.


:




:

































 

 

 

 


XII. Na poŠtĚ. Telefon. Dopisy.




. . .

 

Slovní zásoba. :

 

Přepážka f. , zásilka f. , balík m. , blanket m. , vyplnit blanket tiskacími písmeny , poštovní poukázka (průvodka) f. ( ), stvrzenka f. , peněžní přepážka f. , vybírat peníze , poštovní sazba f. , telegram se zaplacenou odpovědi m. , odeslat telegram telefonicky , pohlednice f. , obálka f. , známka f. , kolek m. , doporučený dopis m. , korespondenční lístek m. , odesilatel m. , zpáteční adresa f. , poštovní směrovácí číslo n., PSČ , dopis poste restante m. , poštovní schránka f. , házet hodit do schránky , listonoš m. , posílat na dobírku , místní hovor m. meziměstský , mezistátní , hovor na účet volaného , hovorna f. , budka f. , telefonní seznám m. , vytočit číslo , sluchátko n. , zvednout, zavěsit sluchátko , , je obsazeno , omyl m. , chybné číslo n. , přerušit spojení , mobilní telefon m. ,

 

1. NA POŠTĚ

 

V Jidnřišské ulici blízko Václavského náměsí je hlavní pošta. Každý den chodím kolem do práce. Když napišu svým přátelům do Berlina, hodím po cestě dopisy do jedné z poštovních schránek, které jsou po obou stranách vchodu. Jednou jsem měl dopis velkého formátu a musel jsem ho hodit do zvláštní schránky ve vstupní hale. Tam jsem si mohl zatelefono-vat, protože tam jsou i telefonní kabiny.

Pravě včera jsem posílal telegram a doporučený dopis. Šel jsem znovu na poštu. Oddělení telefonu a telegrafu je vhed v chodbě vpravo, ale s dopisem jsem musel jít do hlavní haly, jsou tam přepážky doporučených zásilek, přepažka poste restante, přepážky, odkud můžeme posílat listovní zásilky do tuzemska i do ciziny. U některých z nich si můžeme koupit známky, jinde můžeme posílat peníze složenkou, poukázkou nebo je vybírat, platit telefonní a jiné účty. Najdeme tu i poštovní novinovou službu. A jestliže nebudeme vědět rady, zeptáme se v informacích, kde nám ochotně vysvětlí.

Až budeme jednou v Praze, zajdeme si také na hlavní poštu, je tam otevřeno celý den a celou noc. Váš dopis, který budete posílat, dojde velmi brzy. Nezapomeňte napsat poštovní směrovací číslo.

 

 

Podívejte se na obrázek, popište ho: , :

Cvičení: :

 

1. Napište potřebná adjektiva: :

 

Máme telefon a platíme .. účty. Jestli chci napsát dopis, mám koupit . papír. Když potřebuji informaci o poštovních zásilkach, zeptam si v . službě. Dopisům můžeme říkat listy, proto jdu na poštu pro . zásilku. V naší ulici není pošta, ale na rohu je schránka. Noviny kupuji vždy ve stánku poštovní . služby. Policie, která vyřízuje správy cizinců, se nazývá . policie.

 

2. Vstavte potřebná slova podle textu č.1: 1:

 

V Praze je pošta v ulici. Je to blízko náměstí. Dopis můžeme hodit do .., které jsou po .. . od vchodu. Když chceme telefonovat, jdeme do . kabiny. V hale jsou přepážky . zásilek, . poste restante. Můžeme tam posílat nebo . peníze, platit různé .. Je tu oddělení poštovní služby.

 

 





:


: 2016-12-03; !; : 260 |


:

:

,
==> ...

1538 - | 1412 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.011 .