Лекции.Орг


Поиск:




Окупація Німеччиною Данії, Норвегії, Голландії, Бельгії і Люксембургу. Поразка Франції




Події на Півночі Європи спонукали Англію та Францію до більш рішучих дій.

Прагнули сильніше стиснути блокаду навколо Німеччини. Але німецькі війська випередили своїх противників.

9 квiтня 1940 р. гiтлерiвськi вiйська без оголошення вiйни напали на Данiю та Норвегiю (операція «Везерські навчання»).

Данiя капiтулювала вiдразу пiсля нападу, Норвегiя вчинила опiр агресiї. Однак у командуваннi норвезькою армiєю активiзувались прихильники нацистiв на чолi з колишнiм вiйськовим мiнiстром Квiслiнгом.

Вся Норвегiя з її незамерзаючими фіордами (бухтами) була окупована гiтлерiвськими вiйськами.

 

Бойові дії в Норвегії мали для союзників, незважаючи на поразку, один позитивний момент: Німецький флот зазнав настільки відчутних втрат, що так згодом і не зміг відновити свою силу. Це був один з факторів, який примусив Німеччину відмовитися від десанту в Англію.

Наступ німецьких військ в Данії та Норвегії остаточно поховав сподівання урядових кіл Англії знайти порозуміння з Гітлером. Уряд Чемберлена подав у відставку. Прем`єр-міністром країни став У.Черчілль, прихильник рішучої боротьби з нацистською Німеччиною.

 

10 травня 1940 р. німецька армія вторглася в Бельгiю, Голландiю i Люксембург. Англо-французькі війська прийшли їм на допомогу.

У цей момент німецький танковий клин генерала Гудерiана, обійшовши «Лінію Мажино» 20-го травня вийшов до Ла-Маншу. У районі Кале-Дюнкерка було відрізано й притиснуто до моря 40 англійських, бельгійських i французьких дивізій

Ще 15 травня капітулювала Голландія, 28 травня склала зброю бельгiйська армiя. Спроби англо-французького командування організувати контрудари успіху не мали.

Але несподівано Гудеріан одержав особистий наказ Гітлера зупинити свої війська.

Це дало змогу забезпечити евакуацію солдатів та офiцерiв союзників на Британські острови (операція «Динамо»).

Всього в Англiю було переправлено 338 тис. чоловік, переважно англійців 40 тис. французьких солдат було залишено на поталу ворогу. На узбережжi також залишилося 82 тис. автомашин та iнших транспортних засобiв, 2,4 тис. гармат, 90 тис. гвинтiвок, 8 тис. кулеметiв, чимало iншого вiйськового спорядження.

Тим часом, 5 червня нiмецькi вiйська розпочали наступ на пiвдень. Спроби генерала де Голля органiзувати лiнiю оборони на пiдступах до Парижа успiху не мали.

10 червня уряд Франції переїздить до міста Бордо, а 14 червня нiмцi увiйшли в Париж. Уряд Франції подав у вiдставку. Новий голова уряду маршал Петен, герой першої світової війни, звернувся до нiмецького командування з проханням про перемир‘я.

22 червня його було пiдписано в Комп’єнському лiсi у доставленому з музею штабному вагоні маршала Фоша (У цьому вагоні 1918 р. Німеччина підписала перемир’я, яке означало поразку Німеччини у першій світовій війні).

Пiд впливом успiху нiмецьких вiйськ вiйну союзникам оголосила Iталiя, яка прагнула взяти участь у поділі Франції. Напередодні перемир`я перейшли кордон Францiї iталiйськi збройні сили. Проте, зустрiвши органiзований опiр кiлькох французьких дивiзiй, війська Муссолiнi не змогли просунутись хоч трохи вперед.

У боях за Францiю нiмецькi вiйська зазнали порівняно незначних втрат.

За умовами перемир’я

- Францiя втрачала понад двi третини своєї територiї, що переходила пiд контроль окупацiйних властей.

- Ельзас і Лотарингія увійшли безпосередньо до складу рейху.

- Марiонетковий уряд Петена контролював так звану “вiльну зону”, що не мала виходу до Атлантики, а лише до Середземного моря.

- Мiсцем його розташування було обрано мiстечко Вiшi, вiд якого вiн успадкував свою назву — “режим Вiшi”.

- Гітлер свідомо не пішов на повну ліквідацію французької держави. Зберігаючи її, він забезпечував собі контроль над величезною французькою колоніальною імперією та французьким флотом.

 

Не всі французи погодились на капітуляцію. Центром їх об`єднання став Французький національний комітет утворений генералом де Голлем у Лондоні. 7 серпня 1940 р. між Черчіллем і де Голлем було укладено угоду, яке давало право формувати в Англії французькі збройні сили.

Відчайдушним кроком Англії, що залишилась без союзників, стала операція по захопленню або знищенню французького флоту, щоб він не дістався ворогу. Під час проведення операції “Катапульта” (3 липня 1940 р.) в портах Оран, Алжир, Александрія, Касабланка, Дакар було знищено або захоплено значну частину французького флоту. Хоча ця операція і забезпечила перевагу Англії на морі, проте вона на тривалий час зіпсувало і ускладнила відносини з Францією.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1389 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Самообман может довести до саморазрушения. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1517 - | 1397 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.