Лекции.Орг


Поиск:




Глава 1. У колиски російського балету




Зміст

Запровадження

Глава 1. У колиски російського балету

1.1 Перші кроки російського балету

1.2 Фортечний балет

1.3 Перший російський балетмейстер

 

Запровадження

Балет - вища щабель хореографії, у якому танцювальне мистецтво піднімається рівнямузикально-сценического уявлення. Термін «балет» виник ренесансної Італії XVI столітті та позначав не спектакль, а танцювальний епізод.

Балет — синтетичне мистецтво, у якому танець - головне виразне засіб балету, тісно пов'язані з музикою, з драматургічною основою — лібрето, зі сценографією, з роботою костюмера,художника-осветителя тощо. Балет сповнений багатоманітністю: сюжетний — класичний оповідний багатоактний балет,драмбалет; безсюжетний —балет-симфония,балет-настроение, мініатюра. За жанром балет то, можливо комічним, героїчним, фольклорним.

Минуло чимало років, історичних епох, перш ніж із примітивних пластичних рухів людини виник одне з найскладніших видів мистецтва – балетну виставу. Поступово народжувалися хореографічні форми, передають живими картинах пластичну красу рухів, створювались і ламалися традиції.

Балетний виставу, як такою став формуватися у Європі на XVI столітті. З того часу мистецтво балету минуло довгий і важкий шлях становлення та розвитку.

У переведенні з латини мови саме слово «класичний» означає «зразковий». Класичними ми називаємо зразкові, видатні, загальновизнані твори літератури і мистецтва, мають неминущу цінність для національної та світової культури. Класичними ми називаємо і кращі, першокласні балетні спектаклі – зарубіжні, російські, радянські. Там їх творців балетмейстерів зараховуємо до класикам хореографії.

Класичний танець формувався шляхом довгого й ретельнішого добору,отшлифовки різноманітних виразних рухів і положень людського тіла. Він вбирав у собі досягнення різних танцювальних культур, переробляв руху різноманітних народних танців, пантомімних дій – мистецтва мімів іжонглеров, руху трудових і побутових танців.

Розвиваючись протягом багато часу, класичний танець отримав точні та унормовані форми, зосередив у собі величезну кількість різноманітних рухів людського тіла.

Росія дізналася балет XVII столітті, а перші балетні подання у XVIII столітті. З того часу нашій країні зросла велика культура класичного балету. Російськими балетмейстерами створено своєрідні, неповторно прекрасні спектаклі. І недаремно багато театрів світу беруть у свій репертуар такі балети, як «Спляча красуня», «Лебедине озеро», «Шопеніана» та інші.

У своїй роботі хотіла б розглянути розвиток російського класичного балету через призму історії нашої країни, зрозуміти як події, культурні, соціальні зміни впливають даний інший вид мистецтва. Також б хотіла простежити, як великі балетмейстери через свої роботи відбивали життя народу, і із їхні ж допомогою впливали на уми сучасників.

Глава 1. У колиски російського балету

ПротягомXVII—XVIII століть російський балет пройшов великий і важкий шлях формування, прагнучи визначитися як жанр театрального видовища, незалежний від опери чи драми.

Будучи переважно придворним мистецтвом, орієнтуючись у питаннях репертуару й виконавського стилю на смаки дворянській публіки, російський балет тим щонайменше зберігає окремі самобутні якості і негативні риси, якіобосабливают його від західноєвропейського балету. Національні особливості російського балету найбільше даються взнаки інтермедіях і дивертисментах, які входять у уявлення російської комедії і комічної опери. Мистецтво народної танці постійно впливає виконавчу манеру російських танцівників.

Крім приватних і казенних балетних труп Петербурга й допомогу Москви, всій країні існувала наявність розгалуженої мережі кріпаків театрів, нерідко змагалися зі столичними. Тут також росли національні кадри танцівників, балетмейстерів, живописців.

Майбутнє російського балету забезпечувалося і представника солідної організацією балетного освіти, постійним вихованням молодих артистичних сил.

Наприкінці XVIII століття російський балет зайняв позиції, які сприяли його подальшому вдосконалення і зростанню. На межі XVIII— XIX століть у ньому виникли такі хореографи і танцівники, чиї прізвища прославилися у російській і світова історії балетного театру.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-27; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 465 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

646 - | 548 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.