Лекции.Орг


Поиск:




Обладнання. та матеріали: таблиці з генетики «Моногібридне схрещування», «Дигібридне схрещування».

та матеріали: таблиці з генетики «Моногібридне схрещування», «Дигібридне схрещування».

Це потрібно знати

Генетична символіка, яку використовують при розв'язуванні задач:

Р - батьківські організми, узяті для схрещування;

F - гібридне потомство;

- жіноча стать;

- чоловіча стать;

- чоловік;

- жінка;

х - знак схрещування;

G - гамети;

 

ХІД РОБОТИ

 

І варіант

1. У людини ген полідактилії (шестипалість) домінує над нормальною будовою кисті.

а) Визначте ймовірність народження шестипалих дітей у родині, де батько й мати гетерозиготні.

б) У родині, де один із батьків має нормальну будову кисті, а другий шестипалий, народи­лася дитина з нормальною будовою кисті. Яка ймовірність народження наступної дитини без аномалій?

 

2. У квасолі чорне забарвлення насіння А домінує над білим а. Визначте; яким буде насіння в потомстві після таких схрещувань:

а) Аа х аа

б) АА х Аа

в) Аа х Аа

 

3. Синдактилія (зростання пальців) успадковується як ознака домінантна. Яка ймовірність народження дітей з такою аномалією в сім’ї, де один з батьків за цим геном гетерозиготний, а інший має нормальну будову пальців?

 

4. у помідорів нормальна висота і червоний колір плодів – домінантні ознаки, а карликовість і жовтоплідність – рецесивні.

Визначте:

а) які ознаки матимуть гібриди, що дістали в результаті запилення гомозиготних червоноплодих рослин нормальної висоти пилком жовтоплодних карликових;

б) яким буде потомство від схрещування цих гібридів;

в) яке потомство буде від схрещення гібридів з карликовими жовтоплодими рослинами.

 

II варіант

1. У людини ген, що викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний стосовно гена нор­мального слуху. Яке потомство можна чекати: а) від шлюбу двох гетерозиготних за даним ге­ном батьків; б) від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком?

 

2. Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного забарвлення. Визначте:

а) яким буде потомство F1 від схрещення чорного гомозиготного бугая з червоними коровами;

б) яким буде потомство F2 від схрещення цих гібридів;

в) які телята будуть від схрещення червоного бугая з гібридними коровами F1.

 

3. Альбінізм (відсутність пігменту в шкірі, сітківці ока і волоссі) успадковується людиною як рецесивна ознака. У сім’ї, де один з батьків альбінос, а інший нормальний, народилися близнюки, один з яких був альбіносом. Яка ймовірність народження наступної дитини альбіносом.

 

4. У пшениці безостість А домінує над остистістю а, а червоне забарвлення колоса В – над білим в. Визначте зовнішній вигляд гібридних колосів у таких схрещуваннях:

а) АаВв х Аавв

б) АаВв х аавв

в) АаВв х АаВВ

 

 

 
 


Мій варіант

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Шрифт – Courier New; размер – 29; все слова разным цветом | Управление финансами фирмы
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 707 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

811 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.