Лекции.Орг


Поиск:




Тема 10. Темперамент. Історія розвитку уявлень про темперамент.




 

Поняття про темперамент як вродженої психодинамічної характеристики індивіда. Історія розвитку уявлень про темперамент. Гіппократ та його гуморальна теорія: змішання в організмі людини чотирьох основних рідин – sangvis (кров), phlegma (слиз), chole (жовта жовч), melan chole (чорна жовч). Типи темпераменту за Гіппократом і «бажані» хвороби. Гален (учень Гіппократа) і його психологічний опис типів темпераменту.

Конституціональні або морфологічні теорії темпераменту: виходять з уявлення про фізичну конституції людини (будову його тіла) як головної біологічної передумові її темпераменту. Френологія – вчення про будову черепа Ф. Галя. Фізіогноміка – вчення про будову особи Ламбразо. Типологія Е. Кречмера: темперамент представляє ту частину психічного, яка знаходиться в кореляції з будовою тіла і безпосередньо відповідає типу статури. За Кречмером існує чотири типи статури, яким відповідають три типи темпераменту. Лептосоматік (астенічний тип статури), йому відповідає шизотимічний тип темпераменту. Пікніку відповідає ціклоідний або ціклотимічний тип темпераменту. Атлетику – іксотимічний тип темпераменту. Диспластик не має чіткого типу темпераменту. За концепцією У. Шелдона виявляється співвіднесення типів темпераменту з основними типами статури, а також зв'язок з ембріологією. Шелдон виділяє три основні типи соматичної конституції («соматотипу»): Ендоморфний тип – вісцератонічний темперамент; мезоморфний – соматотонічний темперамент і ектоморфний – церебротонічний темперамент.

Неврологічна (нейрофізіологічна) теорія темпераменту І. Павлова: типи темпераменту співвідносяться з певними параметрами функціонування нервової системи. Три основних властивості нервової системи, що визначають тип темпераменту: сила збудження і гальмування нервової системи, врівноваженість, рухливість. Типи вищої нервової діяльності, що відповідають певним типам темпераменту: Сильний, врівноважений, рухливий – сангвінік; сильний, урівноважений, інертний – флегматик; сильний, неврівноважений – холерик; слабкий – меланхолік.

Сучасні уявлення про темперамент. Темперамент – це інтегральна психічна властивість особистості, системна єдність її характеристик, що визначаються індивідуальним темпом, ритмом, інтенсивністю і швидкістю протікання психічних процесів. Темперамент – це сукупність типологічних особливостей людини, що виявляється в динаміці його психічних процесів, швидкості і силі реакції, в емоційному тонусі, в життєдіяльності. Психічні властивості як основа формування темпераменту: найбільш стійкі, вроджені особливості психіки, що визначають динаміку психічної діяльності в різних її сферах. Сензитивність, активність, реактивність, пластичність/ригідність, темп реакцій, інтроверсія/екстраверсія, емоційна збудливість резистентність. Спілкування, самооцінка і оцінка труднощів. Холерик, сангвінік, меланхолік, флегматик відповідно до якості наявних у них психічних властивостей.

Теорія темпераменту Цуканова Б.І. Суб'єктивна одиниця часу (тау-тип) і типологічна група темпераменту.

Опис типів темпераменту згідно усім існуючим теоріям.

 

Заняття № 10

1. Історія розвитку уявлень про темперамент.

2. Гуморальна теорія темпераменту Гіппократа.

3. Конституціональні теорії темпераменту.

4. Теорія темпераменту Кречмера.

5. Теорія темпераменту Шелдона.

6. Неврологічна теорія темпераменту Павлова.

7. Сучасні уявлення про темперамент.

8. Опис типів темпераменту.

 

Література:

1. Будіянський М. Ф. Психологія особистості: Учбово-методичний посібник / М.Ф. Будіянський. – Одеса: Астропринт, 1999. – 119 с

2. Дубравська Д.М. Основи психології / Д.М. Дубравська. – Львів: Світ, 2001. – 280с.

3. Загальна психологія./За загальною редакцією академіка С.Д.Максименка. Підручник. - 2-ге вид., перероб.і доп. – Вінниця: Нова Книга, 2004. – 704с.

4. М'ясоїд П.А. Загальна психологія: Навч.посібник / П.А. М'ясоїд – К.: Вища школа, 2000. – 479 с.

5. Немов Р.С. Психология: Учеб. для студентов высш.пед.учеб.заведений:В 3 кн.Кн.1.Общие основы психологии – 3-е изд. / Р.С.Немов – М.: Гуманит.изд.центр ВЛАДОС, 1997. – 688 с.

6. Основи психології: Підручник / За заг. О.В.Киричука, В.А.Роменця. Вид. 5-е, стереотип.. - К.: Либідь, 2002. – 632с.

7. Петровский А.В. Психология: Учебник для студ. высш. пед. учеб. заведений. – 2-е изд., стереотип. / А.В. Петровский, М.Г. Ярошевский. - М.: Изд.центр "Академия", 2001. – 512 с.

8. Платонов К.К. Занимательная психология / К.К Платонов. – М.: Молодая гвардия, 1986. – 224 с.

9. Психология. Словарь [под ред.А.В.Петровского, М.Г.Ярошевского] – М.: Политиздат, 1990. – 494 с.

10. Рубинштейн С. П. Основы общей психологии / С.П. Рубинштейн. – Санкт-Петербург: Питер, 2002. – 720 с.

11. Сергеев К. К. Общая психология как точная наука / К.К. Сергеев – Херсон, 1995. – 240с.

12. Филатов Ф. Р. Общая психология / Ф.Р. Филатов. – Ростов-на-Дону, 2005. – 448 с.

13. Цуканов Б.И. Время в психике человека / Б.И.Цуканов. – Одесса: Астропринт, 2000. – 245с.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 456 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

738 - | 762 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.