Лекции.Орг


Поиск:




англійський математик, винахідник першої обчислювальної машини




БІОГРАФІЯ

Чарльз Беббідж народився 26 грудня 1791 року в Лондоні. Його батько, БенджамінБеббідж, був банкіром. Мати звали Елізабет Беббідж, в дівоцтві - Тип (англ. Teape). У дитинстві у Чарльза було дуже слабке здоров'я. У 8 років його відправили в приватну школу в Альфінгтоне на виховання священику. На той момент його батько вже був достатньо забезпечений, щоб дозволити навчання Чарльза в приватній школі.Бенджамін Беббідж попросив священика не давати Чарльзу сильних навчальних навантажень із-за слабкого здоров'я.

Після школи в Альфінгтоне Чарльз був відправлений до академії у Енфілді, де по суті і почалося його справжнє навчання. Саме там Беббідж почав проявляти інтерес до математики, чому посприяла велика бібліотека в академії.

Після навчання в академії Беббідж навчався у двох репетиторів. Перший був священиком, які жили біля Кембриджа. За словами Чарльза, священик не дав би йому тих знань, який він міг отримати, навчаючись у більш досвідченого репетитора. Після священика у Беббіджа був репетитор з Оксфорда. Він зміг дати Беббіджу основні класичні знання, достатні для вступу в коледж.

У 1810 році Беббідж вступив у Трініті-коледж в Кембріджі. Однак основам математики він навчався самостійно по книжках.Він ретельно вивчав праці Ньютона, Лейбніца, Лагранжа, Лакруа, Ейлера і інших математиків академій Санкт-Петербурга,Берліна та Парижа. Беббідж дуже швидко обігнав своїх викладачів за знаннями і був сильно розчарований рівнем викладання математики в Кембріджі. Більш того, він зауважив, що Британія в цілому помітно відстала від континентальних країн за рівнем математичної підготовки.

У зв'язку з цим він вирішив створити товариство, метою якого було внесення сучасної європейської математики вКембриджський університет. У 1812 році Чарльз Беббідж, його друзі, Джон Гершель (John Herschel) і Джордж Пікок (George Peacock) і ще кілька молодих математиків заснували «Аналітичне суспільство». Вони стали проводити збори. Обговорювати різні питання, пов'язані з математикою. Почали публікувати свої праці. Наприклад, в 1816 році вони опублікували переведений ними на англійську мову «Трактат по диференціальному і інтегрального числення» французького математикаЛакруа, а в 1820 році опублікували два томи прикладів, які доповнюють цей трактат. Аналітичне суспільство своєю активністю ініціювало реформу математичної освіти спочатку в Кембриджі, а потім і в інших університетах Британії.

У 1812 році Беббідж перейшов до коледжу Св. Петра (Peterhouse). А в 1814 році він отримав ступінь бакалавра. У тому ж році Чарльз Беббідж одружився на Джорджіані Вітмур (Georgiana Whitmore), і в 1815 році вони переїхали з Кембриджа вЛондон. За тринадцять років шлюбу у них було вісім дітей, але п'ятеро з них померли в дитинстві. У 1816 році він став членом Королівського Товариства Лондона. До того часу він написав кілька великих наукових статей у різних математичних дисциплінах. У 1820 році він став членом Королівського Товариства Единбурга і Королівського Астрономічного Товариства. У 1827 році він поховав батька, дружину і двох дітей. У 1827 році він став професором математичних наук у Кембриджі, і займав цю посаду протягом 12 років. Після того, як він покинув цей пост, він більшу частину свого часу присвятив справі його життя - розробці обчислювальних машин.

 

Джон Бардін народився в Медісоні, штат Вісконсін, США в сім'ї Чарльза і Алтеі Бардін.Чарльз Бардін був професором анатомії в університеті Вісконсіна і допомагав у підставі там медичної школи. До заміжжя Алтея викладала в Лабораторній Школі Деві і управляла фірмою по внутрішньому декорування. Після заміжжя вона стала помітною фігурою в світі мистецтва.

Математичний талант Бардіна дав рано про себе знати. Його вчитель з математики за сьомий клас спонукав Бардіна вирішувати ускладнені завдання і згодом Бардіндякував йому за «те що він першим розбудив його інтерес до математики».

Бардін закінчив школу у віці 15 років, хоча він міг закінчити її ще кількома роками раніше. Затримка із закінченням школи була пов'язана з прослуховуванням додаткових дисциплін в іншій школі, а також зі смертю матері. Він вступив до Вісконсінський університет в 1923 р.

У коледжі він вступив до братства Зета-Псі. Необхідний вступний внесок він заробив частково і грою в більярд.

Бардін отримав ступені бакалавра і магістра з електричної техніки в 1928 р. Він прослухав усі курси лекцій з фізики і математики, які були йому цікаві і закінчив університет за 5 років - на рік довше, ніж зазвичай. Це дозволило йому одночасно написати магістерську дисертацію під керівництвом Лео Петерса. Його наставниками в математиці були Уоррен Вівер іЕдвард Ван Флек. Головним наставником по фізиці був Джон Хазбрук Ван Флек, але також великий вплив на нього чинили приходять вчені, як Поль Дірак, Вернер Гейзенберг і Арнольд Зоммерфельд.??

Деякий час після закінчення університету Бардін залишався у Вісконсині, продовжуючи свої дослідження, але потім перейшов працювати на три роки в Gulf Research Laboratories - дослідне відділення компанії Gulf Oil з Піттсбурга. Після того як ця робота перестала цікавити його, він подав заяву і був прийнятий на аспірантську програму з математики в Прінстонському університеті.

Бардін вивчав математику і фізику в якості аспіранта, і згодом написав дисертацію для отримання ступеня доктора філософії з математичної фізики (аналог ступеня кандидата фіз.-мат. Наук) в галузі фізики твердого тіла під керівництвом лауреата Нобелівської премії Юджина Вігнера. Він отримав ступінь в Прінстоні в 1936 р. Через смерть батька Бардін не зміг закінчити свою дисертацію до початку роботи в Гарвардському університеті за постдоковской стипендії, і змушений був дописувати її протягом першого семестру свого перебування там.

У Прінстоні, під час візиту до свого старого друга в Піттсбург він зустрів Джейн Максвелл. Вони одружилися ще до його від'їзду з Прінстона.

ПОДАЛЬША ЖИТТЯ І КАР'ЄРА

Восени 1938 р. Бардін приступив у виконання обов'язків помічника професора в Університеті Міннесоти.

У 1941 розгорілася світова війна і колеги переконали Бардіна перейти на роботу в артилерійську лабораторію ВМС США. Передбачалося, що він пропрацює там чотири роки. У 1943 році йому запропонували брати участь в Манхеттенському проекті, але він відмовився на сімейних причин. За свою службу в артилерійської лабораторії він був нагородженийМедаллю за похвальну цивільну службу.

 

ідомий як творець електричної табуліруйте системи.

БІОГРАФІЯ

Холлеріт народився в місті Буффало (США) в сім'ї німецьких іммігрантів. У 1879 р. він закінчив Гірську школу при Колумбійському університеті і став асистентом професора У. Трубріджа (WP Troubridge) спочатку в Колумбійському Університеті, а потім і в Бюро з перепису населення (англ. US Census Bureau), співробітником якого був цей професор. У 1882 р. Холлеріт почав викладання в Массачусетському Технологічному інституті, а в 1884 р. перейшов на роботу в Патентне відомство США.

У 1880-х роках винахідник розробив обладнання для роботи з перфокартами (ПатентиСША 395781, 395782 і 395 783), яке мало значний успіх при переписах населенняСША в 1890-му і 1900-м р.

У 1890 р. Холлеріт в Колумбійському Університеті захистив дисертацію PhD: Hollerith, Herman, In connection with the electric tabulation system which has been adopted by US government for the work of the census bureau. Ph.D. dissertation, Columbia University School of Mines (1890). (До питання про електричну табуліруйте системі, яка була пристосована урядом США для робіт Бюро з перепису населення).

Герман Холлеріт увійшов в історію як творець електричної табуліруйте системи (Hollerith Electric Tabulating System).

У 1896 Холлеріт створив компанію TMC (Tabulating Machine Company) для просування своїх табуліруйте машин. У 1911 він продав свою компанію, і вона увійшла в промисловий конгломерат CTR, створений підприємцем Чарльзом Флінтом. У 1924 CTR була перейменована в IBM.

У мові Фортран текстова константа (рядок) іноді називається «холлерітова константа».

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 496 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

829 - | 690 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.