Лекции.Орг


Поиск:




Типи дивідендної політики підприємства. Теорії в галузі дивідендної політики




На практиці використ такі осн типи дивід політ:

ð залишковий - ґрунт на теорет ви­сн Міллера та Модільяні, згідно з яким за джер фі­нансув підпр слід викор його приб. На дивід повинна спрям част чис приб, що залиш після здійсн всіх реінвест. Перевагою є забезпе­ч вис темпів розв підпр, підвищ її платоспром, незал та фін стійкість. Недолі­ком є нестабільн дивід, що призвод до відтоку інвесторів і зниж ринк курс ак даної комп.

ð стабільн розміру дивід - абсол сума на 1 ак три­валий час залиш незмін або колив в незнач­, заздалегідь визнач межах. Переваги – підвищ довіри до комп і стабілін ринк варт ак на ФР. Недоліки - сума дивід не пов'яз із факт фін рез за звіт пер, що може призвести до мініміз самофінансув та зниж фін стійкості через недостатність влас кап – тому часто підпр створ резерв випл дивід, який слід поповнюв у роки з вис прибутковістю і викор, коли фін рез є недостат;

ð стабільн співвідношу виплат – встан довгостроу нормат коеф дивід випл відносно суми приб. Позитивним є простий порядок розрах і тісний зв’язок із фін рез – доцільний для підпр зі стабільн дох. Негативним є те, що нестабільн абсол розміру приб призвод до колив ринк варт ак і сприяє підвищ риз ін вест в них;

ð стійкого прир дивід - ґрунтуєт на моделі випл дивід Гордона і передбач стаб їх зрост у твердо встановл проц прир до розм дивід у попер роки. До пе­реваг належ відн зрост ринк варт корпорат прав, а отже, сприятливі можлив залуч кош при додатк емісії. Недоліком такої політ є відсутність гнучкості, що у разі незначної прибутковості підпр може призвести до фін неспром і втрати ліквідн.

ð постійної та бонусної част - підпр регулярно виплач стаб невис ди­від плюс додатк бонуси за вис приб чи у разі святкув ювілейних дат тощо. Переваги – зв’язок із фін рез. Негативне – при тривалих мінім випл дивід зниж ін вест привабл підпр.

В осн теорет дослідж, присвяч дивід політ, стоїть пит вза­ємозв'яз між напрямом викор чис приб (ди­від чи тезаврація) та варт підпр, тобто чи має вплив дивід політ на оптиміз структ кап і варт підпр. В цьому світлі існує ціла низка теорій:

іррелевантності (нейтральності) дивід політ – автори якої (Модільяні,Міллер,Блек) заперечували зв'язок між сумою дивід і ринк кур­сом ак, а варт підпр залежить лише від його здатності приносити приб. Нейкращою є фін політ відмови від випл дивід і реінвестув приб, тобто самофінансув підпр є пріоритетне джерело фінансув (в цьому разі акціонери максиміз дох в рез зрост кур­су ак). Правило викор приб має вигляд: спрямовувати на ви­плу дивід слід лише ту част приб, яку немож­ливо ефективно реінвестув, тобто діє зали­шк принцип дивіденд виплат.

пріоритетність дивід (Лінтнер, Гордон) - ряд інвес­торів, зокрема дрібні акціон, віддають перев реальним дивід порівняно з майб дох від зміни курсу, зумовл тезаврацією приб - «краще синиця в руках, ніж журавель у небі», адже ризик майб дох від приросту кап є дуже високим. Зрост диві­д часто сприйм як сигнал того, що під­пр працює успішно, і навпаки, отже дивід вплив на варті під­пр.

податк диференціація (теорія мініміз дивід) - орієнтована на групу інвесторів, які при прийнятті рі­ш виходять з критерію мініміз под платежів, коли под законод кр (США, Швейцарія, Бенілюксу) передбач нижч рі­вень оподаткув нероз приб ніж роз­под, то підпр отримує под переваги при викор як джерела фінансув реінвестов приб.

Разом з тим, ця теорія не влаштовує дрібних аукціон з низьким рівнем дох (диференційос ставки оподаткув).

сигнальна теорія побудов на моделі оцінки пот реальної варт ак. В цьому вип. Аналіз розмір сплач дивід, адже ріст дивід випл в динаміці підвищ ринк варт ак, однак така теорія може застос лише на прозорому ринку.

відповідність дивід політ складу аукціон (клієнтури) – комп повинна притримуватися тактики, яка відпов очікув більшості аукціон, незадоволені ж реалізують свої ак, які викуплять задоволені, а структура аукціон вирівняється за ступенем задоволеності.

Практ викор цих теорій дало можлив визнач 3 підходи до формув дивід політ:

– Консерват;

– Компромісний;

– Агресивний;





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 356 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

980 - | 890 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.