Лекции.Орг


Поиск:




Одяг дітей старшого шкільного віку




У цей період хлопці дорослішають, у них складаються риси характеру, починають формуватися переконання, йде усвідомлення себе в навколишньому світі. З'являються серйозні захоплення якимись заняттями. Продовжує змінюватися фігура. У дівчаток з 12-13 років і хлопчиків 13-14 років настає новий період росту, який супроводжується великими змінами в пропорціях. Величина голови відноситься до довжини тіла як 1:7. У дівчаток з'являється округлість грудей, стають ширшими стегна і ікри, з'являється лінія талії. У хлопчиків розширюються плечі, від чого таз візуально стає вже, а талія виявляється більш чітко. Руки і особливо ноги подовжуються, пропорції всієї фігури наближаються до пропорцій дорослої фігури.

Змінилися пропорції фігури та зовнішнього вигляду, а також розширення соціальної діяльності і формування самосвідомості вимагають нового підходу до моделювання одягу дітей даної вікової групи. Йде подальше розширення асортименту одягу. Поряд з одягом, що тримається на плечовому поясі, моделюють одяг, який тримається виключно на поясі лінії талії. Так, в гардероб підлітка входять костюми: жакет та спідниця для дівчаток, піджак і штани для хлопчиків. Спідниці та брюки по лінії талії оформляють поясами або гумками. У верхньому одязі з'являється напівпальто і пальто (Малюнок 2).

У зв'язку з появою в останні роки матеріалів нових структур, нових видів обробки і колорійного оформлення тепер є можливість значного розширення одягу тінейджерів. Нові плівкові матеріали, тканини типу болоньї і легкі вовняні тканини дають можливість створювати розстібні накидки без швів з капюшонами. З двошарових тканин і тканин двостороннього оформлення шиотся безпідкладкові пальта і костюми; з бавовняних плащових тканин, вельвету, джинсових і лляних тканин - комплекти для спорту і відпочинку з взаємозамінними предметами; із формостійкість тканин і трикотажу - комплекти спортивного характеру, що складаються з штанів, комбінезонів, шорт, спідниць, з обробкою з шкіри, трикотажу, в поєднанні з трикотажними майками, светрами і оздобленням. Сумішеві тканини і штучна шкіра, бавовняні тканини з водовідштовхувальним просоченням, вельвет, тканини з плівковим покриттям і обробкою лаку йдуть на куртки, пальто з підкладкою із штучного хутра, куртки-вітровки різної довжини з різноманітними застібками. Бавовняні і шовкові тканини, гіпюр, вуаль, хлопкоподібні тканини нових структур, гладкофарбовані, з друкованим малюнком підходять для платтів, свят і випускного балу.

Малюнок 2. Особливості форми і конструкції одягу для дітей старшої шкільної вікової групи

Одяг для дівчинок може бути виконана в чотирьох силуетах. Провідним є напівприлягаючий, потім прямий силует (у виробах спортивного характеру); приталений і трапецієподібний силуети з помірним розширенням донизу в основному характерні для виробів верхнього демісезонного одягу.

Виріз горловини і форма комірів різноманітні, в тому числі коміри із стійкою і просто стійка. Форма облив рукава різноманітна і залежить від призначення виробу.

Особливості формування фігури дівчинки дозволяють композиційний центр виробів розташовувати у верхній частині, де від різноманітної форми кокеток за допомогою зборок або рельєфів можна утворити необхідний обсяг. Композиційний центр можна розташувати і в області де оформляється талія, яка може підкреслюватися поясом, невеликим напуском вільного ліфа (у виробах прямого силуету), розширенням спідниці від лінії талії, яка в цьому випадку може бути трохи занижена.

Одяг для хлопчиків може бути виконаний в прямому силуеті вільних м'яких ліній і напівприлягаючих невеликих обсягів. Ці силуети повторюють силуети попередніх вікових груп. Третя силуетна форма - вільна, звужена донизу - застосовна в одязі хлопчиків починаючи з 12-річного віку, коли недостатньо розвинуті лінії плечового поясу і незграбність верхньої частини фігури пом'якшуються своєрідною формою силуету - вільний верх і звужена форма штанів.

Одяг хлопчиків своєю явною спортивністю і пропорціями наближається до молодіжнього одягу дорослих. Основний тип крою - з рукавами реглан та втачними рукавами. Широко використовується декоративно-конструктивна строчка деталей.

При вирішенні композиції одягу цієї вікової групи можна вводити складні конструктивні лінії і різноманітні деталі. Велика розмаїтість в конструктивне рішення одягу підлітків вносять різні форми рукавів: покрою реглан, суцільнокроєні з кокеткою, а також сорочковий крій.

В одязі спортивного стилю часто застосовуються кокетки, накладні кишені, хлястики, пояси, металева і дерев'яна фурнітура, окантовка і отстрочка деталей і швів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1954 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

1002 - | 952 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.