Лекции.Орг


Поиск:




Ігри ХХІХ Олімпіади, Пекін, 8 серпня – 24 серпня 2008 р




Питання про вибір міста, якому належатиме право проведення в 2008 р. Ігор XXIX Олімпіади, розглядалося на 112-й сесії МОК в Москві 2001 р.

Надання права проведення Ігор XXIX Олімпіади Пекіну було сприйнято у світі неоднозначно. Окремими правозахисними та іншими громадськими організаціями висувалися претензії до влади КНР у зв’язку з порушенням прав людини. Окрім того, в багатьох країнах спортсменами, тренерами та іншими спеціалістами виказувались побоювання, які стосувалися складної екологічної ситуації в Пекіні. Проте, владними структурами Китаю по усіх аспектах цієї проблеми, керівництву МОК були дані гарантії того, що ситуація до початку Ігор-2008 зміниться на краще, що і справді було ефективно реалізовано за допомогою різноманітних екологічних програм.

Загальні витрати на підготовку Ігор склали 280 млрд. юаней, що дорівнює 41 млрд. доларів США.

Не обмежившись державними асигнуваннями на підготовку до Ігор-2008 і їх проведення, пекінський оргкомітет зумів залучити 12 спонсорів, що мають світові бренди, а також 20 місцевих корпорацій.

26 червня 2005 р. було оголошено, що девізом Ігор XXIX Олімпіади стане фраза «One Word, One Dream» («Один світ – одна мрія»).

11 листопада 2005 р. – за 1000 днів до відкриття Ігор – було прийнято рішення, що талісманами будуть «Діти фортуни», яких, у відповідності з Китайською філософією, п’ятеро – Бей Бей, Цзин Цзин, Хуань Хуань, Ін Ін, Ні Ні, а відображають вони, відповідно, рибу, панду, вогонь, тибетську антилопу і ластівку.

Для змагань з різних видів спорту, які входили в програму Ігор XXIX Олімпіади, в Китаї були побудовані чи реконструйовані сучасні, добре оснащені спортивні споруди. Всього в ході Ігор було задіяно 37 олімпійських об’єктів і 6 об’єктів в інших містах країни.

Окрім спортивних об’єктів, на яких проводилися змагання, учасникам були надані 56 тренувальних комплексів.

Спеціально до Ігор-2008 в Пекіні був побудований Національний стадіон – головна арена, яка завдяки своєму оригінальному зовнішньому вигляду отримала назву «Пташине гніздо». Там пройшли церемонії відкриття і закриття Ігор, змагання з легкої атлетики і ряд футбольних матчів.

Для проведення олімпійських змагань з плавання, стрибків у воду, синхронному плаванню і водному поло в Пекіні спеціально побудували центр водних видів спорту, який отримав назву «Водний куб».

Для проведення змагань з дисциплін велоспорту був спроектований і побудований велодром «Ляошань».

Ще одним великим спортивним об’єктом в Пекіні був гребний парк «Шуньї». В цей комплекс входять канал для проведення змагань з академічної греблі, веслування на байдарках і каное, і дистанція для гребного слалому. Окрім того, там же проводилися вперше включені в олімпійську програму змагання з плавання на відкритій воді.

Окрім вище описаних, в Пекіні було збудовано і реконструйовано інші спортивні споруди, які приймали змагання з олімпійських видів спорту на Іграх-2008.

Для того, щоб виказати підтримку і сприяння учасникам і гостям Ігор, були залучені 400 тис. спеціально набраних волонтерів, багато з яких володіли тією чи іншою іноземною мовою (перш за все – англійською).

Про досить високий спортивний рівень олімпійських змагань Ігор-2008 свідчила досить висока конкуренція практично в усіх видах спорту і те, що в процесі цих змагань було встановлено 132 олімпійських рекорди, з яких 43 – світові досягнення, а також сотні континентальних і національних рекордів.

В Іграх ХХІХ взяло участь 11 028 спортсменів з 205 країн, які змагались за 302 комплекти нагород в 28 видах спорту.

Найкращий результат у Іграх XXIX Олімпіади продемонстрували господарі, принісши у скриньку китайських нагород 100 медалей (51 золоту, 21 срібну і 28 бронзових). Спектр видів спорту в яких китайські спортсмени вибороли перемогу розширився до 17. Несподіванкою для спеціалістів з різних країн стало те, що більшість олімпійських чемпіонів збірної Китаю до цього часу були фактично «невідомими». Ці успіхи є наслідком 15 річної високоефективної системи олімпійської підготовки.

Другу сходинку посіла команда США, яка завоювала 110 медалей (36 золотих, 38 срібних і 36 бронзових). Збірна Росії, в свою чергу, опинилася на третьому місці отримавши 72 олімпійські нагороди, з яких лише 23 золотих.

Слід відзначити, що у складі збірної команди України, яка відправилася в Пекін на Ігри-2008, було сім олімпійських чемпіонів, якими стали Наталя Добринська (легка атлетика), Артур Айвазян і Олександр Петрів (кульова стрільба), Василь Ломаченко (бокс), Віктор Рубан (стрільба з луку), Інна Осипенко-Радомська (веслування на байдарках), жіноча збірна з фехтування на шаблях у командній першості (Ольга Харлан, Галина Пундик, Олена Хомірова, Ольга Жовнір).

Акцентуючи увагу на «королеві спорту» - легкій атлетиці, то основним героєм змагань у цьому виді спорту на Іграх-2008 без сумнівів став спортсмен з Ямайки Усейн Болт, який завоював в Пекіні три золоті медалі і встановив два світових рекорди сам (у бігу на 100 і 200 м) і ще один (в естафеті 4х100м).

В другому за медалемісткістю виді спорту в Пекіні найбільш успішно виступила команда США, завоювавши 12 золотих, 9 срібних і 10 бронзових нагород. Головним героєм не лише олімпійських змагань з плавання, але й усієї Олімпіади став феноменальний американський спортсмен Майкл Фелпс, який завоював в Пекіні 8 золотих медалей.

На Іграх-2008 відбулося кілька допінгових скандалів. Проте, слід відзначити, що цього разу їх було значно менше, аніж на попередніх Іграх в Афінах.

За Іграми XXIX Олімпіади в різних країнах нашої планети спостерігали по телебаченню 4,4 млрд. людей. Для порівняння пригадаємо, що світова телевізійна аудиторія Ігор-2000, в Сіднеї, складала 3,6 млрд. телеглядачів, а Ігор-2004, в Афінах, – 3,9 людей.

 

Література

Основна:

1. Олимпийский спорт: в 2т. / В. Н. Платонов, М. М. Булатова, С. Н. Бубка [и др.]; под. общ. ред. В. Н. Платонова. – К.: Олимп. л-ра, 2009. – Т.1. – 736.: ил. – Библиогр.: С.730-735.

2. Платонов В. Н. Олимпийский спорт: Учебник (в 2 кн.) / В. Н. Платонов, С. И. Гуськов С. И. – К: Олимпийская литература, 1994. – 496 с.

Додаткова:

1. Суник О.В. Від Олімпії до Москви. – К.: Здоров’я, 1980. – 200с.

2. Хавин В.Н. Все об олимпийских играх. - 2 изд., доп. - М.:Физкультура и спорт, 1979. - 607 с.

3. Шанин Ю.В. Герои античных стадионов. – М.: Физкультура и спорт, 1979. – 141с.

4. Шанин Ю.В. Олимпийские игры и поэзия эллинов. – К.: Вища школа. Изд-во при Киев. ун-те., 1980. – 184с.

5. Шишигин М.В. Путь к Олимпу. – М.: Физкультура и спорт, 1967. – 496с.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 443 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

752 - | 766 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.