Лекции.Орг


Поиск:




Мета і завдання дисципліни




ХерсонськА державнА морськА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СУДНОВИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВОК ТА ЗАГАЛЬНОІНЖЕНЕРНОЇ ПІДГОТОВКИ

Затверджую

Перший проректор

____________професор Л.Б. Кулікова

______________ _____. 2015р.

Шифр №__________________

Реєстр. №_________________

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

З дисципліни: «Безпечне управління судновими енергетичними установками і менеджмент машинної команди»

Факультет суднової енергетики

Ступінь вищої

освіти бакалавр

Галузь знань 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура»

Напрям підготовки 6.070104 «Експлуатація суднових енергетичних установок»

Професійне спрямування «Експлуатація суднових енергетичних установок»

Курс Третій - СП

Форма навчання денна - заочна

Херсон – 2015

Робочу навчальну програму дисципліни «Безпечне управління судновими енергетичними установками і менеджмент машинної команди» розробив у відповідності з навчальним планом та галузевим стандартом вищої освіти підготовки бакалавра напрямку підготовки 0701 «Транспорт і транспортна інфраструктура», за професійним спрямуванням «Експлуатація суднових енергетичних установок», старшій викладач кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та загально інженерної підготовки Матвєєв В.В

 

 

Програму розглянуто та ухвалено на засіданні кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та загальноінженерної підготовки

____ ____________________ 20__ р. протокол №____

 

Завідувач кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та загальноінженерної підготовки д.т.н.проф. А.В.Букетов

 

Декан факультету  
суднової енергетики _______ Є.В. Білоусов

 

Завідувач навчально - методичного відділу ________ В.В.Черненко

 

 


 

Позначення та скорочення:

 

ІМО – міжнародна морська організація;

ЄКТС – Європейська кредитно-трансферна система;

АТ – атестаційний тиждень;

Л – лекція;

ПЗ – практичне заняття;

 

 


 

Мета і завдання дисципліни

Роль і значення дисципліни у підготовці фахівців полягає у формуванні знань та вмінь у курсантів стосовно грамотного та безпечного управління судновою енергетичною установкою. Дисципліна «Безпечне управління судновими енергетичними установками, менеджмент машинної команди» належить до циклу дисциплін професійно-практичної підготовки, нормативної частини, навчального плану з підготовки бакалавра. Вивчення дисципліни «Безпечне управління судновими енергетичними установками, менеджмент машинної команди» забезпечується попереднім засвоєнням таких дисциплін як: «Суднові котельні установки», «Суднові допоміжні установки і системи», «Суднові турбінні установки», «Технічне використання суднових технічних засобів і безпечне несення вахти», «Основи суднової енергетики» та інших.

Безпека мореплавства і в цілому ефективність суднової енергетичної установки (СЕУ) визначається компетентністю спеціаліста машинної команди, до складу якої згідно Положенням Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти (ПДНВ 78/95) входять: старший механік, другий механік, вахтові механіки та рядовий склад.

Підготовка спеціаліста нового покоління потребує забезпечення їх знаннями на високому теоретичному і методичному рівні з додержанням вимог міжнародних і державних стандартів щодо експлуатації суднових енергетичних установок і безпечного несення машинної вахти, у яких закріплені оптимальні показники, характеристики процесів, механізмів, вимоги. Положення, узгоджені Міжнародною конвенцією про підготовку і дипломування моряків та несення вахти (ПДНВ) 1978 року та Кодексом ПДНВ 1995 року націлені сприяти посиленню охорони людського життя і збереженню майна на морі, а також захисту морського середовища шляхом установлення, за спільною згодою, міжнародних норм підготовки і дипломування моряків та несення вахти.

Мета вивчення дисципліни у вигляді системи здатностей (компетенції), типових завдань діяльності, встановлюється у відповідності до вимог міжнародної Конвенції ПДМНВ - 78/95 (таблиця А-ІП/І).

На рівні експлуатації, кандидат на звання вахтового механіка для підтвердження компетентності «Використання ручних інструментів, вимірювального обладнання для розбирання, технічного обслуговування, ремонту та збирання суднової установки і обладнання», повинен володіти знаннями техніки безпеки в умовах майстерні.

Для підтвердження компетентності «Несення безпечної вахти в машинному відділенні» - знаннями процедур безпеки і аварійних процедур, переходу від дистанційного/автоматичного до ручного управління всіма системами, а також мір безпеки, які повинні витримуватися під час несення вахти та термінових дій, що виконуються під час пожару або інциденту, особливо тих, що стосуються паливних і масляних систем.

Для підтвердження компетентності «Обслуговування суднових механічних систем, включаючи системи управління» - знаннями процедур безпеки і аварійних процедур, тобто, безпечним виводом з експлуатації всіх механічних і електричних установок та обладнання, до того часу, коли персонал буде мати дозвіл працювати по їх ремонту.

Для підтвердження компетентності - «Попередження пожеж і боротьба з пожежами на суднах» повинен володіти знаннями протипожежної безпеки засобів пожежогасіння, тобто:

- знаннями мір протипожежної безпеки;

- вміння організації навчань боротьбі з пожежами;

- знаннями видів і хімічної природи запалювання;

- знаннями систем пожежогасіння;

- дій, котрі треба здійснити в разі пожежі, включно пожежі охоплюючи паливні та мастильні системи.

Головна мета курсу «Безпечне управління судновими енергетичними установками, менеджмент суднової машинної команди» - це:

- придбання знань, вмінь та навичок, необхідних для самостійного використання нормативних документів морського права державного, регіонального та міжнародного рівнів;

- знайомство курсантів з безпечним управлінням як технічними засобами та і обладнанням;

- становлення і вдосконалення культури мислення майбутніх фахівців з точки зору використання засобів та методів стандартизації при підготовці і дипломуванні моряків при несенні вахти, та вміння оптимально керувати підлеглими.

 

Завдання курсу

 

Методичні

Ґрунтуючись на попередньо викладених дисциплінах циклу природничо-наукової підготовки та знаннях окремих елементів суднової енергетики, їх конструкцій та режимів експлуатації забезпечити якісне засвоєння дисципліни «Безпечне управління судновими енергетичними установками, менеджмент машинної команди».

Пізнавальні

Володіючи знаннями правил безпеки поводження на робочому місці в різних режимах експлуатації обладнання суднової енергетичної установки, шляхом подальшого удосконалення курсант стає кваліфікованим фахівцем з безпечної її експлуатації.

При роботі в аудиторії, самостійної роботі та роботі з учбовою літературою курсантам необхідно добиватися виразного|чіткого| уявлення про фізичну сутність явищ і процесів, що вивчаються, особливу увагу слід приділити вивченню теоретичних основ, що є базою для вивчення інших дисциплін. Курсанти повинні мати уяву про:

- загальноприйняті технічні терміни;

- правила яких слід дотримуватись під час несення машинної вахти;

- дотримання безпеки та термінові заходи під час вахти;

- безпечне управління засобами машинного відділення;

- безпечне уповільнення та повна зупинка головного двигуна;

- автоматична аварійна зупинка головного двигуна;

- причини аварій як наслідок небезпечного керування СЕУ.

 

Практичні

Забезпечити засвоєння навичок на рівні спеціалістів та магістрів в питаннях безпечного управління суднових енергетичних установок з дотриманням усіх вимог технічної експлуатації суднових енергетичних установок та правил безпеки управління СЕУ та менеджмент машинної команди.

При викладанні курсу ««Безпечне управління судновими енергетичними установками, менеджмент машинної команди» слід особливу увагу приділити практичним заняттям, що має сприяти кращому засвоєнню теоретичного матеріалу. У результаті вивчення дисципліни курсанти (студенти) здобувають практичні навички, необхідні для безпечного управління судновою енергетичною установкою та розв’язання виникаючих задач при її експлуатації.

Практичне уміння і навички формуються в два етапи:

1. у період навчання в навчальному закладі;

2. при виконанні програм певних видів практик, передбачених навчальним планом.

Для формування необхідних практичних вмінь і навичок використовуються практичні заняття, які проводяться в навчально-виробничих майстернях та на тренажерах, передбачених навчальною програмою та програмою практик.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 405 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

806 - | 689 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.