Лекции.Орг


Поиск:




Як отримати «будівельну ліцензію» або ліцензія на будівельні роботи в Україні?




Якщо у вас є намір отримати будівельну ліцензію в Україні то перш за все, що ви маєте зробити це визначитись з організаційно-правовою формою вашого майбутнього підприємства ними як правило виступають господарські товариства – це ТОВ, ПрАТ, ПАТ, та інші.

Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» у ч. 5 ст. 1, визначає ліцензією – документ, що надається органом ліцензування, на право провадження суб’єктом господарювання визначеного ним виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, в електронному або в паперовому вигляді.

Будівельна ліцензія або ліцензія на будівельні роботи - це дозвільний документ встановленого зразка, який дає право здійснювати будівельні роботи або проводити проектування для будівництва.

Територія дії такої ліцензії – вся Україна.

Кабінет Міністрів України затвердив єдиний бланк ліцензії, який використовують усі органи ліцензування.

В ліцензії має бути обов’язково зазначена наступна інформація про: Найменування органу ліцензування; Вид господарської діяльності, на право провадження якого видається ліцензія; ПІБ фізичної особи-підприємця або найменування юридичної особи; Ідентифікаційний код для юридичної особи, ідентифікаційний номер для ФОП; Місцезнаходження або місце проживання; Інформація про рішення про видачу ліцензії; Строк дії ліцензії; Інформація про особу, яка підписала ліцензію; Дата видачі ліцензії; Наявність додатків; Печатка та підписи органу ліцензування.

Будівельна ліцензія надає можливість будівельній компанії виконувати роботи по будівництву IV та V категорії складності. Але також є види будівельних робіт для яких ліцензія на будівельні роботи не потрібна це як правило роботи I, II та III категорії складності.

Ліцензія на будівництво ділиться на декілька видів, за напрямом діяльності підприємства:

1. вишукувальні роботи для будівництва;

2. розроблення містобудівної документації;

3. проектування об'єктів архітектури;

4. будівельні та монтажні роботи;

5. монтаж інженерних мереж;

6. будівництво транспортних споруд;

7. інжинірингова діяльність у сфері будівництва.

Для отримання ліцензії необхідно здійснити ряд вимог: по-перше організаційні (наявність організаційної структури та документації), по-друге кваліфікаційні (наявність персоналу з відповідною кваліфікацією і досвідом робіт), і по-третє технологічні (наявність техніки, обладнання для виконання робіт і засобів забезпечення охорони праці).

Відповідно до постанови КМУ від 28.02.2012 р. № 148: обов’язковому ліцензуванню підлягають об’єкти будівництва IV та V категорії складності за такими видами робіт:

• будівельні та монтажні роботи;

• монтаж інженерних мереж;

• будівництво транспортних споруд.

Перелік обов’язкових документів для отримання будівельної ліцензії:

1. Копія установчого документу;

2. Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

3. Копія свідоцтва платника ПДВ;

4. Банківські реквізити;

5. Копія документа, що підтверджує право власності або оренди приміщення за місцем провадження господарської діяльності;

6. Копія диплома, трудової книжки директора.

Перелік документів які додаються за необхідністю:

1. Дані про склад робітників;

2. Відомості про наявність офісних і виробничо-складських приміщень, копії документів підтвердження;

3. Дані про наявність техніки, контрольно-вимірювальних приладів, обладнання, копії документів для підтвердження, копії договорів оренди;

4. Документи, що підтверджують наявність офісної техніки;

5. Документи, що підтверджують досвід і кваліфікацію штату.

Органом ліцензування будівельної діяльності є державна архітектурно-будівельна інспекція України.

За видачу ліцензії справляється разова плата в розмірі однієї мінімальної заробітної плати. Переоформлення ліцензії є безоплатним.

Як правило отримання оформленої ліцензії відбувається протягом двох тижнів після проведення засідання ліцензійної комісії. Ліцензійна комісія збирається як правило в першу та третю п’ятницю кожного місяця.

Строк дії ліцензії становить п'ять років, а для суб'єктів будівельної діяльності, які отримують її вперше - три роки.

Отримання дозволу на будівництво – це процедура, яка означає що замовнику надається право вести забудову нової споруди, вести її реставрацію, капітальний ремонту та реконструкцію.

Підставами для відмови в наданні дозволу на будівництво є:

1. неподання обов’язкових документів, які були заявлені в переліку при отриманні будівельної ліцензії;

2. при невідповідності документації законодавчо встановленим нормам;

3. при поданні відомостей, що є неправдивими.

У разі відмови у наданні дозволу на будівництво замовнику надсилається протягом одного місяця один примірник рішення про відмову в наданні будівельної ліцензії із визначеними причинами.

У продовж дії ліцензії суб’єкт господарювання може вносити зміни щодо переліку виконання робіт. У такому випадку потрібно подати заяву, копію свідоцтва про державну реєстрацію, довідку з ЄДР та діючу ліцензію до відповідного органу ліцензування.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 334 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1014 - | 833 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.