Лекции.Орг


Поиск:




Підготовка полотна до вишивання мережок




Перед початком роботи необхідно вирівняти край полотна. Для цього висмикують першу цілу нитку з краю полотна і по її сліду полотно обрізають.

Перед тим, як розрізати і висмикнути нитки для майбутньої мережки, їх необхідно по боках закріпити (зробити "закріпки"). Існує 2 методи кріплення ниток полотна:

1.Качалочками

2.Розрізанням і відновленням ниток полотна.

Закріплення ниток полотна качалочками. По обидва боки майбутньої мережки вишивають качалочки. По боках від качалочок розрізають нитки і висмикують їх по одній, намагаючись не пошкодити полотно. Щоб обрізані кінці ниток гарно заховати, під качалочки вводять голку і відсувають стібки в той бік, з якого були обрізані нитки.

 

Розрізання і відновлення ниток полотна.

По середині майбутньої мережки розрізають 2 нитки полотна. Кінчиком голки обережно витягують одну з розрізаних ниток, рухаються в бік краю вишивки. Нитку витягують на 2,5 см дальше від краю майбутньої мережки, а кінчик виводять на виворіт. Далі витягують другу нитку. Дійшовши до краю майбутньої мережки, вдягають її в голку. Ведуть голку через отвір, залишений першою ниткою, а далі по шляху видалення першої нитки, зберігаючи порядок переплетення.

 

Закріплення робочої нитки

Для закріплення нитки вузлики не використовують. Існує кілька варіантів правильного закріплення робочої нитки:

1.Відступають від краю мережки 2 нитки і вишивають декілька стібків швом "поперед голкою". Цей шов виконують зліва на право в напрямку до того місця, де буде починатися мережка. Далі вишивають один невеликий вертикальний стібок через край і починають вишивати саму мережку. Кінець нитки в полотні зашивають мережкою.

2.Закріплюють робочу нитку стібками за кілька ниток тканини, залишивши "хвостик" з лиця або на вивороті. По закінченні роботи цей хвостик витягують, заправляють в голку і заховують кількома стібками в готовій вишивці.

3.За допомогою петельки. Цим варіантом дуже зручно користуватися, якщо вишивку виконують парною кількістю ниток: складають нитку вдвоє, заправляють у вушко голки. Виводять голку з ниткою з вивороту на лицевий бік, залишивши з вивороту невелику петельку. Виконують перший стібок вводячи голку з лиця на виворіт (рис.1), і пропускають голку через петельку (рис.2). Нитку затягують (рис.3)

4.Голку вводять між нитками майбутньої мережки і вколюють її в тканину, відступивши від краю на дві-три нитки. Потім набирають на голку необхідну кількість вільних ниток прорідженої смужки тканини, робочу нитку вкладають петлею в напрямку проти руху стрілки годинника, і затягують петлю, притримуючи лівою рукою вільний кінчик нитки. Для міцності на цьому місці роблять другу петлю, а зайвий кінчик обрізають. Наступним стібком вводять голку в тканину з вивороту над стягнутими нитками тканини й виводять на лицьовий бік. Утворюється перший прутикмережки.

 

Закріплення робочої нитки в кінці і в середині роботи. Якщо нитка закінчилася, її закріплюють тут же, з виворотнього боку, пропустивши під косими стібками вже вишитої мережки.

 

6. Закріплення нового матеріалу.

Бесіда з учнями:

ü Які шви називають наскрізними?

ü Яку іншу назву мають наскрізні шви?

ü Якими нитками вишивають мережки?

 

7. Практична робота: Технологія виконання мережки «одинарний прутик»

Обладнання і матеріали: п’ яльця, нитки, голки, ножиці, тканина

Одинарний прутик – це звичайна мережка, основою якої є звичайний ручний шов, що застосовується для підшивання рубця. По мірі розвитку народного мистецтва вишивання цей шов частково змінився і перетворився в найпростішу мережку – одинарний прутик.

Цією мережкою обшивають лише одну сторону прорідженої доріжки тканини, в наслідок чого утворюються немовби китички з ниток тканини. Одинарним прутиком обшивають краї серветки, доріжки, утворюють китички рушника. Але можна змережити китичками низ спідниці чи рукава, шарфика, краї сумки в народному стилі, тощо.

Отже, обшиємо одинарним прутиком краї серветки. Спочатку визначимо довжину майбутньої китички (1,5-2 см) та висмикнемо з полотна 1-2 нитки на цій відстані від краю серветки. Нитки висмикувати краще швацьким кілочком чи тупим кінцем голки. Слідкуйте, щоб довжина китичок з усіх країв була однаковою.

Вишивають мережку зліва направо. Притисніть великим пальцем кінчик нитки довжиною 3-4 см в лівому верхньому куті серветки, закріпіть нитку там же двома короткими стібками.

Пропустіть голку справа наліво під трьома - чотирма нитками (не більше 3 мм в ширину) чи групами ниток в канві; відділіть китичку, злегка затягнувши нитку. В першу китичку закріпіть залишок робочої нитки; потім підріжте кінчик нитки врівень з китичкою.

Маленьким вертикальним стібком закріпіть китичку, захоплюючи 2 нитки тканини (чи 1 смужку канви).

Продовжуйте відділяти та пришивати китички по всій стороні серветки; не відриваючи нитку поверніть серветку та продовжуйте обшивати наступний бік.

Пам’ятайте – затягувати китичку потрібно тільки в напрямку тканини, пришиваючи китичку до серветки. Якщо затягувати мережку до краю полотна, то строчка «повисне у повітрі», буде неохайний вигляд, особлива в кольорових нитках.

А що робити, як нитка закінчується? Зробіть ще один короткій стібок в тканину, закріплюючи нитку біля останньої прошитої китички, протягніть нитку через «голівку» китички та відріжте залишок нитки на рівні китички (вона стане на 1 нитку пишніше). Нову нитку закріпіть двома короткими стібками перед наступною китичкою (як на початку роботи) та продовжуйте вишивання.

Наступна робота також виконана мережкою "одинарний прутик".

7.1. Вступний інструктаж

При виконанні практичної роботи необхідно дотримуватись технології, послідовності виконання простих мережок та правил з охорони праці під час роботи.

Користуючись картками «Правила безпечної праці» та переглядаючи ППЗ «Техніка виконання простих мережок» учні вчаться виконувати зразки простих мережок.

Руханка

Зараз руханку цікаву проведемо ми на славу!

З неї сили зачерпнемо, працювати знов почнемо.

Станьте діти – руки в боки,

І зробіть зо три підскоки.

Руки вгору підніміть і в долоні поплещіть.

А тепер поприсідайте і за парти знов сідайте.

Т.І. Муравська

 

7.2. Поточний інструктаж:

ü контроль за виконанням роботи;

ü коригування недоліків в роботі та шляхи їх усунення.

7.3. Заключний інструктаж:

ü проведення короткого аналізу виконаної роботи;

ü акцентування уваги на важливості організації робочого місця.

Підсумок уроку

8.1. Виставлення та мотивація оцінок

8.2. Рефлексія

ü Що нового дізнались на уроці?

ü Де можете використати отримані знання в житті?

ü Оцінити свою роботу за критеріями

ОЦІНОЧНИЙ ЛИСТ

Критерії якості мережки Відмітка про виконання
Стібки качалочок однакової довжини  
Нитка закріплена міцно і непомітно  
У кожному «прутику»обкручено однакову кількість ниток  
Нитки у «прутику» стягнуті рівномірно  
Дотримання правил безпеки праці  
Норма часу  
Самостійність виконання  

 

8.3. Домашнє завдання

ü Вишити до кінця зразок

ü Створити ескіз виробу, оздобленого мережками

ü Вивчити конспект

 

8.4. Контроль прибирання робочих місць.


 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 438 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

938 - | 874 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.