Лекции.Орг


Поиск:




IV. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу.




1. Ознайомлення з основними фактами з життя Є.П.Гребінки.

Учитель. Євген Павлович Гребінка – яскрава зірка української літератури першої половини ХІХ століття, продовжувач традицій І.П.Котляревського та П.П.Гулака-Артемовського, друг Т.Г.Шевченка.(Слайд 8) У вас на столі є інформація про його життя(Додаток 3) та зараз до вашої уваги відеофільм про Є.П.Гребінку. (Слайд 9)

Учитель. Ви ознайомилися з біографією Є.П.Гребінки. Скажіть, будь ласка, які факти з його біографії, на вашу думку, сприяли створенню ним байок, а які – ліричних творів. Байкарі, лірики, у вас є можливість висловити свою точку зору.

Відповіді учнів.

Учитель. Молодці! Не забувайте про карту самооцінки та про наші чарівні літери. А ми крокуємо далі і зараз з’ясуємо, який же внесок зробив Є.Гребінка в розвиток української байки.

2. Знайомство з байкою Є.П.Гребінки «Ведмежий суд». Інсценівка.

3. Словникова робота. (Слайд10)

Віл- самець великої рогатої худоби, який відгодовувався рослинними кормами та був спеціально призначений для відгодівлі і забою. Раніше волів також запрягали у плуг чи вози.

Брага – стародавній напій.

Сласті – тут: щось смачне.

Ратиці – (рос.) копыта.

4. Бесіда за змістом байки: (Слайд 11)

- Чи здійснював Віл якісь протиправні дії?

- Зачитайте цитату з байки, яка розкриває причину звинувачень Вола?

- Кого зобразив байкар в алегоричному образі Вола? З яким іншим героєм байки, вивченої вже вами, його можна порівняти?

- Чи справедливий суд у байці Гребінки?

5. Хвилинка теорії. (Слайд 12)

Ліричний твір –художній твір, у якому через об­раз ліричного героя висловлено авторські думки, емоції, почуття.

Бала́да — жанр ліро-епічної поезії фантастичного, історико-героїчного або соціально-побутового характеру з драматичним сюжетом.

 

Учитель. Гребінка є автором українських ліричних поезій та балад, що виникли на грунті народної творчості ("Човен" (1833), "Українська мелодія", "Заквітчалася дівчина...", "Маруся" та ін.). Власне, Гребінка слідом за Гулаком-Артемовським розвинув у новій українській літературі жанр літературної балади. Писав він ліричні твори і російською мовою. Так його перу належать слова до популярної пісні «Очи черные». (Слайди13,14)

6. Виразне читання балади «Човен».

Бесіда за змістом балади

- Яким настроєм сповнений твір?

- Символом чого виступає море для ліричного героя? А човен?

- Які художні засоби використовує поет, щоб передати почуття ліричного героя?

 

 

V. Рефлексія.

Робота в парах. Складання асоціативного куща: «Гребінка – байкар», «Гребінка – лірик». (Слайди 15,16)

 

VІ. Підсумок уроку.

1. Заключне слово учителя.

Учитель. От і закінчується наша зустріч з українським романтиком Євгеном Павловичем Гребінкою. Давайте підрахуємо, скільки чарівних літер назбирали байкарі? А лірики?Так хто переміг сьогодні: Гребінка - байкар чи Гребінка-лірик?

2. Оцінка навчальної діяльності учнів. Карта самооцінки.

 

VІІ. Домашнє завдання. Підготувати усне повідомлення

«Роль Є.П. Гребінки у долі Т.Г. Шевченка»

Додаток 1

Літературний диктант «Так – ні».

 

1) Головним героєм твору Гулака- Артемовського «Пан та собака» є пес Рябко.

2) Рябко – це алегоричний образ ледачої, безвідповідальної людини.

3) Пан був справедливим, і задарма нікого не карав.

4) На другу ніч Рябко міцно спав за порадою Явтуха.

5) Явтух щиро давав Рябкові корисні поради.

6) Явтух – це образ доброї, справедливої людини.

7) Рябко вірно служив панові і чекав на подяку.

8) Рябка два рази підряд жорстоко побили.

9) Рябко – це образ безправної, закріпаченої людини, що страждає від свавілля пана.

10) Рябко вирішив, пану неможливо догодити.

Кожна правильна відповідь – 0,5. Самоперевірка.

 

Додаток 2

  Зміст Засвоєно повністю Засвоєно частково Не засвоєно Брав (-ла) участь Само оцінка Оцінка вчителя
  Перевірка домашнього завдання -бесіда; -літературний диктант.            
  Сприйняття навчального матеріалу -основні факти з життя Гребінки; -виразне читання байки; -бесіда за змістом байки -теорія; -виразне читання балади; -бесіда за змістом балади.            
  Рефлексія -робота в парах            

Карта самооцінки

 

Учня (учениці) 8 класу __________________________________________________

 

 

Додаток 3

Євген Павлович ГРЕБІНКА

(1812 — 1848)

Євген Павлович Гребінка народився 2 лютого 1812р. у сім'ї дрібного поміщика на хуторі Убіжище поблизу Пирятина на Полтавщині. Місцевість, де народився Є. Гребінка і де пройшли його дитячі роки, напрочуд мальовнича та поетична. Народився він на хуторі Убіжище на Полтавщині 2 лютого 1812 року в сім’ї дрібного поміщика. Величезний вплив на нього мала няня-кріпачка. Казки, легенди, народні перекази, пісні, загадки няні зачаровували малого хлопця й пробудили першу любов до літератури та мистецтва. Усе життя з вдячністю згадував Є. Гребінка свою няню. Як і всі поміщицькі діти, Є. Гребінка спочатку навчався вдома. А на тринадцятому році життя віддають його до Ніжинської гімназії вищих наук. Є. Гребінка мав великий потяг до знань. Багато читав, рано почав писати вірші. Ще в гімназичні роки робить вільний переклад поеми «Полтава» О. Пушкіна українською мовою, стає активним автором рукописних альманахів, які виходили в гімназії.
У 1831 р. Є. Гребінка успішно закінчив гімназію й поступив на військову службу. Але вона його не приваблювала, і Євген Павлович подає у відставку.

У 1834р. Гребінка переїжджає до Петербурга, де зав'язує широкі знайомства з літераторами й діячами російської культури, зокрема Пушкіним, Криловим, Тургенєвим, Брюлловим, відвідує літературні салони і влаштовує літературні вечори в себе вдома.

У Петербурзі Гребінка розгортає жваву літературну діяльність, систематично виступає із своїми творами на сторінках "Современника", "Отечественных записок", "Литературной газеты", "Утренней зари" та ін.

Велику роль відіграв Гребінка в житті, творчому становленні Т. Шевченка, з яким познайомився у другій половині 1836р. Він брав безпосередню участь у викупі його з кріпацької неволі. Особлива заслуга Гребінки в тому, що в 1840р. з його допомогою побачив світ "Кобзар" Шевченка.

З кінця 30-х рр. Гребінка виступає як невтомний організатор українських літературних сил. Так, за його участю в 1841р. виходить альманах "Ластівка", на сторінках якого були опубліковані твори Шевченка, Котляревського, Квітки-Основ'яненка, Боровиковського, Забіли та інших авторів, добірка українських народних пісень і приказок.

Окрилений успіхом, Є. Гребінка весь поринає в літературну творчість. Пише ліричні вірші українською та російською мовами, друкує прозові твори в періодичних виданнях, перевидає байки (1836). Найвизначніше місце в художньому доробку Гребінки українською мовою посідають байки. Славу йому як байкареві принесли "Малороссийские приказки", що з'явились окремими виданнями у Петербурзі в 1834 і 1836 рр.

Байки Гребінки органічно пов'язані з народними приказками і прислів'ями.

Крім традиційних персонажів, що уособлюють людські якості, у байці, як правило, є ще одна дійова особа — оповідач — тлумач смислу байки, її морального висновку ("Ведмежий суд", "Рибалка", "Будяк да Коноплиночка" та ін.).

Поетичний доробок Гребінки російською мовою значно ширший за обсягом і тематикою, ніж українською. Його російські вірші переважно романтичні. Широкою популярністю користується і сьогодні романс Гребінки "Черные очи" ("Очи черные, очи страстные..")

Є. Гребінка сумував за Україною, за рідним Убіжищем. Щоліта поспішав на батьківщину. А влітку 1843 р. приїхав на Україну разом з Т. Шевченком.
Сирий холодний клімат півночі підірвав здоров’я молодого письменника. Він захворів на туберкульоз легенів і помер у розквіті творчих сил на 37-му році життя. Тіло перевезли на Україну і поховали в рідному селі.

 

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 506 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

584 - | 549 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.