Лекции.Орг


Поиск:




Кафедра управління персоналом, менеджменту та економіки праці




Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів

Та міжнародної торгівлі

Кафедра управління персоналом, менеджменту та економіки праці

 

 

«ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»

 

Методичні вказівки і завдання

щодо виконання індивідуального навчального завдання

 

для студентів денної форми навчання

 

напрями підготовки – 6.030508 «Фінанси і кредит»,

6.030509 «Облік і аудит», 6.030503 «Міжнародна економіка»

6.030505 «Управління персоналом та економіки праці»,

галузь знань – 05 "Економіка та підприємництво"

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

 

Укладач Макарова Л.Г., старший викладач

 

Розглянуто та ухвалено на

засіданні кафедри

Протокол від 02.09.2011р. № 2

 

 

Харків


ЗМІСТ

 

  стор.
1.МЕТА ІНДИВІДУАЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ, ВИМОГИ ДО ЙОГО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ  
2. ТЕМИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ, ТЕРМІНИ ЇХ ВИКОНАННЯ    
3. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ  
4. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА  
ДОДАТКИ  

 


1 МЕТА ІНДИВІДУАЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАВДАННЯ, ВИМОГИ ДО ЙОГО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ

 

Індивідуальне навчальне завдання з дисципліни «Економіка підприємства» є складовою навчальної діяльності студента, її активною формою.

Індивідуальне навчальне завдання – це вид поза аудиторної індивідуальної роботи студента навчального характеру, яка виконується у процесі вивчення дисципліни в межах навчальної програми.

Індивідуальне навчальне завдання з дисципліни «Економіка підприємства» має практичний характер і виконується на основі знань, умінь, отриманих у процесі лекційних і практичних занять, охоплює навчальний матеріал конкретної теми дисципліни.

Виконання індивідуального навчального завдання студентами з дисципліни «Економіка підприємства» має на меті систематизацію, поглиблення, узагальнення та закріплення знань, розвиток практичних вмінь набутих студентами у процесі вивчення дисципліни, вмінь застосовувати набуті теоретичні знання для вирішення конкретних практичних ситуацій діяльності підприємства, вмінь встановлювати структурно-логічні зв’язки між економічними процесами, поширення компетентності щодо підвищення ефективності діяльності суб’єктів господарювання.

Варіант індивідуального завдання студент вибирає самостійно з умовою його не повторюваності в одній академічній групі.

Індивідуальне навчальне завдання передбачає виконання розрахунків економічних показників, усвідомлення сутності цих показників та тенденцію їх зміни, визначення шляхів підвищення ефективності діяльності підприємства.

Робота над індивідуальним завданням включає такі етапи: ознайомлення зі змістом виробничої ситуації; реальне опрацювання теоретичних положень теми і методичних засад здійснення розрахунку відповідних економічних показників; виконання практичного завдання; консультації з викладачем.

В індивідуальному навчальному завданні необхідно навести зміст виробничої ситуації, а при виконанні розрахунків повну назву показника, формулу, розрахунок і одиниці вимірювання кожного показника, зробити необхідні висновки щодо підвищення ефективності діяльності підприємства.

Розрахунки економічних показників виконуються з певною точністю. Якщо в умові завдання не вказано з якою точністю виконати розрахунок, то при одиниці виміру показників у гривнях розрахунок виконується з точністю до 0,01, якщо тисяч гривень – з точністю до 0,1. Відсотки розраховуються з точністю до 0,1, коефіцієнти – з точністю до 0,001.

Індивідуальне навчальне завдання оформлюється відповідно до діючих у Харківському інституті фінансів вимог, які викладено у методичних матеріалах «Загальні вимоги щодо оформлення кваліфікаційних робіт, які затвердженні методичною радою ХІФ від 27.12.2010 р.

Індивідуальне навчальне завдання повинно мати такі структурні елементи: титульний аркуш, умову виробничої ситуації, її рішення, список використаних джерел.

Титульний аркуш є першою сторінкою індивідуального навчального завдання з дисципліни. Приклад оформлення титульного аркушу наведено на додатку А.

Індивідуальне навчальне завдання студент виконує самостійно, користуючись консультаціями викладача. Консультації проводяться згідно з графіком, де студент має змогу отримати допомогу на всіх етапах виконання індивідуального навчального завдання.

Студенти повинні дотримуватись термінів виконання індивідуального навчального завдання.


2 ТЕМИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ, ТЕРМІНИ ЇХ ВИКОНАННЯ.

 

Індивідуальні навчальні завдання виконуються за такими темами і у такі терміни:

№№ з/п Тема індивідуального навчального завдання Термін виконання
     
1. Розрахунок показників виробничої програми підприємства. 03.11.2011
2. Розрахунок планової чисельності персоналу підприємства. 03.11.2011
3. Розрахунок рівня продуктивності праці виробничого персоналу підприємства. 03.11.2011
4. Розрахунок розміру оплати праці виробничого персоналу підприємства. 10.11.2011
5. Розрахунок вартості основних фондів. 17.11.2011
6. Розрахунок показників відтворення основних фондів. 24.11.2011
7. Розрахунок показників використання основних виробничих фондів. 01.12.2011
8. Розрахунок показників ефективності використання оборотних коштів підприємства. 09.12.2011
9. Розрахунок нормативу оборотних коштів. 09.12.2011
10. Розрахунок ефективності інвестицій та вибір інвестиційних проектів. 09.12.2011
11. Розрахунок потужності підприємства і показників її використання. 09.12.2011
12. Розрахунок витрат підприємства за економічними елементами, витрат на валову і товарну продукцію. 16.12.2011
13. Розрахунок собівартості окремих видів продукції. 16.12.2011
14. Розрахунок фінансових результатів діяльності підприємства. 16.12.2011
15. Розрахунок рентабельності підприємства. 16.12.2011

 

Варіанти індивідуальних навчальних завдань надані в додатку Б.


Критерії оцінювання індивідуальних навчальних завдань

При оцінюванні індивідуального навчального завдання враховується: самостійність його виконання, правильність рішення виробничої ситуації, логічність і послідовність подачі матеріалу, правильність і точність виконання розрахунків, наявність конкретних пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності підприємства, дотримання вимог щодо оформлення.

 

Оцінювання індивідуального навчального завдання здійснюється за чотирьохбальною шкалою за такими критеріями:

Оцінка Критерії оцінювання навчальних досягнень
Відмінно Виставляється за умови що індивідуальне навчальне завдання виконано правильно і у повному обсязі, зроблені правильно розрахунки всіх економічних показників, рішення логічне і послідовне із зазначенням назви економічного показника, одиниць виміру, зроблені точні і конкретні висновки; оформлення відповідає визначеним вимогам.
Добре Виставляється за умови дотримання всіх вимог, які передбачені для оцінки «відмінно», але мають місце деякі упущення, тобто методичний підхід до вирішення практичної ситуації є правильним, але допущені незначні неточності у розрахунках певних умов показників, має місце незначна кількість арифметичних помилок, висновки за одержаними результатами розв’язання практичної ситуації не зовсім повні, мають місце несуттєві упущення в оформленні завдання.
Задовільно Виставляється за умови, що практична ситуація вирішена в цілому правильно з використанням повного алгоритму, але при її розв’язанні допущені окремі помилки, мають місце неточності у висновках за одержаними результатами її розв’язання, мають місце упущення в оформленні завдання.
Незадовільно Виставляється за умови, якщо студент при виконанні індивідуального навчального завдання без достатнього розуміння застосовує теоретичні знання, методику розрахунків економічних показників, припускає суттєві помилки у розрахунках, стикається з труднощами при аналізі виробничої ситуації, не здатний зробити висновки, мають місце суттєві порушення вимог щодо оформлення завдання.

 

Відповідно до діючого в інституті Положення про оцінювання навчальної діяльності студентів, затвердженого наказом директора інституту від 07.07.2009 №1-160 зі змінами та доповненнями, оцінка за чотирьохбальною шкалою конвертується у бали: «відмінно» – 10 балів; «добре» – 8 балів; «задовільно» – 6 балів; «незадовільно» – 0 балів.

Якщо індивідуальне навчальне завдання без поважної причини не здано на перевірку в установлений термін, оцінка за його виконання знижується на бал.

Оцінка за індивідуальне завдання включається до підсумкової оцінки з навчальної дисципліни.

Студент, який не виконав індивідуальне завдання на позитивну оцінку, не допускається до курсового екзамену з дисципліни.


ПЕРЕЛІК ЛІТЕРАТУРИ

Основна:

1.. Господарський кодекс України Офіційний сайт Верховної Ради України. http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=436-15

2. Іванілов О. М. Економіка підприємства. Підручник. 2–е вид. – К.: ЦУЛ, 2011. – 728 с.

3. Ковальчук І. В. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2008. – 679 с.

4. Манів З.О. Луцький І.М. Економіка підприємства. Навч. посіб. / З.О. Манів, І.М. Луцький. - К.: Знання, 2006. - 580 с

5. Пєліхов Є.Ф., Економіка сучасного підприємства: навч.- метод. і практ. посіб. // Є. Ф. Пєліхов, О. А. Іванова., О. М. Сумець. – К.: «Хай.–.Тек Пресс», 2008. – 344 с,

6. Покропивний С.Ф. Економіка підприємства. Підручник / М.Г. Грещак, В.М. Колот, А.П. Наливайко, С.Ф. Покропивний, В.М. Сай, С.М. Соболь, О.С. Федонін, Г.О. Швиданенко; За ред. докт. екон. наук, проф. С.Ф. Покропивного. - К.: КНЕУ, 2006. - 526 с.

7. Шваб Л. І. Економіка підприємства. Навч. посіб. 4 -е вид. – К.: – Каравела, 2007. – 584 с.

8. Шегда А. В. Економіка підприємства. Підручник / А. В. Шегда, М. П. Нахаба; За ред. докт. екон. наук, проф. А. В. Шегди. –К.: Знання, 2006. – 614 с.

9. Економіка підприємства.: збірник задач / Є. Ю. Кузькін, Є. І. Богуславський, Л. г, Макарова.– Х.: ХІФ УДУФМТ, 2009. – 180 с.

 

Додаткова:

10. Афанасьєв М.В. Економіка підприємства. навчально-методичний посібник. / М.В.Афанасьєв, О. Б. Плоха. – Х.: ВД «ІНЖЕК», 2007. –– 320 с.

11. Башнянин Г. І. Генеза ринкової економіки. Навчальний економічний словник-довідник / В. С. Іфтемічук, В. А. Григорьєв, И. І. Маниліч, Г.Д. Шутак; За ред. докт. екон. наук, проф. Г. І. Башнянина, канд. екон. наук, доц. В. С. Іфтемічука. – К.: "Магнолія плюс", 2004. – 688 с.

12. Березін О. В. Економіка підприємства: навч.альний посіб. / О. В. Березін, Л. М. Березіна, Н. В. Бутко. – К.: Знання, 2009, – 390 с.

13. Березін О. В. Економіка підприємства: практикум: навч. Посіб. / О. В. Березін, – Н. В. Бутко. – К.: Знання, 2009.– 254 с.

14. Круш П. В. Економіка підприємства: навч. посіб. / П. В. Круш, В. І. Подвічіна, Б. М. Сердюк. - К.: Еліга – Н, КНТ, 2007. – 780 с.

15. Макарова Л. Г. Економіка підприємства. Конспект лекцій. / Л.Г.Макарова, Є. І. Богуславський. – Х.: ХІФ УДУФМТ, 2011. – 270 с.


Додаток А

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ

УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ФІНАНСІВ

ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

 

Факультет

Кафедра управління персоналом та економіки праці.

Напрям підготовки ________________________________________________

 

Форма навчання __________________________________________________

 

ІНДИВІДУАЛЬНЕ НАВЧ ЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

 

з дисципліни «економіка підприємства»

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

 

Викона__ студент__

___курсу, групи

підпис прізвище, ім’я, по батькові

Перевірила

Макарова Л.Г..

підпис прізвище, ім’я, по батькові

 

 

Харків 2011


Додаток Б

Варіант 1

Задача 1.

Підприємство "Спецавтоматика" за звітний рік має такі показники діяльності: обсяг основної продукції склав 152 000 тис. грн, послуги промислового характеру 2 800 тис. грн; вартість напівфабрикатів власного виробництва 15 400 тис. грн, 68 % цього обсягу напівфабрикатів використано для власних потреб, решта – реалізована. Обсяг незавершеного виробництва на кінець року зріс на 920 тис. грн. Залишки готової продукції на складі склали: на початок року – 820 тис. грн.., на кінець року – 750 тис. грн. Товари відвантажені, але не оплачені складають: на початок року 100 тис. грн.., на кінець року – 95 тис. грн. Матеріальні витрати виробництва й амортизаційні відрахування становлять 50 % товарної продукції.

Визначте обсяги продукції. Вкажіть, яким чином зміна залишків нереалізованої продукції та незавершеного виробництва впливають на обсяг валової та реалізованої продукції.

 

Задача 2.

Підприємство "Ракус" у поточному році має виготовити таку основну продукцію:

Назва продукції Кількість продукції, шт. Відпускна ціна, грн
1. Деталі АТ-5 12 000 123,75
2. Деталі АТ-12 11 000 135,05
3. Деталі АТ-7 13 500 206,15
4. Деталі АТ-15 15 500 97,25
5. Агрегати Б-4 9 000 207,00

 

Вартість сировини і матеріалів замовника складатиме 124 тис. грн.

Підприємство у поточному році виготовить напівфабрикатів на суму
1 945 тис. грн, з яких 76 % буде використано для власного виробництва, решта буде реалізована. Роботи промислового характеру на замовлення інших підприємств складуть 43,8 тис. грн і для потреб підприємства – 16,5 тис. грн. Підприємство планує виготовити інструментів на суму 26,2 тис. грн, які будуть включені в основні засоби підприємства.

Обсяг незавершеного виробництва зросте на кінець року на 136 тис. грн. Залишки нереалізованої продукції зменшаться на кінець року на 52 тис. грн.

Вартість матеріальних витрат і сума амортизаційних відрахувань має складати 53 % товарної продукції.

Визначте обсяги продукції, охарактеризуйте сутність цих показників.


Варіант 2

Задача 1.

За четвертий квартал поточного року машинобудівний завод виготовив обладнання на 121 320 тис. грн, вузлів і деталей до машин на 18 960 тис. грн. Протягом кварталу використано для комплектації готової продукції напівфабрикатів на 17 140 тис. грн; реалізовано на сторону на 1 820 тис. грн.

Ремонтний цех заводу виконав капітальний ремонт свого обладнання вартістю 73 тис. грн і ремонт обладнання інших підприємств на 32 тис. грн.

Поступило на рахунок підприємства від замовника за різання проволоки на стандартні розміри 0,9 тис. грн.

Залишки незавершеного виробництва склали: на початок кварталу 652,8 тис. грн.., на кінець кварталу – 526,5 тис. грн.

Залишки нереалізованої продукції на кінець кварталу зросли на 49,5 тис. грн.

Матеріальні витрати на виробництва продукції і сума амортизаційних відрахувань за даний період становить 70000 тис. грн.

Визначте обсяги продукції. Яким чином зміна залишків: незавершеного виробництва на кінець періоду впливає на обсяг валової продукції за період; нереалізованої продукції на кінець періоду впливає на обсяг реалізованої продукції за період.

Задача 2.

Машинобудівне підприємство у плановому році має такі дані щодо розрахунку обсягів продукції:

Види продукції, робіт, послуг Ціна за одиницю продукції Плановий рік
Автомобільні цистерни, од. 8 000  
В’язальні машини, од. 2 780  
Литво чавунне, т 1 600  
Литво стальне, т 1 650  
Товари культурно-побутового й господарського призначення, тис. грн Х  
Напівфабрикати власного виробництва, тис. грн, у тому числі для реалізації на сторону, тис. грн Х Х  
Роботи промислового характеру, тис. грн Х  
Інструмент і приладдя, які виготовлені власними силами і зараховані до складу основних виробничих фондів підприємства, тис. грн Х  
Сировина і матеріали замовника, які використані для виробництва основної продукції, тис. грн Х  
Зміна залишків незавершеного виробництва на кінець року, тис. грн. Х + 30
Зміна залишків нереалізованої продукції на кінець року, тис. грн. Х

Визначте обсяги продукції, охарактеризуйте сутність цих показників.


Варіант 3

Задача 1.

Цех шиття пальто швейної фабрики має у звітному році такі результати діяльності:

Вид продукції Обсяг виготовленої продукції, шт. Середня трудомісткість продукції, нормо-годин
Жіноче пальто 21 000  
Чоловіче пальто 17 000  
Дитяче пальто 9 000  

Планом передбачено, що у результаті удосконалення техніко-технологічної бази виробництва, середня трудомісткість одиниці продукції кожного виду зменшиться на 5 %.

Передбачено зростання річного обсягу шиття жіночого пальто на 8 %, дитячого пальто на 3 %. Обсяг шиття чоловічого пальто залишиться без змін.

Середній відсоток виконання норми виробітку щодо шиття пальто за всією номенклатурою становитиме 102 %.

Протягом планового року кількість вихідних і святкових днів складатиме 112. На одного робітника у середньому на рік передбачаються невиходи: щорічна відпустка – 26 днів, через хворобу – 4 дні, з інших причин – 3 дні. Середня тривалість зміни становитиме 7,9 годин.

Цех працюватиме у дві зміни, кількість обладнання становитиме 183 одиниці, норма обслуговування обладнання одним наладчиком передбачає 22 одиниці.

Середня ціна, за якою буде реалізуватися продукція у плановому році: жіноче пальто – 630 грн, чоловіче пальто – 565 грн., дитяче пальто – 205 грн.

Визначте планову чисельність робітників і показники виробітку одного робітника. Вкажіть чинники зростання продуктивності праці.

Примітка: чисельність робітників розрахувати з точністю до цілих, показники виробітку з точністю до 0,01, коефіцієнт – до 0,001, всі інші показники – з точністю до 0,1.

Задача 2.

У минулому році обсяг товарної продукції на підприємстві склав
2 210 тис. грн, чисельність виробничого персоналу становила 700 осіб. У поточному році передбачено випуск товарної продукції збільшити на 6 % і скоротити чисельність виробничого персоналу на 5 %. Визначте запланований рівень зростання продуктивності праці у поточному році.


Варіант 4

Задача 1.

Результати діяльності механічного цеху у поточному році становлять:

 

Види продукції Випуск продукції Норми виробітку, од. Фактична трудомісткість одиниці виробу, нормо-годин
за планом на рік, шт. зростання обсягу продукції за звітом, % за планом за звітом
Деталі А-216 11 000     3,3 3,2
Деталі А-301 12 000   5,5 5,8 4,5
Деталі М-12 13 000     5,7 5,1
           
           

Ціна реалізації продукції становить: деталі А-216 – 120,60 грн., деталі А-301 – 253 грн., деталі М-12 – 301 грн.

Протягом року кількість вихідних і святкових днів становить – 113, невиходи на роботу одного робітника – 35 днів. Середня тривалість робочої зміни – 7,8 годин. Цех працює у дві зміни, в цеху встановлено 53 одиниць обладнання. Норма обслуговування обладнання одним робітником – 18.

Визначте фактичну чисельність робітників цеху, їх рівень продуктивності праці. Вкажіть чинники зростання продуктивності праці.

Задача 2.

У звітному періоді на дільниці цеху випуск продукції склав 636 тис. грн., середньооблікова чисельність працівників, які займалися виготовленням цієї продукції становила 147 осіб. У плановому періоді передбачається збільшити обсяг випуску продукції на 10 % і скоротити на 5 % чисельність працівників. Визначте виробіток одного працівника у плановому періоді.


Варіант 5

Задача 1.

Основна продукція у розрахунковому році становить 50 000 тис. грн, товари народного споживання – 1 200 тис. грн. Допоміжний цех реалізував продукції на 53 тис. грн.., проведено капітальний ремонт обладнання на суму 199 тис. грн. Середньооблікова чисельність виробничого персоналу – 980 чол. Число вихідних і святкових днів у поточному році становить 110 днів, невиходи на одного працівника склали 33 дні, середня тривалість зміни 7,8 години.

Визначте показники виробітку, охарактеризуйте їх сутність. Вкажіть чинники зростання продуктивності праці.

 

Задача 2.

На підставі наведених даних визначте показники виробітку працівників і робітників і вкажіть чинники мотивації праці:

 

Показники Варіант  
 
Обсяг товарної продукції, тис. грн 18 100  
Календарна кількість днів у році    
Вихідні і святкові дні протягом року    
Невиходи на роботу одного робітника, дні в тому числі щорічна відпустка    
відпустка, яка пов’язана з навчанням    
у зв’язку з лікарняним    
неявки з дозволу адміністрації    
Середня тривалість робочого дня, год.    
Середньооблікова чисельність виробничого персоналу, в тому числі робітників, чол.    

 

 


Варіант 6

Задача 1.

За рік на підприємстві виготовлено готової продукції на 130 000 тис. грн.

Вартість напівфабрикатів власного виробництва становить 240 тис. грн, в тому числі 70 % використано для власних потреб, решта реалізована. Вартість робіт промислового характеру – 150 тис. грн.

Число вихідних і святкових днів у поточному році становить 112 днів, невиходи на одного робітника склали 30 днів, середня тривалість зміни 8 годин. Середньооблікова чисельність робітників – 1 000 чоловік.

Визначте показники виробітку, вкажіть чинники зростання продуктивності праці.

 

Задача 69

На підставі наведених даних визначте показники виробітку працівників і робітників і вкажіть чинники мотивації праці:

 

Показники Варіант  
 
Обсяг товарної продукції, тис. грн 18 600  
Календарна кількість днів у році    
Вихідні і святкові дні протягом року    
Невиходи на роботу одного робітника, дні в тому числі щорічна відпустка    
відпустка, яка пов’язана з навчанням    
у зв’язку з лікарняним    
неявки з дозволу адміністрації    
Середня тривалість робочого дня, год. 7,7  
Середньооблікова чисельність виробничого персоналу, в тому числі робітників, чол.    

 


Варіант 7

Задача 1.

На підставі даних підприємства визначте місячний заробіток робітників бригади за погодинно-преміальною системою оплати праці; обґрунтуйте доцільність її використання.

Вихідні дані для розрахунку суми заробітної плати:

Прізвище, ініціали робітників Кваліфікаційний розряд Кількість відпрацьованих днів Розмір премії, %
1. Анісімова Н.М. V    
2. Бондаренко І.І. III    
3. Величко Н.П. II    
4. Іщенко М.І. IV    
5. Чуриліна Л.М. VI    

 

Тривалість зміни 8 годин. Погодинна тарифна ставка робітника І розряду – 6,15 грн.

 

Застосована тарифна сітка:

Кваліфікаційний розряд І ІІ ІІІ IV V VI
Тарифний коефіцієнт   1,1 1,20 1,36 1,60 1,86

 

Колективним договором передбачені умови преміювання за кращі результати роботи у відсотках до тарифного заробітку.

 

Задача 2.

Визначте заробітну плату робітників за відрядно-преміальною системою. Робітник IV розряду за місяць виготовив 160 виробів при плановому завданні 151. Робітник V розряду за місяць виготовив 520 виробів при плановому завданні 500. Погодинна тарифна ставка робітника І розряду 6,50 грн. Годинна норма виробітку робітника V – 2 вироби. Норма часу на виконання технологічної операції робітником ІV розряду становить 1,4 нормо-годин. Тарифний коефіцієнт робітника ІV розряду – 1,360, V розряду – 1,65.

Передбачена премія за виконання планового завдання – 10 % від тарифного заробітку, а за кожен відсоток перевиконання плану 1,5 %.

Примітка: процент виконання планового завдання щодо випуску продукції розрахуйте з точністю до цілих.


Варіант 8

 

Задача 1.

На підставі даних підприємства визначте місячний заробіток робітників бригади за відрядно-преміальною системою оплати праці. Вкажіть доцільність її використання.

Вихідні дані для розрахунку суми заробітної плати за відрядно-преміальною системою:

Прізвище, ініціали робітників Планове завдання випуску Фактичний обсяг випуску продукції, шт. Кваліфікаційний розряд Норма праці
1. Анісімова Н.М.     VI 2 вироби за годину
2. Бондаренко І.І.     II 0,4 години на один виріб
3. Величко Н.П.     III 0,45 години на один виріб
4. Іщенко М.І.     IV 2 вироби за годину
5. Чурілина Л.М.     V 0,5 години на один виріб

 

Погодинна тарифна ставка робітника І розряду – 6,60 грн. Застосована тарифна сітка:

Кваліфікаційний І ІІ ІІІ IV V VI
Тарифний   1,1 1,3 1,4 1,6 1,8

 

Колективним договором передбачена премія у розмірі 3 % за кожний відсоток перевиконання завдання від тарифного заробітку.

Примітка: відсоток виконання планового завдання розрахувати з точністю до 0,1.

Задача 2.

Наладчик обслуговує шість основних робітників, його годинна тарифна ставка – 10,15 грн. Тривалість робочої зміни 8 годин, протягом місяця було 22 робочих дня. Фактичне виконання змінної норми виробітку основними робітниками становить: перший робітник – 98 %, другий робітник – 118 %, третій робітник – 110 %, четвертий – 100%, п’ятий – 105 %, шостий 102 %.

Визначте місячний заробіток наладчика за непрямою відрядною системою.


Варіант 9

 

Задача 1.

Підприємство на початок поточного року придбало виробниче обладнання вартістю 20 000 грн, ліквідаційна вартість прогнозується у розмірі 10 % первісної його вартості, термін корисного використання обладнання – 5 років. Очікуваний обсяг продукції, яку буде вироблено з використанням придбаного обладнання – 14 400 одиниць, у тому числі за роками: перший рік – 2 600 одиниць; другий рік – 3 100 одиниць; третій рік – 3 500 одиниць; четвертий рік – 3 000 одиниць; п’ятий рік – 2 200 одиниць.

Визначте розмір амортизаційних відрахувань можливими методами протягом корисного терміну експлуатації обладнання;накопичену суму амортизації обладнання на кінець кожного року; залишкову вартість на кінець кожного року.

Примітка: результати розрахунків амортизаційних відрахувань розмістіть у відповідних таблицях; розрахувати норми амортизації і суми амортизації з точністю до цілих, виробничу ставку амортизації – з точністю до 0,001.

 

 


Варіант 10

Задача 1.

Підприємство придбало нову технологічну лінію для виготовлення однотипних деталей вартістю 285 тис. грн. Витрати на транспортування й монтаж технологічної лінії становили 15 тис. грн. Прогнозований нормативний термін експлуатації технологічної лінії – 10 років, а її ліквідаційна вартість – 8% первісної вартості.

Визначте суми амортизаційних відрахувань усіма можливими методами нарахування амортизації за п’ять років; з’ясуйте, який метод амортизації економічно вигідний для підприємства.

Примітка: результати розрахунків амортизаційних відрахувань розмістіть у відповідних таблицях; розрахувати норми амортизації і суми амортизації з точністю до цілих.

Задача 2.

Визначте суму амортизаційних відрахувань за місяць за умови використання виробничого методу.

Підприємство придбало об’єкт основних фондів вартістю 10 000 грн, його ліквідаційна вартість 400 грн. Обладнання розраховане на виробництво
400 000 деталей. За місяць було виготовлено 800 шт. деталей.

Примітка: розрахувати виробничу ставку амортизації – з точністю до 0,001


Варіант 11

Задача 1.

На підставі даних підприємств визначте: вартість основних фондів; вартість основних виробничих фондів; вартість основних невиробничих фондів; вартість активної і пасивної частини основних виробничих фондів, у складі основних фондів; питому вагу основних виробничих і основних невиробничих фондів; видову структуру основних виробничих фондів; питому вагу активних і пасивних фондів у складі основних виробничих фондів:

тис. грн.

Перелік основних фондів Станкоінструментальний завод
1. Будівлі і споруди виробничого призначення  
2. Передавальні пристрої  
3. Машини і обладнання,  
в тому числі: · силові машини і обладнання; · робочі машини і обладнання; · вимірювальні та регулюючі прилади · лабораторне обладнання; · комп’ютерна техніка  
4. Транспортні засоби  
5. Інструмент  
6. Виробничий і господарсь­кий інвентар.  
7. Інші основні виробничі фонди.  
8. Будівлі і споруди невиробничого характеру.  
9. Інші невиробничі фонди.  

Примітка: розрахунки виконати з точністю до 0,1.

Задача 2

Визначте показники використання, відтворення і стану основних виробничих фондів на підставі даних поточного року:

 

Показники Варіанти
1. Вартість основних виробничих фондів на початок року, тис. грн 39 000
2.Введено основних виробничих фондів протягом року, тис. грн 12 000
3. Дата введення основних виробничих фондів 01.02
4. Вибуло з експлуатації основних виробничих фондів, тис. грн 3 600
5. Дата виведення основних виробничих фондів, тис. грн 15.01
6. Річний випуск товарної продукції, тис. грн 45 600
7. Середньорічна чисельність виробничого персоналу, чол. 3 100
8. Сума зносу основних фондів за період експлуатації на кінець року, тис. грн 5 100

 

Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання основних виробничих фондів.


Варіант 12

Задача 4

На підставі даних підприємств визначте: вартість основних фондів; вартість основних виробничих фондів; вартість основних невиробничих фондів; вартість активної і пасивної частини основних виробничих фондів, у складі основних фондів; питому вагу основних виробничих і основних невиробничих фондів; видову структуру основних виробничих фондів; питому вагу активних і пасивних фондів у складі основних виробничих фондів:

тис. грн.

Перелік основних фондів Взуттєва фабрика
1. Будівлі і споруди виробничого призначення  
2. Передавальні пристрої  
3. Машини і обладнання,  
в тому числі: · силові машини і обладнання; · робочі машини і обладнання; · вимірювальні та регулюючі прилади · лабораторне обладнання; · комп’ютерна техніка   -
4. Транспортні засоби  
5. Інструмент  
6. Виробничий і господарсь­кий інвентар.  
7. Інші основні виробничі фонди.  
8. Будівлі і споруди невиробничого характеру.  
9. Інші невиробничі фонди.  

Примітка: розрахунки виконати з точністю до 0,1.

Задача 2.

Визначте показники використання, відтворення і стану основних виробничих фондів на підставі даних поточного року:

Показники Варіанти
1. Вартість основних виробничих фондів на початок року, тис. грн 40 000
2.Введено основних виробничих фондів протягом року, тис. грн 14 000
3. Дата введення основних виробничих фондів 01.03
4. Вибуло з експлуатації основних виробничих фондів, тис. грн 4 500
5. Дата виведення основних виробничих фондів, тис. грн 20.09
6. Річний випуск товарної продукції, тис. грн 46 200
7. Середньорічна чисельність виробничого персоналу, чол. 3 000
8. Сума зносу основних фондів за період експлуатації на кінець року, тис. грн 9 000

 

Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання основних виробничих фондів.


Варіант 13

Задача 1.

Підприємство "Антей" має такі показники діяльності:

 

Показники Базовий рік Звітний рік
1. Первісна вартість основних виробничих фондів на початок року, тис. грн. 1 277 1 267
2. Введено до експлуатації основних виробничих фондів, тис. грн. у травні з першого квітня
3. Виведено з експлуатації основних виробничих фондів, тис. грн. у вересні у серпні
4. Залишкова вартість основних виробничих фондів на кінець року, тис. грн.    
5. Обсяг виготовленої продукції, тис. грн.   1 200
6. Середньооблікова чисельність працівників, чол.    

Визначте показники використання, відтворення і стану (на кінець року) основних виробничих фондів. Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання основних виробничих фондів.

Задача 2.

Визначте первісну, залишкову, ліквідну вартість верстатів на підставі таких даних:

Показники Верстати
токарний фрезерний свердлильний шліфувальний
Ціна придбання верстату, тис. грн 12,2 13,4 18,5 15,4
Витрати на доставку і монтаж верстата, тис. грн 0,8 0,6 0,5 0,6
Вартість від ліквідації верстату, тис. грн 0,7 0,8 0,6 0,9
Вартість демонтажу верстату, тис. грн 0,2 0,1 0,2 0,3
Рівень зносу верстатів, %        

 

Охарактеризуйте сутність видів вартості основних фондів.


Варіант 14

Задача 1.

На початок звітного року вартість основних виробничих фондів становила 2 207 тис. грн.. У вересні буде введено в дію нове обладнання вартістю 210 тис. грн., а з першого листопада – виведено з експлуатації основних виробничих фондів вартістю 162 тис. грн.. Обсяг випуску продукції у звітному році становить 2 000 тис. грн., а сума зносу основних виробничих фондів на кінець року – 475 тис. грн.

Визначте всі можливі показники використання основних виробничих фондів; показники відтворення основних виробничих фондів; показники стану основних виробничих фондів на кінець звітного року.

Задача 2.

Панчішна фабрика має такі показники щодо використання обладнання:

 

Показники І квартал ІІ квартал ІІІ квартал IV квартал
1. Продуктивність обладнання за годину, пар панчіх        
· відповідно до технічного паспорту        
· фактично 3,5     4,2
2. Відпрацьовано обладнанням годин, тис. годин        
· за планом        
· фактично   99,5    

 

Визначте показники використання обладнання. Зробіть висновок щодо рівня використання обладнання за кварталами.


Варіант 15

Задача 1.

Визначте зміну нормативу оборотних коштів на підприємстві за рік, зробіть висновок щодо організації оборотних коштів. Вкажіть чинники, які впливають на зміну нормативу оборотних коштів.

тис. грн

Нормовані оборотні кошти Норматив на початок року Норматив на кінець року Зміна нормативу оборотних коштів (+, –)
1. Сировина і матеріали 1 200    
2. Паливо      
3. Тара      
4. Запасні частини      
5. Малоцінні та швидкозношувані предмети      
6. Незавершене виробництво      
7. Напівфабрикати власного виробництва      
8. Витрати майбутніх періодів      
9. Готова продукція      
10. Норматив оборотних коштів      

За кошторисом потреба у сировині і матеріалах на квартал складає 4 500 тис. грн, норма оборотних коштів стосовно сировини і матеріалів на кінець року становить: транспортний запас – 2 дні, технологічний запас – 3 дні, поточний запас – 15 днів, страховий запас – 5 днів.

Виробництво валової продукції за виробничою собівартістю протягом кварталу становить 4 680 тис. грн, тривалість виробничого циклу – 20 днів. Первісні витрати, які здійснюються одноразово на початку виробничого циклу виготовлення продукції становлять 24 тис. грн, наступні витрати, які включаються до собівартості продукції, – 12 тис. грн.

Норма запасу готової продукції на складі становить 6 днів.

Примітка: розрахунок коефіцієнта наростання витрат виконати з точністю до 0,001, всі інші розрахунки – з точністю до цілих.

 

Задача 2.

За наведеними даними визначте можливі показники ефективності використання оборотних коштів протягом кварталу, вкажіть доцільний напрям зміни цих показників і яке підприємство більш ефективно використовувало оборотні кошти.

Показники Підприємство 1 Підприємство 2 Підприємство 3
Обсяг реалізованої продукції за квартал, тис. грн 3 200 3 100 3 160
Середні залишки оборотних коштів за квартал, тис. грн      
Отриманий прибуток за квартал, тис. грн      

Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів


Варіант 16

Задача 1.

За наведеними даними визначте можливі показники ефективності використання оборотних коштів протягом кварталу, вкажіть доцільний напрям зміни цих показників і яке підприємство більш ефективно використовувало оборотні кошти.

Показники Підприємство 1 Підприємство 2 Підприємство 3
Обсяг реалізованої продукції за квартал, тис. грн 3 300 3 280 3 130
Середні залишки оборотних коштів за квартал, тис. грн      
Отриманий прибуток за квартал, тис. грн      

Вкажіть шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів

Задача 2.

Сформувати за допомогою конкретних розрахунків норматив оборотних коштів підприємства "Буран" на плановий рік, використавши наведену вихідну інформацію.

1. Середній виробничий запас сировини, основних матеріалів і купованих напівфабрикатів на підприємстві у звітному році становив 16 днів. Проведені попередні розрахунки показали, що поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення виробництва й упорядкування (відновлення) кооперувальних зв’язків з іншими постачальниками дозволить скоротити інтервал поставок матеріальних ресурсів на 0,7 доби. Крім того, на 0,3 доби зменшиться інтервал поставок завдяки поліпшенню роботи (руху) транспорту. У кошторисі витрат на виробництво в розрахунковому році на сировину, основні матеріали та напівфабрикати виділено 41280 тис. грн.

2. У звітному році на кожний мільйон гривень товарної продукції було витрачено допоміжних матеріалів на суму 30 тис. грн. Згодом є можливість зменшити питомі витрати допоміжних матеріалів на 5%. Фактичний обсяг товарної продукції досяг 112900 тис. грн. У розрахунковому році обсяг виробництва продукції має збільшитися на 20%. Раніше допоміжні матеріали завозилися на підприємство в середньому один раз на два місяці. Середній запас допоміжних матеріалів намічено скоротити на 5 днів.

3. Звітного року фактичний запас палива на підприємстві був таким, що його вистачило б на 28 діб, що на 25% перевищувало б нормативний запас цього виду ресурсу. Через майбутні зміни в умовах поставляння палива його нормативний запас має скоротитися на 3 доби. За розробленим кошторисом виробництва передбачається витрати на паливо у загальній сумі 7420 тис. грн.

4. Вартісний норматив оборотних коштів на запасі частини для ремонту технологічного устаткування у звітному році становив 4 коп. у розрахунку на кожну гривню вартості устаткування і транспортних засобів. Збільшення міжремонтного періоду та інші організаційно-технічні заходи уможливлять зменшення цього нормативу на 5%. Як показали розрахунки, у наступному році очікувана середньорічна вартість устаткування і транспортних засобів становитиме 42000 тис. грн.

5. Валові витрати на виробництво (собівартість) товарної продукції у IV кварталі розрахункового року мають становити 24800 тис. грн. За відповідний квартал звітного року фактична норма залишків незавершеного виробництва дорівнювала в середньому 5,3 доби. У розрахунковому році ця норма має бути скоригована з урахуванням 5%-го скорочення тривалості виробничого циклу. Коефіцієнт наростання витрат становитиме 0,8.

6. По підприємству в цілому оборотні кошти в запасах тари й залишках швидкоспрацьовуваного інструменту, пристроїв та інвентарю у звітному році становили відповідно 62 і 380 тис. грн. Розрахунками доведено необхідність збільшення нормативів за згаданими елементами оборотних коштів відповідно на 12 та 8%.

7. На початок розрахункового року очікуваний залишок витрат (видатків) майбутніх періодів дорівнює 700 тис. грн. За складеним кошторисом витрат видатки майбутніх періодів становитимуть 8000 тис. грн. Протягом розрахункового періоду валові витрати на виробництво (собівартість) товарної продукції становитимуть 4150 тис. грн. цих видатків.

8. У розрахунковому році норма на відвантаження продукції становитиме 1,5 дня.

Примітка: розрахунки виконати з точністю до 0,1.

 


Варіант 17

Задача 1.

На підставі даних підприємства визначте місячний заробіток робітників бригади за погодинно-преміальною системою оплати праці;обґрунтуйте доцільність її використання.

Вихідні дані для розрахунку суми заробітної плати наведені в таблиці 1.

Таблиця 1.

Вихідні дані для розрахунку суми заробітної плати за погодинно-преміальною системою

Прізвище, ініціали робітників Кваліфікаційний розряд Кількість відпрацьованих днів Розмір премії, %
1. Анісімова Н.М. V    
2. Бондаренко І.І. ІІІ    
3. Величко Н.П. ІІ    
4. Іщенко М.І. ІV    
5. Чурілина Л.М.    

Тривалість зміни 8 годин. Погодинна тарифна ставка робітника І розряду – 5,45 грн. Застосована тарифна сітка наведена у таблиці 2.

Таблиця 2.

Тарифна сітка робітників з погодинною формою оплати праці

Кваліфікаційний розряд І ІІ ІІІ ІV V
Тарифний коефіцієнт   1,08 1,26 1,36 1,60 1,86

 

Колективним договором передбачені умови преміювання за кращі результати роботи у відсотках до основного заробітку.

Задача 2.

На підставі даних підприємства визначте місячний заробіток основних робітників бригади за відрядно-преміальною системою оплати праці і заробіток наладчика обладнання за непрямою відрядною системою. Вкажіть доцільність її використання.

Вихідні дані для розрахунку суми заробітної плати за відрядно-преміальною системою наведені у таблиці 3.

Таблиця 3.

Вихідні дані для розрахунку суми заробітної плати за відрядно-преміальною системою

Прізвище, ініціали робітників Планове завдання випуску продукції, шт. Фактичний обсяг випуску продукції, шт. Каліфі-каційний розряд Норма праці
1. Анісімова Н.М.     2 вироби за годину
2. Бондаренко І.І.     ІІ 0,4 години на один виріб
3. Величко Н.П.     ІІІ 0,45 години на один виріб
4. Іщенко М.І.     ІV 2 вироби за годину
5. Чурілина Л.М.     V 0,5 години на один виріб

Погодинна тарифна ставка робітника І розряду – 5,5 грн.Застосована тарифна сітка наведена у таблиці 4.

Таблиця 4.

Тарифна сітка робітників з відрядною формою оплати праці

Кваліфікаційний розряд І ІІ ІІІ ІV V
Тарифний коефіцієнт   1,10 1,30 1,40 1,60 1,80

 

Колективним договором передбачена премія основним робітника у розміри 3 % за кожний відсоток перевиконання планового завдання від основного заробітку.

Наладчик обладнання має 5 розряд, відпрацював за місяць 154 години, його тарифний коефіцієнт дорівнює 1,595.


Варіант 18

Задача 1.

У поточному році машинобудівне підприємство має такі дані щодо екстенсивного та інтенсивного завантаження металорізальних верстатів:

1) календарний фонд часу – 365 днів; кількість вихідних і святкових днів становить – 110, тривалість робочої зміни – 8 годин, металорізальне устаткування на підприємстві задіяне у дві зміни на добу.

2) дійсний фонд робочого часу металорізальних верстатів, обсяг наявних та установлених верстатів, їх фактична та нормативна продуктивність наведено у таблиці 1.

3) результати разового обстеження рівня позмінного екстенсивного використання металорізальних верстатів у цехах підприємства наведено у таблиці 2.

 

Таблиця 1.

Парк металорізальних верстатів, дійсний фонд їх робочого часу, фактична та нормативна продуктивність

Назва цеху Наявна кількість верстатів, одиниць Установлена кількість верстатів, одиниць Середній фактичний випуск продукції одного верстату за зміну, шт. Середній технічно обґрунтова­ний випуск продукції одного верстату за зміну, шт. Дійсний фонд робо­чого часу верстатів протягом року, год.
1. Механічний цех №1          
2. Механічний цех №2          
3. Інструмен­тальний цех          
4. Ремонтно-механічний цех          
Разом по підприємству     9,5 10,75  

Таблиця 2.

Парк металороздільних верстатів (фізичних одиниць) і рівень їх екстенсивного використання на машинобудівному заводі

 

Назва цеху Кількість установлених верстатів Кількість верстатів, що працювали протягом зміни Кількість відпрацьованих верстатогодин за зміну
перша друга перша друга
           
1. Механічний цех №1          
2. Механічний цех №2          
3. Інструмен­тальний цех          
4. Ремонтно-механічний цех          
Разом по підприємству          

1. Визначте по окремих цехах і підприємству в цілому: коефіцієнт залучення у виробництво металорізальних верстатів; часткові показники використання металорізальних верстатів. Зробіть висновок щодо рівня завантаження верстатів на підприємстві.

2. Визначте коефіцієнт змінності роботи металорізальних верстатів по окремих цехах і підприємству в цілому двома способами (без урахування та з урахуванням внутрішньозмінних витрат робочого часу). Зробіть висновок про те, який із застосованих способів визначення коефіцієнта змінності роботи устаткування більш точно характеризує екстенсивний рівень його використання.

Примітка: коефіцієнти розрахувати з точність до 0,001.


 

Варіант 19

Варіант 20

Варіант 21

Варіант 22

Варіант 23

Варіант 24

Варіант 25

Варіант 26

Варіант 27

Варіант 28

Варіант 29

Варіант 30

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 281 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

833 - | 667 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.