Лекции.Орг


Поиск:




Ситуації та завдання з теми 5.




Маркетингова цінова політика

 

Ситуація № 36

 

Корпорація «ОЛІМП» — один з найбільших в Україні виробників алкогольних напоїв. На сьогоднішній день «ОЛІМП» займає упевнені позиції в п'ятірці лідерів алкогольного ринку країни, випускаючи продукцію під торговельними марками «Олімп», «5 крапель», «Бiленька», «Вдала», «Приватна колекцiя», Russian Shot, «ЖЗЛ», «Марсель», «Вінко», Fantasy, SAMBA, «Ювента» і «925».

Лікеро-горільчані вироби торговельних марок «Олімп», «5 крапель» і «Вдала» виробляються на Донецькому лікеро-горільчаному заводі «Лік» — молодому сучасному підприємстві, обладнаному за останнім словом техніки. Кращі в Україні лінії розливу, найсучасніше устаткування лабораторії, ретельна водопідготовка, найтонша потрійна фільтрація продукту й автоматичний контроль якості на всіх етапах виробничого процесу є запорукою стабільно високої якості продукції, що випускається.

Корпорація «ОЛІМП» у процесі здійснення своєї діяльності постійно використовує стратегію інновацій, про що говорить виробництво усе більш нових товарів. Однак попит на ці товари, незважаючи на переваги, залишається на низькому рівні, що обумовлює необхідність формування попиту на нові товари підприємства, використовуючи маркетингові методи.

У зв`язку з цим визначте, які цінові стратегії підприємству доцільно застосовувати для традиційної і нової продукції.

 

Ситуація № 37

 

Фірма "ЮКО" є єдиною фірмою на Сході України, що досконально опанувала обидві технології декоративного світла з динамічними кольоровими ефектами, а також розробила власну систему підсвічування, що представляє синтез технологій Fiber Optic lighting і LEDs. Ця система використовується фахівцями при розписі інтер'єру і при створенні "оживлених" картин.

Фірма "ЮКО" є шанувальницею всесвітньо відомої австрійської фірми SWAROVSKI і пропонує клієнтам як оптико-волоконні системи висвітлення SWAROVSKI, так і різноманітні світильники, вишукані панелі, вітражі, дзеркала зі стразами з кольорового кришталю, що додають пишноту будь-якому інтер'єрові.

Розміщення замовлення на виготовлення подібних виробів у фірмі "ЮКО" гарантує Вам найкоротший шлях від розробки ексклюзивного дизайну до реального утілення Вашої мрії у Вас в інтер'єрі.

В зв`язку з цим обґрунтуйте мету цінової політики підприємства. Дайте рекомендації щодо вибору методу маркетингового ціноутворення на підприємстві.

 

Ситуація № 38

 

Керівництвом ТД „Литва” ухвалене рішення про закупівлю елітних наборів офісних меблів „Лексус”. Прийняттю даного рішення передувало проведення фахівцями підприємства маркетингових досліджень. Так, було встановлено, що відносно даного товару у м. Донецьку існує обмежена кількість конкурентів. Вкажіть, який вид цінової стратегії доцільно використати ТД „Литва” відносно набору офісних меблів „Лексус”. Поясніть свій вибір.

 

Ситуація № 39

 

В таблиці 13 представлені результати дослідження стану попиту на різні товарні групи підприємства та рівня цін конкурентів на них.

Таблиця 13 – Стан попиту на товари підприємства та рівень цін конкурентів на них

Товарні групи Стан попиту на товари Рівень цін конкурентів
Традиційні товари
Тканини Повний Високий
Одяг Зниження Високий
Взуття Надмірний Високий
Хутро Відсутній Високий
Трикотаж Попит коливається Середній
Головні убори Відсутній Середній
Електротовари Попит коливається Середній
Меблі Попит коливається Високий
Будівельні матеріали Зниження Середній
Галантерея Зниження Середній
Посуд фаянсовий Потенціальний Середній
Нові товари
Керамічний посуд (для мікрохвильових печей) Повний Високий
Сувенірна продукція Попит коливається Високий
Будівельні матеріали Попит коливається Середній
Товари побутової хімії Ірраціональний Середній
Удосконалені (модернізовані) товари
Побутова техніка Повний Високий
Товари мобільного зв’язку Повний Високий
Косметика Повний Високий
Біжутерія Попит коливається Високий
Парфумерія Повний Середній

Виходячи з інформації таблиці, розробіть цінові стратегії для традиційних, нових і удосконалених (модернізованих) товарів підприємства.

 

Ситуація № 40

 

За результатами аналізу цінової чутливості споживачів, проведеного працівниками комерційного відділу ЗАТ „Фірма Меблі” було встановлене наступне:

- коефіцієнт еластичності попиту за ціною на набори м’яких меблів „Бернд” (постачальник – ТОВ „Киянка”, м. Львів) складає 0,85;

- коефіцієнт цінової еластичності попиту на набори меблів для спальні „Аліна” (постачальник – Артемівська меблева фабрика) складає 2,3;

- коефіцієнт еластичності попиту за ціною на набори меблів для кухні „Асторія” (постачальник – СП „Супермаш”, м.Київ) складає 1.

Для вирішення ситуації визначте види попиту на вищезазначені товари в залежності від величини коефіцієнту еластичності попиту за ціною. Які управлінські рішення відносно зміни рівня цін на набір м’яких меблів „Бернд”, набір меблів для спальні „Аліна”, набір меблів для кухні „Асторія” потрібно прийняти у підприємстві? Якими повинні бути очікувані наслідки даних управлінських рішень?

 

Ситуація № 41

 

ЗАТ "Донецький ЦУМ" здебільшого використовує вільне ціноутворення, але іноді підприємство має зобов’язання перед своїми постачальниками щодо використання рекомендованої роздрібної ціни.

Майже всі товари підприємства є традиційними, частково модифікованими, що позбавляє ЗАТ "Донецький ЦУМ" можливості використання цінових стратегій щодо нових товарів, які є найбільш прибутковими. Цінова політика ЗАТ "Донецький ЦУМ" проводиться безсистемно та не завжди кваліфіковано, що пояснюється наступним: ціна використовується без зв’язку з іншими елементами маркетингу; ціни не адаптовані до змін ринкової ситуації; часто використовується витратний метод.

Підприємство недостатньо використовує знижки: тільки сезонні та при виведенні товару з асортименту. Не приділяється увага знижкам на нові продукти, знижкам при акціях, поверненнях, ціновим стимулам, психологічним цінам. ЗАТ "Донецький ЦУМ" не пов’язує цінову політику з загальною стратегією розвитку підприємства.

Охарактеризуйте цінову політику підприємства, визначте її сильні та слабкі сторони.

 

Ситуація № 42

 

Дані спостережень про попит на відеомагнітофони марки “Samsung”, що реалізуються у ТОВ ТД „Побут техніка”, залежно від ціни представлені у таблиці 14. На основі наведеної інформації проведіть дослідження еластичності попиту до ціни на конкретний товар, побудуйте графік кривої попиту на товар та розробіть рекомендації щодо формування цінової політики на даний товар.

Таблиця 14 – Дані спостережень про попит на відеомагнітофони “Samsung” залежно від ціни

Період Ціна за одиницю, грн. Кількість проданих відеомагнітофонів, шт.
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

Ситуація № 43

 

Проаналізуйте дані спостереження попиту на лотерейні квитки банку «Фінанси і кредит» у залежності від ціни, побудуйте графік кривої попиту, розрахуйте коефіцієнт еластичності попиту і дайте рекомендації з формування цінової політики за даними, наведеними у таблиці 15.

Таблиця 15 – Попит на лотерейні квитки банку «Фінанси і кредит»

Ціна за одиницю Кількість проданих квитків
0,5  
0,75  
0,8  
1,0  
1,20  

 

Ситуація № 44

 

Середня ціна на туристичні набори в серпні поточного року склала 400 грн, у грудні поточного року – 200 грн. При цьому реалізація зменшилася з 50 до 10 шт. Очікується, що в квітні наступного року середня ціна зросте до 300 грн.

На основі цієї інформації розрахуйте коефіцієнт еластичності попиту за ціною. Використовуючи коефіцієнт еластичності, спрогнозуйте попит у квітні.

 

 

Ситуація № 45

 

ТОВ „Фокстрот” в червні поточного року закупило велику партію холодильників „Атлант” різних модифікацій. При встановленні ціни на даний товар використовувався витратний метод ціноутворення. Аналіз, проведений працівниками відділу маркетингу, показав, що споживачі визначають невідповідність у співвідношенні „ціна-якість” на даний товар. Це обумовило низькі показники обсягу збуту холодильників „Атлант” у підприємстві.

Вкажіть, які помилки в ціноутворенні призвели до виникнення труднощів зі збутом товарів. Які методи ціноутворення, з Вашої точки зору, доцільно було б використати відносно холодильників „Атлант”?

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 320 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

756 - | 693 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.