Лекции.Орг


Поиск:




Однієї з подальших мір для створення порядку і здорової атмосфери в театрі є зміцнення авторитету тих облич, яким по тим чи іншим причинам приходиться стати на чолі справи.




З метою ознайомлення докладний огляд сцени і закулісся представляє всі її секрети і відділи: люки, трюми, робочі площадки, перекидні містки, колосники, електричне устаткування, регуляторну і реостатну кімнати, величезні шафи з електричними приладами, ліхтарями, режисерську і репертуарну контори, будку помічника режисера на сцені, пожежні посади і виходи, потім двір, усі корпуси, де виготовляються оформлення постановок театру. Це ціла фабрика з величезними художньо-декораційними, скульптурними, виробними, столярними, слюсарними, бутафорськими, пошивними, фарбувальними, пральнями, майстернями, а також автомобільний гараж. Ця «махина» працює і день, і половину ночі, і взимку, і навесні, і восени, а влітку, поки артисти роз'їжджають по гастролях, тут у театрі проходить ремонт старих і виготовлення нових постановок. Судіть самі, яка потрібна організація для того, щоб ця «махина» працювала в повному порядку, при повному контакті всіх частин між собою. У противному випадку - катастрофа.

Не забувайте, що в театрі дуже багато активних учасників спектаклю, що допомагають, і якщо кожний з них буде недостатньо уважний, то хто ж доручиться за те, що така ж затримка і тріщина не відбудуться серед акта, актори не вийдуть вчасно на сцену, чим поставлять своїх партнерів у безвихідне положення.

Кожен член театральної корпорації повинен у всяку хвилину почувати себе «гвинтом» великої, складної машини.

Щоб уникнути цієї небезпеки, існує один засіб - залізна дисципліна. Вона необхідна при всякій колективній творчості. Будь то оркестр, хор, чи інший який-небудь ансамбль. Тим більше це відноситься до складного сценічного спектаклю. Яка організація, в якій зразковий порядок повинен бути встановлений в нашій колективній творчості тільки для того, щоб зовнішня, організаційна частина спектаклю протікала правильно, без перебоїв.

Ще більшого порядку, організації і дисципліни вимагає внутрішня, творча сторона. У цій тонкій, складній, педантичній області робота повинна протікати по всіх строгих законах нашої щиросердечної й органічної природи.

Театр - художня майстерня і школа для артистів і масова аудиторія для глядачів.

Якщо є порядок і правильний лад роботи, тоді колективна робота приємна і плідна, тому що створюється взаємна допомога. Але якщо немає порядку і правильної робочої атмосфери, то колективна творчість перетворюється в борошно і люди товчуться на місці, заважаючи один одному. Ясно, що усі повинні створювати і підтримувати дисципліну.

Як же її підтримувати? Насамперед приходити вчасно до початку, щоб розмасажувати свої елементи самопочуття. Запізнення тільки одного обличчя вносить замішання.

У творі «Моє життя в мистецтві» говориться, що в театрі не можна входити з брудними ногами. Бруд, пил, брудні калоші залишайте в передній разом із усіма дрібними турботами і неприємностями, що псують життя і відволікають увага від мистецтва. Очищуйтесь перш ніж входити в театр. А ввійшовши в нього, вже не дозволяйте собі плювати по всіх кутах. Тим часом у переважній більшості випадків актори вносять у свій театр всякі життєві мерзенності: плітки, інтриги, пересуди, наклеп, заздрість, дрібне самолюбство. В результаті виходить не храм мистецтва, а плювальниця, смітник. Все це треба з коренями вирвати з душі.

Допустимо, що зовсім позбутися від життєвих передряг не можна. Але тимчасово не думати про них і відвернутися більш цікавою справою, звичайно, можна. Потрібно лише свідомо захотіти цього. Готовність до заняття, негативних емоцій називають передробочим станом. З ним завжди потрібно приходити в театр.

Як видно, порядок, дисципліна, етика та інше потрібні нам не тільки для загального ладу справи, але головним чином для художніх цілей нашого мистецтва і творчості. Першою умовою для створення передробочого стану є виконання девізу: «Люби мистецтво в собі, а не себе в мистецтві». Тому насамперед піклуйтеся про те, щоб у вашому мистецтву було добре в театрі.

Однієї з подальших мір для створення порядку і здорової атмосфери в театрі є зміцнення авторитету тих облич, яким по тим чи іншим причинам приходиться стати на чолі справи.

Забувати режисерських зауважень не можна. Можна не зуміти їх відразу засвоїти, можна повертатися до них для їхнього вивчення, але не можна впускати їх в одне вухо і відразу випускати в інше. Це - провина перед усіма працівниками театру. Однак, для того щоб уникнути цієї помилки, треба навчитися самостійно вдома працювати над роллю.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 212 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

929 - | 972 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.