Лекции.Орг


Поиск:




Засоби|кошти| високочастотного нав'язування




Добування мовної інформації шляхом високочастотного нав'язування досягається за допомогою модуляції зовнішніх високочастотних радіо-| або електричного сигналів первинним електричним сигналом, що несе мовну інформацію. Для забезпечення такої модуляції необхідно дистанційно подавати зовнішнє електромагнітне поле або високочастотні електричні сигнали на елементи, параметри яких або струми, що протікають по них, |токи| змінюються під дією мовних сигналів.

З цією метою можуть використовуватись резонаторні конструкції,|із| параметри|обсяг| яких змінюються під дією акустичної хвилі (рис. 9.6).

 

1- кришка з діелектричного матеріалу; 2 – верхня кришка; 3 - вставна кришка з ферітового материалу; 4 - ізоляційне кільце; 5 - металева антена (чвертьхвильовий вібратор для робочої частоти); 6- узгоджуючий конденсатор; 7- спеціальна рідина; 8 –металеве дно стакана; 9- тонкий шар маслянистої рідини; 10- внутрішній металевий ціліндр, у якому розміщується коливальний контур; 11- металевий ціліндр; 12- отвір для установки резонатора з антеною.

Рисунок 9.6 - Конструкція перевипромінюючої закладки

 

Ціліндрична резонансна система (11 на рис.9.6) поміщається у радіопрозорий циліндричний стакан більшого діаметра (2 на рис.9.6). На дно великого стакана заливається спеціальна рідина, поверхню якої вкриває тонка плівка маслянистої рідини, що мало випаровується і зберігає товстий шар рідини під своєю поверхнею.

Дно більшого стакана металізоване і разом з металевим корпусом резонансної системи утворює деяку ємність. Під дією акустичних хвиль, і в такт з цими коливаннями на поверхні рідини виникають мікрохвилі, які викликають зміни ємності резонансного контура, його добротності і резонансної частоти резонатора.

Оболонка стакан резонатора є «прозорою» для хвиль УКХ діапазону і тому хвиля від зовнішнього джерела ефективно відбивається від резонатора. Відбитий сигнал таким чином модулюється інформаційним акустичним сигналом і в місці прийому може бути легко виділений.

Спецслужба Англії (МU5) створила копію цього пристрою, який використовувався спецслужбами Англії і США під кодовою назвою «Сатир». За цим же принципом працюють закладки, що називаються аудіотранспондерами, наприклад SIМ-АТР-16, РК-500 і ін. Вони де в чому дороблені з метою збільшення їх ефективності.

Подібні пристрої працюють в УКХ і НВЧ діапазонах. Передавач гостроспрямованою антеною опромінює транспондер, в приймачі якого виділяється зондуючий сигнал, і подається на внутрішній модулятор. У якості модулюючого використовується сигнал, що поступає з мікрофону, що контролює акустику приміщення.

Промодульований відбитий сигнал перевипромінюється, а в цілях його маскування на фоні могутнішого опромінюючого сигналу, відбиту частоту трохи зміщають зсовують відносновідносно частоти опромінюючого сигналу. Наприклад, для аудіотранспондера S1М-АТР-16 резонансний контур вихідного каскаду транспондера розстроєний відносновідносно частоти опромінюючого сигналу на частоту 12 кГц (опромінюючий сигнал - 160 МГц, перевипромінюваний - 160,012 МГц). Транспондер використовує плоску кільцеву антенну і має розміри 90 х 90 х 4 мм, що дозволяє легко маскувати його в приміщенні. Потужність перевипроміненого сигналу залежить від потужності опромінюючого сигналу, і якщо остання знаходиться в межах 10 Вт, то забезпечується відстань перехоплення 50...300 м.

Час функціонування транспортера складає 2000...4000 год. Використання високих опромінюючих частот дозволяє зменшити розміри аудіотранспондера. Так, в моделі SIМ-ТР-40 в якості опромінюючих використовуються частоти 800...950 МГц, а розміри транспондера дорівнюють 6 х 24 мм. При живленні від внутрішньої батареї з напругою 3 В час роботи транспондера - близько 4 місяців.

Високочастотне нав'язування може забезпечуватись підведенням до телефонного апарату високочастотного гармонійного сигналу з частотю 50…800 кГц. На рис. 9.7 наведена схема такого каналу знвмвння інформації. В результаті|унаслідок| взаємодії високочастотного коливання з|із| мовними сигналами на нелінійних елементах телефонного аппарату здійснюється модуляція високочастотного коливання мовним низькочастотним сигналом. Такий сигнал або випромінюється в діапазоні довгих хвиль, або знімається безпосередньо з лінії на відстані 50…300м за допомогою нижньої частини схеми на рис. 9.7.

 

Рисунок 9.7 – Варіант системи ВЧ-нав’зування для несанкціонованого доступу до телефонної лінії

 

|походить| Оскільки|тому що| частота високочастотного нав'язування зловмисникові відома, то модульовані високочастотні сигнали можуть бути перехоплені його приймачем або ситемою детектування, як показано на рис. 9.7.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 493 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

818 - | 676 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.