Лекции.Орг


Поиск:




Вимоги до інструменту для виконання технічного обслуговування та ремонту




До ручного інструменту відносять молотки, зубила, молоти, напилки, ножівки, ключі та ін.

Слюсарний інструмент має бути надійно закріплений на рукоятках, а його робочі поверхні повинні бути без пошкоджень. На інструменті не повинно бути тріщин, відшарувань, задирок і вибоїн.

Молотки та молоти повинні мати гладку, без вибоїн і наклепу ударну частину, щільно насаджені на дерев'яні рукоятки і заклиненні на них. Рукоятки мають бути гладкі, без тріщин.

Зубила, крейцмейселі, бородки мають встановлені розміри, їх леза повинні бути заточені. Наклеп задньої частини інструмента не допускається.

Напилки повинні бути щільно закріплені у дерев'яних ручках і закріплені у них металевими кільцями.

Гайкові ключі повинні за розмірами відповідати гайкам, які відкручуються, застосування ключів більшого розміру із встановкою прокладок забороняється.

Також забороняється і збільшувати довжину ключів за допомогою наставок.

Об'єкти діагностування і технічного обслуговування слід оглядати, користуючись лампою з напругою не більш як 36 В, захищеною дротяною сіткою. Застосовувати для цього сірники, факели та пальники забороняється.

Промиваючи складові частини гасом чи бензином, потрібно вживати заходів, які запобігають загорянню пари промивної рідини, забезпечувати надійність ізоляції електропроводки від замикання на корпус і появи іскри. При цьому забороняється палити.

До механізованого інструменту належить інструмент з електро - та пневмоприводом (пневмоключі, пневмомолотки, електросвердло).

До роботи з ручними електричними машинами допускають робітників, які пройшли виробниче навчання і мають кваліфікаційну групу з електробезпеки. Електричні машини слід використовувати тільки за призначенням, навантаження на них не повинно перевищувати номінальне. Забороняється експлуатувати електричні машини під дощем, а також під час снігопаду.

З електричними машинами слід поводитись обережно, дотримуючись інструкції.

Кабель потрібно оберігати від випадкових пошкоджень. Його не можна натягувати й скручувати, не слід на нього що-небудь навішувати, ставити. При будь-якій перерві у роботі електричну машину слід вимкнути.

Забороняється експлуатувати електричні машини, у яких закінчився строк випробовування, при пошкодженні корпусних деталей, рукоятки або кришки щіткотримача, пошкодженню кабелю, з невстановленими або несправними кожухами, при нечіткій роботі вимикача, іскрінні щіток, при появі диму або запаху, при посиленому стуканні, шумі та вібрації.

При ураженні потерпілого струмом забезпечують безпеку шляхом захисного вимикання аварійної ділянки або мережі загалом; швидко вимикають напругу рубильником або вимикачем.

Згідно з вимогами та нормами пожежної безпеки всі виробничі, адміністративні, складські та інші будівлі та споруди виробництв оснащують і устатковують первинними засобами автоматичної системи пожежної сигналізації та первинними засобами пожежегасіння: внутрішніми пожежними кранами, вогнегасниками,

скриньками з піском, азбестовими та азбесто-повстяними покривалами, пристроями пожежегасіння ручної та автоматичної дії, виробничою автоматикою для виявлення і запобігання пожеж.

 

РОЗДІЛ 2

Будова кабіни та панелі приладів автомобіля БілАЗ-7548

 

 

Кабіна автомобіля

Кабіна автомобіля-одномісна, з додатковим боковим сидінням, суцільнометалева, однодверна, з внутрішньою м'якою оббивкою, термо- і шумоізолірованна, встановлена зліва на кронштейнах і кріпиться в чотирьох точках через гумові амортизатори.

В кабіні встановлені: вентилятор, обігрівач, електричний стеклоомивач, пневматичний склоочисник, є дзеркала заднього виду, кишеня для документів, сумка водія, протисонячний козирьок, вішалки для одягу. Передбачено місце для медичної аптечки. У двері вмонтовано замок (зі стопорним пристроєм з внутрішньої сторони дверей) і склопідйомник.

Герметичність дверей і вікон забезпечується гумовими ущільнювачами. На стелі, бічних і задніх стінках-багатошарова м'яка оббивка, облицьована винилискожей.

Застеклення кабіни забезпечує хорошу оглядовість з робочого місця водія. Скло вітрового вікна плоске тришарове, задні і бічні стекла загартовані, безпечні.

У даху встановлено вентиляційний люк.

В кабіні за сидінням водія або зовні на задній стінці встановлений вогнегасник.

Сидіння водія

Сидіння водія (мал.2.2) -підресорне, ресора-торсіонного типу з гідравлічним амортизатором.

Сидіння водія регулюється в поздовжньому напрямку і по висоті. Крім того, регулюється нахили спинки, подушки і жорсткість підвіски.

Положення сидіння в подовжньому напрямку регулюється салазковим механізмом, в якому є стопорний елемент-рукоятка 2 з фіксатором. Для регулювання рукоядки 2 необхідно відвести вліво і встановити сидіння в потрібному положенні.

Для регулювання сидіння по висоті натиснути на педаль 1, повернути сидінні проти годинникової стрілки на 16-20 градусів, переміщаючи в вертикальному напрямку, встановити його в одному з трьох положень і закріпити.

Важелі, розташовані з обох сторін спинки сидіння, служать для регулювання її нахилу. Для зміни нахилу спинки натиснути на один або обидва важеля разом і встановити спинку в потрібному положенні.

Положення подушки сидіння регулюється механізмом 4.

Жорсткість підвіски сидіння регулюється в залежності від маси водія закручуванням пластинчастого торсіона регулювальним болтом 6, розташованим з правого боку сидіння: при загвинчування - зменшується. Правильність вибору жорсткості підвіски оцінюється кожним водієм субьективно. При правильно відрегульованій жорсткості торсіона знижується вібраційне навантаження на водія.

Гідравлічний амортизатор 10, встановлений за спинкою і закріплений одним кінцем на підставі сидіння, а іншим на поперечині остова сидіння, гасить коливання при русі автомобіля по нерівній дорозі.

Малюнок 2.2.Сидіння водія:

1- педаль вертикального регулювання сидіння; 2 - рукоятка механізму регулювання в поздовжньому напрямку; 3 - важелі торсіонної підвіски; 4 - рукоятка регулювання положення нахилу подушки; 5 - подушка; 6 - болт механізму регулювання жорсткості підвіски торсиона; 7 - важіль регулювання положення нахилу спинки; 8 - кронштейн; 9 - спинка; 10 - гідравлічний амортизатор; 11 - торсіон; 12 - буфер; 13 - салазковий механізм регулювання положення сидіння в подовжньому напрямі; 14 - підставка;

Обігрівач кабіни- рідинний, теплоносієм є рідина системи охолодження двигуна, що надходить в радіатор обігрівача. Холодне повітря, що подає вентелятор, проходить через гарячий радіатор, нагрівається і надходить в кабіну. Кількість зовнішнього повітря, що надходить в кабіну, регулюється заслінкою. Заслінка може встановлюватися так, що в кабіну буде надходити тільки зовнішнє повітря або частину зовнішнього повітря разом з повітрям кабіни або тільки внутрішнє повітря.

Надходить з обігрівача нагріте повітря подається на скло вітрового вікна і ноги водія. Потік теплого повітря, що надходить на ноги, можна зменшити або відключити зовсім-достаточно перемістити вліво рукоядки заслінки під панеллю приладів.

Привід вентилятора опалення-електричний, електродвигун включений в електричну систему по дворежимної схемою-для регулювання продуктивності вентелятор.

Кран отопітеля-вентельний, встановлений на лівій голівці термостата двигуна. При відверненні крана гаряча охолоджуюча рідина надходить в обігрівач, при загвинчування надходження її зменшується.

Якщо в якості охолоджуючої рідини застосовується вода, то перед заповненням системи гарячою водою при температурі навколишнього повітря нижче 10градусов Цельсія кран отопітеля повинен бути в положенні «закрито», так як вода в радіаторі може замерзнути. Тільки після нагрівання води в системі охолодження до температури плюс 60 градусів Цельсія встановити кран отопітеля в положення «відкрито».

Склоомивач призначений для поліпшення очищення скла вікна склоочисником. Він складається з поліетиленового бачка для рідини і насоса з електромотором, встановленого в цьому бачку. Насос з'єднаний шлангами з двома жиклерами.

При включенні насоса рідина з бачка по трубопроводах надходить в жиклери і розбризкується на скло. У кришці бачка є отвір, який забезпечує вирівнювання тиску в ньому при роботі насоса. Напрям струменя рідини регулюється поворотом головки жиклера,щоб струмінь був спрямований у верхню зону сектора, описуваного щіткою склоочисника.

Щоб виключити засмічення жиклерів і фільтра, необхідно заливати в бачок тільки профільтровану рідину і періодично прочищати жиклери. В якості робочої рідини для склоомивача потрібно використовувати спеціальну рідину НИИС-4 в суміші з водою.

Бачок (з насосом) склоомивача встановлений зовні кабіни під капотом на кожусі (корпусі) обігрівача.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 971 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наглость – это ругаться с преподавателем по поводу четверки, хотя перед экзаменом уверен, что не знаешь даже на два. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1104 - | 866 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.