Лекции.Орг


Поиск:




Перевірка правильності визнання доходів від операційної діяльності




Основним документом, яким керується ревізор в процесі контролю є П(С)БО 15 "Дохід". В ньому викладено загальні підходи до визнання доходів, їх обліку і розкриття у фінансовій звітності.

Згідно з П(С)БО 15 дохід визнається в момент збільшення активу або зменшення зобов'язань, які обумовлюють збільшення власного капіталу.

Передусім слід з'ясувати, чи впроваджено в облікову політику під­приємства П(С)БО 15 та чи формується дохід за нормами цього положен­ня. Тобто підприємство повинно відображати доход в обліку і звітності згідно з принципами нарахування та відповідності доходів і витрат.

Своєчасність формування, обліку та відображення доходу в звітно­сті перевіряють за додержанням вимог принципу нарахування. Результати господарських операцій за цим принципом повинні визнаватись, відобра­жатись в бухгалтерському обліку та звітності в тому періоді, до якого во­ни відносяться не тоді, коли одержуються або сплачуються кошти).

Водночас простежують, чи існує прямий зв'язок між отриманими доходами та витратами (і навпаки). Згідно з П(С)БО 15 принцип нараху­вання доходу має застосуватись одночасно з принципом відповідності, за яким витрати визнаються у звіті про фінансові результати на основі пря­мого зв'язку між ними та отриманими доходами.

Достовірність відповідних показників в фінансовій звітності пере­віряють, виходячи з вище означених передбачених П(С)БО 15 принципів нарахування та відповідності. За цими принципами доходи, як елементи фінансової звітності, розподіляються на:

• доходи звітного періоду;

• доходи майбутніх періодів (Баланс, рядок 630).


Визначення прибутків (збитків) за звітний період передбачено П(С)БО З "Звіт про фінансові результати". То ж перевірку достовірності звітної інформації роблять, керуючись цим Положенням. При цьому зва­жають на те, що доходами не визнаються:

• податок на додану вартість, акцизи, інші податки і обов'язкові платежі
до бюджету та позабюджетних фондів;

• надходження за договором комісії та іншими аналогічними договорами;

• попередня оплата продукції (товарів, робіт, послуг);

• аванс в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг);

• завдаток під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено
відповідним договором.

Ревізор встановлює правильність формування в обліку та достовір­ність відображення вище означених сум в Звіті за ф. № 2.

Перевірку правильності визначення суми доходу роблять окремо за доходами від надзвичайної діяльності та доходами від звичайної діяльності.

Підприємство повинно вести облік доходу від звичайної діяльності за групами:

• дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

• інші операційні доходи;

• фінансові доходи;

• інші доходи.

Контроль правильності формування доходу ведуть за записами на рахунках класу 7 "Доходи і результати діяльності". Рахунки цього класу призначені для обліку господарських процесів звичайної діяльності.

Перевіряють правильність записів на рахунках 70 "Доходи від реа­лізації""; 71 "Інший операційний дохід"; 73 "Інші фінансові доходи"; 74 "Інші доходи"; 76 "Страхові платежі"; 79 "Фінансові результати". Звер­тають увагу, чи закрито ці рахунки (перед складанням звіту) в кореспон­денції з рахунком 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті) збитки ".

Перевірку формування доходів від операційної діяльності прово­дять за записами на рахунку 70 "Дохід від реалізації". За субрахунками 701 "Дохід від реалізації готової продукції", 702 "Дохід від реалізації то­варів" та 703 "Дохід від реалізації робіт та послуг" перевіряють повноту відображення в обліку реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг, доходів від страхової діяльності.

За субрахунком 704 "Вирахування з доходу" перевіряють правиль­ність визначення та обґрунтованість:

• суми наданих після дати реалізації знижок покупцям;

• вартості повернених покупцям продукції та товарів;

• інших сум, що підлягають вирахуванню з доходу.

В процесі контролю використовують первинні документи, якими оформляються операції реалізації готової продукції, товарів, робіг. на-


дання послуг, тощо. Перевірка первинних документів проводиться за методикою, викладеною у відповідних лекціях.

Ретельно перевіряють розрахунки доходів бухгалтерією. Вони є первинними документами з обліку доходів від реалізації.

Перевіряють, чи організовано аналітичний облік доходів від реалі­зації за групами (видами) продукції, товарів, робіт, послуг; за регіонами збуту та (або) за іншими визначеними підприємством напрямками.

Правильність кореспонденції бухгалтерських рахунків з обліку дохо­дів від реалізації перевіряють використовуючи загальноприйняту їх схему.

Далі перевіряють записи на рахунку 71 "Інші операційний дохід", де підприємство повинно відображати інші доходи окрім доходу (вируч­ки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Ретельно простежують повноту відображення на цьому рахунку доходів від:

• реалізації іноземної валюти;

• реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій);

• операційної оренди активів;

• операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті;

• одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення
господарських договоріз;

• списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позов­
ної давнини;

• відшкодування раніше списаних активів (надходження боргів, списа­
них як безнадійні);

• суми одержаних грантів та субсидій;

• інші доходи від операційної діяльності.

Первинними документами для обліку інших операційних доходів є довідки бухгалтерії. То ж ревізор ретельно перевіряє правильність їх складання. При цьому використовують первинні документи та відповідні бухгалтерські регістри за напрямками, перелік яких наведено вище в уз­годженні з П(С)БО 3 та П(С)БО 15.

Перевірку проводять у розрізі усіх окреслених напрямків форму­вання доходів за записами на передбачених Планом субрахунках, на яких узагальнюється конкретна інформація про інший операційних дохід: 7П"Дохід від реалізації іноземної валюти"; 712 "Дохід від реалізації ін­ших оборотних активів"; 713 "Дохід від операційної оренди активів"; 714 "Дохід від операційної курсової різниці"; 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки"; 716 "Відшкодування раніше списаних активів"; 717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості"; 718 "Одержані гранти та субсидії""; 719 "Інші доходи від операційної діяльності". Правильність бу­хгалтерських записів в обліку інших операційних доходів перевіряють, орієнтуючись на загальноприйняту схему бухгалтерських проводок.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 353 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

998 - | 762 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.