Лекции.Орг


Поиск:




Впливи сим пат, парасимпат. Та метасимпат. Нервов. С-ми на функ.орг

В-4

1. Яким чином окситоцин і вазопресин потрапляють в гіпофіз?

Окситоцин та вазопресин це гормони які синтезуються в нейронах супраоптичного та паравентрикулярного ядер гіпоталамуса.Потрапляють вони до гіпофіза за рахунок гіпоталамо-гіпофізарної системи.Вони транспортуються у вигляді гранул із тіл клітин по їхніх аксонах,які утворють гіпоталамо-гіпофізарний тракт лійки,до капілярів нейрогіпофіза(задня частка гіпофіза).Окситоцин стимулює скорочення матки під час пологів,вазоперсин стимулює скорочення стінок судин,а також зменшує сечовиділення за рахунок реабсорбції води у нирках тому його називають антидіуретичним гормоном.

2. В чому полягаю фізіологічне значення релаксину?

Релаксин-це жіночний гормон статевих залоз,який секретується клітинами жовтого тіла яєчників а також плацентою на пізних стадіях вагітності.

Релаксин це білковий гормон який відповідає за послаблення зв*язку лобковго симфізу з іншими тазовими кістками,а також знижується тонус матки і її скоротливість таким чином цей гормон готує жіночий організм до пологів.

3. Назвіть фізіологічні ефекти тиреокальцетоніну.

Тиреокальцитонін це гормон щитовидної залози який секретується парафолікулярними клітинами(кальцитоніноцитами).Цей гормон забезпечує регуляцію кальцієвого обміну.Під його впливом рівень кальцію в крові зменшується,шляхом депонування його в кістковій тканині.Тиреокальцитонін активізує остеокласти що беруть участь в утворенні кісткової тканини,та пригнічує функцію остеокластів що її руйнують.Під його впливом зменшується вміст кальцію в цитоплазмі клітини,завдяки тому що стимулює поглинання кальцію мітохондріями.

4 .Причини виникнення ендемічного зобу та його прояви.

У деяких географічних регіонах таких як Карпати та Волинь,де спостерігається дефіцит йоду у питній воді,населення хворіє на ендемічний зоб.Ендемічний зоб характеризується збільшенням щитовидної залози внаслідок розростання її тканини,що відбувається при зниженні вмісту тиреоїдних гормонів щитоподібної залози(трийодтиронін та тироксин).Ефективними заходами для бородьби із цим захворюванням є йодування кухонної солі у цих районах.

5. Ріст обстежувного...

Такий стан обумовлений гіперфункцією гіпофіза а саме гормону соматотропіну.При цьому також будуть спостерігатися ще такі симптоми як здавлення нервів(тунельний синдром),зменшення тонусу м*язів,зменшення проникності тканин до інсулну внаслідок чого може розвиватися цукровий діабет,також можуть виникати захворювання серця.Виділення цього гормону буде гальмувати соматостатин –релізинг-фактор який секретується гіпофізарною зоною гіпоталамуса.

6. З якою метою після перемадження органів(серця,нирок) проводять курс гормонотерапії.

Після пересадження органів використовують глюкокортикоїди які мають значний вплив на клітинний і гуморальний імунітет.Введення гідрокортизону забезпечує інволуцію тимусу та лімфатичних вузлів,пригнічують вироблення антитіл,гальмують реакцію взаємодії антигена з антитілом.Отже,саме завдяки імунодепресуючій дії глюкокортикоїдів зменшується відторгнення пересаджених органів.

7. Рефлекс на конвергенцію очей.

У піддослідного в сидячому положенні визначають пульс за 15 секунд.Після цього піддослідний зводить осі очних яблук досередини на протязі 15 секунд.При цьому знову визначають пульс.Спостерігаємо що до зведення осей очних яблук частота серцевих скорочень була 120,а після зведення-104

Висновок: в регуляції вісцеральних функцій організму бере участь парасимпатична вегетативна нервова система.

8. механізм передачі збудження в АНС.

Від прегангліонарних нейронів до постгангліонарних і від них до ефекторних органів збудження передається за допомогою медіаторів.У закінченнях всіх прегангліонарних парасимпатичних волокон виділяється медіатор ацетилхолін,який діє на Н-холінорецептори постсинаптичної мембрани і зумовлює збудження постстгангліонарних волокон.У гангліях передача зумовлена виділенням як ацетилхоліну так і норадреналіну.Дія постгангліонарних волокон на ефектор забезпечується виділенням ацетилхоліну,який звязується з М-холінорецепторами.Постгангліонарна стнаптична передача здійснюється за участю рецепторів двох типів:альфа- і бета-адренорецепторів.

 

 

Варіант 5

1.Які гормони секретуються аденогіпофізом. Яка їх хім.. природа?

Гіпофіз- центральний. Орган ендокринної системи,, що розміщ. На вентр. Поверхні мозку в основі черепа на дні турецьк. Сідла. Розрізняють аденогіпофіз і нейрогіпофіз.Аденогіпофіз-залозиста честка, що синтезує гормони, як іділять на 2 групи:1)гормони, що впливають на метаболізм. Ріст, розвиток:соматотропні,ліпопротеїни, пролактин. 2)тропні гормони, що регулюють секрецію периферичних ендокринних залоз:адренокортитропін, тиреотропін,гонадотропні(лютеїнізуючий і фолікулостимулюючий) гормони. У середній частці аденогіпофіза утворюються меланотропін або інтермедин, зо впливає на пігментний обмін.За хім.гормони переважно є білковими або пептидними похідними.

2.Назвіть природу і фізіол.ефекти гормон.мозк.шару наднир.

В мозковому шару наднирників синтезуються катехоламіни,похідні катехолу:80% адреналін(вплив. на вуглевод. обмін,посилює глікогеноліз-антагоніст інсуліну,ліполітична дія,посилює енергетичний обмін,прискорює серцебиття,підвищує артеріальний тиск,зумовлює появу гусячої шкіри і піднімання волосся,сприяє розширенню зіниці,розширенню просвіту бронхів і бронхіол,підвищує працездатність скелетних мязів,збудливість рецепторів.Отже, впливає так, як і симпатична нервова система)20%норадреналін (проявляє гормональну активність як і адреналін і є медіатором -передає збудження по симпат.нервов.волокон до ефектора)

3.Назвіть фізіол.ефекти ФСГ

ФСГ-гонадотропний гормон аденогіпофіза, для якого не властива статева специфічність, є як у жінок так і у чоловіків. Фізіол. Ефекти: 1)стимулює ріст фолікула в яєчнику і його оболонок2) стимулює секрецію фолікулярної рідини.3) впливає на утворення сперматозоїдів.

4.Охарактеризуйте прояви надлишкової секреції соматотроп.у дорос.віці.

При надлишкому утворенні соматотропіну у дорослому віці спостеріг. Акромегалія:збільшення частин тіла,що не ростуть-пальці рук і ніг,кисті і стопи,ніс, нижня щелепа,язик, органи грудної і черевної порожнини.

5. Мікседема - захворювання, спричинене є гіпофункцією щитовидної залози. Внаслідок порушення білкового обміну органи і тканини стають набряклими. У міжклітинних просторах збільшується вміст муцину і альбумінів. Онкотичного тиску тканинної рідини підвищується, внаслідок чого рідина затримується в тканинах викликаючи набряки. Основний обмін при мікседемі падає на 30-40%. Це захворювання є гіпофункцією щитовидної залози.Симптоми:- млявість, - сонливість, - зниження памяті і працездатності, - байдужість, - біль у ділянці серця, - вздуття живота, - випадіння волосся, - зниження температури, - зниження пульсу до 55 ударів за хв

6. Якщо кастрацію було проведено ще до статевого дозрівання то розвиток стат.органів зупиняється і статевий потяг в подальшому не проявляється,змінюється форма скелету,видовжуються кінцівки., за рахунок запізнення окостеніння хрящів, не ростуть вуса, борода, волосся у пахвинній западині, не змінюється тембр голосу.Дані явища виникають за рахунок повної відсутності чоловічих гормонів в організмі.

Рефлекс Ербена

У піддослідного в положенні стоячи вимірюють пульс на протязі 1 хв. Потім йому пропонують опуститися навколішки і нахилити голову до дотику підборіддя з коліньми. Знову рахують пульс на протязі 1 хв. У здорових людей він сповільнюється на 4-12 удари.Спостерігаємо що ЧСС в положенні стоячи =72, а після опущення навколішки ЧСС=64. Висновок. переконались у діяльності парасимпатичної нервової системи

8 .Поняття про холіно- і адренорецептори

Передача збудження в синапсах вегетативної нервов.системи здійснюється за рахунок медіаторів.такими медіаторами є ацетилхолін, адреналін і норадреналін.Ацетилхолін діє на рецептори постсинаптичної мембрани у синапсі,тому відповідні рецептори назив.холінергічними.Розрізняють Н-(нікотиноподібні) і М(мускариноподібні)-холінорецептори. Рецептори постсинаптичної мембрани, що є чутливими до катехоламінів назив. Адренергічними рецепторами.Розріз. А1-,А2-, В1-,В2-адренорецептори. При подразненні А-АР виникає скорочення сфінктерів шлунка, кишок, сечоводів. Матки,розширення зіниць. При подразнен. В1-АР-збільшення частоти і сили скорочень серця, стим.ліполіз, В2-АР-розширення судин, розслаблення мязів жовчного міхура,кишок, матки., стимул.глікогеноліз.

Варіант 9

1. механізм дії мозкового шару наднирників: під впливом адреналіну через альфа адренорецептори підвищує тонус гладких мязів судин, через бета адр. Рец пригнічує перистальтику ШКТ, при подразненні бета адр рец бронхів послаблення бронхіальних мязів, через альфа на полімотори шкіри. Впливає на обмін вуглеводів – розщеплення глікогену – підв вміст глюкози в корві.

Ефект скорочення гладких мязів з впливом на альфа рец, механізм послаблення з впливом на бета. Метаболічні впливи і збудження серц м’яза через бета.

2. стт:

· Гормон росту

· Посилює білковий і інші види обміну

· Ріст і розвиток кісткової і хрящової тканини(ріст епіфізарних хрящів

· На статевий розвиток

3. глюкагон:

Посилює розпад глікогену печінки до глюкози, підвищ рівень глюкози в крові за рахунок активації

ц АМФ. Антагоніст інсуліну.

4. Прищитовидні залози виробляють паратгормон який є антагоністом кальцитоніну. Парат гормон виводить кальцій за необхідності з депо кальцію (кістки) в кров. За недостатності можуть розвинутися спазми мязів, гладких чи посмугованих, судоми. При випадковому видаленні внаслідок низького рівня кальцію в крові смерть від тетануса

5. Видалення жовтого тіла приведе до того що не буде синтезуватися прогестерон, який впливає не нормальну імплантацію яйцеклітини і розростання навколо неї децидуальної таканини, та послаблює біометрій роблячи не чутливим до окситоцину. Це призведе до самовільного викидня.

Видалення яєчників і гіпофізу призведе до затримки фізичного і статевого розвитку, недорозвитку статевих ознак (первинних і вторинних), що приведе з собою безплідність

6. в наталі є

 

7. хворий сідає біля джерела світла і спрямовує на нього свій погляд, декілька хв.. спостерігати за шириною зіниць. Закрити очі на 30 с. і знову відкрити, знов спост за величиною зіньць.

Мяз звуж зіниць має парасимп інервацію

8. В задніх ядрах гіпот. Переважно сим пат нейрони, в передніх парасимп. Негр. Він регулює ф-цію обох відділів ВНС. В медіальній част гіпоталамуса є нейрони які контролюють осмотичний тиск, обмін вуглеводів, то водно сольовий баланс. Здійсьнює контр за залозами вн секреції(гіпот-гіпоф с-ма), ссс, дихальної с-ми, вплив на поведінкові реакції.

Варіант 10

1. Які групи статевих гормонів ви знаєте? Що вони являють собою за хімічною будовою?

Статеві гормони поділяються на чоловічі - андрогени (тестостерон), жіночі – естрогени (естріол), прогестини (естрадіол, естрон, прогестерон), гормони плаценти (хоріонічний гонадотропін, соматомамотропін і релаксин а також прогестерон та естріол). Статеві гормони за хімічною будовою поділяються на білкові: хор іонічний гонадотропін, соматомамотропін, релаксин; і стероїдні: андрогени (тестостерон), естрогени (естріол), прогестини (прогестерон, естрадіол ).

2.Назвітьфізіол. ефекти альдостерону

Альдостерон- найактивніший мінеркортикоїд, що синтезується в клубочковій зоні кори наднирників. Альдостерон має наступний фізіол.ефекти: 1) регулює обмін мінералів

2)Посилюю реабсорбцію Na в нирках, чим зумовлює затримку Na i Cl в організму і збільшення виділення К і Н.

3)Сприяє розвитку запальних процесів(підвищують проникність капілярів і серозних оболонок)

4)Збільшує тонус судин,підвищує артеріал.тиск

Надлишок альдостерону-алкалоз і збільшення об’єму позакліт.рідини

Недостача-втрата Na,дегідратація тканин, гіпотензія

3. Назвіть фізіологічні ефекти паратгормону.

Паратгормон разом із кальцитонігом регулює обмін кальцію в організмі і підтримує його вміст у крові на високому рівні. Це досягається за допомогою резорбції кальцію із кісток, реабсорбція кальцію із дистальних канальців нефрона, під впливом вітаміну D зумовлює прискорене всмоктування із кишок. Зумовлює вивільнення фосфату із мінеральної речовини що утворює кістку.

4.Охарактрез. прояви недостат. Секреції йодовмісн. Гормон. У дитячому віці.

При гіпофункції щитовидної залози у дитячому віці спостерігається кретинізм.Дане захворювання характеризується затримкою росту, порушенням пропорцій тіла, статевого та психічного розвитку, розвивається гіпотонія та брадікардія, незвичайна млявість дитини, сонливість, відсутність нормальних

реакцій на світло і звук.

5 У зовнішньому вигляді обстежуваного… Чим це можна пояснити? Зміни з боку яких ще залоз будуть спостерігатись? Які фактори стимулюють виділення цього гормону?

. У зовнішньому вигляді обстежуваного… Чим це можна пояснити? Зміни з боку яких ще залоз будуть спостерігатись? Які фактори стимулюють виділення цього гормону?

Дані симптоми є наслідком гіперфункції аденогіпофіза у дорослому віці, коли внаслідок виділення надмірної кількості гормону соматотропіну відбувається прискорений ріст окремиє органів чи частин тіла. Ця хвороба називається Акромегалія. Соматотропін бере участь у регуляції росту. Це обумовлено його здатністю посилювати синтез білка в організмі. Регуляція відбувається за рахунок позитивного і негативного звортнього зв’язку.

6.В акушерсько-гінекологічній практиці для аналізу для виявлення вагітності використовується сеча жінок. На чому це базується?

У сечі вагітної жінки в великій кількості знаходиться гормон плаценти – хор іонічний гонадотропін. Його максимальна секреція відбувається на 7-12 тижні вагітності. Пізніше продукція гормону знижується в кілька разів. Хоріонічний гонадотропін переходить у кров матері. Його транспорт в організмі плода обмежений. Тому концентрація гормону в крові матері у 10-20 раз перевищує концентрацію гормону у крові плода. Хоріонічний гонадотропін стимулює ріст фолікулів яєчника, зумовлює овуляцію зрілих фолікулів, сприяє утворенню жовтого тіла в яєчниках, стимулює утворення прогестерону, запобігає відшаруванню зародка, має проти алергенну дію.

7. Дермографізм

Білий дермографізм виклик.легким штриховим подразненням шкіри гострим предметом.У здоров. Людей через 8-20 сек зявляється біла смуга, яка зникає через 1-10 хв. Червоний дермографізм викликають досить значним подразненням шкіри тупим металічним предметом. У здорових людей через 10-15 сек виникає смуга, яка зникає через 1-1.5 хв, іноді зберігається довше.

Результати: в першому випадку(гострий предмет) спостер.білі полоси на шкірі, які зник.через 5хв-білий дермографізм, в другому випадку(тупий предмет) червоні полоси на шкірі, які зникають через 1.5 хв-червоний дермографізм. Висновок: при білому дермографізмі спостер.дію сим пат.нерв. с-ми, при червон-парасимпат.нерв.с-ми.

Впливи сим пат, парасимпат. Та метасимпат. Нервов. С-ми на функ.орг.

Вегетат. Нервов. С-ма включає:сим пат, парасимпат, метасимпат.нерв.с-ми

Симпат.нерв.с-ма виконую адаптивно-трофічну ф-ю, тобто регулює обмін речовин,трофіку і збудливість усіх органів і тканин тіла, забезпечуючи тим самим адаптацію організму до нових умов життя.Здійснює наступний вплив(збуджуюча дія):сприяє розширенню зіниці,секреції густої слини, пригніченню секреції великих травних залоз, послабленню перистальтики ШКТ,звуженню судин, підвищенню артеріального тиску,глікогенолізу, ліполізу.підвищенню працездатності, підвищенню активності.Парасимпат. с-ма характериз. Протилежним ефектом(гальмівна дія). Метасимпат- с-ма як збуджує так і гальмує моторику ШКТ, його секреторну та інкреторну функції, впливає на скоротливу функцію міокарда.

Варіант 11

1.Плацента утворює 2 групи гормонів білкові та стероїдні.До білкових належать хор іонічний гонадотропін,релаксин,плацентарний лактогенний гормон(соматомамотропін).До стероїдних належить прогестерон і естрогени.Хоріонічний гонадотропін-глюкопротеїд,фізіологічне знач.-стимулюює ріст фолікулів яєчників,зумовлює овуляцію дозрілих фолікулів,стимулюює утв. Прогестерону в жовтому тілі яєчників,має також антиалергічну дію.плацентарний лактогенний гормон-білковий гормон,фізіологічна роль-здатність впливати на молочні залози вагітної.релаксин-пептидний гормон,фізіол. Роль-зниження тонусу мязів матки,готує до пологів.

2. Гонадотропіни. До них належать фолікулостимулювальний (фолітотропін) і лютеїнізучий (лютропін) гормони. Вказаним гормонам не властива стаетва специфічність, вони є як у жінок, так і у чоловіків. Загалом у організмі практично всі етапи морфологічного розвитку і функціональної активності статевих залоз є наслідком синергічної дії фолітропіну і лютропіну.Під впливом фолітропіну в яєчнику стимулюється ріст везикулярного фолікула і його оболонок, секреція фолікулярної рідини. Цей гормон впливає на утворення чоловічих статевих клітин – сперматозоонів. Лютропін потрібен для росту фолікула яєчника на стадіях, які передують овуляції, і власне овуляції, тобто для розривання оболонки дозрілого фолікула і виходу з нього яйцеклітини, а також для утворення жіночих статевих гормонів андрогенів.У середній частці аденогіпофіза утворюється гормон меланотропін, або інтермедін. Він впливає на пігментний обмін. Якщо, наприклад, у жаби зруйнувати гіпофіз, то через деякий час у неї стане світліший колір шкіри.

5. Вазопресин виконує в організмі дві функції: 1) стимулює вплив гормона на гладкі м'язи артеріол (через V1-рецептори), що призводить до підвищення їх тонусу і артеріального тиску; 2) посилює реабсорбцію (зворотнє всмоктування) води з дистальних відділів канальців нирок у кров, що супроводжується зменшенням продукції сечі в нирках (антидіуретична дія гормону – через V2-рецептори). Для пресорної дії потрібна велика концентрація гормона. Зменшення утворення вазопресину в гіпоталамо-гіпофізарній системі є причиною розвитку нецукрового діабету. Хворі, які страждають на нецукровий діабет, п'ють багато води, страждають від спраги, виділяють більшу кількість сечі (слабоконцентрірованной).

6.так,здача іспиту може збільшити рівень цукру в сечі,тому що при емоційному збудженні виділяється гормон надниркових залоз адреналін. Адреналін викликає скорочення радіальних м’язів райдужки, і таким чином розширює зіниці. Адреналін впливає на обмін вуглеводів, жирів, білків. Він сприяє перетворенню глікогену печінки у глюкозу. При емоційному напруженні може виникнути адреналінова гіперглікемія – збільшення вмісту глюкози у крові.цей гормон також називають гормон тривоги

8. переиферичні нерви скл.з двох послідовно зєдн.груп нейронів: прегангліонарних,постгангліонарних,б)вогнище вість виходу нервових волокон(тобто певні ділянки)в)вегетативні нервові волокна інервують всі органи і системи.Вегетативна НС поділяється на симпатичну нс,мета симпатичну нс,парасимпатичну нс.Парасимпатична і симпатична системи є антагоністами.Симпатична інервує все крім шкт,а парасимпатична гальмує все,крім шкт.

Варіант 12 продовження

5. Кретинізм – крайня ступінь гіпотериозу. Характеризується низьким зростом, поруш пропорцій тіла, неадекватна психіка, сповільнення статевого дозрівання, відкритий рот
мікседема – хар сповільненням частоти серцевих скорочень, зниж обміну реч, мерзлякуватість,набряк обличчя,загальмованість, сонливість,порушення травлення.

Ендемічний зоб –збільшення щит залози внаслідок розростання її тканин

Ідіопатичний нетоксичний колоїдний зоб – поруш техніки захоплення йоду, ф-ції пероксидазної системи.

6. Щит залоза. Секреторна ф-ція щит зал регулюється через гіпоталамо-гіпофізарною тиреоїдною віссю. При зниженні т3,т4 стим виділ гіпоталамусом тиреотропіну релізинг гормонів ліберину що підвищує секрецію аденогіпофіза під впливом ттг зростає активність захоплення йоду щит зал включаючи йод у тиреоглобулін і звільнення гормонів із залози.
При дефіциті йоду під впливом ТТГ (титеротропні гормони) збільш к-сть фолікулів щит зал і зб їх розміри.

 

7. Мета: Продемонструвати участь АНС в регул вісцеральних ф-цій організму.
У піддослідного в сидячому положенні визнач пульс за 15 сек. Потім піддослідний зводить осі очних яблук досередини на протязі 15 сек. При цьому знову визнач пульс. Робимо порівняння.

 

8. 1) Симпатичний – тіла прегангліонарних симпат нейронів розташ у бокових рогах сірої речовини спинного мозку на відстані від 1-2 грудних до 2-4 поперикових сегментів. Прегангліонарні волокна покидають спин мозок і зак в спінальних гангліях (паравертебральні ганглії) в них розміщ тіла постгангліонарних нейронів. Постгангліонарні волокна виход із гангліїв і закінч в робочих органах.
Ефектори що іннервують симпатичну НС: гладкі мязи—вн органи і судини, міокард, залози, підшкірна жирова клітковина; соматичні структури—скелетні мязи, мозок, органи відчуття.
2) Парасимпатичний – тіла прегангліонарних парасимпатичних нейронів розташовані у середн (ядро Якубовича-Вестфаля-Едінгера),довгастому (7,9,10 пари черепних нервів) мозку, в сакральних сегментах спин мозку. Парасимп волокна покидають мозок і перериваються в стінці робочого органа—бічне розміщ парасимпат ганглій знах тіла постгангліонар нейронів. Короткі забезпечують регуляцію робочого органа. В сфері іннервації парасимпат знаходиться: гладка мускулатура, залози органів травлення, очні мязи, серце, легені, видільні і статеві органи.

3)Метасимпатичний – В стінці порожнистих органів (стравохід, шлун,12 кишка) знах. сплетення і ганглії. Елементи метас НС мають здатність до автоматії (здатність до самозбудження).

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Предельный анализ (маржинализм)
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 502 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

993 - | 934 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.