Лекции.Орг


Поиск:




Розподіл кредитів та навчального часу за видами занять




№ з/п Кредитні модулі Загальний обсяг, годин/кредитів Аудиторні заняття, годин Самостійна робота, годин
  Модуль №1      
  Лекційні заняття 18/0,5    
  Практичні заняття 18/0,5    
  Лабораторні заняття      
  Модуль №2      
  Лекційні заняття 18/0,5    
  Практичні заняття 18/0,5    
  Лабораторні заняття      
  Разом 72/2    
         
         
         
         

РОБОЧА ПРОГРАМА З КУРСУ «ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ»

Змістовний модуль І.

Стародавня культура України

 

Тема 1: Українська культура як соціально-історичне явище. Витоки формування української культури.

Теоретичні засади культури. Поняття і сутність культури. Структура культури. Функції культури.

Українська культура як складова частина світової культури. Культуроформуючі чинники національної культури. Проблема історичної періодизації української культури.

Найдавніші культури на теренах України. Стародавня культура східних слов’ян. Побут, звичаї, релігійні вірування. Міфологія східнослов’янських племен.

Тема 2: Культура доби Київської Русі.

Культура Київської Русі. Становлення і розвиток її державності. Прийняття християнства. Церква та її роль у культурному житті Київської Русі. Освіта. Літописання. Пам’ятки літератури. Культова та палацова архітектура. Вплив Київської Русі на розвиток культури сусідніх країн. Культура Галицько-Волинського князівства.

Тема 3: Культурні процеси напередодні та в добу Козаччини.

Вплив культури Київської Русі на життя Литовського князівства. Поширення освіти серед населення. Виникнення друкарства. Братства та братські школи. Полемічна література. Образотворче мистецтво, архітектура, музика. Народні думи, історичні пісні. Кобзарство.

Тема 4: Культурне життя України ХVII-XVIII ст.

Реформування церкви та освіти, поширення гуманістичних ідей Ренесансу. Діяльність митрополита П. Могили. Українське бароко, його національна специфіка. Ораторсько-проповідницька проза, мемуарно-історичні твори, козацькі літописи.

Культура і мистецтво в Україні ХVIII ст. Розвиток освіти. Києво-Могилянська академія. Г.Сковорода – просвітитель, філософ, поет. Поява творів світського характеру в літературі та театральному репертуарі. Палацова архітектура.

 

Змістовний модуль ІІ.

Українська культура ХІХ-ХХІ ст.

 

Тема 5: Українська культура ХІХ ст.

Причини культурно-національного відродження в Україні. Розвиток історичної науки та фольклорні дослідження. Поширення освіти, роль Харківського та Київського університетів. Розвиток науки та філософської думки. Формування української класичної літератури. Класицизм та романтизм в українській культурі. Внесок М. Лисенка в розвиток української музики. Поява українського професійного театру. Вплив політичних умов у ІІ половині ХІХ ст. на розвиток української культури: заборона української мови, переслідування української інтелігенції тощо.

Тема 6: Українська культура на зламі ХІХ-ХХ ст. у контексті європейської культури.

Традиції та новації в українській культурі. Українська культура і європейському та світовому соціокультурному контексті. Загальна характеристика українського образотворчого мистецтва та архітектури, стилі міського та промислового будівництва. Український модерн. Стильові та жанрові особливості українського живопису. Особливості розвитку літератури.

Тема 7: Національно-культурне піднесення в Україні у 20-ті роки ХХ ст. «Розстріляне відродження» 1930-х років.

Передумови розвитку культури і мистецтва. Створення Української Академії наук. Література і театр в нових умовах мистецького життя. Створення мистецьких спілок і груп: футуристів, неокласиків, символістів, конструктивістів, пролетарських письменників. Досягнення в театральному мистецтві та кіно. Український мистецький авангард та його доля в 30-ті роки.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 419 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

757 - | 769 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.