Лекции.Орг


Поиск:




Тема 19. Вигук. Правопис вигуків




Вправа 1. Перекладіть текст українською мовою, знайдіть службові слова та кваліфікуйте їх як частини мови.

Выражение калиф на час связано с именем калифа Гарун-аль-Рашида – светского и духовного главы Багдада, который ради шутки временно передал свою власть другому. Выдав себя за приезжего купца, желающего осмотреть Багдад, калиф попал в гости к молодому багдадцу Абу-Гассану. Хозяин, не подозревая о высоком сане своего гостя, поделился с ним своей самой сокровенной мечтой: хоть один раз отведать сладостей калифской жизни.

Подсыпав Абу-Гассану в вино снотворное, Гарун-аль-Рашид приказывает перенести юношу во дворец и оказывать ему калифские почести. Проснувшись, новоиспеченный калиф начинает вкушать райские плоды дворцовой жизни и распоряжаться, как настоящий правитель.

(В. Мокієнко)

 

Вправа 2. З поданого тексту випишіть окремо прості, складні та складені прийменники.

1. Вечірня вулиця – в берегах вишневого цвіту (Є. Гуцало). 2. – Що ви таке говорите, бадіко Онуфрію! – кликнув Івоніка, що понад усе любив справедливість і правду… (О. Кобилянська). 3. Тече річка між камінням, Россю прозивають; По тій річці серед ночі Огнища палають (П. Куліш). 4. То, правда, щойно сплив з дахів прозорими окапинами березень, уздовж набережної, з пологих берегів… (В. Качкан). 5. Хочеш, ходімо зараз у парк, зберемо навколо себе цілу ораву хлопців, і ти будеш серед нас, мов цариця (О. Гуреїв). 6. Раптом десь всередині будинку заграв баян і почулася пісня (О. Гончар). 7. Незважаючи на ніж генерала Чудловського, він [Грак] лишився живий і здоровий (О. Чорногуз). 8. Позбавити людину рідної мови – чи то згідно з її волею, чи всупереч їй – аморально: це те ж саме, що підрізати коріння її духовності (В. Русанівський).

 

Вправа 3. Перекладіть українською мовою російські конструкції з прийменником по. У чому полягають особливості вживання цього прийменника в українській мові?

По поводу, по подписке, по показаниям очевидцев, по поручению, по предложению, по предъявлению, по прибытии, по приглашению, по приговору, по принадлежности, по принуждению, по распоряжению, по сведениям.

 

Вправа 4. Випишіть окремо з речень прості, складні та складені сполучники.

1. Там недалечко од острова над самою Россю лежить неначе здоровий звір з чистого каміння, на котрому стирчить ніби здорова кам’яна шерсть то ножами, то стовпчиками, то ніби пилками із здоровими зубцями… (І. Нечуй-Левицький). 2. У ботаніці черешня зветься, якщо перекласти назву з латинської мови, «пташина вишня» (А. Коваль). 3. Од моху дух похмурий сходить, а всередині усе щось гуде: чи то протяги степові, чи, може, джміль залетів та ніяк не вибереться (Г. Тютюнник). 4. Коли на душі солодко, то й пісня солодка (С. Пушик). 5. Такий символ, як тризуб, з’явився ще за часів трипільської культури, тобто чотири тисячі років тому… (С. Плачинда). 6. Я хотів би, як ти, прожити, Щоб не тліти, а завжди горіть… (В. Симоненко). 7. Якби це була лише легенда, то вона відповідає нашій вдачі… (А. Чайковський). 8. Ми не знаємо ані часу, ані місця уродження Петра Конашевича-Сагайдачного (А. Чайковський).

 

Вправа 5. Знайдіть у реченнях сполучники сурядності та підрядності, розподіліть їх на семантичні групи.

1. Здавалося, неначе якась величезна сила оце тільки зараз виперла з середини з землі страшенну кам’яну велич і поставила її навіть не рівною стінкою, а так, що горішня частина вистромлювалась наперед і нависла. Каміння, товсте й тонке, лежало шарами, мовби його складала людська рука… (Б. Грінченко). 2. Воскреснемо, брати і сестри, бо земля наша хоч і розп’ята на хресті історії, але свята (Я. Гоян). 3. Не було, аби Галицька земля не посилала синів своїх на криваві танці. Коли святкувала земля, то в полоні всенародного свята був і мій Галич (С. Пушик). 4. Чим більше слухаєш, тим більше хочеться чути (М. Коцюбинський). 5. Якби не мамина пісня, сказав якось один древній історик, яким убогим було б наше життя (В. Скуратівський). 6. Високі будяки, як злодії з кіллям… (С. Васильченко). 7. Тут в долині вона не годна її успокоїти, тож як її серце бажає, так нехай їй буде (О. Кобилянська).

 

Вправа 6. Підкресліть у реченнях частки, визначіть їх розряди.

1. Чи не краще було, Полуботку, разом мед-горілку пити й жити в достатках, поки живеться? (Р. Іваничук). 2. Нехай, думає, відсумує своє горе в лісі, де його здобула… (О. Кобилянська). 3. Ні, і тиха колисанка,і святий образ мами, і сонце в блакитному небі, і земля – усе це дається, як найдорожчий дарунок світу… (Я. Гоян). 4. Аж раптом заграє в ньому [Тарасові] якась радісна сила, буйна і непокірна. (С. Васильченко). 5. Крізь просоння чув їх лагідну приповідку: «Ну ось і зійшов святець, аж віко підпер!» (В. Скуратівський). 6. Мамця стоять поруч, усміхаються: «Здоїла я оце корівку, йду з дійничкою, а наді мною щось як заклекоче! Зирк на хату – немає, глянула на клуню – стоїть лелека і покликує, мовляв, дивися, Мотре, я уже прилетів до тебе в гості» (В. Скуратівський). 7. – Отак… – сказав, стоячи босими ногами на жару (Р. Іваничук).

 

Вправа 7. Знайдіть у реченнях вигуки, з’ясуйте їх значення.

1. Трісь! Щось тріснуло в санях, і Василько дав сторчака в сніг (М. Коцюбинський). 2. Ой Тарасе, що з тебе буде? (С. Васильченко). 3. Ох, співи мої голоснії! (Леся Українка). 4. О тихий жах… О незабутній смутку… (О. Довженко). 5. Ах, як я такої хвилини бажаю! (Б. Лепкий). 6. – Ох-хо! Вирвалось із чиїхось грудей і тихою скаргою загинуло у темному проваллі (М. Коцюбинський). 7. Стане, собака до неї підбіжить, а вона тільки зубами – клац! А собака був! Ох, і собака! (Остап Вишня). 8. …Аж Босаковський стрепенувся, немов зі сну збудився, скочив на коня і, озираючись на валку возів і людей, гаркнув: «На коні! Вперед!» (Б. Лепкий). 9. Знову вродився вітер, похитнув сича на кінчику гілки, і сич зареготав з нього… «Хо-хо-хо-хо-о-о-о!» (Г. Тютюнник). 10. Ой, яка чудова українська мова! (О. Підсуха).

 

Вправа 8. Перепишіть речення, вставляючи розділові знаки. Пояснітьзначення вигуків о, ой.

1) О мій день золоторунний! Місто це а чи село? (В. Сосюра) 2) О вічне людське серце сказав комісар Данило ідучи до свого дому. (Ю. Яновський) 3) О глядіть знову іскорка блисне ти занадто палка моя пісне. {Леся Українка) 4) Ой пташечко голубонько Соломія сплеснула руками... (О. Довженко) 5) Ну-ну Чого ж ти замовк. (М. Кропивницький) 6) Гей ти поле колоскове молодість моя. (Б. Сосюра)

 

Вправа 9. Складіть речення з вигуками ой, о, ох, ах, щоб вони виражали радість, захоплення, здивування, біль, страх.

Вправа 10. Складіть речення з поданими вигуковими фразеологізмами.

Ось воно що; от тобі й раз; ось тобі й на; хай йому цур; так його; була не була.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1074 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

998 - | 811 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.