Лекции.Орг


Поиск:




Форма семестрового (підсумкового) контролю – іспит.




Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Херсонський національний технічний університет

Кафедра педагогіки та психології

Реєстраційний номер № ________________

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Та контрольні завдання до виконання семінарських занять

з дисципліни "ПСИХОЛОГІЯ"

Для студентів 1 курсу

Напряму підготовки: 6.030601 – менеджмент зовнішньо-економічної діяльності

Галузь знань: 0306 – менеджмент і адміністрування

Факультету Міжнародних економічних відносин

Херсон 2011 р

Методичні рекомендації до та контрольні завдання до виконання семінарських занять з дисципліни Психологія

 

Укладач: ст. викладач кафедри педагогіки та психології

М.Е. Фролова

 

Рецензент: зав. кафедрою педагогіки та психології

д.пед.н., проф. В.Г. Бутенко

 

Затверджено

на засіданні кафедри педагогіки

та психології

протокол № ___ від _____ 20___р.

 

Зав. кафедрою ________________

 

Мета і задачі дисципліни

Актуальність викладання дисципліни '"Психологія" зумовлена тим, що сучасний розвиток держави розгортається в сторону соціологізації і психологізації, оскільки людина займає центральне місце в усіх соціальних, економічних, культурних і духовних перетвореннях. Психологія - це науково-практичний напрям, який надає знання з психологічного забезпечення вирішення проблем життєдіяльності людини, функціонування груп і колективів як суб'єктів соціальних і економічних відносин, детермінує посідання людиною гідного місця в сучасному світі бізнесу й ринкових відносин, для успішної діяльності в нинішніх умовах і відносинах між людьми.

Вивчення тем курсу "Психологія"' є важливою складовою особистісної культури та фахового рівня спеціаліста з менеджменту. Психологічна підготовка дасть студентам цілісне уявлення про психічне життя людини, розвиток психіки в онтогенезі, закономірності й правила соціальні взаємодії, розкриє основні індивідуальні та соціально-психологічні особливості особистості та їх вплив на міжособистісне спілкування, дозволить компетентно аналізувати соціально-психологічні явища та процеси.

Мета дисципліни - формування у студентів знань про факти, механізми і закономірності психіки, особливості її організації і ефективного функціонування, ознайомлення з основними поняттями та категоріями психології, історією її розвитку та актуальними напрямками сучасних досліджень, а також сприяння формуванню у студентів вмінь та навичок, необхідних як у їх майбутній професійній діяльності, так і повсякденному житті.

Завдання дисципліни полягає в засвоєнні основних термінів і понять психології на рівні відтворення і тлумачення; здобутті навичок та вмінь застосовувати їх у практичній діяльності. Виконання цього завдання на засадах модульної організації змісту навчальної дисципліни "Психологія" дасть змогу студентам скласти повне уявлення про зміст науки, сприятиме розвитку навичок самостійного здобуття студентами знань та творчою вирішення задач їх соціально-психологічної адаптації й самоорганізації.

Після вивчення даної дисципліни студенти повинні знати:

• передумови виникнення, історію розвитку та сучасний стан психології як науки;

• предмет психології;

• завдання і методи психологічних досліджень;

• психічні процеси, психічні стани, психологічні особливості особистості;

• рушійні сили психічного розвитку особистості;

• соціальну психологію особистості;

• основні закономірності міжособистісного спілкування і взаємопізнання людини людиною;

• параметричні показники аналізу групових процесів, групову динаміку;

• актуальні психологічні проблеми особистості та суспільства.

Вміти:

• визначати основні завдання психології у розбудові сучасного українського суспільства;

• використовувати психологічні методи вивчення особистості та колективу;

• аналізувати психічні процеси, стани та властивості особистості:

• розкривати зміст основних психологічних понять, давати їх визначення;

• використовувати теорії особистості для аналізу її психологічної структури та психологічних особливостей:

• проводити психологічне вивчення людини і складати її психологічну характеристику;

• проводити аналіз процесу міжособистісної взаємодії;

• володіти методами самовиховання, самоорганізації й самоактуалізації:

• діагностувати власні психологічні стани та почуття з метою забезпечення ефективної життєдіяльності;

• застосовувати знання психології в повсякденному житті та навчанні.

Вивчення "Психології" тісно пов'язане з такими навчальними дисциплінами як "Філософія", "Соціологія", "Етика ділового спілкування", "Психологія управління", "Конфліктологія", "Основи безпеки життєдіяльності", ''Ергономіка", "Менеджмент", "Маркетинг'':

- "Філософія" розглядає найбільш загальні закони природи, суспільства, людської психіки та є базовим фундаментом для усвідомлення психологічних знань, формування світогляду й свідомості особистості.

- Знання психології забезпечує студентові розуміння й усвідомлення "Соціології"', котра має предметом свого вивчення - людину у суспільних відносинах.

- Знання психології забезпечує студентові розуміння й усвідомлення дисципліни "Етика ділового спілкування", котра дає знання про закони й правила встановлення та розвитку контактів з людьми, формує, вміння розуміти прояви особистості в ділових і суспільних відносинах, приймати рішення у спілкуванні, знайомить с критеріями оцінки певних фактів психічних проявів у визначенні типів класифікації особистісних якостей людини.

- Знання психології забезпечує студентові розуміння й усвідомлення дисципліни "Конфліктологія", котра розглядає причини виникнення конфліктів та засоби їх усунення конфліктів, шляхи їх попередження під час соціальної взаємодії.

- Знання психології забезпечує студентові розуміння й усвідомлення дисципліни "Основи безпеки життєдіяльності", котра дає знання найефективнішої соціально-психологічної й фізіологічної адаптації людини у середовищі.

- Знання психології забезпечує студентові розуміння й усвідомлення дисципліни "Ергономіка", котра спрямована на формування в студентів понять і уявлень про соціальні й професійні функції, завдання, засоби, дії й цілі професійної діяльності людини як суб'єкта праці, а також питаннями реконструкції існуючих і проектування нових видів професійних діяльностей.

- Знання з психології забезпечує студентові засвоєння спеціальних дисциплін "Менеджмент" і "Маркетинг" на рівні розуміння причинно-наслідкових зв'язків управлінської діяльності та ринкових відносин, забезпечує їм вирішення проблем життєдіяльності людини, функціонування груп і колективів як суб'єктів соціальних і економічних відносин, детермінує посідання людиною гідного місця в сучасному світі бізнесу й ринкових відносин, с передумовою успішної професійної.

- Засвоєння й усвідомлення студентами знань з усіх спеціальних дисциплін неможливе без знання "Психології", тому що вони пов'язані "людським фактором" відносно різних сфер життєдіяльності людини і суспільства, а психологія є фундаментальною основою цього процесу.

Серед методів і форм викладання дисципліни переважають традиційні: лекційні і семінарські заняття, індивідуальна й самостійна робота. Але окрім них, студент матиме змогу оволодіти методами самостійного пошуку знань: робота в мережі Internet, аналіз і конспектування першоджерел, розв'язання психологічних ситуацій, складання психологічних характеристик і психограм, застосування психологічних методик для досліджень та інтерпретації отриманих даних, а також соціально-психологічні тренінги.

Форми і засоби проміжного та підсумкового контролю. Контроль роботи студента є необхідним компонентом навчального процесу, який маг на меті визначення реального рівня професійної підготовки студента, а також надання необхідних рекомендацій, сприяючих подальшому розвитку творчої особистості студента. Об'єктами контролю є отримані студентами знання в процесі засвоєння матеріалу дисципліни на лекціях, семінарах, диспутах та під час виконання самостійних та індивідуальних завдань. Логічним завершенням процесу контролю с процедура оцінювання.

Оцінка знань студентів здійснюється за результатами поточного та підсумкового контролю. Поточний та підсумковий контроль здійснюється в кредитно-модульній системі. Форми поточного контролю: психологічний диктант, експрес опитування на лекціях, тестування, рубіжні перевірочні роботи, контрольний захід. Оцінка знань та вмінь студента базується на сумі отриманих балів:

– на лекційному занятті;

– на практичному занятті;

– за самостійну роботу;

– під час індивідуальної роботи з викладачем.

Активна участь під час обговорення матеріалу на лекційному занятті надає студенту можливості отримати 1 бал за кожну лекцію.

Контроль під час семінарською (практичного) заняття може бути реалізованим: у формі тестування, психологічного диктанту, за результатами роботи над індивідуальною роботою, участі в обговореннях, виступу з доповідаю. Сума балів, отриманих в ході одного семінарською (практичного) заняття, не може перевищувати 3 бали за заняття.

Форма семестрового (підсумкового) контролю – іспит.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 260 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

996 - | 939 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.