Лекции.Орг


Поиск:




Фінансово-економічна характеристика підприємства




АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 
 
 

ЗМІСТ

ВСТУП.. 3

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ.. 4

РОЗДІЛ № 1 ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА 5

РОЗДІЛ № 2 ОЦІНКА СТАНУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ.. 7

РОЗДІЛ № 3 АНАЛІЗ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА.. 10

РОЗДІЛ № 4 АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА.. 12

РОЗДІЛ № 5 АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ТА НАПРЯМІВ ВИКОРИСТАННЯ ПРИБУТКУ ПІДПРИЄМСТВА.. 14

РОЗДІЛ № 6 АНАЛІЗ РУХУ ГРОШОВИХ КОШТІВ.. 16

 

   
 
 
 
 
 

ВСТУП


Оцінка фінансово-економічних показників діяльності підприємства необхідна для того, щоб одержати певну кількість основних найінформативніших параметрів, які дають об’єктивну і точну картину фінансово-господарського стану підприємства.

З мстою виявлення тенденції розвитку підприємства проводиться аналіз фінансових показників за даними Форми №1 та № 2 за два останні періоди (роки). Оцінку та аналіз показників необхідно здійснювати методом горизонтального (часового) аналізу, суть якого полягає в порівнянні кожної позиції звітності з відповідним показником за попередні періоди та визначенні відхилення значення показника поточного періоду від відповідного значення показника попередніх періодів.

Методика розрахунку фінансово-економічних показників представлена у таблицях розділів.


ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Набір тексту самостійної роботи здійснюється на комп’ютері через 1,5 міжрядкових інтервали (29–30 рядків на сторінці), шрифт текстового редактора - Word Times New Roman чорного кольору (без виділень та курсиву). Висота шрифту – 14 мм. Поля: зліва – 30 мм, справа – 10 мм, зверху і знизу – 20 мм.

Кожну структурну частину роботи починають з нової сторінки. Заголовки структурних частин роботи: "Зміст", "Вступ", "Розділ", "Висновки ТА ПРОПОЗИЦІЇ", великими літерами си­метрично до тексту по центру сторінки (без крапки).

Номер розділу ставлять після слова "Розділ", без крапки, а потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

До допоміжних матеріалів відносять: ілюстрації (схеми, діаграми, графіки, креслення тощо), формули, таблиці.

Ілюстрації позначають словом "Рис." і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу та порядкового номера ілюстрації через крапку.

Номер, назва ілюстрації та пояснювальні підписи розміщують послі­довно під ілюстрацією по центру. Наприклад, другий рисунок першого розділу:

Рис. 1.2. ______________

назва

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання в тексті. При цьому слово «таблиця» пишуть скорочено, наприклад: «… у табл. 2.1». У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації скорочено пишуть слово «дивись», наприклад: «див. табл. 3.2».

Слово «Таблиця _» вказують один раз та розміщують справа над назвою таблиці. Назву таблиці друкують нижче і з великої літери, розміщення по центру

При поділі таблиці на частини (розриві між сторінками) необхідно вказати «Продовження таблиці».

Сторінки роботи нумеруються арабськими цифрами (без знака №) у правому верхньому куті сторінки.

 


РОЗДІЛ № 1

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА

Оцінку основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства здійснюється за такими показниками фінансових результатів:

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (ЧД(В)Р) визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок тощо. Джерело інформації: Форма №2 ряд 035.

2. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) (СРПр), яка показує виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) або собівартість реалізованих товарів. Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначаєтеся згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 “Запаси". Джерело інформації: Форма №2 ряд 040.

3. Валовий прибуток (збиток) (ВП(3)) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). Джерело інформації: Форма №2 рід 050 і 055.

4. Фінансовий результат від операційної діяльності (ФРопер) визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, втрат на збут та інших операційних витрат. Джерело інформації: Форма №2 ряд 100 і 105.

5. Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (ФРзвич) визначається як алгебраїчна сума прибутку (виручки) від звичайної діяльності, фінансових та інших доходів (прибутків), фінансових та інших витрат (збитків). Джерело інформації: Форма N2 ряд 170 і 175.

1. Чистий прибуток (збиток) (ЧП(З)) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку. Джерело інформації: Форма №2 ряд 220 і 225.

2. Загальний капітал підприємства (валюта балансу) (ВБ) - засоби підприємства, вкладені в суб'єкт господарювання для здійснення господарської діяльності з метою отримання прибутку. Це підсумок балансу, який з одного боку показує загальну суму засобів підприємства (актив), а з іншого - суму джерел утворення засобів (власний капітал і зобов'язання). Джерело інформації: Форма №1 ряд 280 або 640.

3. Власний капітал (ВК) - це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань. Джерело інформації: Форма №1 (ряд 380).

4. Залучений капітал (ЗК) - не зобов'язання підприємства, тобто заборгованість, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується призведе до зменшення ресурсів підприємства, шо втілюють у собі економічні вигоди. Залучений капітал включає забезпечення наступних витрат і платежів (Ф№1 р. 430), довгострокові зобов'язання (Ф№1 р. 480). поточні зобов’язання (Ф№1 р. 620) та доходи майбутніх періодів (Ф№1 р. 630).

5. Необоротні активи (На) - це всі активи, що не є оборотними. Джерело інформації: Форма №1 р. 80.

6. Оборотні активи (Оа) - грошові кошти та їх еквівалент, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців(1 рік) з дати балансу(напр.: з 1 січня 20.. року по 1 грудня 20.. року). Джерело інформації: Форма №1 р. 260.

Методика аналізу основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства наведена у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1.

Аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства

 

Показники Код рядка 2011 рік 2012 рік Відхилення
Абсолютне Відносне
1. Чистий дохід від реалізації Ф2 р. 035        
2. Собівартість реалізованої продукції Ф2 р. 040        
3. Валовий прибуток Ф2 р. 050        
4. Фінансовий результат від операційної діяльності Ф2 р. 100        
5. Фінансовий результат від звичайної діяльності Ф2 р. 190        
6. Чистий прибуток Ф2 р. 220        
7. Валюта балансу Ф1 р. 280        
8. Власний капітал Ф1 р. 380        
9. Залучений капітал Ф1 рр. 430+480+620+630        
10. Необоротні активи Ф1 р. 80        
11. Оборотні активи Ф1 р. 260        

 

За результатами аналізу необхідно зробити висновки.
РОЗДІЛ №2





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 935 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

821 - | 781 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.