Лекции.Орг


Поиск:




Метод антропометричних стандартів




Є найбільш точним, оскільки індивідуальні антропометричні дані дітей порівнюють з віковими, статевими і регіональними антропометричними таблицями стандартів двох типів: параметричного (сигмального) і непараметричного (центильного) типів.

1. Сигмальні таблиці

- визначення середнього квадратичного відхилення (сигма);

- оцінка фізичного розвитку проводиться індивідуально шляхом порівнення антропометричних даних дитини із середніми показниками фізичного розвитку (стандартами);

- різницю між цими показниками ділять на сигму, вказану в таблицях;

- отримують сигму регресії;

- оцінюють за шкалою регресії, в основу береться умовна зросту.

Оціночні підгрупи за показниками зросту:

- низький (варіабельність сигми -2 і нижче);

- нижче середнього (від -1 до -2);

- середній (від +1 до +2);

- високий (від +2 і вище).

Якщо маса тіла і обвід грудей відповідають сигмі регресії зросту, то фізичний розвиток дитини вважають гармонійним.

Якщо ці показники мають різницю, більшу, ніж 1 сигма регресії - це дисгармонійний фізичний розвиток (вказують, за рахунок чого ця дисгармонія, враховуючи соматоскопічні показники).

2. Центильний метод

Принцип центильних таблиць в тому, що центилі ділять значення показників фізичного розвитку на 100 рівнозначних інтервалів, найчастіше використовують 3-, 10-, 25-, 50-, 75-, 90- і 97-й центилі.

Оцінка:

25-75-й центилі - середні показники;

25 -10-й, 75-90-й - тенденції до зниження або зростання показника;

10-3-й, 90-97-й центилі - явне зниження або явне зростання показника.

ПОРУШЕННЯ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ. До порушень фізичного розвитку належать: гіпотрофія;

затримка зросту; паратрофія; ожиріння; акселерація; надмірний зріст; негармонійний фізичний розвиток.

Відхилення в довжині тіла можуть проявлятися у вигляді затримки росту чи високорослості. Значні ступені затримки росту називаються нанізмом, а високорослості – гігантизмом. Головні причини порушення росту (у порядку зменшення частоти патології) такі: конституційні, церебрально-ендокринні, соматогенні (хронічні захворювання різних систем організму з порушенням функції того чи іншого органа), спадкові захворювання, соціально-побутові фактори.

Відхилення в масі тіла мають вигляд її зменшення або збільшення. У дітей раннього віку відхилення в масі тіла менше або більше ніж 10% від нормативних показників (за наявності деяких інших характерних ознак) називаються відповідно гіпотрофією та паратрофією. Збільшення маси тіла у дітей інших вікових груп понад 14 % за рахунок надмірного відкладення жиру називається ожирінням. Головними причинами відхилення в масі тіла дітей є аліментарні, конституційні, соматогенні, церебрально-ендокринні та інші фактори.

Відхилення в обводі голови можуть проявлятися у вигляді її зменшення (мікроцефалія) або збільшення (найчастіший варіант – гідроцефалія). Головними причинами відхилень в обводі голови є внутрішньоутробне порушення розвитку мозку, травми та гіпоксія мозку під час пологів, травми, інфекційні захворювання та пухлини мозку у дітей після народження.

Відхилення в обводі грудної клітки можуть бути як у бік зменшення, так і збільшення. Причинами таких порушень є аномалії розвитку грудної клітки та легень, захворювання органів дихання, ступінь фізичної підготовки та розвитку м'язів, конституційні особливості тощо.

Фактори, що впливають на фізичний розвиток:

Внутрішні: хромосомний і генетичний набір: існує більш як 200 генів, що відповідають за ріст організму; індивідуальні особливості процесів обміну речовин, темпи росту і початок пубертатного періоду.

Зовнішні: раціональне харчування згідно віку дитини;достатня фізична активність;часті і тривалі захворювання;психологічний клімат в сім’ї та в дитячому колективі.

Акселерація - прискорення вікового розвитку шляхом зрушення морфогенезу на більш ранній стадії онтогенезу. Термін "акселерація" (від латинського слова acceleratіo - прискорення) запропонований німецьким лікарем Koch в 1935 році. Сутність акселерації складається в більше раннім досягненні певних етапів біологічного (фізичного й полового й ін.) розвитку й завершенні дозрівання організму. Як основні прояви акселерації Ю. Е. Вельтищев, Г. С. Грачова (1979) розглядають: більшу довжину й масу тіла немовляти в цей час у порівнянні з аналогічними величинами немовлят 20-30-х років нашого століття; у цей час ріст однорічних дітей у середньому на 4-5 см, а маса тіла на 1-2 кг більше, ніж 50 років тому; більш раннє прорізування перших зубів, зміна їх на постійні відбувається на 1-2 роки раніше, ніж у дітей минулого сторіччя; більш рання поява ядер окостеніння в хлопчиків і дівчаток, а в цілому окостеніння кістяка в дівчаток закінчується на 3 роки, а в хлопчиків - на 2 роки раніше, ніж в 20- 30-і роки минулого сторіччя; більш раннє збільшення довжини й маси тіла дітей дошкільного й шкільного віку, причому, чим старше дитина, тим більшою мірою ці показники відрізняються від показників дітей минулого сторіччя; статевий розвиток хлопчиків і дівчаток закінчується на 1,5-2 роки раніше, ніж на початку XX століття, за кожні 10 років настання менструації в дівчинок прискорюється на 4-6 місяців. Справжня акселерація супроводжується збільшенням тривалості життя й репродуктивного періоду дорослого населення.

1. Загальна характеристика акселерації

Акселерація вiд лат. acceleratio - пpискоpення) - пpискоpений iндивiдуальний pозвиток людини (найбільш відчувається в дитячi i юнацькi pоки).

Фізичний та розумовий розвиток сучасної молоді відбувається значно інтенсивніше, ніж у ровесників з попередніх поколінь. Це явище називається акселерацією і розпочалась вона у світі вже близько ста років тому. За даними антропологів, за цей час довжина тіла новонароджених, у середньому, збільшилась на 1 см, а вага – на 100-300 г. Малюки починають раніше тримати голівку та ходити. Підлітки стали вищими на 10-15 см, а вік статевого дозрівання у дівчаток змістився з 16-17 років до 12-13. Наростаюча акселерація створює умови для більш ранньої, ніж у попередні роки, появи у дитини цього нового самовідчуття і власної самооцінки.

Ростова акселерація характеризується тим, що рік у рік у підлітка в значно прискореному темпі зростає середня вага, підвищується ріст, збільшуються розміри обсягу грудної клітки й т.д. Акселерація, тобто прискорений розвиток організму, - стала найбільш суттєвою рисою змін, що відбуваються в організмі сучасної людини. Процеси прискореного розвитку починають проявлятися ще під час внутрішньоуторобного розвитку, тобто коли дитина перебуває ще в утробі матері, коли надзвичайно швидко росте плід. Так вага однорічної дитини вище ваги заплідненої клітини в 2 000 000 000 000 разів. У наступні за цим 20-25 років підвищення вагизростає менш, ніж в 20 разів. "Протягом всього життя людини періоди бурхливого росту змінюються періодами відносного спокою, тому що поряд з ростом відбуваються морфологічна диференціація й функціональна спеціалізація органів і тканин. Ці процеси у свою чергу починають стримувати, сповільнювати загальний ріст організму." Зросло число "богатирів", що важать при народженні більше 4 кг.

Виявлено, що фізичний розвиток в усі періоди дитинства і юності в цей час і минулі десятиліття різко відрізняється один від одного. "Так, сучасні діти від року до 7 років вище своїх ровесників 40-их років на 1-2 см, їхня вага більше майже на 1 кг, а окружність грудей на 2 см. Порівняння описів фізичного розвитку дітей дошкільного віку, що жили на початку XX сторіччя із сучасними даними показує, що ріст дітей збільшився на 6 см, вага - на 2 кг, у малят раніше прорізуються перші зуби. Кожні 10 років ріст дітей збільшується на 1,5 см, а вага - на 0,5 кг. Темпи акселерації особливо великі в ранньому віці: у п'ятирічних дітей ріст збільшився на 2 см, а вага - до 1,5 кг. У порівнянні з 1921 роком п'ятирічна дитина стала вищою на 5-7 см, а її середня вага збільшилася на 2 кг."

На сучасному етапі у дитини 6 років такий ріст і вага, як кілька десятиліть назад мали діти 7 років, а ріст першокласників збільшився на 10 см. Так, у дітеймолодших класів при проведенні медичних оглядів відзначено, що в нормально розвинених дітей з вагою до 60 кг ріст досягає 140 см. За останні 40 років середня вага дітей шкільного віку збільшилась на 4 кг.

Одним з факторів, які впливають на розвиток молодого організму є акселерація. Вона полягає в тому, що сучасні діти народжуються крупнішими (довжина тіла новонародженого збільшилась на 0,5-1 см, вага - на 50-100 г), в них раніше прорізуються молочні зуби, раніше на 1-2 роки починається їхня зміна на постійні, раніше, в середньому на два роки, починається зрілість статевих органів. У 16 років сучасні юнаки стають в середньому на 18 см вищі і на 17 кг тяжчі, ніж їх ровесники, які народились 50 років тому.

Поряд із збільшенням розмірів тіла відмічається збільшення розмірів внутрішніх органів. Більш раннє статеве дозрівання і окостеніння скелету призводить до закінчення росту тіла в більш ранньому віці.

Акселерація проявляється і в розвитку багатьох функціональних показників. Спортивні результати підлітків 20-х років стали доступні сучасним підліткам більш раннього віку. За даними німецьких вчених, школярі 15-17 років в 1958 році стрибали в довжину на 40-60 см, а вгору – на 20-23 см краще, ніж їх ровесники 1910 року. Загальновідомі також факти «омолодження» рекордів у багатьох видах спорту.

Фізіологічні спостереження свідчать, що простежується більш раннє встановлення ЧСС і показників тиску крові у підлітків на рівнях, характерних для дорослих.

Акселератів можна визначити просто візуальним методом за наступними показниками: довга і худа фігура, довгі кінцівки (пальці рук торкаються колін); кисті, ніс, вуха, ступні стають непропорційно більшими, що особливо у дівчат викликає певні емоційні неприємності.

Існує ряд гіпотез про причини акселерації. Одні вчені вважають, що сучасні діти піддаються більш інтенсивному впливу сонячних променів та електромагнітних хвиль, які є стимуляторами росту і розвитку дітей. На думку інших вчених акселерація спричинена кількісним і якісно поліпшеним харчуванням, особливо наявність в ньому вітамінів, зокрема В6. В третю групу входять гіпотези, згідно з якими акселерація - це результат циклічних біологічних змін (гетерозис) та інших явищ. Існує ще ряд теорій, зокрема, урбанізації. Проте один фактор не може вплинути на процес акселерації. Причина цього явища знаходиться в комплексному впливі багатьох факторів.

Акселерація має позитивне значення - збільшується тривалість життя, більш швидкий фізичний і психічний розвиток, більш високий інтелектуальний розвиток. Однак відомі й негативні сторони акселерації. Прискорення темпів росту не завжди супроводжується прискоренням темпів формування окремих фізіологічних систем (і перш за все серцево-судинної). Це, в свою чергу, може бути причиною судинних розладів у наступні періоди життя людини. Як показують останні дослідження, статеве дозрівання підлітків відбувається в середньому на 2-3 роки швидше, ніж у минулому столітті. Причиною цього є циклічний процес, який постійно відбувається в процесі еволюції - загальне пришвидшення фізичного розвитку дітей (акселерація). Спостерігається неухильне збільшення росту, ваги і об’єму грудної клітки як у дітей, так і в підлітків. Якщо колись процес формування тривав до 19-20 років, то тепер він триває до 16-17 років.

Дані оглядів показують, що ріст підлітків в економічно розвинених країнах у минулі 10 років став більшим в середньому на 10 см, а за деякими даними ці тенденції ще більш виражені - 13-14 см, в 7-8 років майже немає різниці між фізичним розвитком дівчаток і хлопчиків. У середньому за рік підвищення їхнього росту в цей період становить 5-6 см. У період статевого дозрівання починають з'являтися значні розходження в темпах росту й розвитку дітей різної статі. До 9-10 років у дівчаток ріст сповільнюється до 4 см за рік, вага зростає на 3 кг за рік, а згодом відбувається різкий стрибок: ріст збільшується на 8-10 см і прибавка у вазі - на 9 кг зарік. В цьому періоді дівчатка перетворюються в дівчат, стають вищими за хлопців і до 15 років випереджають їх у фізичному розвитку. В результаті акселерації середня вага підлітків 14 років збільшується з 38 до 46 кг. Значно зростають фізична сила рук, вентиляція легенів і інші показники. У сьогоднішніх умовах підліток 16 років випереджає підлітка початку XX століття майже на 2 роки.

Крім фізичних в організмі підлітків прискорюються й внутрішні процеси. Так окостеніння хрящів кисті й передпліччя наступає раніше, ніж це було 17-20 років тому. Внаслідок прискорення розвитку організму підлітків ріст його тіла закінчується на 2 роки раніше, ніж в 40-х рр. XX ст. І на 3-4 року раніше, ніж на поч. XX ст. (у дівчат - до 16-17 років, а в юнаків - до 17-18 років). Таким чином, акселерація - це прискорений розвиток фізичного розвитку й формування функціональних систем організму. Акселерація - це прискорення соматического, полового й психічного розвитку - це визначення з антропології. Розрізняють два види акселерації - епохальну (secular trend, властиво всьому нинішньому поколінню) і внутрішньогрупову, або індивідуальну - це прискорений розвиток окремих дітей і підлітків у певних вікових група

Причини акселерації

Перш за все, акселерація торкнулася розвинутих країн, а точніше – їхніх найбільш економічно благополучних регіонів. Іншими словами, міські жителі, переважно, і вищі, і важчі, ніж сільські. Однак, незважаючи на значну кількість даних, вчені поки що не можуть назвати головну причину цього явища. За даними НДІ та Музею антропології Московського держуніверситету, якщо у 70-х роках юнаки до 17-річного віку досягали 172 см зросту, то з початку 80-х – 176-178 см. Дівчата, у середньому, виросли зі 161 до 165 сантиметрів. Проте, маса тіла у них залишилась попередньою – на рівні 57 кг у 17 років, а у хлопців ця характеристика зростає. Дівчата стали худішими, з довшими кінцівками і вузьким тулубом.

За результатами обстежень студентів Московського університету, порівняно з даними 25-річної давності, у юнаків трохи поширшали плечі, а окружність талії, плеча та передпліччя зменшились. У дівчат зменшились майже усі показники – ширина плечей, таза, обхват талії, стегон, плеча та передпліччя. Змінюється і форма голови – череп став більш витягнутим, видовжується та звужується обличчя. Наслідком дівочої худорлявості та тендітності є те, що багатьом жінкам майбутнього доведеться народжувати із значно більшими труднощами. І найчастіше обмежуватися однією дитиною.

На думку вчених, зараз темпи акселерації дещо сповільнились. Зріст у дітей залишається високим, але різких стрибків не спостерігається. Хоча однозначної причини акселерації антропологи поки що назвати не можуть, існує ряд гіпотез. Очевидно, прискорення фізіологічного розвитку викликане комплексом причин. Наприклад, активним вживанням вітамінів вагітними жінками та дітьми. Міські жителі почали більше вживати білків, а головне – можуть урізноманітнити своє харчування. Ряд авторів стверджують, що в усьому винна сонячна радіація. Астрофізики помітили, що Сонце помітно активізувалося наприкінці двадцятого століття: спалахи на Сонці стали більш інтенсивними, а магнітні бурі на Землі – частішими. До того ж, озоновий шар вже менше захищає нашу планету від надмірних доз ультрафіолету.

Серед причин акселерації називають і генетику. Адже у всьому світі різко зросла кількість міжнаціональних шлюбів або одружень між людьми, які народилися на значно віддалених територіях. Відомо, що змішування генофондів призводить до підвищення якості потомства, а можливо, і до його прискореного розвитку.

Один із класиків антропології сказав, що зріст людини – відображення умов її життя. Чим вищі люди, тим краще вони живуть. Однак, швидке збільшення розмірів тіла не завжди свідчить про рівень розвитку людини. Тому нерідко паспортний та біологічний вік не співпадають.

На підставі обліку співвідношень антропометричних показників і рівня біологічної зрілості виділяються гармонійний і дисгармонічний типи акселерації. До першого ставляться ті діти, у яких антропометричні показники й рівень біологічної зрілості вище середніх значень для цієї вікової групи, до другого типу - діти, у яких відзначається посилений ріст тіла в довжину без одночасного прискорення полового розвитку або раннє полове дозрівання без посиленого росту в довжину.

Для пояснення процесу акселерації в цей час запропонований ряд теорій (Ю. П. Лісіцин, 1973):

Фізико-хімічні:

1) геліогенна (вплив сонячної радіації);

2) радіо хвильова, магнітна (вплив магнітного поля);

3) космічної радіації;

4) підвищеної концентрації вуглекислого газу, викликаної зростанням виробництва.

Теорії окремих факторів умов життя:

1)аліментарна;

2) нутритивна;

3) підвищеної інформації.

Генетичні:

1)циклічних біологічних змін;

2) гетерозису (змішання популяцій).

Теорії комплексу факторів умов життя:

· урбанічного впливу;

· комплексу соціально-біологічних факторів.

Прискорення фізичного розвитку дитини вимагає раціоналізації трудової діяльності й фізичного навантаження. У зв'язку з акселерацією повинні періодично переглядатися регионарні нормативи, якими ми користуємося для оцінки фізичного розвитку.

3. Наслідки акселерації

Одним з важливих наслідків акселерації стає те, що діти починають раніше говорити, проявляти реакцію на звук, колір, світло, тримати голівку, сидіти, стояти й ходити, чим їхні однолітки в недалекому минулому. Зі сторони вегетативної нервової системи спостерігається більш рання поява пітливості, тахікардія та ін.

Поряд із цим відбувається посилення діяльності статевих залоз. У сільських школярок, що мають підвищені показники росту й ваги, менструальна функція встановлюється до 14 років; у міських школярок із середніми даними - тільки в 15-літньому віці. За останні пів віку термін статевого дозрівання в дівчат змістився з 16,3 до 13,5 років, а в юнаків - з 17 до 14,2 років.

Період статевого дозрівання починається з росту молочних залоз, малих статевих губ, оволосеніння лобкової ділянки. У дівчат, у зв'язку з появою вторинних статевих ознак, спостерігаються зміни у кістково-м'язовій системі, що приводить до порушення постави. У юнаків сутулість - також один з основних наслідків цього. Але в хлопців вторинні статеві ознаки з'являються пізніше, ніж у дівчат.

Ще один з наслідків акселерації - вплив на шкіру. У деяких випадках потрібно навіть професійна медична допомога, а не тільки косметолог.

Таким чином, як явище еволюційного характеру, акселерація регулює процеси фізіологічного розвитку підлітків, сприяє поліпшенню їхнього здоров'я й потенційних можливостей. Що ж стосується негативних її сторін, те це труднощі росту, багато в чому обумовлені недостатнім пристосуванням організму до нових умов, створених прискореним розвитком.

З цим пов'язано багато патологічних відхилень в окремих органах і системах. Так підлітки, що відрізняються великою окружністю грудної клітки, частішестраждають дистрофією й дистрофічними змінами м'язів серця, ніж підлітки із середнім фізичним розвитком. У підлітків, які швидко розвиваються, спостерігається вегето-судинна дистонія. Перед цим в акселератів спостерігається підвищення темпів росту й ваги тіла в 11-13 років у дівчинок і на 2 роки пізніше в хлопчиків. У підлітків часто спостерігаються зміни зі сторони серцевого м'яза (міокардіопатії, міокардити). виявлене скривлення хребта.

Значне число захворювань викликається більшою вагою, надлишковим харчуванням, а також рядом інших причин (зловживанням вуглеводами). За останні десять років число хворих цукровим діабетом у світі зросло в 2-3 рази. За даними статистики це захворювання зустрічається в 1-2% населення." При цьому найбільшу схильність до діабету мають акселерати, які значно важче переносять простудні, шлунково-кишкові, алергійні захворювання. На виникнення подібних захворюваньзначно впливає астенічна будова організму підлітка.

За прогнозами фізіологів і лікарів, середній ріст людини в майбутнім сторіччі буде становити 175-180 см, тому що як правило, більшість сучасних акселератів перестає рости по досягненню цього росту. У зв'язку із цим підвищується й середня вага людини на 8-10 кг. "Якщо сучасний чоловік, як правило, вище ростом, ніж жінка, те надалі це розходження трохи згладиться.

У статевому розвитку розрив між дозріванням хлопчиків і дівчинок на цей час становить 1,5 року, а в майбутньому, можливо, ще скоротитися до 1 року або ще менш. Це створить умови для більш швидкого формування особистості, швидшого засвоєння знань, відбудеться повний перегляд системи освіти й виховання молоді.

Для правильного формування здорової фізично й психічно особистості підлітка необхідні наступні умови:

1) правильний раціон і режим харчування;

2) здоровий спосіб життя, заняття фізкультурою й спортом;

3) правильно побудоване трудове виховання підлітків;

4) своєчасне провітрювання навчальних приміщень і будинку;

5) меблі, підібрані відповідно віку й росту дитини;

6) достатня освітленість кімнати;

) правильне інтелектуальне й розумове виховання підлітка;

8) величезна роль виховання в родині.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1317 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

792 - | 699 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.