Лекции.Орг


Поиск:




Баланс дочірньої компанії на 1 січня 2005 р., тис. дол.




Актив Пасив
1. Грошові кошти   1. Статутний капітал (прості акції)  
2. Інші активи   2. Нерозподілений прибуток  
3. Кредитори  
Баланс   Баланс  

Для складання консолідованого балансу звичайно використовується спеціальна робоча таблиця (табл.7.3). Вона об’єднує баланси батьківської та дочірньої компаній за станом на 1 січня 2004 р., тобто на дату, коли батьківська компанія придбала весь пакет (100000) акцій, випущених дочірньою компанією (номінальною вартістю 5 дол. за акцію) за 1150000 дол., тобто за їхньою балансовою вартістю. На дату придбання акцій дочірньої компанії батьківська компанія оплатила також обладнання для дочірньої компанії на суму 10000 дол. Таким чином, у робочій таблиці наведено два регулюючих записи. Запис (а) зроблено у зв’язку з тим, що коли батьківська компанія придбала акції дочірньої компанії, то вони були відображені в активі балансу батьківської компанії по статті “Інвестиції в дочірню компанію”. Отже, якщо одночасно показати в консолідованому балансі чисті активи дочірньої компанії і інвестиції батьківської компанії в дочірню, то це призведе до подвійного рахунку цих ресурсів. Щоб цього уникнути, то це призведе до подвійного рахунку цих ресурсів, у робочій таблиці 7.3 зроблено запис (а), який вилучає інвестиції батьківської компанії (1150000 дол.), акціонерний капітал (1000000 дол.) та прибуток (150000 дол.) дочірньої компанії. Запис (б) дозволяє вилучити взаємну заборгованість у сумі 40000 дол., пов’язану з оплатою батьківською компанією обладнання, що його придбала дочірня компанія. У зв’язку з цим у табл.7.3 одночасно зменшено статті “Дебітори” в балансі батьківської компанії та “Кредитори” в балансі дочірньої компанії.

Після того, як у таблиці 7.3 вилучено всі внутрігрупові статті, суми активів і пасивів батьківської та дочірньої компаній, що залишилися, об’єднують і заносять у останню графу. Консолідовані таким чином суми далі використовують для складання консолідованого балансу.

Таблиця 7.3

Робоча таблиця консолідації балансів батьківської та дочірньої компаній, тис. дол.

Стаття Компанія Корективи Консолідований баланс
Батьківська Дочірня Дебет Кредит
Актив
Інвестиції   -   а) 1150  
Грошові кошти          
Дебітори   -   б) 20  
Інші активи          
Всього          
Пасив
Статутний капітал     а) 1000    
Нерозподілений прибуток     а) 150    
Кредитори     б) 20    
Всього          

 

В ситуації, що розглядалася, батьківська компанія перебрала собі всі акції дочірньої компанії за їх балансовою вартістю. Однак на практиці батьківська компанія часто володіє не всім пакетом акцій і купує їх за ціною, яка не збігається з балансовою вартістю.

Щоб проілюструвати таку ситуацію припустимо, що в попередньому прикладі батьківська компанія придбала тільки 80% акцій дочірньої компанії і сплатила 6 дол. за акцію, тобто на 0,25 дол. більше її балансової вартості. Ці нові припущення ускладнять записи в робочій таблиці 7.4, що пов’язано з необхідністю відображення частки меншості в дочірній компанії і гудвілу, тобто перевищення суми, сплаченої батьківською компанією за акції дочірньої компанії, над їхньої балансової вартістю.

Коли батьківська компанія набуває менш, ніж 100% акцій дочірньої компанії, остання має і інших акціонерів, котрі володіють часткою меншості в її активах та у прибутку.

Таким чином, частка меншості – це частина акціонерного капіталу дочірньої компанії, яка не належить батьківській компанії. У зв’язку з цим у процесі консолідації частка меншості має бути виділена в окрему статтю, як це зроблено в останньому рядку табл.7.4 і вилучена з акціонерного капіталу дочірньої компанії.

Таблиця 7.4

Робоча таблиця консолідації балансів батьківської та дочірньої компаній, тис. дол.

Стаття Компанія Корективи Консолідована сума
Батьківська Дочірня Дебет Кредит
Актив
Інвестиції у дочірню компанію   -   а) 960  
Грошові кошти          
Дебітори   -   б) 20  
Інші активи          
Гудвіл     а) 40    
Всього          
Пасив
Статутний капітал     а) 800 в) 200    
Нерозподілений прибуток     а) 120 в) 30    
Кредитори     б) 20    
Частка меншості       в) 230  
Всього          

У нашому прикладі частка меншості в дочірньої компанії складає 20%. Отже, 20% вартості акцій та нерозподіленого прибутку (1150000 × 0,2 = 230000 дол.) мають бути відображені в робочій таблиці як частка меншості, запис (в).

Батьківська компанія сплатила 6 дол. за кожну з 80000 акцій (80% від загального пакету) дочірньої компанії. Отже, собівартість цих акцій перевищує їхню балансову вартість на 40000 дол.

Собівартість придбаних акцій 6 × 160000 = 960000 дол.

Балансова вартість: 11,5 × 160000 = 1840000 дол.

Перевищення собівартості акцій над їхньою балансовою вартістю дорівнює 20000 дол.

Дане перевищення – це так званий гудвіл при консолідації, який вилучається зі статті “Інвестиції у дочірню компанію” (запис (а) в таблиці 7.4) і відображається в активі консолідованого балансу у складі нематеріальних активів.

У деяких країнах, зокрема у Великобританії, значного поширення набирає практика списання гудвілу за рахунок резервів чи нерозподіленого прибутку.

Можна виділити такі основні принципи консолідації балансів групи підприємств:

1. Для розрахунку гудвілу використовується частка батьківської (холдінгової) компанії у чистих активах дочірньої компанії на дату її придбання.

2. Резерви (нерозподілений прибуток), якими володіла дочірня компанія на момент придбання її батьківською компанією, враховуються при розрахунку гудвілу і не відображаються в консолідованому балансі.

3. При розрахунку частки меншості використовується величина чистих активів дочірньої компанії на дату консолідації. Частка меншості показується в консолідованому балансі окремою статтею.

4. Внутрішня заборгованість батьківської та дочірньої компанії вилучається при консолідації балансу





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 409 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

931 - | 863 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.