Лекции.Орг


Поиск:




Характеристика структури навчальної програми. Навчальна програма складається з: пояснювальної записки, де визначено: мету та завдання курсу; знання




Навчальна програма складається з:

  • пояснювальної записки, де визначено: мету та завдання курсу; знання, уміння та навички, яких мають набути учні;
  • особливості організації навчального процесу; перелік про­грамно-технічних засобів, необхідних для успішної реалі­зації курсу; та критерії оцінювання навчальних досягнень учнів;
  • змісту навчального матеріалу та вимог до навчальних до­сягнень учнів;
  • додатків;
  • списку рекомендованої літератури.

Курс має чітко виражену практичну спрямованість. Част­ка часу, відведеного на викладання теоретичного матеріалу, не повинна перевищувати ЗО % від загального обсягу. Про­грамою курсу передбачено проведення практичних робіт на кожному уроці. З урахуванням вікових особливостей і держав­них санітарних правил (ДСанПіН 5.5.6.009-98) практичні ро­боти розраховані як максимум на 15 хвилин. Робота учнів за комп'ютером полягатиме у фронтально-індивідуальному вико­нанні вправ і практичних робіт. Теоретичний матеріал перед­бачено викладати невеликими частинами на початку заняття, орієнтовно впродовж 8-15 хвилин. Основний навчальний ма­теріал має бути засвоєний учнями на уроці. Це досягається за­стосуванням різноманітних форм навчальної діяльності: виклад навчального матеріалу у формі бесіди, використання ігрових форм, робота в групах, організація самостійної роботи учнів із комп'ютером.

Зразок структури уроку (2—4 класи)

1. Організаційний момент (1 хв).

2. Розминка (2-3 хв).

(Розминка складається з простих запитань, які можуть викли­кати зацікавленість учнів. Запитання мають розвивати кміт­ливість, швидку реакцію, щоб допомогти підготувати дітей до пізнавальної діяльності, створити позитивний емоційний настрій, «ситуацію успіху».)

3. Перевірка домашнього завдання (3-4 хв).

4. Пояснення нового матеріалу або закріплення матеріалу по­переднього уроку (8-10 хв).

5. Робота в зошитах, розв'язування задач (5-7 хв).

6. Фізкультхвилинка (1 хв).

7. Пояснення домашнього завдання (1-2 хв).

8. Формування практичних навичок. Робота за комп'ютером (10-15 хв).

9. Релаксація (1 хв).

10. Підбиття підсумків уроку (1-2 хв).

Програма розроблена в комплексі: навчальна програма, робочі зошити учнів із вкладками контрольних робіт, методичні реко­мендації вчителеві; програмне забезпечення: комплект програм «Скарбниця знань».

Курс побудовано з урахуванням семестрового навчання, конт­рольні роботи з тем проводяться за два уроки до кінця семестру. Тому на два останні уроки в кожному семестрі відведені теми роз­виваючого характеру з елементами повторення основних вивче­них тем. У методичних рекомендаціях для вчителя запропоновано орієнтовне використання резервного часу. Кожен рік навчання закінчується роботою з програмним забезпеченням навчального характеру.

 

Теоретичні знання Практичні навички
Правила поведінки та техніки безпеки в комп'ютерному класі. Основні сфери вико­ристання комп'ютерів. Назви зовнішніх частин ПК та їх функції. Правила безпечної ро­боти за комп'ютером. Поняття «множина». Поняття «інформація». Види інформації, її властивості, засоби пе­редачі й отримання Орієнтуватися в напрямках «угору», «униз», «праворуч», «ліворуч». Точно виконувати дії на вимогу вчителя. Використовувати маніпулятор «миша» при ро­боті з програмами. Здійснювати аналіз при розв'язуванні логічних задач. Знаходити загальні ознаки для групи пред­метів. Наводити приклади множини предметів. Знаходити «зайвий» предмет у групі предметів. Керувати об'єктами на екрані монітора. Наводити приклади, які відображають власти­вості інформації
Поняття «алгоритм», «виконавець», «блок-схема». Система алгоритмічної мови стрілок. Способи запису алго­ритмів. Інструменти графічного редактора «Paint». Принципи побудови ма­люнка. Правила введення текс­ту за допомогою клавіа­тури. Правила користування навчальними програ­мами Виділяти істинні та хибні висловлювання. Давати повні відповіді й аргументувати свої висновки. Вводити числа й арифметичні знаки. Наводити приклади алгоритмів. Подавати алгоритми у словесній і графічній формах. Робити обчислення за блок-схемою. Виконувати і складати лінійні алгоритми, ал­горитми з діями, які повторюються. Виконувати алгоритми з розгалуженою струк­турою. Записувати алгоритми за допомогою мови стрі­лок. Записувати алгоритми для виконавця «їжа­чок». Вводити текст із клавіатури й редагувати його. Створювати прості малюнки за допомогою гра­фічного редактора «Paint»

Вивчення курсу передбачає постійний доступ учнів до ком­п'ютерів, які працюють під операційною системою Windows. Для викладання курсу використовується програмне забезпечення:

  • пакет програм «Скарбниця знань»;
  • текстовий редактор «Блокнот»;
  • графічний редактор «Paint».

Курс розрахований на 102 години і вивчається як спецкурс або факультативний курс по 1 годині на тиждень за рахунок годин варіативної частини робочого навчального плану.

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-19; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 273 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

780 - | 735 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.