Лекции.Орг


Поиск:




Темп приросту хар-ють на скільки % збільшилось або зменшилось ВП за окремий період часу.

Середняквадратичнавикористовується для визначення дисперсії Середнягеометричназастосовується,коли обсяг сукупності формується не сумою, а добутком індивідуальних значень ознак,використовується коли заданий динамічний ряд.

6.Взаємозвязки між атрибутивними ознаками аналізуються за допомогою таблиці співспряжності, вони описують комбінаційні розподіли сукупності за факторою ознакою Х та результативною ознакою У. Для їх аналізу і визначення тісноти зв’язку використовують коефіцієнти асоціації Юла і контингенції Пірсона. Коефіцієнт асоціації Юла хар-є кореляц. звязок між атрибутивними ознаками. . У тому випадку,коли ,то існує кореляційний зв'язок,якщо менше 0,3- не існує.У тих випадках,коли якесь значення 4-х кліткової таблиці нам невідомо, використовується коефіцієнт контингенції.Він може приймати значення від -1до1.

Визначення кореляційного зв’язку між ознаками починається з регресивного аналізу,за допомогою якого встановлюють форму зв’язку.В регресивному аналізі розрізняютьрівняння парної і множинної регресії.Коли зв'язок здійснюється між однією ознакоюХ і У,таке рівняння назив. рівнянням парної регресії.Коли результативна ознака У пов’язана декількома видами факторної ознакиХ,таке рівняння назив.рівнянням множинної регресії.Визначення рівняння регресії здійснюється за допомогоюлінії регресії.Лініярегресії показує залежність ознакХ і У.

Визначення кореляційного зв’язку між ознаками починається з регресивного аналізу,за допомогою якого встановлюють форму зв’язку.В регресивному аналізі розрізняютьрівняння парної і множинної регресії.Коли зв'язок здійснюється між однією ознакоюХ і У,таке рівняння назив. рівнянням парної регресії.Коли результативна ознака У пов’язана декількома видами факторної ознакиХ,таке рівняння назив.рівнянням множинної регресії.

9. Між ознаками Х і У існують різні за природою і характером зв’язки, які поділяють на функціональні і стохастичні. При функціональному зв’язку між ознаками кожному значенню Х відповідає тільки одне значення У.При стохастичному зв’язку кожному окремому значенню Х відповідає певна множина значень результ.ознаки У.Під видом стохастичного зв’язку є кореляційний зв'язок. При кореляційній залежності зі зміною факторної ознаки Х змінюється групова середня результативної ознаки У. Таким чином замість умовних розподілів множин значень ознаки У виступають середні значення цих розподілів. Між ознаками Х і У існує кореляційна залежність, коли середні величини однієї із ознак змінюються в залежності від значення іншої ознаки.

10. Взаємозвязки між атрибутивними ознаками аналізуються за допомогою таблиці співспряжності, вони описують комбінаційні розподіли сукупності за факторою ознакою Х та результативною ознакою У. Для їх аналізу і визначення тісноти зв’язку використовують коефіцієнти асоціації Юла і контингенції Пірсона. Коефіцієнт асоціації Юла хар-є кореляц. звязок між атрибутивними ознаками. . У тому випадку,коли ,то існує кореляційний зв'язок,якщо менше 0,3- не існує.У тих випадках,коли якесь значення 4-х кліткової таблиці нам невідомо, використовується коефіцієнт контингенції.Він може приймати значення від -1до1.

11.При вибірковому спостереженні обстежують не всі одиниці досліджуваного явища, а лише частини з них, за якими можна робити висновки про все явище у цілому. При вибірковому спостереженні використовується теорія ймовірності. Вибірковий метод використовується для опису явищ суспільного життя з ймовірних позицій при використанні закону великих чисел. Всі одиниці явища назив. генеральною сукупністю, а окрема частина цих одиниць відібраних від ген.сукупності назив. вибірковою сукупністю, яка репрезентує всю ген.сукупність.

12.Способи відбору одиниць сукупності: -вибірка ген.сукупності повинна бути проведена випадково; - вибірка має бути проведена з однорідної сукупності. При створенні випадкової вибірки може бути 2 підходи:1)вибір методом жеребкування;2)використання таблиць випадкових чисел.

13.Різновиди вибірки: 1)за способом організації вибіркового спостереження: проста,випадкова,механічна,районована,серійна,ступенева; 2)за ступенем охоплення одиниць сукупності виділяють: малі вибірки і великі вибірки.

Помилкою вибірки назив. деякі розходження характеристик ген. і вибіркової сукупності. Вони складаються з помилок реєстрації і репрезентативності.Вони можуть бути систематичні і випадкові.

17.При простій випадковій вибірці здійснюється відбір від всієї маси ген.сукупності без попередньої обробки. При простійВ.В. одиниці вибірки можуть формуватись 2-ма шляхами на підставі жеребкування та таблиць випадкових чисел. Задачі П.В.В.:1) визначення помилки вибіркового спостереження 2) визначення меж генеральних хар-к на основі вибіркових із заданням довірчої ймовірності. 3) визначення довірчої ймовірності 4) находження необхідної чисельності вибірки для того,щоб вона хар-вала усю ген.сукупність.

18. Для середньої середньоквадратична помилка визначається за формулою: , для частки:

19.

20.Метод моментних спостережень передбачає,що у деяких випадках треба фіксувати стан безперервного процесу на певні моменти часу.При визначенні методу момент них спостережень відсутня генеральна сукупність і визначається тільки середня помилка частки для простої повторної випадкової вибірки. Середняквадратична помилка для частки визначається
.
Для визначення чисельності момент них спостережень використовують формулу повторної випадкової вибірки,в якій не враховується чисельність ген.сукупності.

21.Механічна вибірка назив.така вибірка при якій генеральна сукупність обсягом N-одиниць розташованих у певному порядку розділяються на n-рівних частин і із кожної частини обстежується тільки одна одиниця.Помилки механічної вибірки розраховуються таким же чином,як і для простої випадкової.

22.Районована або типова вибірка назив. такий спосіб відбору,який здійснюється на основі розподілу к-ті відібраних одиниць-n між районами,які є в генеральній сукупності.В якості районів в залежн. від хар-ру ген.сукупності можуть бути галузі,під-ва,терит. або соц..групи.Якщо ген.сукупність N розпод. на n районів,то вибіркова сукупність буде розділятись на таку ж к-ть одиниць районів.

 

 

23.Ряди динаміки складаються з 2-х елементів: рівня ряду-у та часу ряду-т. Рівнем ряду наз.числові дані того чи іншого показника ряду динаміки,які можуть бути виражені в вигляді абсолютних,відносних та середніх величин. Час ряду відповідає конкретним моментам або періодам,до яких відносяться рівні ряду.За ознакою часу ряди динаміки поділяються на моментні і інтервальні. Моментні ряди динаміки хар-ть стан явища на даний момент часу .Інтервальні ряди хар-ть стан явища за окремий період.

24.Ряд динаміки - це ряд розміщених у хронологічній послідовності числових даних, які хар-ть величину суспільного явища на даний момент або за певний період часу. За ознакою часу ряди динаміки поділяються на моментні і інтервальні. Моментні ряди динаміки хар-ть стан явища на даний момент часу .Інтервальні ряди хар-ть стан явища за окремий період.

25. З метою вивчення хар-ки явищ і процесів використовується сис-ма показників за допомогою яких аналізуються ряди динаміки.Абсолютні зміни динамічного ряду -хар-є зміну обсягу виробництва,темпи зростання -хар-є ріст виробництва,темпи приросту - на скільки збільшилось або зм.виробництво,абсолютне значення 1% приросту, коефіцієнт прискорення - хар-є напрям і ступінь інтенсивності зміни явища за окремий період часу.

26.Темпи зростання- хар-ть відсоток зростання виробництва.

27.Середні величини динамічних рядів: середній абсолютний приріст, середній рівень абсолютного ряду, середній темп зростання, середній темп приросту.

28.Прийоми зрівнянності: 1)змикання рядів динамічного ряду за допомогою коефіцієнту перерахунку.2)приведення рядів динаміки до однакової основи(коефіцієнт випередження).3)забезпечення однаковості періодів.

29. Прийоми зрівнянності: 1)змикання рядів динамічного ряду за допомогою коефіцієнту перерахунку.2)приведення рядів динаміки до однакової основи(коефіцієнт випередження).3)забезпечення однаковості періодів.

30. В процесі обробки динамічних рядів здійснюється їх вирівнювання. Розглядають наступні методи та способи вирівнювання динамічних рядів:1)збільшення інтервалів2)обчислення середніх рівнів для збільшених інтервалів3)визначення ковзкової середньої4)центрування5)аналітичне вирівнювання.

31.Суть методу інтерполяції полягає у тому,що за допомогою нього знаходять відсутні значення рівнів ряду. Знаючи тренд ряду ми можемо визначити відсутні значення рівнів ряду. Метод екстраполяції дозволяє визначити значення рівня ряду на майбутнє,при умовах збереження тенденції розвитку динамічного ряду.

Ряди динаміки можуть бути представлені в вигляді основної тенденції розвитку, тобто тренду,сезонної компоненти, випадкової компоненти. Методи виділення тренду в динамічних рядах,в яких випадкові фактори зведені до мінімуму розглядаються за допомогою рівнянь регресії, а сезонні складові д.р.можуть визначатися за допомогою існуючих методів визнання та виміру сезонних коливань.1)Метод абсолютних різниць-він передбачає абсолютні відхилення фактичних рівнів або середніх рівнів від загальної середньої або трендової середньої.2)Метод відносних рівнів-розраховується як коефіцієнт,як в процентах так і в коефіцієнтах.3)Метод побудови індексів сезонності-розраховується для визначення сезонної хвилі.4)Побудова аналітичної моделі сезонності.

Темп приросту хар-ють на скільки % збільшилось або зменшилось ВП за окремий період часу.

34.Коефіцієнт прискорення - хар-є напрям та ступінь інтенсивності зміни явища за окремий період часу. Коефіцієнт випередження- порівнюються 2 д.р. і дається хар-ка ефективності використання ресурсів та ефективності їх використання.

35. Середні величини динамічних рядів: середній абсолютний приріст, середній рівень абсолютного ряду, середній темп зростання, середній темп приросту.

36.Індекс - це відносна величина порівняння,яка хар-є зміну соц..-економ. Явища або процесу учасі,просторі або порівняно з планом,нормою нормативом.Формою вираження індексів є коефіцієнти або відсотки. Особливістю індексів є те,що за їх допомогою дається хар-ка складних явищ,елементи яких не підлягають сумуванню. Їх характеризують синтетичні та аналітичні властивості.

37.Задачі індексів: 1)Надається хар-ка загальної зміни складного соц.-економ. явища у динаміці,територіальному порівнянні,зіставлення з нормативами, планами,прогнозами.2)Виявлення у показників складного явища впливу окремих факторів на результативний показник.3)Вивчення динаміки середніх величин та оцінка впливу структурних зрушень на зміну середніх величин.

38.Класифікація індексів: 1)за мірою охоплення елементів сукупності їх поділяють на індивідуальні і загальні індекси. 2)за базою порівняння індекси розрізняють базисні і ланцюгові. 3)за видом об’єкту порівняння розрізняють динамічні,територіальні та індекси порівняні з планом,нормативом. 4)за видом ваги індекси з постійними і змінни мивагами. 5)за формою побудови агрегатні та середні. 6)в залежності від змісту та хар-ру індексуємої величини розрізняють індекси к-них і якісних показників. 7)за об’єктом дослідження індекси фіз..обсягу прод,терит.,індекси розміру та структурни явища. 8)за складом явища індекси постійного та змінного складу,індекси структурних зрушень. 9)за періодом розрахунку річні квартальні,місячні,тижневі.

39.Синтетичні властивості індексів полягають у тому,що з їх допомогою здійснюється з’єднання або агрегування в ціле різнорідних одиниць стат. сукупності. Аналітичні властивості індексів полягають у тому,що за допомогою індексного методу виявляється вплив факторів на досліджуване явище за допомогою показників. В індексному методі застосовується певна сис-ма умовних позначень за допомогою яких будують і записують індкси. Ці позначення хар-ться англ.літерами. 1)Індекси, які хар-ть к-ні або обємні показники: q- фіз. обсяг прод., T- витрати часу.2) Якісні показники :P- ціна ,z- собівартість, w- продуктивність праці.3) змішані показники: Pq- вартість товару, qz- затрати на виробництво, wT- обсяг вир-ва.

40.Агрегатний загальний індекс цін Пааше виражає зміну загальної ціни у звітному періоді в порівнянні з базовим періодом при незмінному обсязі виробництва звітного періоду.За допомогою індекса Пааше визначають економію або перевитрати населення за рахунок зміни ціни придбання обсягу продукції. Якісний індекс цін Ласпейреса відповідає на питання: «Що буде якщо ціна у майбутньому стане такою?»Для прогнозування товарообігу в рез-ті зміни ціни.

41.Індивідуальні індекси за своєю суттю є відносні величини динаміки, зіставлення або виконання зобов’язань.В свою чергу вони поділяються на індекси якісного, к-ного,змішаного складу. В інд.індексах у чисельнику значення поточного періоду,а в знаменнику базового періоду.

43. Загальний індекс знаходиться шляхом порівняння рез-тів складного явища у поточному і базисному періоді. За рахунок введення сумірника або ваги,тому він назив. агрегатним. Тому спосіб за допомогою якого складається загальний індекс назив. агрегатним. Загальні індекси агрегатної форми можуть бути к-ного,якісного та змішаного хар-ру, при цьому к-ні індекси можуть бути також розраховані з постійною вагою або зі змінною вагою.

44. Агрегатний загальний індекс цін Пааше виражає зміну загальної ціни у звітному періоді в порівнянні з базовим періодом при незмінному обсязі виробництва звітного періоду.За допомогою індекса Пааше визначають економію або перевитрати населення за рахунок зміни ціни придбання обсягу продукції. Якісний індекс цін Ласпейреса відповідає на питання: «Що буде якщо ціна у майбутньому стане такою?»Для прогнозування товарообігу в рез-ті зміни ціни. Індекс собівартості продукції - хар-є як змінилась загальна собівартість прод. у поточному порівняно з базовим,вагою виступає обсяг прод. звітного періоду.

45.Середньозважені індекси використовуються в тому випадку,коли первинна інф-ція не дозволяє розрахувати загальні агрегатні індекси. Існують 2 форми середньозважених індексів середньоарифметична та середньо геометрична. Як правило середньоарифметичний індекс застосовується при індексуванні к-них показників. При цьому розрахунок загального середньозваженого індекса здійснюється за допомогою індивідуальних індексів.

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Коротка характеристика MS Excel | Применение амарантового масла
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 305 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

831 - | 667 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.