Лекции.Орг


Поиск:




Впровадження радянської державності і соціалістичної законності в Україні (1917-1920 рр.)




Особливості становлення радянської державності та права в Україні.

Поширення радянської влади в Україні. “Маніфест до українсь­кого народу” Раднаркому від 3 грудня 1917 р. Посилення впливу більшовиків у Радах робітничих і солдатських депутатів.

Становлення і розвиток Рад робітничих, солдатських і селянських депутатів у 1917 р. Боротьба за владу Рад у жовт­ні - грудні 1917 р. І Всеукраїнський з'їзд Рад у Харкові та йо­го рішення. Проголошення України республікою Рад (12 (25) грудня 1917 р.). Обрання Центрального Виконавчого Комітету (ЦВК). Утворення радянського уряду України – Народного Секретаріату.

Радянське державне будів­ництво у грудні 1917 р. – березні 1918 р. П Всеукраїнський з'їзд Рад. ЦВК Рад України. Поширен­ня на територію України декретів і розпоряджень робітничо-селянського уряду Російської федерації. Проголошення України самостійною, незалежною від РСФРР республікою (9 січня 1918 р.). Розбудова радянських органів управління в Україні в умовах громадянської війни. Надз­вичайні органи радянської влади: революційні та військово-революційні комітети. Надзвичайна комісія Народного Секретаріату. Місцеві Ради.

Радянське державне будів­ництво у квітні 1918 р. – грудні 1918 р. Органи управління народним господарством. Трудові армії. Управління націоналізованими промисловими підприємствами протягом періоду воєнного комунізму за “Положенням” від 3 червня 1918 р. Евакуація центральних органів радянської влади на територію Росії. Створення (18 квітня 1918 p.) та розпуск (липень 1918 p.) Повстанбюро. Створення Центрального військово-революційного комітету (ЦВРК). Створення Тимчасового робітничо-селянського уряду України (28 листопада 1918 р.) і його Маніфест про відновлення влади Рад. Декрет уряду “Про організацію влади на місцях”.

Державне будівництво УСРР в 1919-1920 рр. Перейменування уряду у Раду Народних Комісарів (29 січня 1919 р.). III з'їзд Рад робітничих, селянських та червоно-армійських депутатів у Харкові (6-10 березня 1919 р.). При­йняття Конституції УСРР 1919 p., її структура та основні положення (вищі та місцеві органи влади та управління, виборна система і виборне право), її історичне значення.

Вибори до місцевих рад. Правові обмеження за класовою ознакою та мотивами соціального походження. Перебудова органів влади та управління у зв’язку з денікінським наступом. Створення Ради оборони УСРР, місцевих комітетів обо­рони. Відновлення органів радянської влади на місцях. “Комбіди” – надзвичайні органи влади на селі. Створення Всеукраїнського революційного комітету та ревкомів на місцях. Тимчасове положення про організацію Радянської влади на Україні від 22 грудня 1919 р. Створення та функції “комнезамів”. Наказ IV Всеукраїнського з'їзду Рад "Про зміцнення робітничо-селянської влади". Органи управління народним господарством УСРР.

Розвиток зв’язків УСРР із РСФРР та іншими радянськими рес­публіками. Декрет ВЦВК “Про об’єднання Радянських соціаліс­тичних республік: Росії, України, Литви, Латвії, Білорусі для бо­ротьби зі світовим імперіалізмом» від 1 червня 1919 р. та ратифіка­ція його ВУЦВК. Угода між РСФРР та УСРР від 28 грудня 1920 р. про військовий та господарський союз.

Становлення радянського права. Рецепція законодав­ства РСФРР. Цивільне право. Застосування адміністративно-правових актів в управлінні державною власністю. Декрети про націоналізацію підприємств, банків. Де­крет про націоналізацію власності, правове регулювання роз­поділу, продовольча і хлібна розверстка. Інші заходи політики воєнного комунізму. Тимчасове положення про соціалізацію землі (березень 1918 р.). Декрет "Про соціалістичний землеустрій і перехідні заходи до соціалістичного землекористування" (1919 р.). За­кон "Про землю" (1920 р.). Основні риси сімейно­го права. Декрет "Про цивільний шлюб і про введення книг ак­тів громадянського стану". Спадкове право. Декрет "Про скасування спадкоємства". Декрети про громадянський шлюб та свободу розлучень. Характеристика тру­дового права. Кримінальне право. Постанова НКЮ УСРР "Про введення в дію "Керівних засад з кримінального права". Посилення кримінальних репресій. Дек­рет "Про організацію Всеукраїнської Надзвичайної Комісії для боротьби з контрреволюцією". Створення радянської міліції. Постанова НКВС "Про утворення Головного управління Радянської робітничо-селянської міліції".

Основні риси кримінально- та цивільно-процесуального права. Постанова Народного секретаріату від 4 січня 1918 р. “Про введення Народного суду”. Інструкція наркомюсту від 3 червня 1919 р. “Про судочинство”. Декрет РНК УСРР від 14 лютого 1919 р. „Про суд”. Декрет про суд Раднаркому УСРР від 19 лютого 1919 р. Положення про революційні трибунали від 23 січня 1918 р. Тимчасове положення про народні суди та революційні трибунали від 20 лютого 1919 р. Положення Раднаркому про народний суд від 26 жовтня 1920. Військові трибунали. Залізничні трибунали.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 684 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1028 - | 842 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.