Лекции.Орг


Поиск:




Основні терміни дисципліни. Криміналістика – це наука про закономірності механізму злочину, виникнення інформації про злочин і його учасників




Криміналістика – це наука про закономірності механізму злочину, виникнення інформації про злочин і його учасників, а також закономірності збирання, дослідження, оцінки і використання доказів і заснованих на пізнаннях цих закономірностей засобах і методах судового дослідження і запобігання злочинів.

Криміналістична техніка – розділ криміналістики, що є системою наукових положень і розроблюваних на їх основі технічних засобів, прийомів і методів, призначених для збирання, дослідження і використання доказів.

Криміналістична тактика – це розділ криміналістики, який являє собою систему наукових положень і розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо організації і планування досудового і судового слідства, визначення лінії поведінки осіб, які здійснюють судове дослідження, щодо прийомів проведення слідчих та судових дій, спрямованих на збирання і дослідження доказів, на встановлення обставин, що сприяють вчиненню і прихованню злочинів.

Криміналістична методика (методика розслідування окремих видів злочинів) – розділ криміналістики, який являє собою систему наукових положень і розроблюваних на їх основі рекомендацій щодо організації і здійснення розслідування і запобігання окремим видам злочинів.

Криміналістична ідентифікація – це встановлення тотожності обʼєкта за сукупністю загальних і індивідуальних ознак.

Криміналістична діагностика – це дослідження властивостей і стану обʼєкта з метою встановлення змін, що відбулися в ньому, визначення причини цих змін і її звʼязку з вчиненим злочином.

Спеціальні знання – це професійні знання, отримані в результаті навчання, а також навички, надбані знаючою особою в процесі практичної діяльності в різних галузях науки, техніки та інших суспільно корисних галузях людської діяльності.

Судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних обʼєктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

 

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ з/п Назви тем Кількість годин
Лекції Семі-нари Прак-тичні заняття
         
1. Зміст спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень  
2. Організація використання спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень  
3. Використання спеціальних знань слідчим при проведенні слідчих (розшукових) дій    
         
4. Проведення судових експертиз    
Всього    

Форма підсумкового контролю – залік.

ЛІТЕРАТУРА ДО ВСІХ ТЕМ

1. Закон України "Про судову експертизу" від 25 лютого 1994 р. № 4038-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 28. – Ст. 232.

2. Інструкція про призначення та проведення судових експертиз: Затверджена наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 р. №53/5 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 46. – Ст. 1715.

3. Гора І.В., Колесник В.А. Криміналістика: Посіб. для підготовки до іспитів. – Київ: Вид. Поливода А.В., 2003. – 144 с.

4. Іщенко А.В. Методологічні проблеми криміналістики: Монографія. – Київ: НТВ "Правник" – НАВСУ, 1997. – 98 с.

5. Криміналістика: навч. посіб./ Благута Р.І. та ін.; за заг. ред. Є.В. Пряхіна; Львів. держ. ун-т внутр. справ. – Л.: Львів. держ. ун-т внутр. справ, 2010. – 539 с.

6. Криміналістика: навч. посіб. для дистанц. навчання: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / В. М. Абрамова, А. О. Ляш; Відкритий міжнародний ун-т розвитку людини "Україна". – К.: Університет "Україна", 2007. – 557 c.

7. Криміналістика: навч. посібник для студ. вищих навч. закл. /
А.П. Шеремет. – Чернівці: Наші книги, 2008. – 440 с.

8. Криміналістика: навч.-практ. посіб. для підготов. до семестр. та держ. іспиту з криміналістики / Борідько О. А. [та ін.]. – Херсон: Херсонська міська друкарня, 2010. – 269 с.

9. Криміналістика: підруч. для студ. вищ. навч. закл. / В. Ю. Шепітько; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого. – К.: Ін Юре, 2010. – 496 с.

10. Криміналістика: підруч. для студ. юрид. вищ. навч. закл./ Шепітько В.Ю. [та ін.]; за ред. д-ра юрид. наук, проф., чл.-кор. Акад. прав. наук України В. Ю. Шепітька; Нац. юрид. акад. України ім. Я. Мудрого. – Вид. 4-е, переробл. і допов. – Х.: Право, 2010. – 462 с.

11. Криміналістика: підручник / В.Ю. Шепітько [та ін.]; ред. В.Ю. Шепітько; Національна юридична академія України ім. Я. Мудрого. – Вид. 4-е, переробл. і доп. – Х.: Право, 2008. – 464 с.

12. Криміналістика: підручник / М. І. Скригонюк. – К.: Атіка, 2005. – 496 с.: табл., рис.

13. Криміналістика: Підручник // П. Д. Біленчук, В. К. Лисиченко, Н. І. Клименко та ін.; за ред. П. Д. Біленчука. – Київ: Атіка, 2001. – 543 с.

14. Криміналістика: Підручник для курсантів юридичних спеціальностей вузів // Нац. юрид. академія України ім. Я. Мудрого; За ред. В.Ю. Шепітька; Авт. кол.: В.М. Глібко, А.Л. Дудніков та ін. – К.: Ін-Юре, 2001. – 682 с.

15. Криміналістика: Підручник для студ. юрид. спец. ВЗО. Доп. М-вом освіти і науки України // Нац. юрид. академія ім. Я. Мудрого; Ред.: В. Ю. Шепітько. – Київ: Ін-Юре, 2004. – 725 с.

16. Криміналістика: посіб. для підготов. до іспитів / А.В. Кофанов, О. С. Кофанова. – К.: Ліпкан О. С., 2013. – 245 с.

17. Криміналістика в питаннях і відповідях: посібник / П. Д. Біленчук. – К.: Вид. Паливода А. В., 2010. – 178 с. – (Серія "Шпаргалка"). – Бібліогр.:
с. 169-178.

18. Криміналістика. Академічний курс: підручник / Т. В. Варфоломеєва
[та ін.]; Акад. адвокатури України. – К.: Юрінком Інтер, 2011. – 495 с.

19. Криміналістика. Завдання для самопідготовки: навч. посібник /
Р. І. Сибірна [и др.]; Львівський держ. ун-т внутрішніх справ. – Л.: Сполом, 2007. – 156 с.

20. Криміналістика: навчальна програма, тематичний план, методичне забезпечення: авт. курс: навч. посіб. / П. Д. Біленчук [и др.]; Київський національний ун-т внутрішніх справ. Навчально-науковий ін-т підготовки слідчих і криміналістів, Міжнародний ун-т криміналістики. – К.: ННІПСК КНУВС, 2009. – 68 с.

21. Криміналістика: особливості методики розслідування окремих видів злочинів: тексти лекцій / І. І. Когутич. – Л.: Тріада плюс, 2006. – 456 с.

22. Криміналістика: питання і відповіді: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / А. В. Кофанов [та ін.]; Нац. акад. внутр. справ. – К.: Центр учб.
л-ри, 2011. – 279 с.

23. Криміналістичне забезпечення розкриття і розслідування злочинів (Курс лекцій). – К.: ХмЦНП, 2013. – 178 с.

24. Романюк Б.В. Сучасні теоретичні та правові проблеми використання спеціальних знань у досудовому слідстві: Монографія. – К.: НАВСУ, 2002. – 196 с.

25. Шепитько В.Ю. Криминалистика: Курс лекцій. – Харьков: Одиссей, 2003. – 352 с.

ТЕМАТИКА І ПЛАНИ ЛЕКЦІЙ

 

Тема 1. Зміст спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень

Лекція – 2 години

1. Сутність спеціальних знань у розслідуванні кримінальних правопорушень.

2. Початок залучення фахових знань у розслідування злочинів.

3. Формування інституту спеціальних знань у розслідуванні злочинів.

4. Удосконалення інституту спеціальних знань у період подальшого розвитку криміналістичної науки і експертних підрозділів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 360 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

790 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.