Лекции.Орг


Поиск:




Методичні вказівки та рекомендації щодо виконання контрольних робіт




МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра державно-правових дисциплін

Державне будівництво та самоврядування в Україні

 

 

Методичні вказівки

До виконання контрольних робіт для заочної форми навчання

Напрям підготовки 6.030401 «Правознавство»

Факультет заочного навчання цивільних осіб навчально-наукового

інституту заочного та дистанційного навчання

 

Рік


 

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни «Державне будівництво та самоврядування в Україні» для студентів 4 курсу заочної форми навчання за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство»

___ _______________ 2015 року - 17 с.

 

Розробник:Мошак О. В., кандидат політичних наук, доцент

 

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри державно-правових дисциплін

Протокол від ____ ________________ 2015 року № __

 

 


МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Студент виконує контрольну роботу з навчальної дисципліни «Державне будівництво та самоврядування в Україні» у відповідності з запропонованою тематикою. Контрольна має бути виконана по одному з нижченаведених варіантів, при цьому перша буква прізвища студента повинна співпадати з порядковим номером варіанту контрольної роботи.

Кожен варіант містить два теоретичні питання та задачу. Теоретичні питання розраховані на знання студентами основних тем курсу. Студент самостійно підбирає необхідну літературу, ілюстративний, статистичний та інший матеріал, необхідний для підготовки ґрунтовної відповіді. При цьому слід звернути увагу на дві обставини: По-перше, відповіді повинні у повній мірі відображати зміст питань, що розглядаються. По-друге, при підготовці контрольної роботи перш за все слід використовувати положення Конституції, законів та підзаконних актів України, відслідковуючи всі зміни, які вносяться в законодавство.

При вирішенні задач рекомендується процес виконання завдання умовно розділити на три основні стадії:

1) З'ясування умови. На даному етапі необхідно уважно вивчити завдання, звернувши увагу навіть на дані, які можуть здатися малозначущими.

2) Встановлення юридичної основи. Тут потрібно дати докладну правову кваліфікацію викладеним в умові фактичним обставинам справи, тобто вирішити питання про те, яка норма права поширюється на даний випадок. Особливу увагу при цьому необхідно звернути на вивчення чинних нормативно-правових актів: Конституції України, конституційних законів, звичайних законів, Указів Президента України, Постанов Кабінету Міністрів України тощо. Далі необхідно здійснити перевірку дії норми в часі, просторі, за колом осіб.

3) Ухвалення рішення. Саме в рішенні встановлюється зв'язок між умовою завдання та нормою права. На даній стадії особливу увагу варто приділити мотивуванню висновку, тобто аргументувати, на яких підставах було прийняте те або інше рішення. В рішенні слід давати повну назву нормативно-правового акту, вказати номер статті, пункту, на які автор посилається.

У контрольній роботі можуть бути використані приклади, відомі студентам з особистої практики, а також їх можна запозичити із фахових журналів.

В роботі необхідно вказати варіант завдання. Її обсяг не повинен перевищувати 10-15 сторінок. Сторінки необхідно пронумерувати, в кінці роботи повинен бути список використаних джерел та літератури. В списку літератури слід давати повний бібліографічний опис зазначених видань. Робота підписується студентом зі вказанням дати її виконання.

Отримавши перевірену роботу з відміткою викладача ”не зараховано”, студент повинен ознайомитися з зауваженнями, зробленими в рецензії, опрацювати питання, які виникали, критичні зауваження і повторно виконати роботу та разом з попередньою направити на рецензування. Якщо контрольна робота не зарахована, студент до заліку не допускається.

ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З КУРСУ «ДЕРЖАВНЕ БУДІВНИЦТВО І САМОВРЯДУВННЯ В УКРАЇНІ»

 

Варіант № 1 (букви А – В)

Теоретичні питання:

1. Відносини органів державної влади та органів місцевого самоврядування з судовими органами та органами юстиції.

2. Методи діяльності органів публічної влади.

Задача: На сесії обласної ради прийнято рішення про утворення тимчасової контрольної комісії для здійснення контролю за виконанням обласного бюджету та вивчення питання про стан агропромислового комплексу області. До складу комісії включені заступник голови обласної ради, заступник обласного прокурора, голова постійної комісії з питань бюджету і фінансів обласної ради, фінансові експерти. Тимчасова контрольна комісія звернулася до голови обласної державної адміністрації з вимогою надати звіт про хід виконання обласного бюджету. Голова обласної державної адміністрації відмовився виконувати вимоги тимчасової контрольної комісії і звернувся до суду з вимогою скасувати рішення обласної ради.

Дайте юридичний аналіз ситуації. Чи відповідають рішення обласної ради та дії голови обласної державної адміністрації вимогам чинного законодавства? Який порядок створення тимчасових контрольних комісій місцевих рад?

Варіант № 2 (букви Г – Ж)

Теоретичні питання:

1 Парламентські слухання: нормативно-правове забезпечення та практика проведення в Україні.

2. Організаційні форми роботи та нормотворча діяльність Кабінету Міністрів України.

Задача: Голова районної державної адміністрації звернувся до Верховної Ради України із поданням про призначення позачергових виборів міського голови. У поданні було зазначено, що міський голова відмовляється підписувати й оприлюднювати рішення, прийняті більшістю голосів на пленарних засіданнях міської ради, а також розглядати запити й звернення депутатів міської ради.

Чи відповідають дії голови районної державної адміністрації та міського голови вимогам закону? Відповідь обґрунтуйте із відповідними посиланнями на норми законів.

 

Варіант № 3 (букви З – К)

Теоретичні питання:

1. Відносини органів державної влади і органів місцевого самоврядування з громадськими об’єднаннями та політичними партіями.

2. Роль Вищої ради юстиції в організації та діяльності судової влади в Україні.

Задача: Громадянин Михайлюк звернувся до Голови державної адміністрації зі скаргою на бездіяльність селищного голови. У своїй скарзі Михайлюк відзначив, що він три місяці тому звернувся до селищного голови із заявою, в якій просив взяти його на облік як такого, що потребує поліпшення житлових умов. Від селищного голови Михайлюк відповіді не отримав.

Проаналізуйте зазначену ситуацію. Які заходи юридичної відповідальності можна застосувати до селищного голови?

 

Варіант № 4 (букви Л – М)

Теоретичні питання:

1. Нормативно-правове забезпечення створення та діяльності органів самоорганізації населення.

2. Звернення громадян, порядок їх розгляду в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Задача: Декілька народних депутатів, виступаючи на прес-конференції перед представниками ЗМІ, заявили про своє рішення ініціювати питання щодо зміни порядку призначення Генерального прокурора України.

Яка процедура здійснення даного рішення?

 

Варіант № 5 (букви Н – О)

Теоретичні питання:

1. Конституційне провадження: нормативно-правове регулювання та особливості.

2. Повноваження, структура та організація роботи Адміністрації Президента України.

Задача: Жителі м. Херсон Федченко, Антоненко та Коненко вирішили прийняти участь у роботі чергової сесії міської ради, де повинні були розглядатися земельні питання, і виступити перед депутатами з інформацією про недопустимість передачі в користування суб’єктам - господарських земельних ділянок поблизу школи. За 5 днів до проведення сесії, вони звернулися з листом до міського голови, в якому вони просили дозволити їм бути присутніми і виступити на засіданні постійної комісії та на пленарному засіданні міської ради. Жителі міста отримали письмовий дозвіл через 3 дні після

Чи відповідають дії міського голови вимогам чинного законодавства? Які форми участі членів територіальної громади в роботі органів місцевого самоврядування передбачені українським законодавством?

Варіант № 6 (букви П – Р)

Теоретичні питання:

1. Організаційно-правові форми та методи діяльності Ради національної безпеки і оборони України.

2. Гарантії діяльності депутатів місцевих рад: поняття та характеристика.

Задача: Одеська обласна рада своїм рішенням оголосила територію навколо озера Сасик зоною надзвичайної екологічної ситуації. Верховна Рада України скасувала це рішення як незаконне.

Дайте юридичний аналіз викладеного факту. Який державний орган уповноважений відміняти рішення органів місцевого самоврядування у випадках їхньої невідповідності законам України? Якими законодавчими актами це визначається?

 

Варіант № 7 (букви С – Ф)

Теоретичні питання:

1. Система, структура та порядок утворення комітетів Верховної Ради України. Організація роботи голови комітету, його заступників і секретаря комітету.

2. Джерела науки державного будівництва і місцевого самоврядування.

Задача: Слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва виніс ухвалу про затримання громадянина Коваленка та пред’явлення йому обвинувачення у скоєнні злочину. Після того як було встановлено, що громадянин Коваленко обраний народним депутатом України, хоча ще не встиг прийняти присягу народного депутата, до Верховної Ради України було направлено подання щодо надання згоди парламенту на притягнення Коваленка до кримінальної відповідальності. Верховна Рада звернулася до Генерального прокурора України з вимогою негайно звітувати щодо затримання Коваленка. Генеральний прокурор пояснив, що процедуру затримання було дотримано, оскільки Коваленко не є народним депутатом.

Дайте правову оцінку діям слідчого судді та Генерального прокурора. В чому полягають особливості порядку затримання, арешту та притягнення до відповідальності народних депутатів України?

 

Варіант № 8 (букви Х – Я)

Теоретичні питання:

1. Структура, функції та організація роботи апарату Кабінету Міністрів України.

2. Матеріально-фінансові основи місцевого самоврядування.

Задача: У період між сесіями Верховної Ради України народний депутат України Петренко звернувся до керівника регіональної прокуратури із депутатським запитом про надання інформації щодо нагляду за додержанням процедур, передбачених законодавством, під час проведення досудового слідства у справі громадянина Зайцева. Керівник регіональної прокуратури відмовив народному депутатові, посилаючись на Рішення Конституційного Суду України від 19 травня 1999 р. № 4-рп/99 у справі № 1-12/99 (справа про статус народних депутатів) та від 11 квітня 2000 р. № 4-рп/2000 у справі № 1-19/2000 (справа про запити народних депутатів України до прокуратури). Після цього народний депутат Петренко звернувся до Генерального прокурора України з вимогою щодо притягнення прокурора до дисциплінарної відповідальності за невиконання вимог народного депутата України.

Дайте юридичний аналіз означеної ситуації. Чи відповідають вимогам чинного законодавства дії народного депутата та керівника регіональної прокуратури? Чи має право народний депутат звертатися до Генерального прокурора з такими вимогами?

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА:

Базова

2. Конституція України від 28 червня 1996 р. (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30. – Ст.141.

3. Про внесення змін до Конституції України: Закон України від 8 грудня 2004 р. № 2222-IV // Відомості Верховної Ради України – 2005. - N 2. - Ст.44.

4. Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів: Закон України від 1 лютого 2011 р. № 2952-VI // Відомості Верховної Ради України. - 2011. - № 10- Ст. 68.

5. Про внесення змін до статті 98 Конституції України: Закон України від 19 вересня 2013 р. № 586-VII // Відомості Верховної Ради. – 2014. - №11. – Ст. 142.

6. Про відновлення дії окремих положень Конституції України: Закон України від 21.02.2014 № 742-VII //Відомості Верховної Ради – 2014. - № 11. - Ст.143.

7. Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р. //Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 38. – Ст.502.

8. Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р. //Відомості Верховної Ради УРСР. – 1990. – № 31. – Ст.429.

9. Про відновлення довіри до судової влади в Україні: Закон України від 8 квітня 2014 р. № 1188-VII // Відомості Верховної Ради України. – 2014. - № 23. - Ст.870.

10. Про військово-цивільні адміністрації: Закон України від 3 лютого 2015 р. № 141-VIII (зі змін.) //Відомості Верховної Ради. – 2015. - № 13. - Ст.87.

11. Про вибори народних депутатів Україні: Закон України від 17 листопада 2011 р. № 4061-VІ (зі змін.)// Офіційний вісник України. – 2011. – № 97. – С. 16. - Ст. 3526.

12. Про вибори Президента України: Закон України від 5 березня 1999 р. № 474-XIV (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 20-21. – Ст.291

13. Про Вищу раду юстиції: Закон України від 15 січня 1998 р.(зі змін.) //Відомості Верховної Ради України. – 1998. - № 25. – Ст.146.

14. Про всеукраїнський референдум: Закон України від 6 листопада 2012 р. № 5475-VI // Голос України. – 2012. – 28 листопада. – № 226.

15. Про державну службу: Закон України від 16 грудня 1993 р. №3723-ХІІ (зі змінами) // Відомості Верховної Ради України. – 1993 – №52. – Ст.490;

16. Про добровільне об’єднання територіальних громад: Закон України від 5 лютого 2015 р. № 157-VIII // Відомості Верховної Ради. – 2015. - № 13. - Ст. 91.

17. Про забезпечення права на справедливий суд: Закон України від 12 лютого 2015 р. № 192-VIII (зі змін.) //Відомості Верховної Ради. – 2015. - № 18. - № 19-20. – Ст.132.

18. Про Кабінет Міністрів України: Закон України від 27 лютого 2014 № 794-VII (зі змін.) // Відомості Верховної Ради. – 2014. - № 13. – Ст.222.

19. Про комітети Верховної Ради України: Закон України від 4 квітня 1995 р. № 116/95-ВР (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – №19. – Ст.134.

20. Про Конституційний Суд України: Закон України від 16 жовтня 1996 р. № 422/96-ВР (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – №49. – Ст.272.

21. Про місцеві вибори: Закон України від 14 липня 2015 р. № 595-VIII //Офіційний вісник України. - 2015. - № 64. -с. 11. – Ст. 2101.

22. Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 9 квітня 1999 р. № 586-XIV (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – №20-21. – Ст.190.

23. Про місцеве самоврядування в Україні: Закон України від 21 травня 1997 р. №280/97-ВР (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – №24. – Ст.170.

24. Про органи самоорганізації населення: Закон України від 11 липня 2001 р. (зі змін.)// Офіційний вісник України. - 2001. - № 32. - Ст. 1449.

25. Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей: Закон України від 16 вересня 2014 р. № 1680-VII (зі змін.) // Відомості Верховної Ради. – 2014. - № 45. - Ст.2043.

26. Про правовий режим майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради України: Закон України від 13 грудня 1996 р. №594/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – №19. – Ст.140.

27. Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим: Закон України від 2 березня 2000 р. №1524-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – №21. – Ст.158.

28. Про прокуратуру: Закон України від 14 жовтня 2014 р. № 1697-VII (зі змін.) //Відомості Верховної Ради. – 2015. - № 2-3. Ст.12.

29. Про Раду національної безпеки і оборони України: Закон України від 5 березня 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – №35. – Ст.237.

30. Про ратифікацію Європейської хартії місцевого самоврядування: Закон України від 15 липня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1997. - №38.- Ст. 249.

31. Про Регламент Верховної Ради України: Закон Українивід 10 лютого 2010 р. № 1861-VI (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 2010.- № 14-15; 16-17. – ст.133.

32. Про службу в органах місцевого самоврядування: Закон України від 7 червня 2001 р. № 2493-ІІІ (зі змін.) // Офіційний вісник України. – 2001. – № 26. – Ст. 1151.

33. Про співробітництво територіальних громад: Закон України від 17 червня 2014 р. № 1508-VII //Відомості Верховної Ради. – 2014. - № 34. - Ст.1167.

34. Про статус депутатів місцевих рад: Закон України від 11 липня 2002 р. № 93-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 40. – Ст.290.

35. Про статус народного депутата України: Закон України від 17 листопада 1992 р. № 2790-XII (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 42. – Ст.212.

36. Про столицю України – місто-герой Київ: Закон України від 15 січня 1999 р. №401-ХІV // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – №11. – Ст.79.

37. Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 7 липня 2010 р. № 2453-VI (зі змін.)// Відомості Верховної Ради України. – 2010. - № 41-42, N 43. -Ст.529.

38. Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: Закон України від 23 грудня 1997 р. №776/97-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – №20. – Ст.99.

39. Про Центральну виборчу комісію: Закон України від 30 червня 2004 р. № 1932-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – №36. – Ст.448.

40. Про центральні органи виконавчої влади: Закон України від 17 березня 2011 р. № 3166-V(зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - № 38. – С. 1696. – Ст. 385.

41. Про затвердження Положення про загальні збори громадян за місцем проживання в Україні: Постанова Верховної Ради України від 17 грудня 1993 р. // Голос України. - 1994. – 15 січня.

42. Про затвердження Положення про консультанта депутатської групи (фракції) Верховної Ради України:. Постанова Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 р. №378/95-ВР (зі змін.) // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – №36. – Ст.280.

43. Про затвердження Положення про помічника-консультанта народного депутата України: Постанова Верховної Ради України від 13 жовтня 1995 р. №379/95-ВР (зі змін.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/379/95-%D0%B2%D1%80

44. Про затвердження Положення про постійного представника Верховної Ради України у Конституційному Суді України: Постанова Верховної Ради України від 20 травня 1999 р. № 691-XIV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/691-14

45. Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України восьмого скликання: Постанова Верховної Ради України від 4 грудня 2014 р. № 22-VIII // Відомості Верховної Ради. – 2015. - № 1. - Ст.10.

46. Деякі питання організації роботи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади: Указ Президента України вiд 24 грудня 2010 р. № 1199/2010 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1199/2010

47. Про Положення про Адміністрацію Президента України: Указ Президента України від 2 квітня 2010 р. № 504/2010 в ред. від 30 грудня 2014 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/504/2010

48. Про Положення про порядок підготовки та внесення проектів актів Президента України: Указ Президента України від 15 листопада 2006 р. № 970/2006 (зі змін.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/970/2006

49. Про Положення про Постійного представника Президента України у Верховній Раді України: Указ Президента України від 15 лютого 2008 р. № 133/2008 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/133/2008

50. Про Положення про Представника Президента України у Кабінеті Міністрів України:Указ Президент України від 15 лютого 2008 р. № 132/2008 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/132/2008

51. Про Представника Президента України у Конституційному Суді України: Указ Президента України від 27.07.2007 № 667/2007 (зі змін.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/667/2007

52. Деякі питання Секретаріату Кабінету Міністрів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2015 р. № 213 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/213-2015-%D0%BF

53. Про затвердження Регламенту Кабінету Міністрів України: Постанова Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 р. № 950 (зі змін.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/950-2007-%D0%BF

54. Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади: Постанова Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 442 (зі змін.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/442-2014-%D0%BF/paran38#n38

55. Типовий регламент місцевої державної адміністрації: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 грудня 1999 р. №2263 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2263-99-%D0%BF

56. Рішення Конституційного Суду України від 09.02.2000 р. №1-рп/2000 (справа про місцеве самоврядування) // Офіційний вісник України. – 2000. – №30.

57. Рішення Конституційного Суду України від 10 травня 2000 р. №8-рп/2000 (справа про статус народного депутата України) // Офіційний вісник України. – 2000. – №37.

58. Рішення Конституційного Суду України від 13.05.1998 р. №6-рп/98 (справа щодо статусу депутатів рад) // Офіційний вісник України. – 1998. – №23.

59. Рішення Конституційного Суду України від 19 травня 1999 р. №4-рп/99 (справа про запити народних депутатів України) // Офіційний вісник України. – 1999. – №20. – Ст.905.

60. Рішення Конституційного Суду України від 27 жовтня 1999 р. №9-рп/99 (справа про депутатську недоторканність) // Офіційний вісник України. – 1999. – №44.

61. Рішення Конституційного Суду України від 7 липня 1998 р. №11-рп/98 (справа щодо порядку голосування та повторного розгляду законів Верховною Радою України) // Офіційний вісник України. – 1998. - №27.

62. Рішення Конституційного Суду України за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України) // Вісник Конституційного Суду України – 2010. – №5. – С.36-56.

63. Положення про Апарат Верховної Ради України: Затв. розпорядженням Голови Верховної Ради України від 25 серпня 2011 р. № 769 (зі змін.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/769/11-%D1%80%D0%B3

64. Положення про секретаріат депутатської фракції у Верховній Раді України: Затв. розпорядженням Голови Верховної Ради України від 22 лютого 2008 р. № 305 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/305/08-%D1%80%D0%B3

65. Положення про секретаріат комітету Верховної Ради України: Затв. розпорядженням Голови Верховної Ради України від 22 лютого 2008 р. № 305 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/305/08-%D1%80%D0%B3

 

Навчальна та науково-монографічна література:

1. Біленчук П.Д., Кравченко В.В., Підмогильний М.В. Місцеве самоврядування в Україні (муніципальне право). Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2000. – 304 с.

2. Ворона П. В., Мучник А. М. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні. Навчально-методичний посібник. – Полтава, ПП Шевченко, 2010. – 98 с. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.uccu.org.ua/bitstream/123456789/1704/1/підручник.pdf

3. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні: підручник / І. І. Бодрова, С. В. Болдирєв, В. О. Величко та ін.; за ред. С. Г. Серьогіної. — 2-ге вид. переробл. та доповн. – Х.: Право, 2011. – 360 с. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://library.nulau.edu.ua/POLN_TEXT/KNIGI_2012 /Dergbud_2011.pdf

4. Журавський В.С., Серьогін В.О., Ярмиш О.Н. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні: Підручник. – К.: Ін Юре, 2003.

5. Демиденко В.О. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні (у схемах): Посібник. – К.: КНТ, 2007. – 440 с.

6. Державне будівництво та місцеве самоврядування: Підручник / За ред. С.Г. Серьогіної. – 2-ге вид. переробл. та доповн. – Х.: Право, 2011. – 360 с.

7. Колодій А.М., Олійник А.Ю. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 464 с.

8. Муніципальне право України: Підручник / За ред. В.Ф. Погорілка, О.Ф.Фрицького. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.

9. Погорілко В. Ф.І, Баймуратов М. О., Бальций І.О. та ін. Муніципальне право України: Підручник. \ 3а ред. Баймуратова М.О. – 2-го вид. доп. – К: Правова єдність, 2009. – 720 с.

Допоміжна

1. Бальцій Ю.Ю. Правовий статус міського голови в Україні: Монографія. – Одеса: Фенікс, 2007. – 176 с.

2. Барабаш Ю.Г. Парламентський контроль в Україні (конституційно-правовий аспект): Монографія. – Харків: Легас, 2004. – 192 с.

3. Батанов О.В. Конституційно-правовий статус територіальних громад в Україні: Монографія. – К.: Ін Юре, 2003. – 512 с.

4. Битяк Ю.П. Повноваження та організація діяльності місцевих державних адміністрацій, їх відносини з органами місцевого самоврядування // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2002. – Вип.4. – С.3-14.

5. Богуцький П. Демократичні засади конституційного статусу і повноважень прокуратури України // Право України. – 2013. – №8. – С.123-130.

6. Бодрова І.І. Концептуальні підходи визначення поняття територіальної громади // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2004. – Вип.7. – С.62-73.

7. Ващенко О.М. Статус представницьких органів місцевого самоврядування та їх керівництва на регіональному рівні: порівняльно-правовий аспект // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2006. – Вип.12. – С.189-199.

8. Величко В.О. Конституційно-правовий статус місцевих державних адміністрацій в Україні: Монографія. – Харків: Видавець СПД ФО Вапнярчук Н.М., 2005. – 208 с.

9. Веніславський Ф.В. Конституційне визначення меж державної влади в Україні // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2000. – №43. – С.17-22.

10. Вишневський С. Ф. Деякі проблеми теорії функцій органів самоорганізації населення / С. Ф. Вишневський // Держава і право. Юридичні і політичні науки. - 2014. - Вип. 65. - С. 92-100. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/dip_2014_65_16.pdf

11. Волощук О. До проблеми вдосконалення законодавства про вибори Президента України // Право України. – 2013. – №5. – С.211-219.

12. Герасіна Л.М. Інституційна природа державної влади та система її політико-правових інститутів // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2003. – Вип.5. – С.3-16.

13. Григорьев В.А. Эволюция местного самоуправления: Монография. – К.: Истина, 2005. – 424 с.

14. Гусаров С. М. Законотворчість і законодавчий процес в Україні / С. М. Гусаров. – Харків: Золота миля, 2014. – 412 с.

15. Делія Ю. Компетенційні спори: причини і шляхи їх подолання // Право України. – 2000. – №6. – С.32-33.

16. Державне управління: теорія і практика / За заг. ред. В.Б.Авер’янова. – К.: Юрінком Інтер, 1998. – 432 с.

17. Дробуш І.В. Функції органів місцевого самоврядування в Україні: Монографія. – К.: Ін-т держави права ім.. В.М. Корецького НАН України, 2003. – 244 с.

18. Заєць А. Принцип розподілу влад в новітній українській конституційно-правовій практиці // Вісник Академії правових наук України. – 1998. – №2(13). – С.40-50.

19. Зозуля О. І. Конституційно-правовий статус Адміністрації Президента України / О.І. Зозуля. – Харків: Харків юрид., 2014. – 299 с.

20. Ківалов С.В., Залюбовська І.К. Парламентський контроль за діяльністю органів виконавчої влади в Україні: історія, теорія, перспективи: Монографія. – Одеса: Юридична література, 2004. – 152 с.

21. Клімова Г.П. Інститут місцевого самоврядування в сучасній Україні // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2002. – Вип.4. – С.15-23.

22. Клімова Г.П. Місцеве самоврядування в Україні: історія і сучасність // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2004. – Вип.8. – С.80-89.

23. Коваль О. Місцеві органи державної виконавчої влади: структура, повноваження та компетенція в умовах регіоналізації України // Вісник Української Академії державного управління при Президентові України. – 2001. – №2. – Ч.1. – С.82-84.

24. Козюбра М. Система судів України та місце в ній Верховного Суду України: стан та перспективи реформування // Право України. – 2012. – №12. – С.15-28.

25. Конституційно-правові засади становлення української державності: Монографія / За ред. В.Я. Тація, Ю.М. Тодики. – Харків: Право, 2003. – 328 с.

26. Копєйчиков В., Павленко П. Деякі загальні питання правового статусу посадової особи // Вісник Академії правових наук України. – 2000. – №2(21). – С.53-61.

27. Крусян А. Президент України: особливості конституційно – правового статусу та тенденції його удосконалення//Юридичний вісник. – 2011. - №1. – С.49-57.

28. Куйбіда В. Конституційно-правові проблеми міського самоврядування в Україні: Монографія. – Львів: Літопис, 2001. – 376 с.

29. Куйбіда В.С. Принципи і методи діяльності органів місцевого самоврядування: Монографія. – К.: МАУП, 2004. – 432 с.

30. Куколевська Ж.Д. Правові основи місцевого самоврядування: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2006. – 166 с.

31. Кушніренко О.Г., Слінько Т.М. Комітети Верховної Ради України і проблеми підвищеня ефективності їх діяльності // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2000. – №42. – С.36-41.

32. Лихачов С. В. Щодо функцій органів місцевого самоврядування в Україні // Форум права. – 2010. – № 2. – С. 272–276 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2010-2/10lcvcvu.pdf

33. Любченко П.М. Конституційно-правові основи розвитку місцевого самоврядування як інституту громадянського суспільства: Монографія. – Харків: Одіссей, 2006. – 352 с.

34. Любченко П.М. Підсистеми публічної влади: правове регулювання їх взаємодії // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 1998. – №34. – С.38-44.

35. Людькова І. Щодо особливостей правового статусу центральних органів виконавчої влади зі спеціальним статусом / І. Людькова // Юридичний вісник. - 2014. - № 6. - С. 67-71. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/urid_2014_6_13.pdf.

36. Лялюк О.Ю. Статут територіальної громади як дин з елементів правової основи місцевого самоврядування в Україні // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2005. – №75. – С.20-26.

37. Макаренко О. Щодо співвідношення понять “орган виконавчої влади” та “орган державного управління” // Право України. – 2000. – №6. – С.23-26.

38. Марчук О. Л. Вища рада юстиції – конституційний орган держави / О. Л. Марчук // Державне будівництво та місцеве самоврядування. - 2013. - Вип. 25. - С. 180-194.

39. Марцеляк О.В. Комітети Верховної Ради України: система, структура та роль у здійсненні основних функцій парламенту // Право і безпека. – 2005. – Т.4. – №4. – С.7-10.

40. Миколенко В. А. Місце прокуратури у системі влади в Україні // Форум права. – 2011. – № 2. – С. 613–617 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2011-2/11mvavvu.pdf

41. Михеєнко Р. Виконавча влада і конституційні статуси Президента України та Кабінету Міністрів України // Право України. – 2000. – №8. – С.24-28.

42. Місцеве самоврядування в Україні в умовах становлення правової держави: Монографія / За ред. Ю.М. Тодики, В.А. Шумілкіна. – Х.: Одіссей, 2004. – 392 с.

43. Мішина Н. Конституційна регламентація місцевого самоврядування в Україні: сучасність та перспективи / Н. Мішина // Юридичний вісник. - 2015. - № 1. - С. 31-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/urid_2015_1_7.pdf.

44. Набока І.В. Особливості правового статусу постійних комісій місцевих рад // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2003. – Вип.5. – С.191-198.

45. Остапенко О.Г. Муніципально-правова відповідальність органів самоорганізації населення // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2006. – №83. – С.96-102.

46. Парламентське право України: Навчальний посібник / За ред. О.Н. Ярмиша. – Харків: ХНУВС, 2007. – 500 с.

47. Петренко М.Я. Юридична природа органів місцевого самоврядування // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2003. – Вип.6. – С.153-161.

48. Петришин О. Поняття посадової особи державного апарату // Вісник Академії правових наук України. – 2000. – №2(21). – С.37-45.

49. Погорецький М., Костюченко О. Місце та повноваження Верховного Суду України як найвищого судового органу в системі судів загальної юрисдикції // Право України. – 2012. – №12. – С.35-41.

50. Полянський Ю. Про організаційний устрій та функції органів прокуратури / Ю. Полянський // Юридичний вісник. - 2015. - № 1. - С. 87-90. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/urid_2015_1_16.pdf.

51. Правові проблеми комунальної власності: Монографія / За заг. ред. В.І. Борисової. – Харків: Видавець ФО-П Вапнярчук Н.М., 2007. – 144 с.

52. Прієшкіна О.В. Місцеве самоврядування в Україні: правове регулювання безпосередньої демократії: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2004. – 336 с.

53. Прилуцький С. Єдність судової влади і правовий статус Верховного Суду України: концептуальні принципи та проблеми їх реалізації // Право України. – 2012. – №12. – С. 42-51.

54. Свіркін Д.О. Державна реформа судової влади в Україні // Держава та регіони. Сер. Право. — 2010. — Вип. 2. — С. 179-184.

55. Сергієнко О.В. Служба в органах місцевого самоврядування: публічно-правовий аспект // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2006. – №83. – С.72-79.

56. Серьогіна С.Г. Взаємодія держави й місцевого самоврядування: теоретико-правовий аналіз історичних моделей та новітніх тенденцій // Проблеми законності: Респ. міжвідом. наук. зб. – Харків: Нац. юрид. акад. України, 2006. – №83. – С.3-13.

57. Серьогіна С.Г. Теоретично-правові та організаційні засади функціонування інституту президентства в Україні. Монографія. – Х.: Ксілон, 2001. – 280 с.

58. Серьогіна С. Конституційне закріплення форми правління: історичний досвід і сучасність // Право України. – 2013. – № 12. – С. 93–100.

59. Серьогіна С. Вдосконалення місцевого самоврядування в Україні в умовах демократизації та консолідації суспільства // Право України. – 2014. – № 4. – С. 107–115.

60. СкрипнюкВ. М.Розвиток системи державної влади в Україні: конституційно-правові аспекти: монографія. — К.: Логос, 2010. — 504 с.

61. Сліденко І. Концептуальні міркування з приводу доктринальних засад парламентської виборчої системи в Україні // Право України. – 2013. – №5. – С. 96-104.

62. Совгиря О. Парламентська коаліція в Україні: фактори, що впливають на діяльність, нові реалії правового регулювання / О. Совгиря // Вісник Львівського університету. Серія юридична. - 2014. - Вип. 60. - С. 178-184. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Vlnu_yu_2014_60_24.pdf.

63. Совгиря О. Формування уряду України за конституцією України, зі змінами 2004 року: проблемні аспекти / О. Совгиря // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. - 2014. - Вип. 1. - С. 14-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/VKNU_Yur_2014_1_5.pdf

64. Торохтій Ю.З. Делегування повноважень між місцевими державними адміністраціями й органами місцевого самоврядування: шляхи оптимізації // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2004. – Вип.7. – С.183-193.

65. Федоренко В. Вибори, виборче право і виборчі системи — пріоритетний напрям сучасних конституційно-правових досліджень // Право України. – 2013. – №5. – С.105-113.

66. Цвєтков В.В. Державне управління: основні фактори ефективності (політико-правовий аспект). – Х.: Право, 1996. – 164 с.

67. Чапала Г.В. Місцеве самоврядування в системі публічної влади: теоретико-правовий аналіз: Монографія. – Харків: Право, 2006. – 224 с.

68. Чапала Г.В. Публічна влада у громадянському суспільстві: підхід до проблеми // Державне будівництво та місцеве самоврядування: Збірник наукових праць. – Х.: Право, 2005. – Вип.9. – С.50-62.

69. Шаповал В.М. Феномен державного органу (органу держави) або органу державної влади: теоретико-правовий і конституційний аспекти // Право України. – 2003. – №8. – С.25-29.

70. Швець А. Основні організаційно-правові форми діяльності депутатів місцевих рад / А. Швець // Юридичний вісник. - 2014. - № 6. - С. 78-83. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/urid_2014_6_15.pdf.

71. Ющик О.І. Теоретичні основи законодавчого процесу: Монографія. – К.: Парламентське видавництво, 2004. – 519 с.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 363 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

775 - | 750 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.