Лекции.Орг


Поиск:




Види підакцизних товарів та ставок акцизного податку, методи обчислення




До підакцизних товарів належать:

- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;

- тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;

- нафтопродукти, скраплений газ;

- автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Як бачимо, перелік підакцизних товарів доповнено новим видом - скрапленим газом, на який встановлено ставку податку в розмірі 40 євро за 1000 кг (реалізація ж скрапленого газу для потреб населення звільняється від оподаткування).

Що стосується ставок податку на інші підакцизні товари, то вони зросли, особливо на нафтопродукти. Також підвищилися ставки на алкогольні, тютюнові вироби та зросло мінімальне акцизне податкове зобов'язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби.

Важливо не оминути увагою те, що "Перехідними положеннями" ПКУ зберігаються знижені ставки податку для коньяків:

20 гривень за 1 літр 100% спирту у 2011 році;

27 гривень за 1 літр 100% спирту у 2012 році.

Починаючи з 2013 року ставка податку для коньяків буде такою ж, як і для інших напоїв, що містять спирт

Незмінними залишились ставки на легкові автомобілі, причепи та напівпричепи, але при цьому було дещо переглянуто ставки на кузови та мотоцикли. Зокрема, акцизи на кузови (включаючи кабіни) для моторних транспортних засобів відтепер будуть вимірюватись у євро - 100 або 400 (залежно від товарної категорії), а були 1000 і 4000 гривень відповідно. Нову ставку встановлено і на мотоцикли та велосипеди з допоміжним мотором, з колясками або без них - 10 євро за 1 шт. (для інших мотоциклів ставку збережено на попередньому рівні - 0,2 євро за 1 куб. см об'єму циліндрів двигуна).

Але ставки податку, які зараз наведено в ПКУ, будуть застосовуватись недовго. Відповідно до "Прикінцевих положень" ПКУ Кабмін повинен щорічно до 1 червня вносити до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо абсолютних ставок оподаткування акцизним податком з урахуванням індексів споживчих цін та цін виробників промислових товарів. Ця норма прийшла на зміну попередній, що передбачала щорічну індексацію ставок акцизного податку, які застосовувались за умови публікації Кабміном нових проіндексованих ставок.

Ставки податку є єдиними на всій території України і встановлюються:

- адвалорні- встановлюють у відсотках до вартості товару,

- специфічні - встановлюють у грошовому виразі на одиницю товару, представлену у фізичних одиницях виміру (кг, л, см3, штуки). Застосовуються до підакцизних товарів (продукції) таких як: спирт етиловий, алкогольні напої, пиво; нафтопродукти, скраплений газ, транспортні засоби,

- адвалорні та специфічні одночасно - встановлюють одночасно за ставками у відсотках до вартості товару та у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції). Застосовуються до тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну;

У разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є (як метод обчислення):

1) вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку: АП адв вітч => БО= МРЦ виробник+АП (-ПДВ)

2) вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку: АП адв імпор => БО=МРЦ ім-ра +АП (-ПДВ)

У разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з вироблених на митній території України або ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об’єму, кількості товару (продукції), об’єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках. (АП спец => БО= кг, л, шт, тощо)

До піакцизних товарів, де сума податку обраховується із застосуванням одночасно адвалорних та специфічних ставок відносять лише тютюнові вироби:

АП тютюн = АП адвал + АП спец, де

АП адвал= БОадв * % за умовою, АП спец = к-сть * тверду ставку.

При визначенні податкового зобов’язання на сигарети одного найменування сума акцизного податку, обчислена одночасно за встановленими адвалорною та специфічною ставками акцизного податку, не повинна бути меншою встановленого мінімального акцизного податкового зобов’язання: АП заг > (або=) АПЗ мін

ПЗ АП розраховується наступним шляхом – Баз оподаткування* Ставку Акцизного Податку





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 584 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1643 - | 1310 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.