Лекции.Орг


Поиск:




ІІ. Основна частина заняття «80» хв.




ПЛАН

Проведення заняття з навчальної дисципліни "Військова підготовка"

Розділ "Вогнева підготовка"

 
Вид заняття: групове заняття

Тема 1: Основи внутрішньої та зовнішньої балістики

Заняття 1: Основи внутрішньої балістики

 
Місце проведення: аудиторія
 
Матеріальне забезпечення заняття: інфокус (полілюкс), слайди, стенди по вогневій підготовці
 
 

 

І. Вступна частина – 5 хв.

1. Приймання навчальної групи.

2. Коротке нагадування основних питань попереднього заняття.

3. Питання контролю: – що таке балістика?.

______________

4. Висновки з опитування:

____________________________

5. Зв’язок з темою попереднього заняття: перше заняття

______________

6. Мета заняття:

- вивчити суть внутрішньої балістики, сутність, явища пострілу та його періоди;

- уяснити поняття початкової швидкості кулі (гранати) та її практичне значення;

- ознайомитися з відбоєм зброї та кутом вильоту.

ІІ. Основна частина заняття «80» хв.

№ з/п Основні питання заняття Час (хв)
1п Постріл і його періоди.  
  Пострілом називається викидання кулі(гранати) з каналу ствола зброї енергією газів, які утворюються при згоранні порохового заряду. Постріл відбувається в дуже короткий проміжок часу (0,001-0,06 с). При цьому утворюється велика кількість газів та виділяється багато тепла. Періоди пострілу Постріл триває дуже короткий проміжок часу(0,001 – 0,06с). При пострілі розрізняють 4 послідовних періоди: 1 – попередній; 2 – перший чи основний; 3 – другий; 4 – третій, або період післядії газів; Попередній період триває від початку горіння порохового заряду до повного врізання оболонки кулі в нарізи ствола. Перший, чи основний період триває від початку руху кулі до моменту повного згорання порохового заряду. Другий період триває від моменту повного згорання порохового заряду до моменту вильоту кулі з каналу ствола. Третій період, або період післядії газів триває від моменту вильоту кулі з каналу ствола до моменту зупинки дії порохових газів на кулю(10-15 см від ствола).  
2п Початкова швидкість кулі (гранати) та її практичне значення.  
  Початковою швидкістю польоту кулі називається швидкість, з якою куля покидає канал ствола, тобто швидкість на зрізі ствола (в точці вильоту). Вона позначається υ0 та вимірюється в метрах за секунду(м/с). Ця швидкість трохи більша дульної, але менше максимальної. Визначається розрахунковим шляхом. Убивча дія кулі –дія кулі на живий організм. Убивча сила кулі характеризується її енергією в момент зустрічі з цілю. Для того, аби вивести людину зі строю, достатньо енергії, яка дорівнює 8кгм (78,5 Дж). При стрільбі з автомата АКМ початкова енергія дорівнює 207 кгм, а на дальності 800м складає 29 кгм.[1](Дальність, до якої зберігається убивча дія кулі: АКМ-1500м, АК-74 – 1350м). Пробивна дія кулі – характеризується глибиною її проникненням в перешкоду певної щільності.    
3п Відбій зброї та кут вильоту.  
  З погляду того, що тиск газів в каналі ствола діє у різні боки з однаковою силою, то при пострілі він не лише виштовхує кулю вперед, але й відштовхує зброю назад. Рух зброї(ствола) назад під час пострілу називається відбоєм. Відбій стрілецької зброї відчувається у вигляді поштовху в плече, руку чи грунт. Дія відбою зброї характеризується величиною швидкості та енергії, якою вона володіє при русі назад. Швидкість відбою зброї приблизно у стільки разів менше початкової швидкості кулі, у скільки разів куля легше зброї. Енергія відбою у АКМ не більше 2 кгс*м (19,6 Дж) і сприймається стріляючим безболісно. Кут між напрямком осі каналу ствола до пострілу та її напрямком в момент вильоту кулі[2] з каналу ствола називається кутом вильоту. Кут вильоту вважається позитивним, коли вісь каналу ствола в момент вильоту кулі вище її положення до пострілу, та негативним, коли вона нижче. Величина кута вильоту має практичне значення і залежить від підготовки стрільця. Достатньо при підготовці перемістити кисть лівої руки по цівці вперед або назад, і величина кута вильоту зміниться й кулі підуть відповідно нижче чи вище. З метою зменшення шкідливого впливу відбою на результати стрільби в автоматах Калашникова використовуються спеціальні пристрої: компенсатори у автомата АКМ та дульний гальмо-компенсатор у АК – 74. Витікаючи з каналу ствола гази, ударяючись в стінки компенсатора, дещо опускають дульну частину ствола вліво і вниз.    




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 236 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

768 - | 677 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.