Лекции.Орг


Поиск:




імпортними та міжнародними лізинговими операціями




Банки повинні здійснювати контроль за своєчасністю розрахунків за експортними, імпортними та лізинговими операціями своїх клієнтів і зобов’язані вимагати від них повної інформації про ці операції.

Банки повинні у разі перерахування резидентом коштів на користь нерезидента чи надходження від нерезидента коштів на користь резидента вимагати від останнього (залежно від виду операції) копії: договору з нерезидентом, вантажно-митної декларації (ВМД), актів та інших документів, що підтверджують здійснення експорту (імпорту) продукції, виконання робіт (надання або отримання послуг), здійснення експорту прав інтелектуальної власності, та інших документів, необхідних банку для здійснення контролю за своєчасністю розрахунків.

Резиденти зобов’язані надавати банкам копії зазначених документів протягом 5 робочих днів, починаючи з дня зарахування на розподільчий рахунок коштів, що надійшли на користь резидентів, або з дня надходження до банку реєстру ВМД. Копії цих документів підлягають збереженню у справі клієнта протягом строку, визначеного чинними нормативно-правовими актами.

Банк реєструє зазначені валютні операції своїх клієнтів у спеціальних журналах (строк зберігання журналів – 10 років). Якщо журнали ведуться у паперовому вигляді, то всі аркуші журналів мають нумеруватися і прошнуроватися. Журнал засвідчується підписами керівника й головного бухгалтера і печаткою банку.

Якщо резидент здійснює авансовий платіж (попередню оплату) в будь-якій формі або банк здійснює платіж на користь нерезидента при застосуванні розрахунків у формі документарного акредитива, або банк здійснює платіж на підставі пред’явленої резидентом ВМД, інформація про яку відсутня у реєстрах ВМД, то банк фіксує в журналі назву імпортера або лізингоодержувача, постачальника продукції чи лізингодавця, країну постачальника або лізингодавця, суму перерахованих коштів і дату їхнього перерахування, дату та номер договору, дату закінчення законодавчо встановлених строків розрахунків, інформацію про надані за цим договором резидента ліцензії, дату постачання продукції або об’єкта лізингу та вартість поставленої продукції або об’єкта лізингу.

У разі відвантаження резидентом продукції (об’єкта лізингу) експортна (лізингова) операція фіксується банком в аналогічному журналі після одержання реєстрів ВМД чи надходження від нерезидента коштів на користь резидента або, якщо резидент самостійно будь-яким чином надасть банку інформацію про цю операцію (наприклад, пред’явить копію ліцензії) з одночасною вимогою від резидента копій договору, ВМД (якщо кошти, які надійшли від нерезидента, не є авансовим платежем або попередньою оплатою).

В разі експорту або імпорту послуг (робіт, прав інтелектуальної власності) банк фіксує в журналі необхідні дані найменування імпортера, експортера, країни контрагента-нерезидента, дату та номер договору, дату закінчення законодавчо встановлених строків розрахунків, інформацію про одержані за цим договором ліцензії, суму коштів і дату їхнього перерахування або отримання, дату підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт (надання послуг тощо), та суму коштів, зазначену в цьому акті (документі).

Якщо оплата товару, що імпортується, або об’єкта лізингу проводиться за рахунок коштів, отриманих на підставі кредитного договору без зарахування цих коштів на поточний рахунок резидента, то контроль за такою операцією здійснює банк, який надав кредит.

Банк, клієнтом якого був резидент, повинен протягом трьох банківських днів з дня закриття рахунка надати банку, в якому резидент відкриває рахунок, всю наявну в нього інформацію про незавершені експортні, імпортні та лізингові операції цього резидента, якщо резидент закриває рахунок в одному банку і переходить на обслуговування в інший банк.

повідомляє в довільній формі у податкові органи за місцем реєстрації

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 332 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Стремитесь не к успеху, а к ценностям, которые он дает © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

752 - | 749 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.