Лекции.Орг


Поиск:




Перелік рекомендованої літератури 32 страница




Право голосу на виборах мають громадяни України, що постійно проживають в Автономній Республіці Крим, яким на день проведення виборів виповнилося 18 років. Кожний виборець має один голос. Не мають права голосу і права бути обраними громадяни, визнані судом недієздатними.

Вибори депутатів Верховної Ради АРК здійснюються за мажоритарною системою відносної більшості. Для проведення виборів утворюється 100 одномандатних округів.

Вибори депутатів Верховної Ради АРК організовують і проводять виборча комісія АРК, окружні та дільничні виборчі комісії, які утворюються відповідними представницькими органами влади.

Право висування кандидатів у депутати належить тільки громадянам України, що постійно проживають в АРК і реалізується місцевими осередками політичних партій та безпосередньо громадянами шляхом самовисування, а також зборами громадян і трудовими колективами. При цьому одна і та ж особа може бути висунута лише в одному виборчому окрузі.

Висунуті кандидати мають отримати на свою підтримку не менш як 750 підписів виборців відповідного округу. Підписні листи видаються окружними виборчими комісіями особам, які подали заяву про намір балотуватися кандидатом у депутати або які висунуті зборами громадян, трудовими колективами та місцевими осередками партій. Необхідна кількість підписів має бути зібрана і подана до окружної виборчої комісії до закінчення строку для реєстрації кандидатів, тобто за 45 днів до дня виборів.

Окружна виборча комісія приймає рішення щодо реєстрації кандидата у депутати не пізніше ніж на третій день після подання всіх необхідних документів. У разі реєстрації кандидату в депутати видається відповідне посвідчення і він отримує комплекс прав для здійснення передвиборної агітації у повному обсязі. Передвиборна агітація може здійснюватись у будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції та законам України.

Фінансування роботи виборчих комісій здійснюється за рахунок коштів республіканського бюджету АРК, а фінансування передвиборної агітації – за рахунок коштів республіканського бюджету АРК, а також коштів кандидатів у депутати, пожертвувань фізичних та юридичних осіб. Не пізніш як за 7 днів до дня виборів кандидати в депутати або їх довірені особи зобов’язані передати до окружних виборчих комісій фінансові звіти про джерела надходжень у власні виборчі фонди.

Голосування проводиться виключно в день виборів або в день повторного голосування з 7.00 до 22.00 у спеціально відведених приміщеннях, де обладнуються в достатній кількості кабіни або кімнати для таємного голосування. Кожен виборець голосує особисто. Виборчі бюлетені видаються членами дільничної виборчої комісії на підставі списку виборців по відповідній виборчій дільниці за умови пред’явлення виборцем документа, що посвідчує його особу.

Підрахунок голосів здійснюється виключно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні, після чого складається протокол, до якого заноситься: 1) загальна кількість виборців, зареєстрованих на виборчій дільниці; 2) кількість одержаних на дільницю бюлетенів; 3) кількість невикористаних бюлетенів; 4) кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені; 5) кількість виборців, які взяли участь у голосуванні; 6) кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними; 7) кількість голосів, поданих за кожного кандидата у депутати.

На підставі протоколів дільничних виборчих комісій окружна виборча комісія визначає: 1) загальну кількість виборців у виборчому окрузі; 2) кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені; 3) кількість виборців, які взяли участь у голосуванні; 4) кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними; 5) кількість голосів, поданих «за» кожного кандидата у депутати; 6) особу кандидата у депутати, який набрав найбільшу кількість голосів.

Обраним вважається кандидат у депутати, який одержав більшість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, порівняно з іншими кандидатами, які балотувалися в даному виборчому окрузі. У разі, коли до виборчого бюлетеня було внесено лише одного кандидата у депутати, він вважається обраним, якщо кількість голосів, поданих «за» нього, перевищує кількість голосів «не підтримую жодного з кандидатів у депутати». Якщо найбільшу і водночас однакову кількість голосів набрали два або більше кандидатів у депутати, проводиться повторне голосування по цих кандидатурах.

§3. Структура Верховної Ради Автономної Республіки Крим

Верховна Рада АРК є однопалатним представницьким органом, частина зі 100 депутатів якої здійснює свої повноваження на постійній основі, а частина поєднує їх з виробничою діяльністю.

Очолює Верховну Раду АРК Голова, який має першого заступника і заступника. Всі вони обираються з числа депутатів на першій сесії Верховної Ради АРК таємним голосуванням шляхом подачі бюлетенів.

Голова Верховної Ради АРК веде пленарні засідання сесії Верховної Ради АРК, забезпечує підготовку пленарних засідань сесії, організовує контроль за виконанням рішень і постанов Верховної Ради АРК; здійснює загальне керівництво підготовкою питань, що підлягають розгляду Верховною Радою АРК; виконує номінаційні та представницькі функції. Заступники Голови Верховної Ради АРК заміщають Голову в разі його відсутності чи тимчасової неможливості здійснення ним своїх обов’язків. Перший заступник Голови організовує взаємодію Верховної Ради АРК з Радою міністрів АРК, організовує і забезпечує контроль за його діяльністю; організовує роботу Верховної Ради АРК, яка стосується питань власності; здійснює міжрегіональні зв’язки; координує роботу постійних комісій «економічного блоку». Заступник Голови організовує підготовку і проведення засідань Президії й пленарних засідань Верховної Ради АРК, координує роботу Секретаріату Верховної Ради АРК з цих питань, організовує роботу з підготовки нормативно-правових та інших актів Верховної Ради АРК, координує роботу постійних комісій «соціально-культурного блоку». Основи правового статусу означених посадових осіб визначені у Законі України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим» і деталізовані статтями глав 4 і 5 Регламенту Верховної Ради АРК.

Для координації роботи органів Верховної Ради АРК, сприяння депутатам у виконанні ними своїх обов’язків, підготовки сесій, реалізації інших повноважень організаційного характеру, що передаються Верховною Радою АРК, утворюється Президія Верховної Ради АРК. До її складу за посадою входять Голова Верховної Ради АРК, його перший заступник і заступник, а також голови постійних комісій Верховної Ради АРК. Очолює Президію Голова Верховної Ради АРК. Президія скликає сесії Верховної Ради АРК, формує порядок денний і вносить його на затвердження сесії Верховної Ради АРК, координує роботу її органів, забезпечує реєстрацію та офіційне оприлюднення нормативно-правових актів представницького органу автономії.

Структурними елементами Верховної Ради АРК є також постійні та тимчасові комісії, депутатські групи й фракції. Постійні та тимчасові комісії Верховної Ради АРК є її органами, які обираються з числа депутатів для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які відносяться до її відання, здійснення контролю за виконанням постанов і рішень представницького органу автономії. На відміну від українського парламенту, де кількість комітетів визначається заново після кожних виборів, у представницькому органі Кримської автономії кількість постійних комісій є сталою, а їх вичерпний перелік закріплений у ст.72 Регламенту Верховної Ради АРК. Депутатські групи і фракції створюються з метою консолідації депутатів Верховної Ради АРК згідно з їх політичними, економічними та іншими переконаннями для вирішення поставлених завдань.

Діяльність Верховної Ради АРК забезпечує її апарат, який складається із Секретаріату та Управління справами.

В цілому, структура Верховної Ради АРК зображена на схемі:

 

§4. Правовий статус депутатів Верховної Ради
Автономної Республіки Крим

Депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим може бути громадянин України, який має право голосу, на день виборів досяг віку 18 років і проживає в Україні не менше останніх п’яти років. Не може бути обраний до Верховної Ради АРК громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Депутати Верховної Ради АРК не можуть бути одночасно членами Ради міністрів АРК, виконувати функції представника Президента в Автономній Республіці Крим, мати інший представницький мандат. Депутати Верховної Ради АРК, які працюють на постійній основі, не мають права суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, крім викладацької, наукової та творчої у позаробочий час, входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку.

Статус депутата Верховної Ради АРК має визначатися відповідним законом України, однак такий закон поки що не прийнято, тому ці питання нині регламентуються Конституцією АРК, Законом «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», Законом «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим» та Регламентом Верховної Ради АРК. В цілому представницький характер статусу депутата Верховної Ради АРК поєднує його зі статусом народного депутата України, що знайшло свій відбиток у відповідних положеннях Регламенту Верховної Ради АРК.

На час проведення засідань Верховної Ради АРК, постійних комісій Верховної Ради АРК, а також здійснення депутатських повноважень в інших випадках, передбачених законом, депутат звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків з відшкодуванням йому середньої заробітної плати за основним місцем роботи та інших витрат, пов’язаних з депутатською діяльністю, за рахунок коштів бюджету АРК.

Депутат зобов’язаний брати участь у роботі Верховної Ради АРК та її органів. Він зобов’язаний входити до складу однієї з постійних комісій і брати участь у її роботі. Депутати можуть добровільно об’єднуватися у депутатські групи, фракції за умови, що до складу кожної з них входить не менше 10 депутатів. У випадку неможливості з поважних причин взяти участь у роботі Верховної Ради АРК та її органів депутат зобов’язаний завчасно повідомити про це голову своєї постійної комісії.

Депутат зобов’язаний додержуватись Конституції та законів України, Конституції АРК, Регламенту Верховної Ради АРК та інших нормативно-правових актів Верховної Ради АРК. Він не може використовувати свій депутатський мандат в цілях, не пов’язаних з депутатською діяльністю.

Депутат Верховної Ради АРК має всю повноту прав, які забезпечують його активну участь в діяльності Верховної Ради АРК та її органів. Так, у Верховній Раді АРК депутат має право:

– голосувати з усіх питань, що обговорюються на засіданнях Верховної Ради АРК;

– обирати і бути обраним на будь-яку посаду у Верховній Раді АРК;

– задавати питання доповідачам і співдоповідачам на засіданнях Верховної Ради АРК;

– брати участь у дебатах з усіх обговорюваних питань, подавати у письмовій чи усній формі пропозиції, зауваження і поправки;

– робити заяви і вносити пропозиції щодо порядку ведення засідання і додержання Регламенту;

– пропонувати кандидатури на посади у Верховній Раді АРК, задавати кандидатам питання, агітувати за кандидатів і проти;

– виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій з мотивів голосування, давати довідки;

– ставити питання про недовіру складу органів, утворених Верховною Радою АРК;

– пропонувати питання до порядку денного сесії, на пленарний тиждень, пленарне засідання Верховної Ради АРК;

– брати участь у засіданнях Президії Верховної Ради АРК і постійних комісій, членом яких він не є, з правом дорадчого голосу;

– розробляти і подавати на розгляд Верховної Ради АРК та її органів підготовлені в установленому порядку проекти нормативно-правових та інших актів, а також вносити пропозиції щодо їх зміни і доповнення;

– оголошувати на засіданнях Верховної Ради АРК та її органів тексти звернень, заяв, резолюцій;

– отримувати проекти нормативно-правових та інших актів, а також копії нормативно-правових актів і всіх інших прийнятих Верховною Радою АРК та її Президією документів;

– знайомитися зі стенограмами (фонограмами) засідань Верховної Ради АРК та її Президії.

Депутат Верховної Ради АРК має право звернутися на пленарному засіданні Верховної Ради АРК з депутатським запитом до підконтрольних і підзвітних їй органів та посадових осіб про надання офіційного роз’яснення з питань, віднесених до їх відання. Депутатський запит вноситься депутатом у письмовій формі до секретаріату сесії, який оголошує його на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради АРК і негайно надсилає відповідному органу чи посадовій особі. Офіційна відповідь на депутатський запит у 15-денний строк або в інший встановлений Верховною Радою АРК строк надсилається депутату, який його вніс.

За вимогою депутата відповідь на депутатський запит зачитується секретаріатом сесії або самим депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради АРК. Кожний депутат після оголошення відповіді на його депутатський запит має право виступити і дати оцінку відповіді. Час на такий виступ не повинен перевищувати 5 хв. Депутатський запит і відповідь на нього можуть бути за рішенням Верховної Ради АРК обговорені на пленарному засіданні, якщо на цьому наполягає депутат, який вніс запит. У випадку обговорення депутатського запиту і відповіді на нього на пленарному засіданні проект рішення Верховної Ради АРК щодо депутатського запиту готується депутатом і включається до порядку денного засідання Верховної Ради АРК в порядку, передбаченому Регламентом. Для розгляду відповіді і проекту рішення щодо депутатського запиту Секретаріат Верховної Ради АРК запрошує на пленарні засідання посадових осіб, до яких був звернений запит. За підсумками обговорення депутатського запиту Верховна Рада АРК більшістю голосів депутатів від їх загального складу приймає рішення. Депутатський запит, відповідь на нього і прийняте рішення з цього питання публікується в газеті «Крымские известия».

Для отримання необхідної допомоги у здійсненні своїх повноважень депутати Верховної Ради АРК можуть мати помічників (не більше п’яти), статус яких визначається Тимчасовим положенням про помічників депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, затвердженим Постановою Верховної Ради АРК від 30 червня 1998 р. №112-ІІ.

Персональний підбір кандидатур на посади помічників, визначення їх кількості і розподіл обов’язків між ними, а також організацію їх роботи здійснює безпосередньо депутат, який несе персональну відповідальність за правомірність своїх рішень.

Помічник депутата Верховної Ради АРК зобов’язаний:

– виконувати доручення депутата щодо забезпечення взаємовідносин з виборцями, а також з органами влади АРК, органами місцевого самоврядування АРК, з об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями;

– проводити попередній прийом виборців та інших осіб, а також вести запис на прийом до депутата;

– вивчати за дорученням депутата питання, що входять до його компетенції, готувати по них необхідні матеріали, надавати депутату допомогу у здійсненні ним контролю за виконанням прийнятих рішень;

– допомагати депутату в організації проведення звітів і зустрічей з виборцями, трудовими колективами, об’єднаннями громадян, узагальнювати висловлені на них пропозиції та зауваження, сприяти реалізації розроблених для їх виконання заходів;

– надавати сприяння депутату у здійсненні контрольних функцій за додержанням законодавства України і нормативно-правових актів АРК при розгляді звернень громадян;

– вести діловодство, забезпечувати збереження документів, що надходять на ім’я депутата, контролювати своєчасне надходження відповідей на депутатські запити і звернення;

– надавати депутату організаційно-технічну та іншу допомогу при здійсненні ним депутатських повноважень, а також готувати аналітичний, довідково-інформаційний та інший матеріал з питань, пов’язаних з депутатською діяльністю;

– виконувати окремі доручення депутата, пов’язані з депутатською діяльністю.

На відміну від помічників-референтів народних депутатів України, помічники депутата Верховної Ради АРК здійснюють свою діяльність виключно на громадських засадах. Однак канцелярські, поштові, телеграфні видатки помічника депутата, а також усі інші видатки, пов’язані з виконанням доручень, отриманих від депутата Верховної Ради АРК, оплачуються безпосередньо депутатом з коштів, передбачених на покриття його видатків, пов’язаних з депутатською діяльністю.

Організаційне, правове, експертне, кодифікаційне, документальне, інформаційне та інше забезпечення діяльності депутатів Верховної Ради АРК здійснюють відповідні підрозділи Секретаріату Верховної Ради АРК.

Повноваження депутата Верховної Ради АРК припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради АРК. Дострокове припинення його повноважень можливе за рішенням Верховної Ради АРК у випадках:

– складення повноважень за його особистою заявою;

– набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього;

– визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

– припинення громадянства України або вибуття на постійне місце проживання за межі України;

– відкликання виборцями (підставами для відкликання є порушення депутатом Конституції і законодавства України, Конституції та нормативно-правових актів АРК; незадовільне виконання депутатських обов’язків; використання депутатського мандата в особистих та корисливих цілях, систематичне порушення норм етики і моралі);

– смерті;

– в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Зайняття депутатом посади, не сумісної з депутатським мандатом, тягне за собою припинення його повноважень з моменту зайняття такої посади.

У разі дострокового припинення повноважень депутата Верховної Ради АРК проводяться вибори депутата замість вибулого.

§5. Правові форми діяльності Верховної Ради АРК

Діяльність Верховної Ради АРК здійснюється практично у всіх правових формах: нормотворчій, контрольній, установчій, правозастосовчій та інтерпретаційній. Однак найбільш детальну регламентацію отримали перші дві правові форми.

Нормотворчий процес у Верховній Раді АРК досить детально внормований у Розділі ІV Регламенту Верховної Ради АРК.

Згідно зі ст.10 Закону «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», право внесення проектів нормативно-правових актів до Верховної Ради АРК належить депутатам Верховної Ради АРК і Раді міністрів АРК. При цьому, депутати можуть реалізувати своє право як індивідуально, так і колективно. Право внесення проектів нормативно-правових актів може реалізуватися депутатами і Радою міністрів АРК у двох формах: 1) у формі проекту нового нормативно-правового акту, проекту нормативно-правового акту про зміни і доповнення до чинного нормативно-правового акту, або про його відміну в цілому або в частині; 2) у формі поправок і пропозицій до проекту нормативно-правового акту, що розглядається у Верховній Раді АРК. Проекти нормативно-правових актів, що надходять від інших суб’єктів, можуть бути внесені до Верховної Ради АРК тільки через депутатів Верховної Ради АРК або Раду міністрів АРК.

Верховна Рада АРК на основі пропозицій депутатів і Ради міністрів АРК затверджує план підготовки проектів нормативно-правових актів на сесію, згідно з яким визначаються головні постійні комісії по розробці відповідних проектів. Розробка проектів може доручатись і Раді міністрів АРК.

Проекти правових актів вносяться на розгляд Верховної Ради АРК у суворій відповідності до Регламенту Верховної Ради АРК і Положення про порядок роботи з проектами нормативно-правових та інших актів, що подаються на розгляд Верховної Ради автономної Республіки Крим та її Президії. Внесені проекти приймаються, реєструються і ставляться на облік у відділі діловодства і контролю Секретаріату Верховної Ради АРК із зазначенням дати подання і додержанням порядку та умов їх проходження.

Проекти правових актів і матеріали до них в день надходження передаються Голові Верховної Ради АРК або його заступникам (згідно з розподілом обов’язків) і за їх дорученням копіюються і направляються:

1. До постійної комісії (головної), до відання якої належить відповідний проект правового акту;

2. До постійної комісії Верховної Ради АРК з питань законодавства, законності, правопорядку та військових питань для підготовки висновку (за відсутності зауважень проект візується без надання висновку);

3. До інших постійних комісій для попереднього розгляду;

4. До юридичного відділу Секретаріату Верховної Ради АРК для підготовки висновку (за відсутності зауважень він візується Правовою службою без надання висновку);

5. Керівникові Секретаріату Верховної Ради АРК;

6. До відділу з організаційної роботи;

7. До Ради міністрів АРК.

Копії проектів правових актів, підготовлених депутатами Верховної Ради АРК, з доданими до них матеріалами направляються відділом діловодства і контролю до Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим для надання висновків по них. За відсутності зауважень проект візується Головним управлінням юстиції без надання висновку.

Постійні комісії, яким дано доручення, юридичний відділ Секретаріату Верховної Ради АРК, Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в АРК у десятиденний термін (якщо не буде зазначений інший) вивчають проект правового акту і подають по ньому головній комісії свої пропозиції і зауваження.

Верховна Рада АРК при розгляді питання може наділити статусом головної комісії спеціально створену нею депутатську робочу групу (комісію).

Головна комісія у п’ятиденний строк (якщо не буде встановлений інший) узагальнює зауваження і пропозиції, отримані від інших комісій, вивчає економічне і юридичне обґрунтування проекту правового акту, його зв’язок з іншими актами і готує висновок по проекту, після чого проект подається на розгляд Президії Верховної Ради АРК суб’єктом, який вніс проект. За відсутності зауважень по проекту головна комісія візує проект без надання висновку.

У випадку надходження до Верховної Ради АРК кількох проектів правових актів з одного і того ж питання для можливого об’єднання їх в один проект Президією Верховної Ради АРК створюється узгоджувальна комісія у складі авторів, депутатів Верховної Ради АРК і спеціалістів. За відсутності згоди суб’єктів права на внесення об’єднаного проекту на розгляд Верховної Ради АРК виносяться усі подані проекти.

Включення проекту правового акту до проектів порядку денного сесії, на пленарний тиждень, на день пленарного засідання здійснюється в порядку, передбаченому ст.ст.26, 27 Регламенту Верховної Ради АРК.

Обговорення і прийняття проектів правових актів відбувається на пленарному засіданні Верховної Ради АРК і здійснюється, як правило, у двох читаннях, якщо при цьому стосовно відповідного проекту правового акту Верховною Радою АРК не буде прийнято інше рішення.

При розгляді проекту правового акту в першому читанні заслуховується доповідь автора проекту і співдоповідь головної комісії за її ініціативою. У першому читанні обговорюються основні концептуальні положення проекту, висловлюються зауваження і пропозиції як у цілому по проекту, так і по окремих його положеннях. У випадку схвалення проекту правового акту Верховна Рада АРК визначає термін його подання для розгляду у другому читанні. Рішення по проекту правового акту, розглянутому в першому читанні, вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від загального числа депутатів Верховної Ради АРК. За результатами голосування Верховна Рада АРК приймає постанову (рішення).

За рішенням Верховної Ради АРК проект нормативно-правового акта може бути винесений на всенародне обговорення.

Якщо в результаті першого читання Верховна Рада АРК визнає представлений проект нормативно-правового акта готовим для прийняття в цілому, він може бути прийнятий в цілому без постатейного голосування, не переходячи до другого читання.

Проект нормативно-правового акта, не прийнятий у першому читанні, направляється особі або органу, що вніс проект, для доробки з урахуванням зауважень і пропозицій, що надійшли під час обговорення.

Проект нормативно-правового акта, прийнятий у першому читанні, Верховною Радою АРК передається головній комісії для доопрацювання. Головна комісія за необхідності доопрацювання проекту правового акта створює робочу групу, яка в місячний термін вивчає внесені поправки і пропозиції і доопрацьований проект передає у встановленому порядку до Ради міністрів АРК, за необхідності – до Міністерства фінансів чи іншого міністерства, Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в АРК, юридичного відділу Секретаріату Верховної Ради АРК. Зазначені органи в 10-денний термін повинні підготувати висновки щодо представленої редакції проекту нормативно-правового акта, а за відсутності зауважень – завізувати його.

Проекти нормативно-правових актів для другого і наступних читань, а також рішення про внесення змін і доповнень у чинні нормативно-правові акти представляються у вигляді порівняльних таблиць відповідних текстів.

Під час розгляду проекту нормативно-правового акта у другому читанні з доповіддю на пленарному засіданні Верховної Ради АРК виступає автор проекту. За згодою автора проекту з доповіддю може виступити член робочої групи з доопрацювання проекту або голова головної комісії. Головна комісія має право виступити із співдоповіддю.

Обговорення і прийняття проекту нормативно-правового акта здійснюється по кожній статті (її частині, пункту, абзацу) і внесеній до неї поправці (пропозиції) окремо. Після постатейного прийняття проекту нормативно-правового акта на голосування ставиться проект у цілому. Нормативно-правовий акт вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість депутатів від загального складу Верховної Ради АРК.

Нормативно-правові та інші акти протягом 5-денного терміну після їх прийняття Верховною Радою АРК остаточно доопрацьовуються головними комісіями та ініціаторами проекту, візуються головою головної комісії, передаються до відділу діловодства і контролю Секретаріату Верховної Ради АРК. Цей відділ протягом 5 днів направляє зазначені акти для візування до юридичного відділу і готує їх для подання керівником Секретаріату на підпис Голові Верховної Ради АРК. Голова верховної Ради АРК зобов’язаний підписати правовий акт Верховної Ради АРК протягом 14 днів після його прийняття. Правовий акт, підписаний Головою Верховної Ради АРК, направляється: до редакції газети «Крымские известия» – для публікації; в редакційно-видавничий відділ Секретаріату Верховної Ради АРК – для внесення у «Збірник нормативно-правових актів Автономної Республіки Крим»; до юридичного відділу Секретаріату Верховної Ради АРК – для обліку, кодифікації і систематизації у правовій базі АРК; до прес-центру Верховної Ради АРК; до Ради міністрів АРК, інших органів, установ та організацій в установленому порядку.

Контрольна форма діяльності Верховної Ради АРК та її органів внормована Розділом V Регламенту Верховної Ради АРК.

Верховна Рада АРК з питань, віднесених до відання АРК і Верховної Ради АРК, безпосередньо, через постійні або тимчасові комісії, інші створювані нею органи здійснює контроль за додержанням прав і свобод громадян, виконанням Конституції АРК і правових актів Верховної Ради АРК, контроль за використанням коштів республіканського бюджету, що належить АРК, природних ресурсів, навколишнього природного середовища.

Верховна Рада АРК здійснює контрольні функції у наступних формах:

– аналіз і узагальнення, а в необхідних випадках – перевірка звернень громадян;

– витребування необхідних відомостей, правових актів, документів і матеріалів для вивчення, організації перевірки й реагування;

– заслуховування звітів та інформації керівників органів, що утворюються Верховною Радою АРК і їй підконтрольні;

– заслуховування звітів та інформації посадових осіб, які обираються, призначаються і затверджуються Верховною Радою АРК;

– доручення проведення перевірок відповідним органам і установам; розгляд на пленарному засіданні результатів перевірок і прийняття необхідних рішень;

– утворення в установленому порядку для проведення перевірок тимчасових депутатських і змішаних комісій, розгляд на пленарному засіданні результатів цих перевірок з прийняттям необхідного рішення;

– вирішення питань відповідальності посадових осіб та органів у зв’язку з виявленими порушеннями.

Контрольні функції здійснюються у плановому порядку або на підставі звернень громадян і юридичних осіб. Загальне керівництво щодо організації контрольних функцій Верховної Ради АРК здійснює Голова Верховної Ради АРК.

§6. Особливості підготовки і проведення першої сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим
нового скликання

Перша сесія Верховної Ради АРК скликається Президією Верховної Ради АРК попереднього скликання не пізніше як на 30-й день після обрання не менше ніж 2/3 депутатів від її загального складу. Новий склад Верховної Ради АРК вважається обраним у день публікації в газеті «Крымские известия» або оприлюднення по радіо або телебаченню офіційного повідомлення виборчої комісії АРК про обрання не менше 2/3 депутатів від загального складу Верховної Ради АРК.

Секретаріат Верховної Ради АРК направляє депутату не пізніше ніж протягом через 10 днів після офіційного повідомлення виборчої комісії АРК про обрання не менше ніж 2/3 депутатів від загального складу Верховної Ради АРК наступні документи:





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 284 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

759 - | 699 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.