Лекции.Орг


Поиск:




Структура та обсяг курсу




«ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ ОСОБИСТОСТІ»

 

Форма заняття Розділи та теми Кількість годин
Лекція Вступ до предмету. Завдання курсу.  
І. Особистість у сучасній психології
Лекція Поняття та структура особистості. Сутність та співвідношення понять «індивід», «людина», «особистість», «індивідуальність», «суб‘єкт». Психологічні характеристики особистості. Структура особистості (3-х вимірна модель).  
Лекція Характер та темперамент. Поняття про темперамент. Типи темпераменту та їх роль в діяльності людини. Поняття про характер. Структура характеру. Типологія характеру (акцентуації).  
Лекція Задатки та здібності людини. Поняття про задатки та здібності. Структура здібностей. Різновиди здібностей. Рівні розвитку здібностей.  
Лекція Свідомість і несвідоме. Свідомість як рівень психічного відображення. Характер процесу усвідомлення. Шляхи вираження несвідомого (проведення проективного тесту «Неіснуюча тварина»).  
Лекція Самосвідомість особистості. Поняття самосвідомості. Структура Я-концепції. Самоставлення та самооцінка.  
Лекція Когнітивна сфера особистості. Відчуття та сприймання. Пам‘ять. Увага. Мислення та інтелект. Уява. Їх значення для становлення особистості.  
Практичне Творча особистість. Тренінг креативності. Мета: розвиток спонтанності та креативності; формування здатності творчо розв‘язувати повсякденні життєві задачі.  
Лекція Афективна сфера особистості. Потяги. Афекти. Емоції та почуття. Воля. Роль афективної сфери у процесі саморегуляції особистості.  
Практичне Тренінг емоційної компетентності. Мета: формування вміння усвідомлювати актуальний емоційний стан; оволодіння способами керування емоціями та почуттями.  
Лекція Потребнісно-мотиваційна система. Активність особистості та її джерела. Спрямованість особистості. Потреби й мотиви. Класифікація потреб. Класифікація мотивів.  
Контроль знань Підсумкове заняття.  
ІІ. Міжособистісне спілкування
Лекція Спілкування і комунікація. Спілкування і діяльність. Функції та засоби спілкування. Рефлексія, емпатія – інструменти ефективного спілкування.  
Семінарське Невербальні засоби спілкування: мова жестів та рухів тіла. Короткі доповіді учнів на тему «Мова жестів та рухів тіла». Демонстрація та трактування учнями постав, жестів, рухів тіла. Програвання уявних ситуацій.  
Лекція Міжособистісні стосунки. Механізми взаємовпливу. Типи міжособистісних стосунків. Дружба. Кохання та закоханість.  
Семінарське Стереотипи – перешкоди на шляху саморозвитку. Дискусія на тему «Стереотипи. Вийди за межі своєї коробки». Обговорення своїх стереотипів.  
Лекція Конфліктні ситуації та шляхи їх розв‘язання. Поняття та структура конфлікту. Динаміка конфлікту. Функції та типологія конфліктів. Стилі поведінки при розв‘язанні конфліктів.  
Практичне Тренінг «Секрети ефективного спілкування». Мета: формування навичок ефективного спілкування; розвиток комунікативної гнучкості.  
Контроль знань Підсумкове заняття.  
ІІІ. Самопізнання та саморозвиток
Лекція Самопізнання та саморозвиток. Людина та її психологічні проблеми. Вибір у критичній ситуації. Самопізнання на шляху саморозвитку.  
Семінарське Проблема стійкості особистості. Короткі доповіді учнів на тему «Механізми психологічного захисту».  
Практичне Стрес. Методи саморегуляції. Стрес та його вплив на здоров'я людини. Проведення вправ на саморегуляцію, релаксаційних вправ. Вивчення технік аутогенного тренування.  
Лекція Формування особистості. Повага та самоповага. Прийняття та самоприйняття. Пробудження внутрішньої потреби змін. Позитивне мислення.  
Семінарське Моральні якості особистості. Презентація та обговорення учнівських есе на тему «Моральні якості особистості. Честь і гідність в умовах сьогодення».  
Практичне Тренінг «Психологічна культура особистості». Мета: формування психологічної культури особистості; пошук шляхів збереження честі та достоїнства особистості в умовах сьогодення; спонукання до роздумів про справжні життєві цінності.  
Лекція Життєвий шлях. Життєвий шлях. Етапи життєвого шляху людини. Смислові утворення. Система цінностей.  
Семінарське Сенс життя. Презентація та обговорення учнівських есе на тему «Сенс життя».  
Лекція Самореалізація особистості. Актуалізація основного потенціалу та розвиток власного Я. Професійне становлення.  
Практичне Профорієнтаційний тренінг. Мета: активація процесу професійного самовизначення на основі формування навичок свідомого прийняття рішень.  
Семінарське Щастя. Секрети щасливого життя. Презентація та обговорення учнівських есе на тему «Щастя. Секрети щасливого життя».  
Контроль знань Підсумкове заняття.  
  Всього 34 год.




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 259 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1015 - | 775 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.