справі зазначених третіх осіб?

184. Петренко звернулась до Київського районного суду м. Донецька з позовом до Донецької міської ради про стягнення заробітної плати. У позовній заяві вказувалося, що позивачка працювала на посаді голови постійної комісії по соціальному забезпеченню, милосердю, по справах інвалідів та ветеранів Донецької міської ради, перебувала у штаті апарату ради та отримувала заробітну плату за рахунок державних коштів на утримання апарату.

Ухвалою Київського районного суду м. Донецька справу було закрито на тій підставі, що дана адміністративна справа належить до компетенції Донецького окружного адміністративного суду.

Чи підлягає справа розгляду в порядку адміністративного судочинства? Визначте підсудність даної категорії справ. Чи були підстави для закриття провадження у справі?

185. Прокурор Сокальського району в інтересах держави в особі Сокальського районного центру зайнятості звернувся до суду з позовом до Ватутіної про стягнення коштів, посилаючись на те, що за результатом перевірки, проведеної в Сокальському районному центрі зайнятості прокуратурою Сокальського району в рамках нагляду за дотриманням законодавства щодо стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, було встановлено, що відповідачка, перебуваючи на обліку в Сокальському районному центрі зайнятості з 12 лютого 2010 р. до 24 грудня 2010 р. як безробітна, фактично з 29 грудня 2005 р. здійснювала підприємницьку діяльність та мала дохід, незаконно отримала за вказаний період матеріальне забезпечення на випадок безробіття в розмірі 5 404,87 грн. У судовому засіданні прокурор, а також представник Сокальського районного центру зайнятості Пономаренко позовні вимоги підтримали. При розгляді справи відповідачка позов не визнала і зауважила, що саме позивач як суб'єкт владних повноважень має доводити обґрунтованість своїх вимог, а суд повинен перевірити його дії на предмет законності.

За власною ініціативою суд отримав довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 12 березня 2011 р., відповідно до якої Ватутіна є фізичною особою-підприємцем (реєстраційний номер 20036304764). На цій підставі позов було задоволено.

Чи правомірні дії суду? У чому проявляється зміст принципів змагальності та диспозитивності у даній ситуації? Які є специфічні принципи адміністративного судочинства? Визначте підстави та форми участі прокурора в адміністративному процесі.

186. 25 березня 2011 р. Державна податкова інспекція у м. Дніпродзержинську Дніпропетровської області звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю спільного Українсько-Російського підприємства "Трейдхімпекс" про стягнення заборгованості у розмірі 2 695,69 грн. У позовній заяві також міститься клопотання позивача про забезпечення позову, шляхом заборони Товариству з обмеженою відповідальністю спільному Українсько-Російському підприємству "Трейдхімпекс" розпоряджатися активами, крім розпорядження активами в рахунок погашення податкового боргу.

Суд розглянув клопотання без участі представників сторін і відмовив у його задоволенні з тих підстав, що позивачем не було доведено у встановленому законом порядку факту необхідності вжиття заходів забезпечення адміністративного позову.

Що таке забезпечення адміністративного позову та який його порядок?

187. У квітні 2011 р. Матвієнко звернувся до суду з адміністративним позовом до Військової частини А 0828 та Управління Пенсійного Фонду України у Білогірському районі АРК про виплату грошового забезпечення за час відсторонення від займаної посади та зобов'язання вчинити певні дії. Районний суд відкрив провадження у справі та призначив справу до судового розгляду, в результаті якого відмовив у задоволенні позову.

В апеляційній скарзі позивач посилався на те, що суд порушив норми КАС України, оскільки не провів ніяких обов'язкових підготовчих дій до розгляду справи, не провів обов'язкового попереднього судового засідання, чим позбавив його можливості уточнити позов та подати клопотання про витребування певних доказів.

Які дії вчиняються судом під час підготовки справи до розгляду? У чому полягає мета попереднього судового засідання? Визначте склад осіб, які братимуть участь у справі.

188. Коваленко звернувся до суду з адміністративним позовом до відділу ДАІ УМВС України в м. Рівне про скасування постанови від 25 лютого 2011 р. щодо притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП у вигляді штрафу в сумі 300 грн та закриття провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності за відсутності складу адміністративного правопорушення.

Постановою Рівненського міського суду від 10 березня 2011 р. в позові відмовлено з тих підстав, що відповідач довів правомірність своїх дій, які полягали у притягненні позивача до адміністративної відповідальності за порушення п. 12.4 Правил дорожнього руху України.

Не погодившись з рішенням суду, Коваленко подав апеляційну скаргу, посилаючись на те, що постанова суду прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права, зокрема висновки суду не відповідають обставинам справи. Крім того, судом не враховано, що жодними доказами відповідач не довів вину Коваленка щодо порушення п. 12.4 Правил дорожнього руху України.

Визначте предметну та територіальну підсудність даної категорії справ. У яких випадках можливий розгляд справи у порядку письмового провадження? Надайте характеристику апеляційного провадження. Яке з повноважень апеляційний суд має застосувати за результатами розгляду скарги?





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 398 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

787 - | 787 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.