Лекции.Орг


Поиск:




Тема. Цивільно-правові підстави набуття прав на земельні ділянки




1. Правові засади включення земель державної та комунальної власності у цивільно-правовий обіг: продаж земельних ділянок громадянам та юридичним особам.

2. Види цивільно-правових угод щодо земельних ділянок: земельно-правові та цивільно-правові вимоги до продавців та покупців земельних ділянок.

3. Умови та порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності: правові вимоги щодо укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

4. Особливості правового регулювання укладання договорів купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

5. Законодавчі вимоги щодо укладання договорів міни, дарування та застави земельних ділянок: зміст угод про перехід права власності на земельні ділянки; правові засади спадкування земельних ділянок.

6. Особливості продажу земельних ділянок державної та комунальної власності іноземним державам та іноземним юридичним особам.

 

Завдання для підготовки до заняття

Задача № 1.

У 2008 році декілька громадян стали членами садового товариства в Овідіопольському районі Одеської області, які постійно проживали в інших областях України. Вони доручили та видали доручення адвокатський фірмі на приватизацію та подальше розпорядження їх земельними ділянками. На підставі вказаного доручення фірма здійснила приватизацію та уклала договори купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення в інтересах довірителів. Грошові кошти, що були отримані за договорами купівлі-продажу земельних ділянок були розподілені між продавцями у рівних пропорціях.

Надайте правову оцінку діям громадян та адвокатської фірми. Чи мають право громадяни набувати права на землю поза місцем постійного проживання?

 

Задача № 2.

При оформленні договору купівлі-продажу земельної ділянки як правовстановлюючого документу продавець надав Державний акт на право власності на земельну ділянку. Нотаріус відмовився від посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки посилаючись на те, що до Державного акту на право власності на земельну ділянку має бути доданий документ про кадастровий номер земельної ділянки. Власник земельної ділянки оскаржив дії нотаріусу в районному суді.

Чи законні вимоги нотаріуса? Які документи необхідно надавати при купівлі продажу земельної ділянки? Яке рішення має прийняти суд?

 

Задача № 3.

З метою будівництва складських приміщень і залучення додаткових коштів фермер Карпенко у січні поточного року уклав з місцевим відділенням Промінвестбанку договір застави земельної ділянки, якою він постійно користувався понад 30-и років. За умовами договору фермер зобов’язувався повернути одержаний кредит за рахунок доходів від майбутнього врожаю. Однак у червні місяці в наслідок дощових зливів з градом посіви були знищені, а земельні площі не можуть використовуватися для подальшого сільськогосподарського виробництва до наступного року (сезону).

У зв’язку з неможливістю виконання зобов’язань за договором застави банк оголосив публічні торги щодо продажу заставленої земельної ділянки. Фермер звернувся до організатора торгів з вимогою припинити їх проведення на тій підставі, що земельна ділянка належить йому на праві спільної власності разом з дружиною.

Визначте коло правовідносин, що виникли у вказаній ситуації. Який правовий режим спільної земельної ділянки подружжя? Вирішіть справу по суті наданих умов.

 

Задача № 4.

Колишній громадянин України, а нині громадянин Австрії, Кононенко набув у порядку спадкування земельну ділянку сільськогосподарського призначення батьківського фермерського господарства для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Згодом він звернувся за консультацією до юриста стосовно можливості відчуження такої земельної ділянки. Під час консультації йому було повідомлено, що у зв’язку із забороною (мораторієм) на правочини щодо сільськогосподарських земель, він має право передати її у спадок, обміняти на іншу земельну ділянку або відчужувати органам виконавчої влади чи органам місцевого самоврядування на засадах викупу. Інші угоди щодо відчуження цієї земельної ділянки заборонені українським законодавством.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 405 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

767 - | 702 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.